Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

A kárpátaljai magyarság üdvözli a választási eredményeket

– karpatalja.ma

A kárpátaljai magyarság számára nagyon fontos, hogy a kormány egy olyan politikai erő kezében maradjon, amelynek fontos, hogy Magyarország megmaradjon magyarnak – fogalmazott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. Brenzovics László úgy fogalmazott:„Mi örülünk ennek az eredménynek”. Arról is beszélt, hogy az ukrán állami szervek nyomást gyakorolnak a magyarságra, de a kárpátaljai magyarok azt szeretnék, ha Ukrajna integrálódna Európába, ahol olyan lenne a jogállam, ahol figyelembe veszik a kisebbség jogait is. „Ez egy nehéz dolog Ukrajnában, de ki fogunk tartani” – közölte.

 

 

Magyarországi választás: legfeljebb 311 ezer szavazatot nem számoltak meg még

– MTI, Magyar Idők, Index, zoom.hu, karpatalja.ma

Még legfeljebb 310 980, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számoltak meg a szavazatszámláló bizottságok. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazókból, a külképviseleteken voksolókból és azoknak a szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaznak, ahová ezeket a voksokat még “várják”. Azok a választópolgárok, akik az országgyűlési képviselők választásán nem lakóhelyükön, hanem már magyarországi településen, vagy a 118 külképviseletének egyikén szavaztak, a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavaztak, így szavazataikat vissza kell juttatni a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe.

 

Magyarország

 

Kárpátaljai, felvidéki és partiumi fiatalok is versenyeztek a Határtalanul magyarul programban

– karpatalja.ma

Hét esztendővel ezelőtt rendezték meg először Nyíregyházán a Határtalanul magyarul című vers- és prózamondó versenyt diákok számára, melyre a felvidéki, kárpátaljai és partiumi fiatalok is beneveztek. A lírakedvelők körében hagyományt teremtett a kezdettől fogva Orémusz Maja által szervezett rendezvény, melyre idén is 30 diák jelentkezett.

 

Erdély

 

Kihangosított” magyargyűlölet a román labdarúgó-bajnokságban

– Krónika

Botrányos dalszöveg „fogadta" a voluntari-i futballstadion közönségét hétfő kora este, az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszásában rendezett Bukaresti Juventus–Sepsi OSK mérkőzés előtt. A csapatok a kezdő sípszó előtti melegítést végezték, amikor a hangszórókból Az Isten védelmezd a románokat című hazafias népdal átírt változata csendült fel, amely nyomdafestéket nem tűrő hangnemben gyalázza a magyarokat, és atombombával irtaná ki őket az „északi síkságról”. Ez nem egy elvakult szurkolótábor xenofób provokációja volt, hanem a házigazdák nyomták meg a lejátszás gombot – állítólag tévedésből.

 

Csinta Samu: elvárjuk, hogy példát statuáljanak a Sepsi OSK ügyében

– maszol.ro

A Sepsi OSK focicsapat vezetősége elvárja a hivatalos szervektől, hogy példát statuáljanak a voluntari-i stadionban tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások ügyében, nyilatkozta a Maszol érdeklődésére Csinta Samu. A sepsiszentgyörgyi klub elnöke rámutatott, hogy egyelőre nem terveznek semmilyen lépést tenni, mivel a Sepsi OSK és a Bukaresti Juventus közötti mérkőzés megfigyelője – ígéretéhez híven – jelentette az incidenst a Hivatásos Labdarúgó Ligának (LPF), és az ügy a fegyelmi bizottság elé kerül. Ugyanakkor a Labdarúgó Liga és a Román Labdarúgó Szövetség is közleményben ítélte el a történteket.

 

Elhunyt Horváth Andor kolozsvári esszéíró és műfordító

– MTI, Krónika, transindex.ro, Nyugati Jelen, maszol.ro, Bihari Napló

Elhunyt 74 éves korában Horváth Andor kolozsvári esszéíró, műfordító, szerkesztő és egyetemi tanár – közölte a Kolozsvári Rádió. 1990 januárjától 1992 szeptemberéig a román művelődési minisztérium miniszterhelyettese, majd államtitkára. Ebben az időszakban kötött barátságot Andrei Pleșu román filozófussal, akinek később több művét is lefordította. 1990-ben elnyerte a kolozsvári BBTE magyar irodalomtudományi tanszékének adjunktusi állását, ahol 1992-től az összehasonlító irodalomtörténet tanára. 1995-ben a kolozsvári székhelyű Bolyai Társaság elnökévé választották, ezt a tisztséget 1999-ig töltötte be. 1996 óta a kolozsvári Korunk című folyóirat főszerkesztő-helyettese volt. Horváth Andor számos világirodalmi tárgyú esszé- és tanulmánykötet, tankönyv szerzője és társszerzője volt, egyebek mellett Montesquieu- és Camus-műveket fordított.

 

Lejt a pálya a győztesnek – így jött össze a Fidesz-KDNP-nek a parlamenti kétharmad

– maszol.ro

A magyar választók többsége nem a Fidesz-KDNP országos listájára szavazott, ennek ellenére a kormánypártoknak kétharmados többsége lesz a parlamentben. A paradoxon magyarázata javarészt a magyarországi választási törvényben rejlik”.

 

Április végéig rendeződik az utcanévtáblák ügye

– Bihari Napló

Pozitívan értékelte Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő a húsvéti vásárt múlt heti sajtótájékoztatóján, de beszélt megoldásra váró gondokról is az utcanévtáblákkal, a városi köztemetővel, illetve Biharpüspökivel kapcsolatban.

 

Az EMNP szerint jobban megmozgatta az udvarhelyszékieket a magyarországi országgyűlési választás, mint a romániai helyhatósági

– szekelyhon.ro, Krónika

Közel kétszer annyian vettek részt Udvarhelyszéken a magyarországi országgyűlési választásokon, mint a két évvel ezelőtti népszavazáson – elemezték a hozzájuk beérkezett voksok összesített adatait a székelyudvarhelyi Demokrácia Központ, valamint az EMNP udvarhelyszéki szervezetének képviselői. Várják azok jelentkezését, akiknek a posta nem kézbesítette a szavazólapot tartalmazó borítékot.

 

Forintmilliók Udvarhelyszékre

– szekelyhon.ro

Jelentős összegű támogatást ítélt meg erdélyi civil szervezetek, egyházak javára a 2018-as támogatási ciklusban a Bethlen Gábor Alap (BGA) A magyar kultúráért és oktatásért pályázat, illetve a Központi pályázatok részeként, Udvarhelyszéken összesen mintegy 40 millió forintnyi támogatást hívtak le. Az Erdélyi regionális pályázatok keretében összesen 168 millió forintot osztanak ki különböző programok megvalósítására, rendezvények szervezésére, ebből 26 millió 550 ezer forintot a civil szervezetek, egyházi, jogi személyek, intézmények fenntartásának támogatására fordítanak.

 

A székesfehérvári Székely Bálon gyűjtöttek a bözödújfalusi templomnak

– szekelyhon.ro

A bözödújfalusi Összetartozás Templomának felépítését is támogatja bevételéből a hétvégén Székesfehérváron megtartott III. Székely Bált. Az adományok azonban lassan gyűlnek, s az alapöntésnek neki kellene fogni, mert a tó vize gyorsan emelkedik.

 

Aggódik egy román ellenzéki képviselő

– Krónika

Román részről nem érkezett hivatalos reagálás a Fidesz–KDNP győzelmére, egy ellenzéki honatya ugyanakkor aggodalmának adott hangot az újabb kétharmados siker miatt. Matei Dobrovie, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője úgy vélekedett, Orbán Viktor győzelme újabb „mesterséges diplomáciai konfliktusokat” eredményez Romániával. A képviselőház külügyi bizottságának tagja közösségi oldalán arról írt, hogy a jelentős felhatalmazás biztosította legitimációval Orbán megpróbálja majd a térségben „exportálni” illiberális modelljét, hogy regionális vezetővé tegye Magyarországot, a francia–német duó ellensúlyozására. Dobrovie szerint fennáll a veszély, hogy a jelenlegi román kormánypártok vezetői, Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu is beállnak a szövetségbe, eltávolítva ezzel Romániát az EU kemény magjától.

 

Felvidék

 

Megemlékezést tartanak Kassán Márai születésének 118. évfordulója alkalmából

– bumm.sk

Ünnepélyes keretek között emlékeznek meg holnap, április 11-én Kassán a város szülöttjéről, Márai Sándorról, a 20. század egyik legjelentősebb és leginkább elismert magyar és európai írójáról születésének 118. évfordulója alkalmából. A megemlékezés délután 16:00 órakor kezdődik az író szobrának megkoszorúzásával a Márai téren. A kassai magisztrátus honlapján található közlemény szerint a rendezvényen részt vesz Haraszti Attila, kassai magyar főkonzul és Jáky Judit, az író unokahúga is. A program részeként fellépnek a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola diákjai. 

 

Könyvbemutatóval emlékeztt elhunyt elnökére Bajcson a Csemadok

– bumm.sk

Április 8-án azért gyűltek össze Bajcson a csemadokosok, hogy megemlékezzenek a tavaly ősszel elhunyt alapszervezeti elnökről, Horváth Tiborról, aki ezen a napon lett volna 55 éves. Élete utolsó évében írta meg a rendezvényen bemutatott, Szülőfalum-Bajcs című könyvet, melyben a község történetéről ír. A közel hetvenfős hallgatóság a könyvből vett idézetekkel emlékezett. A szerző halála előtt hét évvel költözött vissza feleségével szülőfalujába Bajcsra.

