Kitüntették az Úz-völgyi veteránt


Szerző: Bedő Zoltán

 

A járványhelyzetre való tekintettel az otthonában, szűk családi körben adták át tegnap Sepsiszentgyörgyön vitéz Bartha Mihály veterán honvédnek azt az állami kitüntetést, amelyet a nemzeti összetartozás évében Áder János, Magyarország köztársasági elnöke március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából adományozott neki.
A meghitt hangulatú és felemelő ünnepségen Tóth László főkonzul mellett jelen volt Tamás Sándor, Háromszék megválasztott vezetője és Antal Árpád András, a megyeszékhely polgármestere is.

 

A különleges alkalomra való ráhangolódást az Antal Tibor népdalénekes ajkairól felcsendülő gyimesi katonanóta biztosította, az egykori honvéd méltatását pedig Tóth László főkonzul olvasta fel. Elhangzott véleménye szerint „nincs a világon közösség, nemzet vagy ország, amely valamilyen módon ne ismerné el a rendkívüli teljesítményeket. Ez nem csak az egyén, hanem a közösség számára is fontos, hiszen megerősíti a nemzet önbecsülését, hozzájárul a jelen, a mindennapok megéléséhez, erőt ad a jövőért, a megmaradásért vívott küzdelemhez.”

Megtudhattuk továbbá, hogy Magyarország állami kitüntetéseit a köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök előterjesztésére. A Magyar Érdemrend a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerése.

Az 1924. július 16-án Árkoson született, de évtizedek óta Sepsiszentgyörgyön élő vitéz Bartha Mihályról szólva a magas rangú diplomata elmondta, 1943. október 4-én sorozták be katonának, és 1944 augusztusában vezényelték az Úz völgyébe. Itt a 11. Székely Határőr Zászlóalj nehézfegyver-századának tagjaként esett át a tűzkeresztségen a hatalmas erőkkel támadó szovjet hadsereggel szemben augusztus 26-án vívott csatában. Az egykori ütközet helyét 1965 óta évi rendszerességgel felkeresi, és fejet hajt a két világháborúban, a haza védelmében ott elesettek emléke előtt.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét a főkonzul honvédegyenruhába bújt hagyományőrzők tisztelgése közepette nyújtotta át a könnyekig meghatódott kitüntetettnek a nemzeti és székely zászlóval díszített udvaron. Az indoklás szerint „az 1944-es Úz-völgyi csatában tanúsított bátor helytállása, valamint az ott elesett katonák emlékének ápolása érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként részesült” benne.

„Háromszék vármegye közönsége nevében” Tamás Sándor emléklapot adományozott a sepsiszentgyörgyiek szeretett és tisztelt Misi bácsijának a II. világháborúban tanúsított hősies kiállásáért, és mindazért, amit Székelyföldért tett. A veteránok előtt való tisztelgés nem csak székelyhez illő katonadolog, hanem becsületbeli ügy is a ma élők és elkövetkező nemzedékek részéről a magyar hazáért harcolókkal, a Székelyföldért időnként a vérüket is elengedőkkel szemben – hangsúlyozta az elöljáró. Antal Árpád András virágcsokorral köszöntötte az egykori hadfit, és kívánt neki erőt, egészséget.

Tavaly nyáron az Azonnali.hu videóinterjút készített az utolsó Úz-völgyi veteránnal a nem sokkal előtte meggyalázott katonatemetőben. Elmondta, mit szól ahhoz, hogy román parcellát tettek oda, ahol az ő bajtársai is nyugszanak. „Úgy látszik, ez a barbár nép reánk támadt erősen. Szégyen, gyalázat, hogy ebben a 95 éves korban megéltem ezt is, hogy ilyet elművelnek velünk szemben, magyarokkal. A temetőt mi alkottuk, mi csináltuk, mi javítottuk, kaput csináltunk, mindent csináltunk. Beült a fecskefészekbe a román!” – fogalmazott.

 

Forrás: Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog