Balkáni politikaijátszma! Még a néhai fanarióták is megirigyelnék a román politikai húzásokat.

Múlt héten megbuktatott kormánya számára kért ismét bizalmat a román parlamenttől hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, akit Klaus Iohannis államfő bízott meg kormányalakítással. Alkotmányossági óvást emelnek a házelnökök Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelöltsége miatt

 

   A kormányfői teendőket ügyvivőként ellátó és a tisztségre ismét pályázó Orban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának hétfői ülését követően jelentette be, hogy nem változtatott a miniszterek névsorán, a kormány programját pedig csak kiigazította.
Iohannis az év végén esedékes parlamenti választások előrehozatalát akarja kiprovokálni azzal, hogy a parlament által frissen megbuktatott Orbannak adott újabb kormányalakítási megbízást. Az elnök akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha a törvényhozás két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja.

 Alkotmányossági panaszt emelnek a kétkamarás román parlament szociáldemokrata házelnökei Klaus Iohannis ellen, amiért a jobboldali államfő ismét a múlt héten leváltott Ludovic Orbannak ügyvivő miniszterelnöknek adott kormányalakítási megbízást.

    Ezt a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be hétfőn pártja végrehajtó bizottságának ülése után. Titus Corlateannal, a szenátus ideiglenes elnökével együtt azt kérik a taláros testülettől: állapítsa meg, hogy az államfő alkotmányos konfliktusba került a törvényhozással, amikor azt a politikust jelölte ismét miniszterelnöknek, akitől a parlament megvonta a bizalmat.
    A román alkotmány szövege gyakorlatilag szabad kezet ad az államfőnek a tekintetben, kit bíz meg kormányalakítással. Az egyedüli kikötés az, hogy előtte egyeztetnie kell a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párttal, vagy ha ilyen nincs, akkor a parlamenti frakciókkal. A PSD szerint azonban az elnök döntése sérti az alkotmány szellemét, hiszen semmibe veszi az Orban-kormány megbuktatásáról szóló parlamenti döntést. A házelnökök szerint a kormányalakítási megbízás célja nem lehet az, hogy a miniszterelnök-jelölt elbukja a bizalmi szavazást.
    "Ez egy bohózat. Azon az ülésen, amelyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban számára kért az államfőtől kormányalakítási megbízást, azt is eldöntötték, hogy nem szavazzák meg a beiktatását. Magyarázza már el valaki, milyen alkotmányos értelmezés alapján lehet olyasvalakit jelölni miniszterelnöknek, akinek a támogatását eddig senki sem vállalta" - idézte az Agerpres hírügynökség a PSD elnökét.
    A PSD meg akarja várni az alkotmánybíróság álláspontját, mielőtt döntene arról, hogyan viszonyul a parlamenti választások esetleges előrehozásához - szögezte le Ciolacu.
    Klaus Iohannis államfő nem titkolta: Orban jelölésével az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását akarja kiprovokálni. Az elnök nem oszlathatja fel a kormány bukása miatt azonnal a parlamentet. Az előrehozott választásokat csak akkor lehet kiírni, ha a törvényhozás az államfő két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja.
    A kormányfői teendőket ügyvivőként ellátó, és a kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban hétfőn kért bizalmat a parlamenttől régi-új kabinetje és némiképp aktualizált kormányprogramja számára. A jelölt ugyanazt a kormánynévsort terjesztette be, amelytől a múlt héten a parlament megvonta a bizalmat.

 

Szek-helyek az MTI nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog