Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Semjén: az állam célja a magyarok életminőségének javítása és a nemzet fenntartása

– MTI, Index.hu, Híradó.hu, Magyar Hírlap, hirstart.hu, Magyar Idők, Magyar Demokrata

Semjén Zsolt arról beszélt, az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság nélkülözhetetlen elemei a nemzetnek, bármelyik eltűnése vagy felszámolása esetén az egyetemes magyarság kerülne veszélybe. A magyarság csak akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze él, segítésük pedig a magyar állam feladata és felelőssége – hangsúlyozta a kormányfő-helyettes. A KDNP elnöki tisztségét is betöltő kormánypárti politikus a helyi művelődési házban megjelent határon túli, térségi polgármesterek és más érdeklődők előtt beszédében kifejtette, minden nemzetnek joga van a létezéshez, ezt az elvet a magyarok tiszteletben tartják, de másoktól is elvárják.

 

 

Két millió euróval támogatja a szlovén kormány a muravidéki magyar kisebbség fejlesztési projektjeit

– MTI, hirado.hu

A szlovén kormány 2020-ig kétmillió euró támogatást nyújt a szlovéniai magyar kisebbség fejlesztési projektjeihez a Muravidéken, ennek keretében támogatási szerződést írt alá Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter, valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke kedden Ljubljanában. A pénzügyi hozzájárulás célja az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott térség gazdasági tevékenységének fejlesztése, új munkahelyek létrehozását, valamint a meglévők megőrzése, új infrastruktúra kialakítása és a meglévő fejlesztése, továbbá a térség turisztikai vonzerejének növelése. A jelenlegi szerződés 1,6 millió euróról szól, egy 360 ezer eurós projekt már lezárult.

 

Kelemen a Minority SafePackről: egy hetük van a magyaroknak, hogy felmutassák erejüket

– MTI, hirado.hu, Krónika, Nyugati Jelen, maszol.ro

Egy hetük van a magyaroknak, hogy felmutassák erejüket, és összegyűjtsék a hiányzó 25 ezer aláírást az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés, a Minority SafePack támogatásáért – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden közzétett felhívásában. Emlékeztetett arra, hogy április 3-án zárul az aláírásgyűjtés, addig kell összegyűlnie egymillió aláírásnak, így egy hét maradt arra, hogy meglegyen a hiányzó 25 ezer támogató kézjegy. Felidézte: a lisszaboni szerződés 2009-es bevezetésekor azt mondták, úgy akarják alakítani az Európai Uniót, hogy a többséggel egyenértékű jogok járjanak a kelet-európai országok őshonos kisebbségeinek. Úgy vélte, az európai polgári kezdeményezés bejegyzésével, közel tízéves munka nyomán elvitték a magyar ügyet Európába, rést ütöttek a falon.

 

Magyarország

Kárpátaljai magyarok mindennapjai fotókiállításon

– MTI, Webrádió, karpatinfo.net, veol.hu, beol.hu

A kárpátaljai magyarok mindennapjait mutatja be Mohai Balázs, az MTVA/MTI fotóriportere azon a kiállításon, amely szerdán nyílik a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Iskolában. Tavaly tavasszal több alkalommal járt Mohai Balázs a Kárpátaljai Református Egyházkerülethez tartozó Beregszászon és környékén, a szinte kizárólag magyarok lakta Asztélyon, Beregardón, Bulcsúban, Dédán, Kígyóson, Macsolán és Makkosjánosiban, hogy megörökítse a létminimum alatt élő gyerekek mindennapjait. Mohai Balázs az MTI-nek hangsúlyozta, hogy kifejezetten a gyerekeket fotózta otthonukban, iskolában vagy a játszótéren. Ezek a gyerekek sokszor csak az egyik szülőjükkel vagy a nagyszüleikkel, távolabbi rokonaikkal élnek együtt és nő azoknak a gyerekeknek a száma is, akiket egyszerűen a sorsukra hagynak - mondta a fotóriporter. 

 

Erdély

 

Seszták Miklós a lehetetlen kétségbevonására biztatott Szatmárnémetiben

– MTI, Krónika, hirado.hu, transindex.ro, maszol.ro

A lehetetlen kétségbevonására biztatta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Gimnázium diákjait és tanárait kedden az iskola udvarán felszerelt játszótér és sporteszközök felavatási ünnepségén. Az iskolaudvarba, valamint a Boldog Scheffler János nevét viselő rehabilitációs és terápiás központ udvarába, és a Szent Alajos Konviktus udvarába a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. és a Magyar Villamos Művek Zrt. telepített összesen 22 millió forint értékben játszótereket és kültéri sporteszközöket. Az eseményt szintén köszöntő Kelemen Hunor, a RMDSZ elnöke arról beszélt, hogy jó és kötelező építkezni, új értékeket létrehozni. Felidézte: az elmúlt ezer évben számtalanszor lerombolták, elvették, elrabolták azt, amit a magyarok építettek, a nemzet azonban ezek után is mindig képes volt felállni és újra építkezni mind anyagi, mind pedig szellemi értelemben. Az RMDSZ elnöke hozzátette: ha az anyagi és a szellemi, a közösségi építkezés szerencsésen találkozik, akkor van jövő. „Azt kívánjuk, hogy akik partnereink voltak az építkezésben, partnereink maradhassanak a jövőben is” – tette hozzá Kelemen Hunor.

 

Több mint 10 millió forintnyi adomány gyűlt össze Mága Zoltán erdélyi jótékonysági koncertsorozatán

– MTI, Krónika

Nagyváradon fejezte be hétfőn erdélyi jótékonysági koncertsorozatát Mága Zoltán hegedűművész. A világhírű előadóművész a nyolcnapos koncertsorozat utolsó előadása előtt a magyar közmédiának elmondta, a koncertekre több mint 15 ezren látogattak el, és több mint 10 millió forint adományt sikerült gyűjteni. Kijelentette: a magyar nemzet történetében mindig is az együttműködés időszakai voltak sikeresek, és az idei év a jótékonyság és az összefogás jegyében zajlik Magyarországon. Mindenkit arra biztatnék, próbálja ki, milyen csodálatos érzés kezet nyújtani embertársának. Hiszen soha nem tudhatjuk, mikor szorulunk mi magunk is segítségre. S akkor Isten küldeni fog olyan embereket, akik bennünket támogatnak a nehéz időkben. Köszönet illeti a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy támogatásukkal eljuthattunk Erdélybe, hirdetni az összefogás és a szeretet erejét” – jelentette ki a művész.

 

 

Bukaresti parlament: az újraegyesítés a moldovaiakon múlik – Lehurrogták az RMDSZ-t

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Besszarábia és a „Román Anyaország” egyesülésének 100. évfordulója alkalmából fogadott el keddi díszülésén ünnepélyes nyilatkozatot a bukaresti parlament, amelyben legitim törekvésnek nevezik a Románia és a Moldovai Köztársaság újraegyesítésének óhaját, és leszögezik: a román–moldovai újraegyesítés a moldovai állampolgárokon múlik. Az RMDSZ-es honatyák tartózkodtak a dokumentum elfogadásakor – Korodi Attila képviselő Facebook-oldalán közölte, hozzáállásuk miatt lehurrogták őket a plénumban. Az RMDSZ részéről felszólaló Novák Csaba Zoltán szenátor arra a kettős mércére hívta fel a figyelmet, amely szerint Romániában természetesnek és legitimnek tartják a besszarábiai románság önrendelkezési jogát, miközben a magyarság – helyi, kulturális vagy területi – autonómiára vonatkozó igényét következetesen elutasítják.

 

Az emberi jogi bizottság is leszavazta az autonómiatervezetet – Kulcsár-Terza biztató jeleket lát

– MTI, Krónika, maszol.ro, Erdély Ma

A bukaresti képviselőház emberi jogi, vallási és kisebbségügyi szakbizottsága is negatívan véleményezte kedden a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott törvénytervezetet, amelyet Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő tavaly decemberben egyéni törvénykezdeményezésként iktatott a képviselőházban. A múlt héten a közigazgatási szakbizottság is elutasításra javasolta a képviselőház plénumának a tervezetet. Kedden az emberi jogi bizottság alig húszperces ülésén is – az előterjesztő meghívottjaként – jelen volt és szót kapott Izsák Balázs, az SZNT elnöke, aki cáfolta azt a vádat, miszerint a törvénytervezet etnikai alapú autonómiára vonatkozna. “Ez nem igaz, Európában, ahol területi autonómiák működnek, nem használják ezt a kifejezést. A területi autonómiának egyformán haszonélvezője annak a régiónak minden lakója” – ismételte meg érveit a magyar közmédiának adott későbbi nyilatkozatában az SZNT elnöke.

 

Intézményes román-magyar párbeszédet szorgalmaz Tőkés és Izsák

– MTI, transindex.ro, MTI, maszol.ro

A többségi nemzet és a romániai magyarok közötti intézményes párbeszéd kereteinek megteremtését kérte a legfőbb román állami közjogi méltóságokhoz intézett levelében Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke - közölte kedden az EMNT sajtóirodája. A Klaus Johannis államfőnek, illetve Calin Popescu Tariceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek címzett levélben arra emlékeztetnek: a romániai magyarok már a rendszerváltáskor kifejezték óhajukat egy román-magyar kerekasztal felállítására és működtetésére, és e párbeszéd "stratégiai partnerséget" alapozna meg a két egymás mellett élő náció között.

Benkő Erika: Romániának előbb utóbb foglalkoznia kell a székelyek autonómiaigényével

– transindex.ro, Krónika, maszol.ro

Március 27-én, kedden tárgyalta a Képviselőház emberjogi bizottsága a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot. Benkő Erika, az emberjogi bizottság tagja a tervezet mellett érvelve elmondta, a 21-dik században Székelyföld javasolt autonómiája három egyszerű és könnyen érthető dolgot jelent: valós decentralizációt, széleskörű pénzügyi autonómiát és a magyar nyelnek a román mellett hivatalos regionális nyelvként való elfogadását Székelyföldön. A regionalizmus szociológiai, gazdasági és politikai valóság a 21. század Európájában, és ezzel előbb utóbb Romániának is szembesülnie kell. Még akkor is, ha Székelyföld autonómia statútuma elbukik a parlament plénumában, mindenképpen eljön majd az idő, amikor érdemben kell foglalkozni a székelyek autonómiaigényével. – mondta Benkő Erika.

 

Csoma Botond a Horváth Anna elleni ítéletről: nem biztos, hogy a bírónő egyedül döntött

– maszol.ro

Hipotézisem szerint a vádiratot nem egyedül az ügyészség írta, és a bírónő sem egyedül döntött” – jelentette ki Horváth Anna bűnvádi peréről a Maszolnak adott interjúban Csoma Botond. A politikust képviselőként, Kolozs megyei RMDSZ-elnökként és a titkosszolgálatokat ellenőrző parlament bizottság leendő tagjaként is nyilatkoztattuk a Kolozsvár volt alpolgármestere elleni első fokú ítélet tanulságairól.

 

Csíkszéken is segítenek a magyarországi választásokhoz szükséges azonosító nyilatkozatok kitöltésében

– szekelyhon.ro

Minden csíkszéki településen megszervezték a magyarországi országgyűlési választásokon levélszavazattal résztvevő helyiek segítését, illetve több helyen a levélszavazatok összegyűjtését és a főkonzulátusra való beszállítását is vállalják.

 

Megduplázódott a regisztráltak száma

– szekelyhon.ro

 

Lezárult a regisztrációs folyamat, következik a szavazatcsomagok kézbesítése, azt követően pedig azoknak a kitöltése és visszajuttatása a Demokrácia Központokba, illetve Magyarország külképviseleteire – tájékoztatott kedden Kirsch Attila és Brassai Hunor, a Maros megyei Demokrácia Központ vezetője, illetve rendszerigazgató helyettese.

 

Több pénz jut a kisebbségi kulturális programok támogatására

– transindex.ro

Kedden publikálták Románia Hivatalos Közlönyében azt a határozatot, amelyben az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, illetve tizenhét nemzeti kisebbségi szervezet idei költségvetésének elköltési mechanizmusáról rendelkezik a kormány. „A határozat közlönybeli megjelenésének pillanatától elindítottuk azokat a belső intézményi folyamatokat is, amelyek a 2018-as kulturális pályázati kiírás meghirdetéséhez szükségesek, hiszen ez a kiírás nagy érdeklődésnek örvend a kulturális rendezvényszervezők körében” – mondta Laczikó Enikő államtitkár a jelenlegi hivatalbeli munkáról. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az idei költségvetés 40 százalékos növekedést mutat az általa vezetett intézménynek, illetve 5 százalékosat a kisebbségi szervezeteknek kiutalt alapok esetében.

 

Felvidék

 

Mennyi pénz maradt a Most-Híd felügyelte uniós forrásalapokban?

– hirek.sk, Körkép

Szemére vetik kritikusai a Most-Hídnak, hogy a pártot nagymértékben az általa felügyelt uniós pénzek tartották kormányon. Bugár Béla pártelnök ugyanakkor mindezt visszautasította. A tényeket tekintve éppen a Most-Híd képviselői felügyelik a két legjelentősebb operatív programot, a közlekedésit (integrált infrastruktúra) és a környezetvédelmit. De vajon mennyi forrásösszeg maradt még bennük? Az autópályákra és vasútra szánt keretet csaknem teljesen felemésztik a már építés alatt álló szakaszok. Mindeközben a környezetvédelmen belül is több százmillió eurónyi forrás került már odaítélésre.

 

Bizalmat kapott a parlamentben Peter Pellegrini kormánya

– MTI, hirek.sk, bumm.sk, Felvidék Ma

Bizalmat szavazott hétfőn este a pozsonyi törvényhozás Peter Pellegrini (Smer-SD) koalíciós kormányának. Az új kabinet, és az új kormányprogram, 81 igen vokssal, 61 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett kapott bizalmat a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. Két napon át tartó, indulatos és vulgáris felszólalásoktól sem mentes vita után bizalmat szavazott hétfőn este a pozsonyi törvényhozás a hatalmon lévő szlovák koalíció új összetételű kormányának. Az új kormánynak - a várakozásoknak megfelelően - nem szavazott bizalmat a parlamenti ellenzék két legnagyobb pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű csoportosulás, továbbá a Család vagyunk nevet viselő ellenzéki párt sem.

 

 

Kezdj okosan! – út a fiatal vállalkozóink sikeréhez

– Felvidék Ma

Szombaton rendezték meg Naszvadon a „Kezdj okosan! – első lépés a sikeres vállalkozás felé” című konferencia-sorozat immár negyedik állomását. A részletekről Iván Tamást, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnökét kérdezték.

 

Megújulás jellemzi az ifjúsággal foglalkozó és azokat tömörítő szervezeteket

– Felvidék Ma

Az ifjúsági szervezetek vezetőivel találkozott Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, akit Mohay Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságszakmai osztályának vezetője is elkísért március 26-án Kassán. A szakmai találkozón részt vett Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja és Bitay Levente konzul is, akik a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnek, a Via Nova Ifjúsági Csoportnak és a Fiatal Reformátusok Szövetségének képviselőivel találkoztak.

 

A pályázatokról is döntött a Nyitra Megyei Önkormányzat

– Felvidék Ma

Bőséges támogatás jut kultúrára, sportra és műemlékek megóvására Nyitra megyében – tudtuk meg Farkas Ivántól, Nyitra megye képviselőjétől, az MKP frakcióvezetőjétől. Hétfőn, március 26-án tartotta meg második testületi ülését a Nyitra Megyei Önkormányzat. A képviselő-testület döntött a kultúrára, a sportra és a műemlékek megóvására szánt idei támogatásokról polgári társulások, helyi önkormányzatok és közületek számára.

 

A szabadság jegyében koszorúztak és koncerteztek Kassán

– Felvidék Ma

A kassai Thália Színház főszervezésében, Magyarország Kassai Főkonzulátusával és a Csemadok Kassai Városi Választmányával együttműködve valósult meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170., valamint II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 342. évfordulója alkalmából rendezett emlékműsor Kassán.

 

Felhívás – Pegazus alkotópályázat 2018

– bumm.sk

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága idén is meghirdeti irodalmi alkotópályázatát szlovákiai lakhellyel rendelkező alkotók részére vers, illetve próza kategóriában. A beküldési határidő: 2018. június 21. Pályázhatnak önálló kötettel még nem rendelkező szerzők, magyar nyelvű alkotásaikkal. Korhatár nincs. A pályázatra érkezett munkák mindegyikéhez a felsorolt mentorok egyikének javaslata szükséges ahhoz, hogy az arra érdemes mű, illetve annak szerzője a bírálóbizottság elé kerüljön: Hizsnyai Zoltán, Juhász Katalin, Z. Németh István, Szászi Zoltán, H. Nagy Péter, Baka L. Patrik.

 

Felvidék

Hiányolja a déli járások anyagi kérelmeit a Nyitra megyei hivatal

– hirek.sk

Maratoni hosszúságú, hozzávetőleg tízórás ülést tartott március 26-án a Nyitra Megyei Önkormányzat. A magyarlakta járásokat is érintő döntésekről Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja megyei frakcióvezetője tájékoztatta a hirek.sk portált.

 

 

Vajdaság

A jövő héttől kezdődik az elsősök iratkozása

- VajdaságMA

A jövő héttől kezdődik az elsősök iratkozása, és május végéig tart. A következő iskolaévben Szerbiában összesen 65.510 elsős diák lesz, kevesebb mint az előző évben. Azok a szülők, akik nem íratják be idejében gyermeküket az iskolába, és nem tudják igazolni mulasztásukat, 5 és 100 ezer dinár közötti büntetésre számíthatnak. A beiratkozás az iskola titkáránál történik, minden munkanapon, ekkor kell időpontot kérni az iskola pszichológusánál is, a beiratkozáshoz pedig szükség van a születési anyakönyvi kivonatra, lakhatási bejelentőre, orvosi igazolásra és az óvodából származó bizonylatra is.

 

Hétfőn kezdték el osztani a szavazási levélcsomagokat a magyar országgyűlési választásokra

- Pannon RTV

12 kijelölt képviseleten, köztük a belgrádin és a szabadkain is át lehet venni a szavazási csomagokat, április 6-ig munkanapon és április 7-én, szombaton, ha az állampolgár oda kérte. Kujundzsity József és felesége 2012-ben kapta meg a magyar állampolgárságot. A levélcsomagot, amelyben a szavazólap is található, a Szabadkai Magyar Főkonzulátuson vették át.

 

Tartományi tisztségviselőket fogadott Szabadka polgármestere

- Pannon RTV

Đorđe Milićevićet, a tartományi kormány alelnökét fogadta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere. A politikusok meglátogatták a Közgazdasági Karnál az egyetemistaotthont és a felújított étkezdét. Đorđe Milićevićet, a tartományi kormány alelnökét fogadta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere. A politikusok meglátogatták a Közgazdasági Karnál található egyetemistaotthont és az étkezde felújított részeit.

 

Nagykikindán lesz a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

– Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója április 5-től 15-ig tart. Az illetékesek sajtótájékoztatón ismertették a részleteket. Az előadásokat a Pannon Televízió rögzíti, majd műsorra is tűzi. Idén harmadik alkalommal lesz Nagykikinda a házigazdája a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának - mondta Raffai Telečki Ágnes, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa.

 

Oktatási kérdésekről beszélt a szerb parlamentben Kovács Elvira

- Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője a Pannon RTV-nek elmondta, az országos szakképzési keretről, a tanügyi felügyelőségről és a tankönyvtörvényről tárgyaltak ma. Kovács Elvira a tankönyvtörvénnyel kapcsolatosan kifejtette, részletesen tárgyaltak az alacsony példányszámú tankönyvekről, ide tartoznak a nemzeti közösségi tankönyvek is. A VMSZ parlamenti képviselője hozzátette, az új törvény új központi kiadó létrehozását írja elő.

