A régi, új elnök Iohannis. Kevesen szavaztak a magyar megyékben

Marad posztján a román államfő. A Nemzeti Liberális párt jelöltje, Klaus Iohannis az elnökválasztás vasárnapi, második fordulóján az exit poll adatok szerint nagy arányú győzelmet aratott. A második fordulóban a szociáldemokrata volt miniszterelnök, Viorica Dancilával küzdött a szavazók bizalmáért.

 

Az elnökválasztáson a részvételi arány magasabb volt, mint az első fordulóban, a román diaszpóra részvételi rekordot döntött. Az országban élő magyarok többsége viszont távol maradt az urnáktól. Országos szinten a legalacsonyabb részvételi arányt a székelyföldi megyékben mérték.

Az exit poll eredmények után Klaus Iohannis az európai, modern és normális Románia győzelmeként értékelte azt, hogy az elnökválasztás második fordulójában a voksok kétharmadát megszerezve győzte le szociáldemokrata ellenfelét.

Viorica Dancila ex-kormányfő kampányában a román nemzeti érzésekre, a nemzeti büszkeségre helyezett nagy hangsúlyt, míg Klaus Iohannis egy vállalkozóbarát, a közös európai értékeket tiszteletben tartó Romániát ígért, kampányában.

A belföldi és külföldi szavazókörzetek jegyzőkönyvei 99,75 százalékának feldolgozottsága szerint mindössze öt megyében tudott nyerni Viorica Dăncilă az elnökválasztás második fordulójában - a Hotnews szerint.

A magyarlakta megyékben alacsony volt a részvétel az államfőválasztás második fordulójában, mert egyik jelöltnek sem volt koherens üzenete a magyar közösség irányába – jelentette ki vasárnap este Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Hargita megyében  22,86%-a,  Kovászna 25,86%-a és Maros megyében 43,88%a-a járult az urnák elé. 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog