Makkai Sándor: Román főügyész az európai vártán

"Laura Codruța Kövesi előtt szabad a pálya: miután az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalóbizottsága a napokban megegyezett, hogy őt nevezzék ki az Európai Ügyészség (EPPO) vezetőjévé, a romániai Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) volt főügyésze hamarosan az EPPO központi székhelyére, Luxemburgba költözhet, hogy beindítsa a 22 tagállam támogatásával életre hívott bűnüldöző intézményt." (...)

 

'A történet sötét oldala az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály szoros összefonódása a román titkosszolgálatokkal. Erről tengernyi politikusi állásfoglalás megjelent már, és értelemszerűen mindig a „meghurcolt” politikusok szemszögéből ismerhettük meg a lehallgatási botrányokat. Ettől függetlenül a kérdőjelek fennállnak: a jogosan elítélt bűnözök mellett hány politikailag meghurcolt ember került a DNA hálójába? Egyértelmű: voltak ilyen személyek, akik közül a bíróság többet is felmentett. Az új európai főügyésznek új területen és merőben új környezetben kell majd helytállnia. Az új bűnüldöző intézménnyel máris több országnak aggályai vannak. Van, aki azzal érvel, hogy most is vannak hasonló intézmények – például az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) –, amelyek jelenleg is hatékonyan eljárnak az Európai Unió pénzügyeit sértő bűncselekményekkel szemben. Az EPPO létrejöttét különböző okokból nem támogatja az EU-ból éppen kilépni készülő Nagy-Britannia, de Dánia, Írország és Magyarország sem. Létrejötte komoly vitákat szült Lengyelországban és Hollandiában is. Többen a nemzetállamok szuverenitását sértő újabb intézményt látnak benne, amely az európai liberális és baloldali pártoknak az Egyesült Európai Államok vízióját erősíti. És az sem mellékes félelem, hogy az új európai ügyészség politikai nyomásra indíthat majd eljárást renitenskedő országok és politikusok ellen. Ebben Laura Codruța Kövesinek bizonyára már van romániai tapasztalata."

teljes cikk itt olvasható: erdelyinaplo.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog