Gondolatok a kovidiotizmusról: egy olyan hülyeség, amihez senkinek sincs joga!

A covid19 világjárvánnyal egyidőben megszületett egy másik vírus is, egy veszélyes elmevírus, amit nagyon hamar kovidiotizmusnak neveztek el. Az elmevírusok a mémek egy speciális kategóriája, igen kártékonyak tudnak lenni, mert alapvetően befolyásolják az egyének viselkedését.

"A kovidiotizmus, mint elmevírus, táptalaja alapvető pszichológiai összefüggésekből áll össze és alapvető pszichológiai igényeket elégít ki.

 

A konteók „táptalaja”:
Tudományos alapképzés hiánya. Gondoljon mindenki a gimnáziumi éveire (már akinek van olyan), mennyire általános volt a természettudományok utálata. Senki sem szerette a biológiát, kémiát, fizikát, matematikát. Azt a diákot is utálta a többség, aki szerette és tanulta ezeket a tudományokat. Manapság a népesség nagy hányada tudományos félanalfabéta. Vagy teljesen analfabéta, a szó szoros értelmében. Másrészt, bizonyos felmérések szerint a lakosság 30-60 százaléka funkcionális analfabéta: olvasni ugyan tud, de nem érti, amit elolvasott. Így jutottunk oda, hogy a legtöbben alig bukdácsoltak biológiából és fizikából, most meg osztják az észt 5G-ről, vírusról, oltásokról. (...)

A konteók által kielégített lelki igények:
A járvány, mint nagyon hosszan tartó természeti csapás, teljesen kiszámíthatatlan, kaotikus eseménysorozat, amit egy énbizonytalan, tudattalanul szorongó ember semmilyen módon nem tud kezelni. Egyetlen megoldás marad számára: a tagadás. A tagadás egyben jelentős rést teremt az elmefolyamatok sorrendjében és logikájában, amit azonnal ki kell tölteni. A rések kitöltésére képzelt eseményeket, vagy folyamatokat használnak. (Ezt a pszichológiában konfabulációnak nevezik.) Kapóra jönnek mások által előre „legyártott” konteók, amelyek rögtön megtapadnak az elmében, mint elmevírusok, akár a valódi vírusok.
A konteó terjesztői és hívei különlegesnek érzik magukat a konteójuk által, mert íme, képesek voltak átlátni a gonoszok fondorlatos tervein. Úgy érzik, egy kiválasztott kisebbség részei, akik az igazság egyetlen birtokosai. Ilyen logika mentén szeretnek lázadóként tetszelegni: ők azok, akik a „világuralom”, „orvosi diktatúra”, „új világrend”, meg egyéb okkult és obskúrus hatalom ellen fellépnek, szemben a bégető és bólogató, ostoba „tömeggel” ellentétben. Sőt, még a „birkák” jogaiért is harcolnak.
Amint a fentebbi logikából kiderül, a konteósok nem logikai, racionális meggondolásokból követik meggyőződésüket, hanem irracionális okokból, ezért úgy is nevezik őket: összeesküvés-hívők."

Munzlinger Attila, a szerző Gyergyószárhegyen él, családorvos, asztrofotós

A teljes cikk ITT olvasható, nethuszar.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog