Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Mindig kiállunk a magyar kisebbségek jogaiért

– Pálfy Dániel – Magyar Hírlap

A határon túli magyarság állampolgársági jogának kérdését soha nem lett volna szabad népszavazás elé vinni, mert az állampolgárság alanyi jogon jár minden magyarnak – mondta a Magyar Hírlapnak Potápi Árpád János. Hozzátette: pragmatikusabb lett a nemzetpolitikánk, a szimbolikus ügyek mellett kézzelfoghatóbb dolgokkal is foglalkozunk, így jóval nagyobb eredményeket tudunk elérni. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára reméli, hogy az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés, a Minority SafePack sikerével el tudják érni, hogy az Európai Unió végre érdemben foglalkozzon az évszázadok óta a kontinensen élő kisebbségek jogainak védelmével, legalább annyira, mint a migránsokéval.

 

 

Gulyás: nagy, közös nemzeti siker a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés 

– MTI, hirado.hu, fidesz.hu, hirstart.hu, eco.hu, Körkép

Nagy, közös nemzeti siker a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelynek keretében több mint 1,2 millió aláírás gyűlt össze, s ebből mintegy 600 ezer Magyarországon – hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, Budapesten. Szerinte most az a feladat, hogy a lehető legtöbbet elérjék, és érdemi jogalkotásra tudják rászorítani az Európai Bizottságot. Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy nem csupán üres látszatintézkedéseket kívánnak majd foganatosítani, hanem hajlandóak lesznek valóban a nemzeti kisebbségek ügyével foglalkozni. A fideszes politikus a Magyarság Házában tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az 1 millió 250 ezres szám gyakorlatilag biztossá teszi, hogy az érvényes aláírások száma a szükséges egymillió felett van.

 

Erdély

 

Több ezren nem vették még át az erdélyi magyar külképviseletekre kért szavazólapokat

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Több ezer erdélyi magyar választó nem vette még át a választási levélcsomagot, melyet Magyarország csíkszeredai vagy kolozsvári főkonzulátusára kért. Tóth László csíkszeredai főkonzul az MTI-nek csütörtökön elmondta, a székelyföldi választók közül majdnem 15 ezren adták meg a főkonzulátus címét, amikor felvetették magukat a választói névjegyzékbe. Számukra a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a konzulátushoz küldte a szavazólapot is tartalmazó választási levélcsomagot. Hozzátette: több ezer olyan választót várnak még, aki még nem jelentkezett felvenni a szavazólapot. Ezt csakis személyesen lehet felvenni, szombat este helyi idő szerinti 22 óráig.

 

 

Európa Tanács: szélesíteni kell a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát Romániában

– MTI, Krónika

Az Európa Tanács jelentést tett közzé csütörtökön, amelyben elismerte, hogy Románia a területén élő legtöbb kisebbség számára messzemenően biztosítja anyanyelvük használatát a kulturális tevékenységek esetében, mindazonáltal arra szólított fel, hogy a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát szélesíteni kellene a bírósági és a gazdasági életben. A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács Miniszteri Bizottsága arra szólította fel Romániát, fontolja meg újra a kisebbségi nyelvek hivatalos használatának küszöbértékét a közigazgatásban is.

 

Ismét napirendre kerül az önrendelkezés a képviselőházban

– Krónika

Kétszeri halasztás után jövő héten harmadszor tűzi napirendre a képviselőház plénuma a székelyföldi területi autonómiát előirányzó, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott törvénytervezetet, amelyet Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő tavaly decemberben egyéni kezdeményezésként iktatott. A sepsiszentgyörgyi politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, az előző két alkalommal – legutóbb szerdán – nem került sor a vitára, mivel az ülés befejezése előtt nem jutottak el a napirendi pontig. „Jövő héten a napirenden a kilencedik helyen szerepel a statútum, de ez még változhat, bekerülhetnek újabb tervezetek eléje. Szerintem előbb-utóbb sor kerül a vitára, nem várják meg, hogy május 21-ei határidő után hallgatólagosan átmenjen. Keresik a megfelelő pillanatot, hogy mikor tárgyaljanak a tervezetről a plénumban. Én felkészülten várom, hogy ez megtörténjen” – mondta a politikus.

 

A Kelemen Hunort „kitessékelő” Ioan Aurel Popot választották a Román Akadémia új elnökévé

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Ioan Aurel Popot választották csütörtökön a Román Akadémia új elnökévé. Pop a közgyűlés 86 tagjának szavazatát szerezte meg, második fordulóbeli ellenfelére, Victor Voicura 56-an voksoltak. Ioan Aurel Pop tavaly súlyos kijelentésekkel terhelte a magyar–román viszonyt. A Román Akadémia által tavaly tavasszal létrehozott – főleg Oroszországgal foglalkozó – „Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratóriuma” (LARICS) bemutatkozó rendezvényén a BBTE rektora azt állította, hogy Románia „egy másik szomszédjával, Magyarországgal is információs és kommunikációs háborút visel”, Budapest pedig „saját költségvetéssel rendelkező állami főosztályt hozott létre Trianon 100 elnevezéssel”.

 

Magyarországi választások: három mandátumról dönthetnek a levélszavazatok

– maszol.ro

8 255 550 szavazásra jogosult magyar állampolgár dönt vasárnap a következő magyar országgyűlés összetételéről. A voksolás nagy számban mozgatta meg az erdélyi magyarokat is, mintegy negyedmillióan kértek levélcsomagot és szociológusi becslések szerint akár 2 képviselőt is „küldhetnek” az Országgyűlésbe. Gondot jelent azonban, hogy több ezren nem vették még át az erdélyi külképviseletekre kért szavazólapokat.

 

A kézbesített szavazói levélcsomagok visszaküldését bízzák a főkonzulátusra

– szekelyhon.ro

A Magyarországról küldött szavazói levélcsomagok Bukarestből akadozva érkeztek a megyei postahivatalokhoz a húsvéti ünnep előtt, és bár azóta javult a helyzet, egyesek még mindig nem kapták meg a küldeményt. Hargita megyében a húsvétot követő két munkanapon több mint 30 ezer küldeményt kézbesítettek a postások, szerdán az utolsó szavazói levélcsomagokat is eljuttatták a címzettekhez.

 

Még egy hajrá a levélszavazatok leadására – ha szükséges, otthonról is elszállítják a konzulátusra

– szekelyhon.ro

Csütörtököt is beleszámolva már csak három nap van hátra a magyarországi országgyűlési választások levélszavazatainak leadásáig; pontosabban négy, ugyanis a szavazás napján, vasárnap is leadhatók még a levélszavazatok Magyarország Csíkszeredai vagy Kolozsvári Főkonzulátusán. A főkonzulátusokra kért levélszavazatokat azonban már csak szombat estig lehet felvenni, vasárnap már nem.

 

Második választók

2018. április 6. – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „a szavazati jogukkal élni kívánó állampolgárok nem egyszerű kívülállóként voksolnak majd egy olyan új parlamentről és kormányról, amelynek döntései őket nem érintik – bármi, amiről a mindenkori budapesti törvényhozás és kormány dönt, őket is érinti. Az is, ha semmilyen módon sem viszonyul hozzájuk, hiszen ezzel még jobban kiszolgáltatja őket a felmorzsolásukra törekvő utódállamoknak. Persze, ők nem Magyarországon adóznak, ami választójoguk számos ellenzője számára az egyik fő érv – de ez sem rajtuk múlik. Úgyhogy aki úgy érzi, felelős polgára Magyarországnak, bár lakóhelye valamelyik környező országban található, és ezért szavazni is kíván, nyugodtan húzza be az ikszet az általa legelfogadhatóbbnak tartott párt logója mellé, töltse ki az azonosító nyilatkozatot, és küldje el a szavazatát. Így bármilyen is legyen az összetétele, a vasárnapi választások után megalakuló Országgyűlés az összmagyarság parlamentje lesz. És a jövőben remélhetőleg még inkább azzá válik”.

 

Felvidék

 

A nemzeti misszióról is Batta György Egy mondat című könyve bemutatóján

– hirek.sk

Az idén 75 éves, rimaszombati születésű, családjával bő két évtizede Komáromban élő id. Batta György irodalmár, műfordító, újságíró Egy mondat című könyvének születésnapi köszöntővel egybekötött bemutatóját tartották április 4-én este a Selye János Gimnázium dísztermében. A magvas gondolatokban bővelkedő, humorral is fűszerezett rendezvény végén a szerző több tucat barátjának, tisztelőjének dedikálta a helyszínen megvásárolható kötetét. A könyvbemutatón Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója méltatta a január 10-én 75. születésnapját betöltött, ám továbbra is aktív költő, író, műfordító és publicista munkásságát.

 

Tudnivalók a Nemzetközi Visegrádi Alap pályázatairól

– hirek.sk

A Szövetség a Közös Célokért Társulás – SZAKC idén is együttműködik a határ menti Civil Információs Centrumokkal. Az együttműködés keretében április 5-én Kakuk Lilla, a Nemzetközi Visegrádi Alap arculatért felelős munkatársa tartott előadást az alap pályázatairól, illetve egyes konkrét tervezett projektekkel kapcsolatos kérdésekre is válaszolt a Kossuth téri Csemadok-székházban.

 

Elindult a fiatal vállalkozók mentorprogramja

– hirek.sk

A 2017 decemberében megvalósult Év vállalkozója verseny során 16 fiatal vállalkozó nyerte el a Vállalkozói Mentorprogramban való részvétel lehetőségét. A mentorprogram során márciustól júliusig, mintegy 5 hónapon keresztül 8 mentor által személyes konzultációk keretében valósul meg a vállalkozások fejlesztése. A tanácsadó sorozat célja, hogy a különböző területekről érkező vállalkozások új fejlődési pályára lépjenek függetlenül attól, hogy a marketing, az értékesítés vagy esetleg a szervezetfejlesztés terén van lemaradásuk.

 

Hudec László Emlékévet hirdettek 2018-2019-re

– hirek.sk

A Magyar Építőművészek Szövetsége és az Emberi Méltóság Tanácsa közös elhatározással Hudec László Emlékévet hirdetett. Az Együttműködési Megállapodást Krizsán András és id. Dr. Lomnici Zoltán írta alá. Az emlékév célja a nemzetközileg elismert, de Magyarországon kevésbé ismert építész életművének bemutatása, aki egyebek mellett a világ legnépesebb városának tartott Sanghaj történelmi arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszott.

 

Meseszép Tündérkertbe járhatnak a gyermekek Gútán

– bumm.sk

Nagyszabású felújítási munkálatok várhatóak a Tündérkert magyar óvodában. A rekonstrukció több mint 170 ezer euróból valósul meg. Megjöttek a 3D-s látványtervek. Minden eddiginél látványosabb felújítási munkálatokba kezdenek a gútai Tündérkert óvodában. A város meghívásos pályázat keretében a Bethlen Gábor Alaptól 54 millió forintot, azaz mintegy 170 ezer eurót sikerült elnyernie, amit az intézmény és udvarának felújítására lehet felhasználni. Tóth Szilvia, igazgatónő korábban úgy fogalmazott, a pályázat célja a magyar tanítási nyelvű szlovákiai települési önkormányzati fenntartású óvodák ingatlan-beruházásainak és eszköz-fejlesztésének támogatása.

 

Peter Morvay: Bugár védelmében

– Felvidék Ma

Peter Morvay, a Denník N kommentátora arról írt eszmefuttatást, hogy a szlovákok csalódása Bugár Bélában azt mutatja, milyen keveset tud a többség arról a félmilliós közösségről, amellyel együtt él. A magyar gyökerekkel is rendelkező kommentátor szerint Bugár tulajdonképpen nem is tehet arról, hogy nem az, és tulajdonképpen sohasem volt az, akinek némelyek Szlovákiában – elsősorban a liberális szlovák értelmiség egy része – gondolták. Ugyanez vonatkozik a pártjára is, állítja Morvay.

 

Régi fotókkal vendégeskedik Fülek Rimaszombatban

– Felvidék Ma

Az egyik közösségi oldalon gyűjti Schnelczer Zoltán fényképész a régi füleki képeslapokat. Tavaly ősszel a helyi művelődési központban tette őket először közszemlére, tegnaptól pedig – a gyűjteményt immár kiegészítve – a rimaszombati Városháza Galériában láthatják azokat április végéig. A kiállítást Agócs Attila, Fülek polgármestere nyitotta meg.

 

Felvidékre érkezett a Janikovszky Éva-emlékkiállítás

– Felvidék Ma

A Pozsonyi Magyar Intézet és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete közös szervezésben érkezett a Felvidékre a Janikovszky Éva életművét bemutató vándorkiállítás, melynek elsőként a Köbölkúti Községi Könyvtár adott otthont. A vándorkiállítás Janikovszky Éva Kossuth-díjas írónő halálának tizedik évfordulóján készült 2013-ban, az életművét gondozó Móra Kiadó szervezésében. Az írónő életművét és munkásságát bemutató kiállítás azóta vándorol a Kárpát-hazában. Az anyaországi körút után az elmúlt év őszén a vajdasági Zentán nyílt meg, miután fogadta még a kiállítást hat délvidéki helység könyvtára.

 

Pedagógusként szebbé és jobbá tenni a világot

– Felvidék Ma

Ipolyságon sem feledkeztek el az idei tanítónap alkalmából a pedagógusok köszöntéséről és díjazásáról. A hagyományokat követve április 5-én az Ipoly menti város tanintézményeinek pedagógus és nem pedagógus alkalmazottait ünnepelték. Mint az ünnepély nyitányaként elhangzott, a pedagógusi pálya a családi szeretettől a társadalmi szerepekig sok mindent magába foglal, s a tanári szerep kulcsfontosságú. „A jó pedagógus optimista, kissé idealista, mert hiszi, hogy képes a világot szebbé és jobbá tenni” – hangsúlyozta  Štefan Gregor, Ipolyság polgármestere. Az esemény főszónoka, Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke kiemelte, rendkívül fontos a pedagógusok munkája, mert rajtuk múlik a jövő generációk sorsa.

 

Vajdaság

 

A tiszaszentmiklósi magyarok csaknem egyharmada adta át levélszavazatát

- Pannon RTV

A magyarországi parlamenti választások előtti kampányrendezvényt tartott szerdán a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete Tiszaszentmiklóson. Tiszaszentmiklóson valamikor sokkal több magyar élt, ma a falu magyar lélekszáma mintegy 300. Őket várták a szerda esti lakossági fórumra, amelynek fő témája a vasárnapi magyarországi parlamenti választás volt. Bacsó Zoltán szerint a jelenlegi magyar kormány megérdemli, hogy rá szavazzon az itteni magyarság.

 

Pásztor: Ápoljuk a keresztény értékeket

- Pannon RTV

Boldog ünnepeket kívánt az ortodox egyház tagjainak és minden hívőnek, akik a Julianus-naptár szerint ünneplik a húsvétot Pásztor István. A húsvéti ünnepekkel járó boldogság ösztönözzön minket arra, hogy jót cselekedjünk másokkal, tiszteljük egymást és ápoljuk a keresztény értékeket - fogalmazott a Tartományi Képviselőház elnöke. Kívánom, hogy a szeretteikkel töltsék ezt az áldott ünnepet jó egészségben - áll Pásztor István köszöntőjében.

 

Népzenei képzést tartottak Zentán

- Pannon RTV

A vajdasági Hagyományok Háza Hálózat Tokkal, vonóval elnevezéssel tartotta meg népzenei képzését. A háromnapos foglalkozásra az általános és középiskolás diákok jelentkezhettek. Kedden a népdalénekesekkel kezdődött a képzés, szerdán a citerásoké volt a főszerep, csütörtökön pedig a vonósokkal fejeződött a tábor. A 22 jelentkezővel 5 oktató foglalkozott. A gyerekek már reggel 10 órakor nekiláttak a foglalkozásnak.

 

Külhoni magyar műemlékeket újítanak fel anyaországi támogatásból

– Pannon RTV

Csaknem száz külhoni magyar műemléken kezdődtek munkálatok az anyaországi Rómer Flóris Terv keretében. Az egyedi döntések keretében idén 146 millió forintot, a nyílt pályázati támogatásokból 40,2 millió forintot fordítottak a határon túli magyar épített örökségre. A Magyar Kormány a külhoni magyar közösségek iránti elkötelezettsége, valamint a nemzetünk történelméről tanúskodó emlékek megőrzése érdekében 2015 októberében indította el a Rómer Flóris Tervet. Ennek kapcsán nemzetközi műemlékvédelmi konferenciát rendez a Teleki László Alapítvány április 12-én és 13-án, Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban.

 

A platicsi magyarok zöme már leadta levélszavazatát

- Pannon RTV

 

Kárpátalja

A szerémségi Platicson tartott lakossági fórumot szerdán este a Vajdasági Magyar Szövetség. Az eseményre egész Szerémség területéről érkeztek magyarok Maradékról, Dobradóról és Nyékincéről. Platicson a legutóbbi népszámlálás szerint 174 magyar él, a helyiek elmondása szerint mintegy 50 magyar család van, de már csak az idősebbek beszélnek magyarul. Fényszárosi Mátyás, Platics: „Beszélni nem sokat beszélünk a faluban. Ritkán... Kevesen is vagyunk, és akkor mindig valaki van ezekből-azokból, másikból, ezért ritkán beszélünk magyarul itt a faluban. Platicson nagyon ritkán beszélnek.”

Kárpátalja

 

Magyarország segédkezet nyújtott nekünk

– Kárpátalja

A rendőrtábornokból lett kárpátaljai kormányzó, Hennagyij Moszkal sokak szemében az ukrán politikai elit szókimondó tréfacsinálója, aki időről időre vaskos káromkodásokkal fűszerezi mondandóját, és fittyet hány az ukrán politikai élet formaságaira. Véleménye gyakran nem esik egybe azzal, amit Kijevből sugall a politika vagy a sajtó. Egyeseknek éppen ezért szimpatikus, mások viszont hazaárulónak és szeparatistának tartják emiatt a tar fejű tisztviselőt. A kárpátaljai magyarság körében a népszerűbb ukrán politikusok közé tartozik a nemzetiségi kérdésekben visszafogott nyilatkozatai miatt.

 

Muravidék

 

„… Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan”

– Muravidéki Magyar Rádió

Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Saint-Exupéry egyik legismertebb gondolatával felvértezve oldották meg a feladatlapokat, és fogalmazták meg gondolataikat a muravidéki kétnyelvű általános iskolák 8. és 9. osztályosai, valamint a középiskolások tegnap a Petőfi Sándor tanulmányi verseny országos döntőjén. Több mint 20 fiatal bizonyította tudását a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában megszervezett megmérettetésen.

 

Őrvidék

 

Ismét táncház a Napraforgókkal

– volksgruppen.orf.at

Április 6-án táncházat tart a Napraforgók Táncegyüttes Bécsben a Collegium Hungaricumban, a rendezvény 17.00-kor kezdődik gyermektáncházzal. A rendezvényen fellép Tóth Dénes és Zenekara, a táncokat Füzék György és párja tanítják.

 

Kinizsi nyomában” a BMKE Nyelvtábora

– volksgruppen.orf.at

Nagyvázsonyt „veszi be” idén a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Nyári Nyelvtábora. Július 30. és augusztus 4. között magyar nyelvtanulással és sok-sok szabadidős programmal várják a 9-14 éves diákokat. A táborba egészen április 6-ig lehet jelentkezni.