RMDSZ: újabb lépések a kommunizmus idején elkobzott javak visszaszolgáltatásának folyamatában

Döntő házként fogadta el a képviselőház azt az RMDSZ-es törvénykezdeményezést, amely a visszaszolgáltatott javak valós értékfelmérését biztosítaná, valamint arra kötelezné az államot, hogy a visszaszolgáltatási folyamatban bizonyítsa be, nem jogtalanul kobozta el a tulajdont – tájékoztat a szövetség keddi közleménye.

Balkáni politikaijátszma! Még a néhai fanarióták is megirigyelnék a román politikai húzásokat.

Múlt héten megbuktatott kormánya számára kért ismét bizalmat a román parlamenttől hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, akit Klaus Iohannis államfő bízott meg kormányalakítással. Alkotmányossági óvást emelnek a házelnökök Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelöltsége miatt

“Romániát a posztkommunisták irányítják, a legfőbb gyilkos pedig szabadlábon van” – Tőkés László és Kozma atya a forradalomról

30 év után is csak vádemelésig jutott a román ügyészség Ion Iliescuval szemben, akit sokáig a romániai forradalom hőseként ünnepeltek, ám a 2000-es évektől végzett kutatások rámutattak: a forradalom második, úgynevezett irányított szakaszában, 1989. december 22-e után több mint ezer embert gyilkoltak le Bukarest utcáin.

Megunt parlamenti bársonyszék; Az USR szerint gond van a kormány felelősségválalásával...

Megunt parlamenti bársonyszék

Kolozsvár, 2020. január 22.

Ráduly Róbert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott jelenlegi polgármester és Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti frakcióvezetője is versenybe száll azokon az előválasztásokon, amelyeken az RMDSZ kiválasztja csíkszeredai polgármesterjelöltjét.

Politikai játszmák Romániában

Elhallgatott valóságok, kétes kompromisszumok

Rostás Szabolcs –  Krónika
A Krónika vezércikke szerint „alig telt el bő két hét az új esztendőből, és a különböző erdélyi
magyar politikai táborok máris megfújták a riadókürtöket, csatába szólítva híveiket. Az
elmúlt hétvégén az RMDSZ egy munkaülés és egy ünnepség között tette egyértelművé, hogy
számára megkezdődött a kampány, amit két körülmény indokol: az előre hozott parlamenti
választás egyre erőteljesebben körvonalazódó eshetősége, a helyhatósági megmérettetés
közeledése, továbbá az alakulat magyar ellenzékének egyesülése. Mindebből máris kitűnik,
hogy nemcsak eseménydúsnak, de erőpróbának, ilyen értelemben pedig vízválasztónak is
ígérkezik az előttünk álló év a romániai magyar politikában”.

A régi, új elnök Iohannis. Kevesen szavaztak a magyar megyékben

Marad posztján a román államfő. A Nemzeti Liberális párt jelöltje, Klaus Iohannis az elnökválasztás vasárnapi, második fordulóján az exit poll adatok szerint nagy arányú győzelmet aratott. A második fordulóban a szociáldemokrata volt miniszterelnök, Viorica Dancilával küzdött a szavazók bizalmáért.

Szövetségre lép a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt


Csomortányi István és Mezei János | Fotó: EMN
 

Egy későbbi pártfúzió első lépéseként szövetségre lép a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A két erdélyi magyar párt egységesülési folyamatáról Mezei János MPP-elnök és Csomortányi István EMNP-elnök számolt be egy keddi kolozsvári sajtótájékoztatón.

Politikai akarat kell a medvetámadások megfékezéséhez

Egyre több halálos medvetámadás Székelyföldön, most már a környező megyékben is. Veszélyesé vált a háromszéki Bálványos Fürdő. A nyaralótulajdonosok félnek ott tartózkodni. Az odalátogatók száma is megcsappant. Mintegy hetven villába törtek be a medvék és dúltak fel. A villatulajdonosok rácsokat szereltek ajtókra, ablakokra. Egyre több tulajdonos villanypásztorral kerítik be birtokukat. A fürdőtelepen a rengeteg drót és a rajta csüngő figyelmeztető táblák a filmekből ismert haláltáborra emlékeztet.

Románia és a fordulat, ki kerekedik felül a buta, vagy a kevésbé buta?

Fotó: timesnewroman.ro

Hamarosan itt lesz november 24 az elnökválasztás második fordulója Iohannis és Dăncilă között kell válasszanak s szavazni vágyók. Az első az elmúlt öt évben azon kívül, hogy folyamatosan szidta a szocialista vezetést (nem jogtalanul) és utazgatott a világban, nem sokat tett az országért.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog