A süllyesztőbe kerül az MPP, avagy a csábító préda

Ki nyer a Magyar Polgári Párt (MPP) belháborúja nyomán? Ha tudnánk, hogy milyen belső vagy külső lobbi idézte elő, egyszerű lenne a válasz, de így csak megsaccolni lehet. Minden kételyt kizárva vannak előjelei a nyertesnek. A biztos vesztes az MPP. A kizárások után a párt vezetésében azok vannak többségben  pillanatnyilag, akik  egyesülni akarnak  az Erdélyi Magyar  Nép Párttal (EMNP). Ha megtörténik a két párt fúziója tény, hogy az erdélyi magyar ellenzék szavazó bázisa növekedik. Ez vajon elegendő az üdvösséghez? Ne feledjük a szavazóknak többsége a stabil politizálást szeretik, ezért nagyon sokan hátat fordítanak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget előnyben részesítik.

Vitatják a romániai Magyar Polgári Párt (MPP) volt vezetői Biró Zsolt volt elnök kizárásáról és az EMNP-vel való fúzió előkészítéséről hozott csütörtöki választmányi döntéseinek a szabályszerűségét.

 

A párt ügyvezető elnöki tisztségéből szeptember elején leváltott Salamon Zoltán az egyik közösségi portálon közölte: nem volt döntőképes a párt csütörtöki gyergyószentmiklósi választmányi ülése, mert a 34 tagú választmányból csak 16-an vettek részt rajta, a döntéshozatalhoz pedig többségre lett volna szükség.
A párt sajtóirodája csütörtökön este azt közölte: az MPP választmánya megbízta az országos elnökséget azzal, hogy kezdjen tárgyalásokat az Erdélyi Magyar Néppárttal a két párt egyesüléséről. A választmány ugyanakkor kizárta a pártból Biró Zsolt parlamenti képviselőt, a párt volt elnökét, és leváltotta a választmányi elnöki tisztségből Pethő Istvánt.
Salamon Zoltán szerint a pártfúzióról hozott döntés nemcsak azért szabályzatellenes, mert nem volt döntőképes a választmány, hanem azért is, mert erről a párt alapszabálya szerint csak a párt országos tanácsa (kongresszusa) dönthet. Salamon Zoltán szerint az MPP vezetősége "szabálytalanság-spirálba" kormányozta a pártot, ezért kilátásba helyezte, hogy megóvja a választmány döntéseit.
A pártból kizárt Biró Zsolt parlamenti képviselő pénteken sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy szabálytalannak tartja a személyéről hozott döntést. Úgy vélte: a pártban "boszorkányüldözés zajlik", és Mezei Jánosnak az elnöksége 11 hónapjában sikerült feladnia az MPP identitását és "megfelezni a pártot". A politikus emlékeztetett arra, hogy a Mezei Jánost elnökké választó tavaly novemberben tartott kongresszus elsöprő többséggel erősítette meg a 2012-ben hozott egyes számú határozatot, amely az MPP szervezeti önállóságának sérthetetlenségét tartalmazza. Biró Zsolt úgy vélte: a párt identitása és függetlensége nem képezheti alku tárgyát.
A politikus kijelentette: folytatja képviselői munkáját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakciójában. Azt is megjegyezte, hogy a párton belüli jogorvoslatban nem bízik, és a többi félreállított MPP-s politikussal közösen fogják eldönteni, hogy mit tegyenek.
Az MPP-ben július közepén keletkeztek feszültségek Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármesterrel kapcsolatban. A polgármestert a városi pártszervezet önkényes vezetéssel vádolta meg, és Mezei János országos elnök jelenlétében le is váltotta politikai tisztségéről, majd később kizárta a párttagok sorából.
A szeptember 26-án tartott választmányi ülésen Mezei János további kizárásokat kezdeményezett, ezeket azonban a választmány leszavazta. A gyűlésen az elnök személyéről bizalmi szavazást is tartottak, amelyen ugyanannyian szavaztak a bizalom megvonására, mint ahányan bizalmat szavaztak az elnöknek. A voksoláson maga az elnök is részt vett és szavazott.
Október 9-én lemondásra szólította fel Mezei Jánost a párt vezetőinek egy csoportja.
Mezei Jánost 2018 novemberében választotta az MPP elnökévé a párt országos küldöttgyűlése, miután az MPP-ben a párt identitásának megőrzésével kapcsolatos nézetkülönbségek alakultak ki. A korábbi elnök, Bíró Zsolt a lemondásával előzte meg, hogy leváltsák tisztségéből.

Szék-helyek/mti

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog