Az Incze László Céhtörténeti Múzeum ban sajtótájékoztató keretében jelentette be tegnap dr. Dimény Attila múzeumvezető: a felújított belső terek elkészültek és látogathatóak a törvényes előírások betartásával. Az épületbe arcmaszkkal és testhőmérséklet ellenőrzéssel lehet belépni.


A vírusfertőzés alatti nyitvatartási tilalmi időt arra használták, hogy a belső tereket kifestették és az utóbbi három hétben pedig az alkalmazottak a kiállított tárgyakat rakták a helyükre. A céhes életet bemutató tizenegy alapkiállítás anyaga átrendezve került vissza, A városban 1572-ben alakult timár céhet ismertető terem látványos átalakuláson ment át, a logikai sorrend azt kívánta, hogy az ehhez a mesterséghez kötődő csizmadia céh anyaga a is ide kerüljön, így most a bőrfeldolgozás következő mesterség tárgyai is ide került kiállításra
Ebben a teremben mondta el az intézményvezető (a képen) a lényeges változásokat. A fazekasságot bemutató tárlat a régi formájában került vissza helyére, ahogy azt annak idején Incze László megálmodta. A kovácsműhely változatlanul került vissza a régi helyére. Új terembe költözött a mézeskalácsosságot bemutató tárlat, itt alakítottak ki megfelelő sarkot az intézmény múzeumpedagógiai foglalkozásainak is.

A következő terembe a polgári viselet is helyet kapott. A kalapos, asztalos mesterség kellékei is új helyükre kerültek .
A termek némi átszabásával és a bemutatásra került tárgyak logikusabb elhelyezésével kellemesebb és egyértelművé vált, hogy néha miért nevezik “céhes városnak” is Kézdivásárhelyet. Ha már a beceneve is szóba került a 19. században Orbán Balázs a Székelyföld leírásában Felsőháromszék Párisának nevezi, de a legtöbbet a “varga város” megnevezés volt használatban.

Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog