“Romániát a posztkommunisták irányítják, a legfőbb gyilkos pedig szabadlábon van” – Tőkés László és Kozma atya a forradalomról

30 év után is csak vádemelésig jutott a román ügyészség Ion Iliescuval szemben, akit sokáig a romániai forradalom hőseként ünnepeltek, ám a 2000-es évektől végzett kutatások rámutattak: a forradalom második, úgynevezett irányított szakaszában, 1989. december 22-e után több mint ezer embert gyilkoltak le Bukarest utcáin.

Az ő vérük nem a gyűlölt diktátor, Nicolae Ceausescu, hanem a Nemzeti Megmentési Front vezetőjének kezéhez tapad. A PestiSrácok.hu rögzítette Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapító-vezetője és Tőkés László a forradalom hőse, volt református püspök és EP-képviselő a Nemzeti Múzeumban a héten megtartott vitáját a témában, melyben Ferkó Dániel történész, a PestiSrácok.hu munkatársa is szót kapott. Ő többek között beszámolt egy magyar állambiztonsági akcióról, amellyel 1989-ben a magyar forradalmároknak nyújtottak támogatást.  Nézze meg videónkat!

 „Románia egy következmények nélküli ország” – hangzott el a Ceausescu-diktatúra bukásának 30. évfordulóján rendezett pódiumbeszélgetésen. Tőkés László, a forradalom hőse elfogadhatatlannak nevezte, hogy Romániát 2020-ban is az a posztkommunista elit irányítja, amely1989 decemberében ártatlan civileket lövetett halomra, majd az egészet úgy adta el a világ közvéleményének, hogy ők a forradalmárok. A diktatúra megdöntésében kulcsszerepet játszó egykori református lelkész emlékeztetett: ’89. december 22-e után Ceausescu már nem volt hatalomban, köszönhetően annak, hogy a Szekuritáté bizonyos egységei elárulták őt és feleségét. Ebben a szakaszban a magukat a románok és magyarok megmentőinek nevező Ion Iliescu, Petre Roman és társai a bukaresti televízió hírhedt 4-es stúdiójából irányították az eseményeket. Iliescuék szekus egységeket vetettek be a felkelők oldalára átállt katonaság ellen annak érdekében, hogy tovább élezzék a konfliktust és fenntartsák a forradalom érzetét. Miközben Iliescuék tudták, hogyha szükséges a Szovjetunió a segítségükre siet, így nem vállaltak kockázatot a harcokkal. Az sem érdekelte őket, hogy az összecsapásoknak közben ártatlan civilek estek áldozatul. Tőkés László így érvelt:

Ez ellen az Iliescu ellen már háborús bűntett elkövetése miatt is vádat emeltek, de a mai napig nem született meg az ítélet. Eközben ma is az ő politikai örökösei, a szociáldemokraták vannak kormányon Romániában. A PSD-n kívüli többi politikai erő is azonban a kommunisták szatellit pártjai, így vajmi kevés remény van arra, hogy a közeljövőben megszülessenek azok az ítéletek, amelyek kielégítenék a társadalom igazságérzetét a 30 évvel ezelőtti események kapcsán. Sajnos az egykori nacionálkommunisták hatalomgyakorlása miatt van akadályozva, hogy igazságot szolgáltassanak az erdélyi magyaroknak is.

Ion Iliescu, a Nemzeti Megmentési Front elnöke beszédet mond a televízióban 1989. december 23-án, egy nappal azután, hogy a tüntetők elől Nicolae Ceausescu államfő és az RKP főtitkára helikopteren elmenekült. A televízió adott otthont az új vezetésnek és óriási szerepet játszott a külföld tájékoztatásában is. (MTI/ ROM)

Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapító-vezetője fontos szerepet vállalt a romániai forradalom idején, azt a segítő hálózatot koordinálta, működtette, amely gyógyszer – és élelmiszer-segélyszállítmányokat juttatott el Erdélybe és Temesvárra. A katolikus pap szerint a 30 évvel ezelőtti események nagyszerű példát szolgáltatnak arra, hogy lehet megbékélés románok és magyarok között:

„Euforikus időket éltünk akkor, románok és magyarok együtt döntötték meg a diktatúrát, akkor igazán tudtunk örülni egymásnak és testvérként tekintettünk egymásra. Hívő emberként meggyőződésem, hogy a két nép kapcsolatán az segítene, ha ezt vennék alapul, megbocsátanánk egymásnak, mert csak így tudunk közös jövőt építeni itt a Kárpát-medencében. Erről beszélt nemrég Orbán Viktor miniszterelnök is.”

Ferkó Dániel történész rámutatott: a Kádár-rezsim nem vett tudomást arról, hogy az erdélyi magyarokat meg akarja semmisíteni a Ceausescu-rendszer. Az internacionalizmusra hivatkozva azt hazudták, hogy nem létezik olyan, hogy nemzetiségi kérdés, a szocializmusban nincs olyan, hogy magyar ügy. A történész az üdítő kivételek között beszélt a magyar állambiztonság lelkes, önkéntes csoportjáról, amely a saját szákállára 1989 nyarától kezdve támogatást nyújtott az erdélyi magyaroknak és Tőkés László küzdelmének. 

A videót készítette: László Petra és Susánszky Mátyás Pál/

PestiSrácok.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog