Politikai játszmák Romániában

Elhallgatott valóságok, kétes kompromisszumok

Rostás Szabolcs –  Krónika
A Krónika vezércikke szerint „alig telt el bő két hét az új esztendőből, és a különböző erdélyi
magyar politikai táborok máris megfújták a riadókürtöket, csatába szólítva híveiket. Az
elmúlt hétvégén az RMDSZ egy munkaülés és egy ünnepség között tette egyértelművé, hogy
számára megkezdődött a kampány, amit két körülmény indokol: az előre hozott parlamenti
választás egyre erőteljesebben körvonalazódó eshetősége, a helyhatósági megmérettetés
közeledése, továbbá az alakulat magyar ellenzékének egyesülése. Mindebből máris kitűnik,
hogy nemcsak eseménydúsnak, de erőpróbának, ilyen értelemben pedig vízválasztónak is
ígérkezik az előttünk álló év a romániai magyar politikában”.

 

Bővebben itt

Abszurd balkáni színjáték - Krónika

A legnagyobb ellenzéki párt kormányt akar buktatni, de nem akarja a miniszterelnöki tisztséget. A kormány meg akar bukni, de utána tovább akar kormányozni. Eközben a miniszterelnök úgy akarja a kormánya bukását, hogy ő maga nem akar lemondani, ám a vele azonos pártból származó államfő, aki mindent megtett azért, hogy a jelenlegi kormányfő kormányfő lehessen, a kiszivárgott hírek szerint azt akarja, hogy távozzon a tisztségéből. Mindez úgy hangzik, mint valami klasszikus vígjáték alapszituációja, bár ha már a színháznál tartunk, talán sokkal találóbb a klasszikus balkáni abszurd műfaji besorolás. Csakhogy a gond az, hogy a fentebb felsorolt alapszituáció nem a színdarabírói képzelet szüleménye, hanem a 2020-as év eleji romániai belpolitika helyzetképe. Ilyen szituációt ugyanis talán még a legélénkebb fantáziájú színpadi szerző sem tudna kitalálni.

Bővebben itt

Miért lép valaki a politikába? Hogy áldozatot hozzon a hazáért, vagy hogy meggazdagodjon?

 

 

 

Moise Guran, Rareş Bogdan, Ilie Şerbănescu, Gabriela Firea, Robert Turcescu, Dan Diaconescu, Carmen Avram, Adriana Săftoiu… A lista oldalakon keresztül folytatható. Mind újságíró volt (jobb vagy kevésbé jobb, nem hiszem, hogy alkalmas lennék ezt megítélni) és egy adott pillanatban mind a politika felé „kanyarodott”.

 

Az ő dolguk, mondják majd önök. Az alkotmány szavatolja a szakma- és/vagy foglalkozásválasztás szabadságát. Így van! De nem tehetjük meg, hogy ne vegyük észre, egy részüknek

 

sikerült igazán csúcsra járatniuk a képmutatást,
egyszerre gyakorolva antagonisztikus szakmákat, holott minden becsületkódex, e világ bármely pontján úgy szól, hogy az ember nem lehet egyszerre játékos és bíró is.

 

Nem is tudjuk eldönteni, sírni- vagy nevetnivaló-e, de meg kell említeni, hogy egyesek azután léptek választási reflektorfénybe, hogy előzőleg proletárdühvel bélyegezték meg egyes céhtársaik hasonló lépését. „Szégyelljék magukat!”, hangoztatták hajdanán azok, akik aztán megkötötték ugyanazt a fajta paktumot, mintha sohasem létezett volna mindaz, amit korábban mondtak.

 

Gyakran szoktunk a politikán belüli erkölcsről beszélni, de sokkal kevesebbszer a társadalom egészén belüli erkölcsösségről (apropó, hölgyeim és uraim, ez neveltetési, nem pedig genetikai kérdés). Az újságírók egymást taposva igyekeznek „szétcincálni” a politikusokat kisiklásaik miatt. Egyes „influenszerek” gyakran

 

a nemzet fehér lovon érkező, korrumpálhatatlan, körme hegyéig erkölcsös hőse szerepben tetszelegnek.

Forrás és bővebben itt: foter.ro

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog