„Online” oktatás Romániában: van, ahol a postás viszi ki a tananyagot. Vajon ő is fog feleltetni?

 
Régi módszerekhez kell folyamodnia a román hatóságoknak néhány elmaradott vidéken, hogy megkezdődhessen az oktatás.
 Romániában „az illetékesek megszabták, hogy ahol az előző 14 napban ezer főre egy fertőzött jut, jelenléti, ahol legtöbb három, ott vegyes, ahol pedig több mint három, kizárólag online oktatás lesz. Utóbbi, vörösnek nevezett zónába jelenleg 101 iskola tartozik” – ismerteti a Főtér az elbénázott pandémia kezelés helyzetét iskolakezdéskor Romániában.

Az egyetlen probléma, hogy  nem minden érintett településen van internet-hozzáférés: vagy nem minden diák tud rácsatlakozni az online oktatásra, mivel nincs internete, vagy olyan eszköze, amellyel internetezhetne. Mivel azonban a tanévet el kell kezdeni, a hatóságok mindent megpróbálnak, hogy áthidalják az áthidalhatatlant.

„A Iași megyei Bivolari településen például a több száz éves bevált módszerhez folyamodtak: akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, azokhoz hetente egyszer postán küldik ki a heti tananyagot. A Galac megyei Suhurlui községben valamivel modernebb eszközt alkalmaznak: ott előre felvették, amint a tanárok leadják a tananyagot, amit aztán a tévében adnak majd le” – írja az erdélyi magyar oldal, hozzátéve, hogy az is kérdés, ki és hogyan fogja számon kérni az anyagot azoktól, akik postán kapták azt.

A Galac megyei Suhurlui községben valamivel modernebb eszközt alkalmaznak: ott előre felvették, amint a tanárok leadják a tananyagot, amit aztán a tévében adnak majd le.

Az országos távközlési társaság elnöke, Sorin Grindenau volt miniszterelnök szerint jelenleg a romániai iskolák 26 százalékának nincs vezetékesinternet-hozzáférése, a mobilinternet pedig ezt nem képes a kellő mértékben pótolni. Szerinte a kormány felelőtlenül jár el.

Kép: MTI/EPA/Dzsagadis NV/Mandiner

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog