Jönnek! Kézdivásárhely, 1940. szeptember 13. (+ videó)

A Magyar Kulturális Intézet, kültéri kiállítást szervezett szeptember 13-án a második bécsi döntés nyomán visszacsatolt Észak-Erdély és az azt követő 1940. szeptember 13-i kézdivásárhelyi bevonulás 80. évfordulója alkalmából. A második bécsi döntés az azt követő háborús évek, majd az új politikai berendezkedés évtizedeinek tükrében ma is megosztó kérdésnek számít. Mégis, e történelmi jelentőségű esemény a 20. század magyar-román kapcsolatainak egyik kulcsfontosságú mozzanatát képezi, hatását tekintve pedig a mai napig jelen van, ha eltérő mértékben és ellenkező előjellel is, a két nép kollektív emlékezetében.

 

Országegyesítő nagyapáink azt mondták: lehet bármiképp is, szakadhat az ország hét felé is, a magyarok közösségét azok alkotják, akiket hagyományok, közös történelem, közös nyelv fon egybe.

Nagy Zoltán felvezetője után Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke a nyolcvan éve történt eseményeket ecsetelte. Bokor Tibor Kézdivásárhely polgármestere pedig a mai napig tartó hatásról beszélt.

Azon a piros betűs napon a mai Gábor Áron térre virágszőnyegen bevonuló magyar katonák azt igazolták, a történelem egyszer mindenkinek a szemébe néz. Hogy nem a végzetek halmaza, hanem egy folyamat, amelyben semmi sem állandó, bármikor minden megváltozhat. Azt üzenték, hogy az igazságtalanság sem lehet örökérvényű, és sosincs minden végleg elveszve. Hogy titkos hálaének halk zenéjére bármikor újjászülethetnek az örömök. Mindig van egy imádság, amely a hadak útját elővarázsolja a felhők mögül.

A kiállítást tető alá hozó Magyar Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi vezetője, Szebeni Zsuzsa véleménye szerint "„Másmilyen itt az események státusza, ugyanakkor a legendák sem pontosan ott hatnak és keletkeznek, mint a tanult történelemben”

A kiállításmegnyitó végén meg lehetett vásárolni József Álmos Bevonulás Háromszékre című kiadványát.

Sz-h

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog