Konszenzust remélnek az erdélyi magyar pártok: cselekvési tervről is egyeztetnek a Kolozsvári Autonómia-kerekasztalon

Fotó: MTI

"Konszenzus, közös fellépés, a jövő évi választások, a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés, az autonómiatervezetek – többek között ezekről a témákról egyeztetnek pénteken Kolozsváron az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői, akik Tusványoson megállapodtak abban, hogy szeptember végéig cselekvési tervet dolgoznak ki a következő két év operatív együttműködéséről. A pénteki egyeztetésről, várakozásaikról kérdeztük a tusnádfürdői találkozón részt vett politikusokat.

 

A cselekvés összehangolásáról egyeztetnek az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői pénteken Kolozsváron, miután a nyáron, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében megállapodtak arról, hogy szeptember végéig tervet dolgoznak ki a következő két év operatív együttműködéséről.

A közös cselekvési terv kidolgozását Szili Katalin miniszterelnöki megbízott jelentette be július 26-án Tusnádfürdőn, az általa létrehozott erdélyi autonómia-kerekasztal tagjaival folytatott pódiumbeszélgetésen. Mint elhangzott, a cselekvés összehangolásáról egy nappal korábban egyeztek meg a pártok és szervezetek képviselői.

Szili Katalin elmondta: a felek abban is megegyeztek, hogy támogatják a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, támogatják Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a nemzeti kisebbségekről szóló és a román államfőnek átnyújtott megállapodástervezetét, és kiállnak Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő kezdeményezése mellett, amely a román–magyar megbékélést szorgalmazó nyilatkozat megfogalmazását és elfogadását tűzi ki célul. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), valamint a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselői Tusványos óta nem találkoztak, most, a pénteki autonómia-kerekasztal keretében készülnek egyeztetni a prioritásokról, tervekről. (...)

Az MPP bizakodó, az RMDSZ konszenzust vár

„Szili Katalin és a magyar kormány érdeme, hogy a romániai magyar közéleti és politikai szereplőket egy asztalhoz le tudják ültetni, hiszen az egyeztetések eddig nehézkesen zajlottak, például az SZNT és az RMDSZ nem tudott megegyezni az autonómiatervezet ügyében” – válaszolta röviden a Krónika kérdésére Kulcsár-Terza József. Az MPP politikusa ezen túl mindössze annyit jegyzett meg, hogy abban bízik, eredményes lesz a munka, a résztvevők nem a pártérdekeket, hanem az erdélyi magyarság, a székelyek érdekeit helyezik előtérbe."

Teljes cikket itt olvashatja: Krónika

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog