Megunt parlamenti bársonyszék; Az USR szerint gond van a kormány felelősségválalásával...

Megunt parlamenti bársonyszék

Kolozsvár, 2020. január 22.

Ráduly Róbert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott jelenlegi polgármester és Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti frakcióvezetője is versenybe száll azokon az előválasztásokon, amelyeken az RMDSZ kiválasztja csíkszeredai polgármesterjelöltjét.

 

Ráduly kedden, Korodi szerdán jelentette be indulását. Mindkettőjük bejelentéséről a Maszol.ro portál tudósított. Az ötödik polgármesteri mandátumára pályázó Ráduly Róbertnek Korodi Attila személyében olyan kihívója akadt, aki korábban többször is betöltötte a környezetvédelmi miniszteri tisztséget, jelenleg pedig az RMDSZ képviselőházi frakcióját vezeti. 
Ráduly üdvözölte a körvonalazódó versenyt, és kijelentette, áll elébe a megmérettetésnek. 
Korodi szerdán a meglehetősen elhanyagolt városi piac mellett tartott sajtótájékoztatóján jelentette be indulását, és egyben bírálta is a csíkszeredai közállapotokat. "Ebben a városban nincs rend, nincs rendszer, nincs kulturált parkolás, a közlekedés kaotikus. (.) A város motorjait be kell indítani, mert stagnálunk" - idézte szavait a Maszol.ro.

Az USR szerint gond van a kormány felelősségválalásával

Bukarest, január 23 /Agerpres/ - Több kérdést is meg kell tárgyalnia Ludovic Orban kormányfővel a felelősségvállalás és a választási törvény kapcsán, jelentette ki Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Barna az ideiglenes tartózkodási engedéllyel (flotant) rendelkező állampolgárok esetét említette példaként. A módosítási tervezet értelmében ugyanis - amelyért a kormány felelősséget készül vállalni - azoknak a személyeknek, akik tartózkodási engedélyük alapján 90 napnál rövidebb ideje tartoznak egy bizonyos választási kerülethez, még abban a városban vagy községben kell szavazniuk, ahová korábbi hivatalos lakhelyük volt bejegyezve.

Dan Barna szerint ez a módosítás számos problémát eredményezhet, mert sokan nem tudnak majd hivatalos lakhelyükre utazni a szavazás napján.

Agerpres

Călin Popescu-Tăriceanu kételkedik a bizalmatlansági indítvány sikerében

Bukarest, január 23. /Agerpres/ - Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kedd esti nyilatkozata szerint Ludovic Orban miniszterelnök 'ki akarja provokálni az előre hozott választásokat'.

Tăriceanu a Realitatea Plusnak adott interjúban fejtette ki nézetét, miszerint a kormányfő azért szándékozik felelősségvállalással elfogadtatni a kétfordulós polgármester-választás törvényét, mert azt akarja elérni, hogy előre hozott választásokra kerüljön sor.

Véleménye szerint demokratikusabb módszer lenne sürgősségi kormányrendeletet hozni a polgármester-választásokat szabályozó törvény módosítására, ugyanis a kormányrendeleteket utólag a parlament vitatja meg, szükség esetén módosítja, majd törvényerőre emeli. A felelősségvállalás módszerével azonban 'rövidre zárják' a törvényhozó testületet, fogalmazott az ALDE elnöke.

Hozzátette ugyanakkor, hogy meglátása szerint a bizalmatlansági indítvány nem fog célba érni, és az Orban-kormány nem fog most megbukni.

'Ismerem a parlamenti képviselőket, a parlament működésének módját, és nem látok nagy lelkesedést egyes törvényhozók részéről az iránt, hogy megszavazzák, és egyúttal a saját távozási levelüket is aláírják. Nem tudnám garantálni, nem teszem ezért a kezem a tűzbe. Az arány elég nagy, közel jár a szükséges 233 szavazathoz, de nem hinném, hogy sikerül elérni ezt a számot' - vélekedett Tăriceanu, aki szerint a Szociáldemokrata Párt 'sincs elragadtatva' az előre hozott választások gondolatától, márpedig a kormány bukása megnyitná a kaput az előre hozott választások felé.

Agerpres

Alkotmánysértő volt Teodor Melescanu megválasztása a román szenátus élére

Bukarest, január 22.

Megsértették az alaptörvényt a román törvényhozók tavaly szeptemberben, amikor saját pártja ellenkezése dacára Teodor Melescanu volt külügyminisztert választották a szenátus élére - állapította meg szerdán az alkotmánybíróság.

Melescanut akkor választottá házelnökké, amikor pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök kormányából és ellenzékbe vonult, Calin Popescu Tariceanu ALDE-elnök pedig lemondott a szenátus elnöki tisztségéről.
Melescanut a Szociáldemokrata Párt (PSD) körül kialakult parlamenti többség választotta meg, de akkor még az ALDE tagja volt, és saját pártja nem őt támogatta.
Melescanu azt mondta: megvárja a taláros testület indoklását mielőtt megválna tisztségétől.

Alina Gorghiut javasolja a szenátus elnöki tisztségébe a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – jelentette be Ludovic Orban kormányfő, miután az alkotmánybíróság szerdai határozatában kimondta, hogy alkotmányellenes módon választották meg Teodor Meleşcanut a felsőház élére.

Zsarolásszagú ajánlattal állt elő az EMNP-t perelő volt Kolozs megyei elnök

Ha lemond Csomortányi, eláll a pereskedéstől, ha nem, akkor Soós Sándor fellebbez, ami szerinte ellehetetlenítené a párt jelöltállítását.

Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) volt Kolozs megyei elnöke sem hagyta szó nélkül, hogy az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziója révén a hétvégén megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség. Azt írta, hogy örült a két párt közeledésének, hiszen ez volt az ő programjának az alapja is, amikor az EMNP elnöki tisztségét pályázta meg. De mivel a két párt egyesülése után „a szabálytalanságot, hazugságot meghonosító” elnök (azaz Csomortányi István – szerk.) társelnökként folytathatja, azt üzeni a néppárt elnökségének, hogy „cseréljék le a hazugokat, szabálytalankodókat”, és akkor visszavonja a bírósági beadványát.

Soós arra a perre utal, melyet azután indított, hogy az egy szavazattal alul maradt a szerinte szabálytalanul megszervezett márciusi küldöttgyűlés elnökválasztásakor. A bíróság első fokon elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy Soós Sándor nem illetékes az EMNP elnökválasztása ügyében.

„A tárgyaláson gyakorlatilag beismerték, hogy csaltak, hiszen nem az én igazammal ütköztették a maguk véleményét, hanem azt kérték a bírótól, állapítsa meg, hogy nem vagyok érdekelt fél, mert közben kiléptem a Néppártból. A bíró első fokon ezt az érvelést elfogadta” – írja ezzel kapcsolatosan Soós, aki január végéig adhatja le a fellebbezését.

Állítása szerint a per elhúzódhat és akár az is lehet a végkimenetel, hogy a helyhatósági választások előtt ellehetetlenül a párt jelöltállítása.

foter.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog