Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Potápi: Óriási eredmény és közös európai siker a Minority SafePack

– MTI, kormany.hu, Magyar Hírlap

Óriási eredmény és közös európai siker, hogy nem csak összegyűlt, de bőven meg is haladta a szükséges egymilliós határt a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató aláírásainak száma – fogalmazott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtök reggeli közleményében. Kiemelte: A kezdeményezés sikere nem csak a külhoni magyarság számára mérföldkő, hanem rendkívüli eredmény minden Európában élő őshonos nemzeti közösség számára, amelyért kiemelt köszönet illeti a kezdeményezőket: a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióját (FUEN), valamint a magyarországi aláírásgyűjtést koordináló Rákóczi Szövetséget. Hozzátette: A Minority SafePack határozott és megkerülhetetlen üzenet az Európai Unió felé, hogy érdemben is foglalkozni kezdjen azokkal a közösségekkel, amelyek évszázadok vagy évzredek óta a területén élnek, és legalább olyan szintű jogokat biztosítson számukra, mint az újonnan bevándorlóknak.

 

 

Több mint 1,2 millió támogatója van a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésnek

– MTI, hirado.hu, OrientPress, Krónika

Az Európai Unió több mint 1 millió 215 ezer polgára támogatta aláírásával a kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló, Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést - jelentették be a kezdeményezők a németországi Flensburgban és az erdélyi Kolozsváron szerdán egy időben tartott sajtótájékoztatójukon. A kedden éjfélkor zárult aláírásgyűjtés adatait Vincze Loránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) erdélyi elnöke a flensburgi FUEN-irodából közölte, beszámolóját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári irodájában élő közvetítésben lehetett követni. Vincze Loránt kijelentette: a Minority SafePack a legnagyobb projekt, amelyet valaha indítottak a kisebbségi jogokért. Szerinte a kezdeményezés azt mutatja, hogy az EU hivatalos szerveinek nemcsak a többségekkel, hanem a kisebbségekkel szemben is vannak kötelezettségei.

 

Tiszta vízió” az őshonos kisebbségekért: az EB elé kerül a Minority SafePack

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Erdély Ma, Bihari Napló

Nemcsak a közel másfél milliós romániai magyar közösség, hanem az 50 milliós európai közösség sikere Kelemen Hunor szerint, hogy összegyűlt a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés elfogadtatásához szükséges egymillió aláírás. Az RMDSZ elnöke a kedden éjfélkor lezárult aláírásgyűjtés eredményeit ismertető szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón elmondta, az 1 215 879 szignóhoz a következő napokban – az ívek beadása után – újabb kézjegyek adódhatnak.

 

– MTI, Webrádió, Magyar Idők, zaol.hu, teol.hu

A Zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk címmel nyílt kiállítás szerdán Zentán; a tárlat az 1683 és 1699, valamint 1716 és 1718 közötti időszakot mutatja be. A Tisza-menti magyaroknak különösen büszkének kell lenniük a múltjukra, hiszen ez a több évszázados múlt határozza meg a jelenünket, és remények szerint ez a múlt nagy hatással lesz a jövőre is - hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Zentán, ahol megnyitotta a Zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítást. Tavaly volt a zentai csata 320. évfordulója, akkor egy ideiglenes kiállítást támogatott a nemzetpolitikai államtitkárság, valamint Budavár és Zenta önkormányzata, most pedig a tárlatot a Városháza tornyába helyezték.

 

Szilágyi Péter: kiemelt figyelem a diaszpórában élő magyarsággal való kapcsolatok megerősítésére

– MTI, Magyar Idők, kormany.hu

A kormány az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a diaszpórában élő magyarsággal való kapcsolatok megerősítésére és az anyaországtól távol élő magyar közösségek támogatására - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán az Országházban, ahol a diaszpórából érkező fiatalokat fogadott. Szilágyi Péter a Miniszterelnökség közleménye szerint köszöntőjében rámutatott arra is, hogy az előbbi célt szolgálja a Rákóczi Szövetség Diaszpóra Programja is, amelynek keretében mintegy ezer diaszpórában élő magyar fiatal vehet részt magyarországi tanulmányúton.

 

 

Erdély

 

Ellenzi a bukaresti holokausztkutató intézet, hogy Nyírőről nevezzék el az udvarhelyi könyvtárat

– Krónika

Helyteleníti és elítéli a bukaresti Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet, hogy a székelyudvarhelyi önkormányzat Nyírő József íróról nevezné el a városi könyvtárat. Honlapján és közösségi oldalán, Felelősséggel tiszteljük elődeinket! címmel közzétett állásfoglalásában a román kormány hatáskörében működő intézmény úgy fogalmaz, hogy „maximális aggodalommal” tekint a székelyudvarhelyi képviselő-testület tervére. A holokausztkutató intézet felidézi, hogy március 15-ei díszülésén elfogadott határozatában a helyi önkormányzat kinyilvánította ama szándékát, hogy a városi könyvtár felvegye Nyírő József nevét, egyúttal a tanácsosok döntöttek a névadás törvényes eljárási folyamatának elindításáról. A máramarossszigeti származású Elie Wiesel Nobel-békedíjas író nevét viselő intézmény a 20. század első felének befolyásos erdélyi magyar értelmiségijeként mutatja be a Székelyzsomboron született Nyírőt, megemlítve, hogy a negyvenes években tagja volt a magyar Országgyűlésnek. „Szélsőséges nézeteit az általa alapított, a Horthy- és a Szálasi-rendszer központi propaganda kiadványának számító Magyar Erő című kiadványban jelentette meg, amely bővelkedett az ultranacionalista, soviniszta és antiszemita cikkekben. Nyírő József a nácipárti nézeteket valló magyar fasiszták közé tartozott” – szerepel a holokausztkutató intézet állásfoglalásában.

 

 

Az SZNT megerősítette Dabis Attila külügyi megbízotti státusát

– MTI, Krónika, Erdély Ma

Megerősítette Dabis Attila külügyi megbízotti státusát Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke azt követően, hogy a román határrendészet – meg nem nevezett nemzetbiztonsági okokra hivatkozva – három évre kitiltotta Dabis Attilát Romániából. Az SZNT-elnök szerdai közleményében megalapozatlannak, törvénytelennek, alkotmányellenesnek és alapjogsértőnek tartotta Dabis Attila kiutasítását. Közölte: Dabis Attila a Székely Nemzeti Tanács döntése alapján, a testület elnökének megbízásából képviselte nemzetközi szinten Székelyföld autonómiatörekvését. Hangsúlyozta abbéli meggyőződését, hogy Dabis Attila minden fellépése, kezdeményezése beleillik a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáiba, és azok semmiképp sem sértették Románia alkotmányos rendjét.

 

Megcáfolt prefektusi érvek és bizalmatlanság a marosvásárhelyi utcanévtáblaper kezdete előtt

– Krónika

A Maros megyei törvényszék április 24-re tűzte ki az első tárgyalást a marosvásárhelyi utcanévtáblaperben, amelyet Lucian Goga prefektus indított. A kormánymegbízott tavaly ősszel jelentette be, jogilag aggályosnak tartja a román mellett a magyar feliratok kihelyezését szorgalmazó, a helyi önkormányzat által elfogadott két határozatot.

 

Ombudsman-helyettes lehet Molnár Zsolt

– maszol.ro

Kedvezően véleményezte szerdán a parlament két házának összevont jogi bizottsága az ombudsman-helyettesi tisztségekre benyújtott javaslatokat. A jelöléseket a nép ügyvédje terjesztette elő. Az ombudsman emberjogi, esélyegyenlőségi, vallási és nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó helyettese Molnár Zsolt lenne, Nicolae Ionel a család- és ifjúságvédelem területével foglalkozna, Gânfălean Ioant jelölték a gyermekvédelemmel megbízott, Mirea Ecaterinát pedig a tulajdonjoggal, szociális védelemmel, adókkal és illetékekkel kapcsolatos ügyekért felelős helyettesnek.

 

Tovább hadakoznak a színpadért a románok

– szekelyhon.ro

Határozattervezetet nyújtott be a sepsiszentgyörgyi önkormányzat múlt heti ülésén Rodica Pârvan szociáldemokrata képviselő, hogy változtassák meg a Szent György Napok helyszíneit, és mégiscsak engedélyezzék a Szent György téri második nagyszínpadot, amely szerinte az egyetlen méltó helyszín, hogy meghívottjuk, egy román népdalénekes fellépjen.

 

Székely zászlókat adományoztak háromszéki és marosszéki egyházközségeknek

– szekelyhon.ro, Krónika

Ötven székely lobogót oszt szét a sepsiszéki és marosszéki egyházközségek között a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Sepsiszéki Székely Tanács. Gazda Zoltán, a sepsiszéki szervezet elnöke elmondta, a Siculitas Egyesület sikeresen pályázott, így a Bethlen Gábor Vagyonkezelő Zrt. támogatásával székely zászlót osztanak ki az egyházközösségek között, a felét sepsiszéki, a másik felét a marosszéki településeken. A zászlókat tartószerkezettel, hat méteres rúddal együtt adják át, ezek felállításához nincs szükség építkezési engedélyre, mert a négy betonlappal rögzített talapzat mozgatható. A zászlókat, és a tartószerkezeteket ingyen adják, az egyházak csupán a szállítást kell megoldják

 

Megérkeztek az első gépek a magyar kormány Maros megyei kísérleti pályázati programjában

– szekelyhon.ro, Krónika

Egyedinek számító levendula-betakarítógép, szalmabrikett előállítására alkalmas berendezés, valamint csirkenevelő automata ketrecrendszer is szerepel azon munkagépek és mezőgazdasági eszközök között, amelyeket a magyar kormány támogatásból vásárolhatnak meg a Maros megyei gazdák. Az első munkagépeket már át is vették a szerencsés pályázók.

 

Zsúfolt napok a Magyar Ügyek Házában

– szekelyhon.ro

A 2018-as magyarországi választások határidejének közeledtére (április 8.) Csíkszék lakosai közül nagyon sokan veszik igénybe a csíkszeredai Magyar Ügyek Házának szolgáltatását, például a levélszavazatok mellé csatolt azonosítói nyilatkozatok kitöltésében nyújtott segítségét.

 

Egy lehetőség az udvarhelyszékieknek, hogy mellőzzék a postát a levélszavazatok ügyében

– szekelyhon.ro

Óriási probléma, hogy sokan még nem kapták meg a szavazólapokat, amelyekkel a magyar országgyűlési választásokon vehetnek részt, hiszen már csak ezen a héten lehet voksolni – jelentette ki lapunknak szerdán Bíró Barna Botond. Az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének megbízott elnöke ettől függetlenül valószínűnek tartja, hogy mindenkihez megérkeznek a magyar állam által kiküldött borítékok.

 

Utcafrontok Marosvásárhelyen és Brüsszelben

– Páva Adorján – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „a kormányzó pártokkal együttműködő RMDSZ a megállapodás január végi meghosszabbításakor célként fogalmazta meg a közigazgatási törvény módosítását, többek között az utcanevek kétnyelvűsítését is. Azonban a legóként szétszedhető és tetszés szerint újraépíthető jogalapok országában szinte felesleges bármit is ígérni, megfogadni, kijelenteni. A peres utak járhatóak, ám az igazságra minden bizonnyal csak messze-messze, talán az Emberi Jogok Európai Bíróságán bukkanhatunk. Másfajta nemzetközi beavatkozásra pedig eddig mindhiába vártunk, hiszen a sok dorgáló jelentés nem hatja meg Bukarestet”.

 

Felvidék

 

Kitüntették az elmúlt év legjobb komáromi pedagógusait

– hirek.sk, Felvidék Ma

A város vezetőitől az idén is emlékplakettet, oklevelet és virágcsokrot vehettek át a Komárom város fennhatósága alá tartozó magyar és szlovák tannyelvű alapiskolák, óvodák, valamint a művészeti alapiskola legjobb pedagógusai. A Tiszti Pavilon dísztermében, az oktatási intézmények vezetői és a városi képviselők jelenlétében szerdán megtartott ünnepségen 24-en részesültek kitüntetésben.

 

Idén befejeződik a komáromi Csillag erőd felújítása

– Körkép

Még idén befejeződik a Liget Budapest Projekt keretében a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése, a létesítmény 2019 nyarától fogadhatja az első látogatókat – közölte az erőd udvarán emelt új kiállítócsarnok bokrétaünnepségén szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Krucsainé Herter Anikó elmondta, a hatmilliárd forintos beruházás eredményeként a Csillag erődben és a nagyméretű, új kiállítócsarnokban hétezer négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatainak gyűjteményét mutatják be.

 

2018 a családok éve a szentendrei skanzenben

– hirek.sk

A felvidéki családoknak is Kedvelt kirándulóhelye a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, vagyis a szentendrei skanzen. 2018 a családok éve a szabadtéri múzeumban, amely idei szezonját a Tavaszköszöntő Húsvét programmal nyitotta meg. A családok éve rengeteg lehetőséget teremt a skanzenbe látogatók számára, kulturális és szórakoztató programokon keresztül járul hozzá a családok tartalmas és színes kikapcsolódásához. A húsvéti ünnep alatt is tömegek látogatták a szentendrei szabadtéri múzeum területét és vettek részt a programokon. Húsvéthétfőn már a parkolókban és pénztáraknál is tumultus alakult ki, a skanzen területe pedig megtelt az érdeklődő látogatókkal.

 

Szavazásra biztatták a határon túli magyarokat

– hirado.hu, M1, hirek.sk

Több külhoni magyar politikus is a választáson való részvételre biztatta a határon túli magyarokat. Több mint 378 ezren regisztráltak a névjegyzékbe, de csak akkor számít majd a szavazatuk, ha szombat éjfélig megérkezik Budapestre a levélcsomagjuk, vagy leadják vasárnap estig a kijelölt helyeken. Közösen adták le szavazatukat a vasárnapi országgyűlési választásokra a csíkszéki elöljárók. A polgármesterek és önkormányzati képviselők így biztatják szavazásra a külhoni magyarokat. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is szavazott. Azt mondta, mindenkinek kötelessége élni a szavazati jogával.

 

Vajdaság

 

A határon túli magyarok a magyar nemzet részei

- Magyar Szó

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere kedden reggel, mielőtt a zombori városháza dísztermében a Prosperitati Alapítvány ünnepélyes szerződés-aláírását megnyitotta volna, a Magyar Szónak exkluzív interjúban beszélt a migrációról, az ukrán kormány kisebbségi politikájáról, a példaértékű szerb–magyar kapcsolatokról, a vajdasági magyarságot érintő gazdasági fejlesztés sikerességéről és az április 8-ai országgyűlési választás tétjéről.

 

Vučić: Vajdaság nem lesz köztársaság

- Pannon RTV

Ezt sem Szerbia, sem Vajdaság lakosai nem akarják - tette hozzá az elnök. Vajdaság nem lesz köztársaság - mondta Aleksandar Vučić azon a belgrádi sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette, hogy Szerbia ötmillió euróval támogatja a boszniai Szerb Köztársaság községeit. Szerbia államfője hozzátette, nem véletlen, hogy Saša Janković koalíciós partnerei támogatják, hogy Vajdaság köztársaság legyen, de ez nem fog megvalósulni, mert a vajdaságiak nem akarják ezt.

 

Hajnal Jenő: Voksoljunk minél többen a Délvidéken is!

- Pannon RTV

Az MNT elnöke a jelenlegi magyar kormányt támogatja. A nemzeti sorskérdés fontos állomásának tartja a magyarországi parlamenti választásokat Hajnal Jenő, aki a szavazáson való részvételre biztatja a vajdasági magyar kettős állampolgárokat. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint Magyarország megerősödésével az elmúlt négy évben olyan fejlesztések kezdődhetek el a Délvidéken, amelyeket soha nem is remélhettünk volna, emellett pedig hitükben, identitásukban és anyanyelvükben is megerősödtek az itt élők.

 

Ötvenhárom vajdasági oktatási intézményt mintegy 150 millió dinárral támogat a tartományi kormány

- Pannon RTV

Erről írták alá ma a szerződéseket a támogatott intézmények képviselőivel Újvidéken, a báni palotában.

A tartomány által támogatott oktatási intézmények között vannak általános és középiskolák, diákotthonok és iskoláskor előtti intézmények is. Szűcs Anna, igazgató, Petőfi Sándor Á.I., Hajdújárás: „3.300.000 ezer dináros támogatást kaptunk a tartományi kormánytól, és a királyhalmi általános iskola tetőszerkezetének felújítására fogjuk fordítani.”

Vajdaság

 

Folytatják a szabadkai Népszínház munkálatait

- Pannon RTV

A tartományi költségvetésből majdnem 170 millió dinár érkezik.

Csaknem 170 millió dinárt biztosítanak tartományi költségvetésből a szabadkai Népszínház felújítására. A Tartományi Kormány mai döntése szerint a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság végzi ezentúl is a szakértői feladatokat. A színház felújításának nyolcadik szakasza idén folytatódik, és a tervek szerint a munkák értéke több mint 370 millió dinár.

 

Kárpátalja

 

Balogát zavarják a magyar nemzeti zászlók

– Kárpátalja

Szavcsenko maradt a rács mögött, Ukrajna orosz diplomatákat utasított ki, Baloga levétetné a középületekről a magyar zászlót – íme dióhéjban az elmúlt hét legfontosabb belpolitikai eseményei.

 

Hogy a kárpátaljai magyar falvak földjei magyar kézben maradjanak

– Kárpátalja

Nem szabad megengednünk, hogy a kárpátaljai magyar gazdák által megművelt földterületek a földprivatizáció során idegen kezekbe kerüljenek, ezért nagyon fontos, hogy gazdáink mielőbb hivatalosan is magánosítsák földjeiket, amihez jelentős segítséget nyújt Magyarország a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségen és az Egán Ede Jótékonysági Alapítványon keresztül. És az ugocsai tájakon 2016-ban benyújtott földprivatizációs pályázatok eredményeként már a Nagyszőlősi járásban is nem egy helyen kézhez vehették gazdáink a földprivatizációs dokumentumokat.

 

Vigyük ki a verset idén is Beregszász főterére!

– karpatalja.ma

 

A magyar költészet napja alkalmából a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet negyedszer rendezi meg a Vers a téren című rendezvényét. A kezdeményezők a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola előtti térre várja a diákokat, szülőket, nagyszülőket, szervezeteket, s minden kedves érdeklődőt, hogy közösen olvassák fel Tompa Mihály: A madár, fiaihoz című versét.

 
Muravidék

 

Itt a Vágta, hol a Vágta?

- nepujsag.net

Három évvel ezelőtt nem sokan hittek abban, hogy Lendva peremén megvalósulhat a Nemzeti Vágta első muravidéki előfutama. De sikerült megszervezni, óriási tömeget vonzott a rendezvény, és ezt követően még tervezték a lovas kultúra felpezsdítése érdekében egy helyi lovas központ kialakítását is. Már a következő évben azonban a tervek és az elképzelések elakadtak, miután bizonyos nézeteltérések miatt új helyszínen, Hosszúfaluban kellett megrendezni a Muravidéki Vágtát, s akkor úgy tűnt, végleg otthonra talált a rendezvény. Csakhogy most ismét nem tudni, hol lesz a Vágta...

 

Őrvidék

 

A BMKE-t ünnepelték Bécsben

– volksgruppen.orf.at

Az 50. jubileumát ünneplő Burgenlandi Magyar Kultúregyesületet köszöntötték tegnap, kedden a Bécsi Magyar Nagykövetségen. Perényi János nagykövet meghívására a fővárosba érkeztek a kultúregyesület tagjai és művészeti együttesei is, akik ízelítőt adtak az Őrvidék magyar kulturális örökségéből.