 

Iskoláskor előtti intézménybe látogatott Nyilas Mihály

- Pannon RTV

A tartományi támogatásokból megvalósult felújításokat tekintette meg kedden Nyilas Mihály oktatási titkár a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény két épületében. Vajdaság mellett az önkormányzat is anyagi eszközökkel támogatta a felújítást, de a gyerekek által készített kézműves munkák eladásából származó pénz is hozzájárult a renováláshoz.

 

Kárpátalja

 

Nyilatkozatban áll ki a kormány mellett öt Kárpát-medencei ifjúsági szervezet

– MTI, hirado.hu 

Közös nyilatkozatban áll ki a magyar kormány mellett öt Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezet és arra buzdítanak minden magyar fiatalt, hogy vegyen részt az országgyűlési választáson. Az erről szóló nyilatkozatot kedden Budapesten írta alá Böröcz László, a Fidelitas elnöke, Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ifjúsági Szervezetének vezetője, Fehér Szabolcs, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Ifjúsági Fóruma, Gubík László, a felvidéki ViaNova Ifjúsági Csoport és Oltean Csongor, az erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) képviselői. Ugyanakkor a nyilatkozat szerint arra is biztatnak mindenkit, hogy lássa el kézjegyével az az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést.

 

Multikulturalizmus és diverzitás a 21. században – Nemzetközi tudományos konferencia a Rákóczi-főiskolán

– karpatalja.ma

Multikulturalizmus és diverzitás a 21. században címmel rendezett nemzetközi tudományos konferenciát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RFKMF) Filológia Tanszéke és az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) Történelem és Nemzetközi Kapcsolatok Karának Multikulturális Oktatás és Fordítás Tanszéke a Rákóczi-napok rendezvénysorozat keretében. A kétnapos eseménynek a Rákóczi-főiskola ad otthont március 27-28-án.

 

Kárpátalja

Befejeződtek a tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégék magyar nyelvből, irodalomból és történelemből

– karpatalja.ma

Első alkalommal szervezett tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégéket történelemből, magyar nyelvből és irodalomból a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány. Ezen foglalkozások célja volt a megyei és nemzetközi történelem-, magyar nyelv és irodalom versenyekre, műveltségi vetélkedőkre, valamint a független tesztelésre (ZNO) való felkészítés. Az alkalmakra meghívást kaptak a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett történelem-, magyar nyelv és irodalom vetélkedő 1–5. helyezettjei (8–11. osztály).

 

Tanácskozást szervezett a Rákóczi Szövetség Makkosjánosiban

– karpatalja.ma

A Rákóczi Szövetség kárpátaljai helyi és ifjúsági szervezetei képviselőinek tartottak tanácskozást március 23–25. között a Beregszászhoz közeli Jánosiban. A rendezvénynek a Helikon hotel adott helyet. A szövetség 43 helyi, köztük 22 középiskolai szervezettel és több mint kétezres tagsággal rendelkezik Kárpátalján. A mostani megbeszélésen hatvan kárpátaljai szervezetvezető vett részt azzal a céllal, hogy megvitassák és hatékonyabbá tegyék a Rákóczi Szövetség helyi tevékenységét.

 

Nem veszhet el nyelvünk, mert akkor mi is elveszünk

– Kárpátalja

Olyan időket élünk, melyekre sötét árnyat vet a nemzetiségi jogokat sutba vágni akaró, kannibáltermészetű ukrán nacionalizmus, és annak eddig soha nem tapasztalt mértékű megerősödése, mely puszta létében fenyegeti az 1100 éve itt élő kárpátaljai magyarságot. Nehéz politikai helyzetben került hát sor a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének XXIX. közgyűlésére. Nehéz helyzetben – de nem reménytelenben…

 

Óvatos bátorsággal haladjunk tovább előre

– Kárpátalja

A rossz időjárási viszonyok miatt a tervezettnél egy héttel később, március 23-án tartották meg a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének közgyűlését az egykori koronavárosban, Técsőn. Az eseményen szó esett a jelenlegi nehéz gazdaságpolitikai helyzetről, a kárpátaljai magyar kisebbség elleni támadásokról, valamint a KMKSZ munkájáról.