 

Jókai Tibor halálára

– Felvidék Ma

Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének mindig tettre kész, fáradhatatlan elnöke alig ötven esztendősen eltávozott e földi világból. Temetése április 11-én, szerdán, 16 órakor a komáromi református temetőben lesz. „Jókai Tibor elengedte kezünket, és eltávozott a földi világból” – írja Fekete Irén az SZMPSZ irodavezetője az alábbi nekrológot eljuttatva a Felvidék Ma szerkesztőségébe.

 

Így látják Orbán Viktor elsöprő győzelmét a szlovákiai magyar politikusok

– Új Szó, hirek.sk, ma7.sk

Mit szól a magyarországi parlamenti választások eredményéhez Bugár Béla, Menyhárt József, Csáky Pál és Nagy József? Bugár Béla a Híd elnöke: „A vasárnapi magyarországi választásokon elért magas részvételi arányt pozitívan értékeljük.” Menyhárt József az MKP elnöke: „Az anyaország a folytatást, és így a stabilitást választotta. Orbán Viktort lehet szeretni, vagy nem szeretni, de tény, hogy az elmúlt nyolc évben Magyarország Európában és a világpolitikában nagysága és gazdasági erejéhez képest is felülprezentált, ami főleg az ő érdeme.”Csáky Pál EP-képviselő (MKP): „A magyar választópolgárok elég egyértelmű véleményt mondtak a parlamenti választáson.” Nagy József EP-képviselő (Híd): „Tekintettel a magyarországi választási rendszerre, mely a nagy pártoknak kedvez, nem lepett meg a választás eredménye.”

 

Vajdaság

 

Vajdaság gazdasági lehetőségeit mutatta be Dubaiban Igor Mirović

– Pannon RTV

A tartományi kormányelnök Mohamed bin Rasid al-Maktum sejk, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnökének meghívására érkezett Dubaiba. A világ egyik legnagyobb befektetési fórumán mintegy 140 államból érkeztek vendégek. A cél, hogy összekössék a fejlett és fejlődő országok piacait, és serkentsék a beruházásokat. Óriási lehetőségeket rejt térségünk számára a találkozó - emelte ki Igor Mirović.

 

Mikor legyen Vajdaság Napja?

- Pannon RTV

Ruma után ma Nagybecskereken, jövő kedden pedig Újvidéken tartanak közvitát Vajdaság Napjáról. A javaslat szerint Vajdaság Napja november 25-e lesz. A szerbek, bunyevácok és más szlávok újvidéki népgyűlésén 1918. november 25-én döntöttek Bácska, Bánát és Baranya Szerbiához való csatolásáról. Egy nappal korábban a Rumában tartott szerémségi gyűlés is azonos döntést hozott. Ezeket a trianoni békeszerződés erősítette meg. A javaslatról Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója és Nebojša Kuzmanović, tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes beszéltek.

 

Konzuli fogadónapot tartottak Zentán

- Pannon RTV

A babakötvény és az anyasági támogatás kapcsán az érintettek továbbra is a Szabadkai Főkonzulátuson nyújthatják be a kérelmet. A CMH irodában fogadták az egyszerűsített honosítási eljárást kérelmező lakosokat. Molnár György csókai lakos egyebek mellett azért döntött úgy, hogy kérelmezi a honosítási eljárást, mert Magyarországon élő rokonaival így gyakrabban találkozhat. „Magyarországon élnek rokonaink, de eddig nem tudtuk velük tartani a kapcsolatok. A későbbiekben meg tudjuk csináltatni a magyar igazolványt, és akkor azzal át tudunk menni.”

A csantavéri Hunyadi János iskolában tett látogatást Nyilas Mihály

– Pannon RTV

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár megtekintette a tartományi támogatásokból megvalósult felújításokat, valamint tájékozódott arról, milyen felújításokra lenne még esetleg szükség. A gyerekek nagy izgalommal várták a vendégeket, és műsorral is készültek. Az óvodások és az iskolások is felléptek.

 

Kárpátalja

 

Kárpátaljának kiemelten fontos az anyaország erős és határozott kiállása

– karpatalja.ma

 

Az április 8-ai magyarországi választások eredménye azt mutatja, hogy győzött a magyar nemzet! A Fidesz-KDNP elsöprő sikere a magyar nemzet sikere, azé a nemzeté, amely képes kiállni függetlenségéért, kultúrájáért, nyelvéért, és amely elsődlegesen magyar és keresztény jövőt képzel el magának” – összegezte Bocskor Andrea, az Európai Parlament képviselője a magyarországi választások eredményét.

 

 

 

Őrvidék

 

Költészet napja 

– volksgruppen.orf.at

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben különböző programokkal tisztelegnek a magyar líra előtt.

 

Jubilálnak a Linz-i magyarok

– volksgruppen.orf.at

Nagyszabású gálaműsorral ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete. Április 14-én, szombaton a linzi Redoutensaal ünnepi termében az egyesület csoportjai - három generáció ad műsort, de megszólalnak alapító tagok is.