Sepsiszentgyörgyön ünneplik a trianoni döntés 100. évfordulóját csütörtökön a román nacionalisták, ott, ahol a szervező Nemzet Útja Egyesület szerint „a magyar irredentizmus ma sem ismeri el” a békeszerződést, azt, hogy „Erdély román föld”. Antal Árpád polgármester szerint nyugalommal és önbizalommal kell kezelni a megnyilvánulást. Ismét megmutatják magukat.


A román nacionalisták kedvelt felvonulási helyszíne Sepsiszentgyörgy (archív felvétel) • Fotó: Bíró Blanka Sepsiszentgyörgyre várja híveit csütörtökön a Calea Neamului (Nemzet Útja)

 

"Egyesület, amely a múlt héten az úzvölgyi haditemetőben emlékezett a román hősökre. A szervezet Facebook-oldalán közzétett felhívásban az szerepel, hogy a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szoborcsoportnál „román verses-zenés kulturális rendezvényt” tartanak, hogy megünnepeljék a századik évfordulón a trianoni békeszerződést, amellyel a nemzetközi hatalmak is elismerték az 1918-as egyesülést.

Mihai Tîrnoveanu, a nacionalista egyesület elnöke személyes Facebook-oldalán három másik egyesületet is megjelölt, amelyek már jelezték, hogy csatlakoznak a megmozduláshoz. Közölte: a sepsiszentgyörgyi rendezvényt közös lakmározás követi egy „mesés helyen”. Személyes oldalán a Calea Neamului vezetője azt is kifejtette: azért nem Brassóban, Craiován vagy Galacon ünnepelnek, mert ezekben a városokban „a magyar irredenta erők nem kérnek területi autonómiát”. Úgy vélte: Sepsiszentgyörgyön kell megértetni az emberekkel, „hogy Erdély román föld, hogy Hargita és Kovászna megye a román nemzetállam része, melyben a román az egyetlen hivatalos nyelv”.

Tîrnoveanu azt is hozzátette: azért lobogtatják Sepsiszentgyörgyön a román zászlót december elsején, az Erdély és Románia egyesülését kimondó gyulafehérvári nyilatkozat évfordulóján, vagy január 24-én, Moldva és Havasalföld egyesülésének ünnepén, és Trianon ünnepén is, mert itt mások gyászlobogókat vagy Magyarország zászlaját lengetik. „Itt van szükség a román identitás kinyilvánítására, mert ezt az identitást itt vonják kétségbe, itt akarják eltörölni” – jelentette ki a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült egyesületi vezető.

„Kezeljük ugyanazzal a nyugalommal és önbizalommal ezt a megnyilvánulást, mint amikor december 1-jén provokátorok érkeztek a városba” – fogalmazta meg a sepsiszentgyörgyieknek címzett felhívását Antal Árpád. A város polgármestere"

 

A teljes cikk itt olvasható kronikaonline.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog