Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

 

Potápi Árpád János: amikor a közép-európai népek összefognak, nagy tettekre képesek

– MTI, Magyar Idők, Híradó.hu, Magyar Hírlap, Kormany.hu, Kárpátalja.ma, Webrádió, vajma.info, althir.org

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc példája bizonyítja, hogy amikor a közép-európai népek összefogtak, nagy tettekre voltak képesek - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Ungváron, ahol magyar-lengyel-ukrán történelmi kiállítást nyitott meg. A Boksay József Kárpátalja Megyei Szépművészeti Múzeumban Történelem 360 fokban című, panorámaképeket, köztük az 1849. március 11-én vívott nagyszebeni csatáról készült panorámafestmény részleteit molinókon bemutató tárlatot megnyitó beszédében Potápi Árpád János hangsúlyozta: Kárpátalja az a hely, ahonnan magyar szabadságharcok vagy a hozzájuk vezető folyamatok kiindultak.

 

 

Ahol a szeretet nem fogy el soha...

– Kárpátalja

Március 13-án, kedden Kárpátaljára látogatott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Első állomása a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon volt, ahol könyvcsomagokat adott át a családoknak. Az Államtitkárság a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel együttműködve külön könyvadományban részesítette az otthonban élő családokat. Elkísérte őt Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja és Ljubka Katalin, a Nemzetpolitikai Államtitkárság osztályvezetője.

 

MKP: Megbukott a maffiakormány

– hirek.sk, bumm.sk, Új Szó

Meghallgatatott az emberek szava, megbukott a maffiakormány, új választásokra kerül sor – fogalmazott Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke hozzátéve, az MKP elfogadja a Most-Híd hétfői döntését, amelyre érthetetlenül sokat, két hetet kellett várni, s meglepően heves belső viták után született meg. „Felszólítjuk a koalíciót, hogy a továbbiakban tartózkodjon mindennemű aktív kormányzati tevékenységtől, legitimitása elvesztése után már csak a „világításhoz és fűtéshez” van mandátuma! Egyben felszólítjuk a kormánykoalíció pártjait, hogy a lehető leggyorsabban egyezzenek meg az előre hozott választások megtartásáról! Minden bizonytalanságban töltött nap az ország lakosságának érdekeivel ellentétes” – hangsúlyozta portálunkhoz eljuttatott nyilatkozatában Menyhárt József, az MKP elnöke.

 

A megemlékezéseknek hatalmas közösségmegtartó ereje van” – Világszerte megünnepli a helyi magyarság március 15-ét

– kormany.hu

Magyarországon kívül sehol sem szabadnap, mégis, minden magyar közösségnek fontos ünnepe március 15. A megemlékezések nagy szerepet játszanak mind a régóta egy helyben élő, mind a valamely országba elszármazott magyarság identitásának megőrzésében. A rendezvények megszervezésében és lebonyolításában a helyi szervezeteken, iskolákon és egyházakon kívül a Petőfi Sándor Program 64 és a Kőrösi Csoma Sándor Program 112 ösztöndíjasa is aktívan részt vesz.

 

Lendületben a világ magyarsága

2018. március 14. – Ágoston Balázs – Demokrata

A 2010-es kormányváltás a nemzetpolitikában is fordulatot hozott. Az elszakított országrészek magyarjai végre visszakaphatták magyar állampolgárságukat és vele szavazati jogukat, gazdaságfejlesztési és oktatás-támogatási programok sorozata indult közösségeik megerősítésére, és az anyaország a Kárpát-medencén kívül élő diaszpóra magyarsággal is szorosabbra fontosa kapcsolatait.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2018. március 14-i számában olvasható)

 

Aláírással a magyar szabadságért

2018. március 14. – Moszkovits János – Figyelő

A március 15-i ünnepen köztéren is gyűjti a Rákóczi Szövetség (RSZ) az aláírásokat ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, amelynek a célja a brüsszeli normaalkotás, az, hogy az Európai Bizottság tegye lehetővé a kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek, így a határon túli magyarok rendszerszintű védelmét. A Kárpát-medencében a magyar pártok gyűjtik az aláírásokat, Magyarországon pedig az RSZ Csáky Csongor főtitkár vezetésével, míg a többi uniós tagállamban az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) az elnöke, Vincze Loránt irányítja a kampányt. Ők nyilatkoztak a Figyelőnek.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. március 14-i számában olvasható)

 

Magyarország

 

Fazekas Sándor: máig ható erőt ad 1848 példamutatása

– MTI, Lokál, zoom.hu, 888.hu, hirstart.hu

Máig ható erőt ad 1848 példamutatása – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a tárca 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségén, kedden Budapesten. Hangsúlyozta, a magyarság összefogása nehéz helyzetben olyan példa, amely a mai napig a nemzet számára fontos összetartó kapocs, megkerülhetetlen kiindulópont.

 

 

 

5.500 diák utazik határon túlra ünnepelni

– MTI, karpatalja.ma

Idén 130 középiskola 5.500 diákja utazik határon túlra ünnepelni március 15-e alkalmából, a Rákóczi Szövetség támogatásával – közölte a szervezet kedden az MTI-vel. A szövetség tájékoztatása szerint Felvidékre 44, Erdélybe, illetve Partiumba 33, Vajdaságba 19, Kárpátaljára 5, Szlovéniába 3 és Horvátországba 7 középiskolai csoport utazik március folyamán. Ezzel párhuzamosan 19 külhoni iskola anyaországba tervezett utazása is támogatásban részesül az ünnep alkalmából.

 

 

Erdély

Csendőrségi ígéret: szabad lesz Erdély-zászlóval vonulni március 15-én Kolozsváron

– Krónika

A román rendfenntartó szervek arról tájékoztatták a március 15-ei kolozsvári ünnepség szervezőit, hogy idén semmilyen retorzió nem éri az Erdély-zászlóval felvonuló résztvevőket a kincses városban. Korábban a csendőrség pénzbírsággal sújtotta a lobogóval ünneplőket. Az RMDSZ kolozsvári szervezetének közleménye szerint a március 15-ei rendezvénysorozatot előkészítő utolsó egyeztetésre került sor kedden a csendőr-főkapitányság kolozsvári székhelyén a főszervező – a szövetség kincses városi szervezete – és a rendfenntartó szervek vezetői között. Az RMDSZ tájékoztatása szerint az elmúlt években történt kellemetlen incidensek megelőzésére sikerült minden vitatott kérdést tisztázni a találkozón, és konszenzusos álláspontot alakítottak ki „a vonatkozó törvényes előírások értelmezésében”.

 

Újabb bírság a B1 Tv-nek Radu Banciu műsorvezető magyarellenessége miatt

– Krónika

Harmincezer lejre bírságolta kedden az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 Tv-t a Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsor szeptember 19-ei adásában elhangzott magyarellenes kijelentések miatt – írja a News.ro hírügynökség. Ebben a magyarellenességéről ismert Radu Banciu műsorvezető arról beszélt, hogy meg kell jelennie az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) előtt, miután Benkő Erika Kovászna megyei parlamenti képviselő panaszt tett a székelyudvarhelyi Kaufland-ügy kapcsán egy korábbi adásban tett kijelentései miatt. A szeptemberi műsorban Banciu hosszasan ecsetelte, hogy megszerezte az RMDSZ-es politikus által iktatott panaszt, amely tele van helyesírási és nyelvtani hibával. A B1 műsorvezetője szerint ezzel Benkő Erika bebizonyította, hogy nem tudja magát helyesen kifejezni románul, amit „szégyenletes főleg olyasvalaki számára, aki a parlamentben dolgozik”. Banciu egyenesen arra ragadtatta magát, hogy feltette a kérdést: „nem szégyelli magát, hogy így dolgozik a parlamentben, vagy netán kémkedni ment oda?”.

 

Az Európai Parlamentben is téma volt Dabis Attila romániai kitiltása

– Krónika

 

Tőkés László európai parlamenti képviselő szerint a törvényes magyar jogvédelem és a székely autonómia elleni megtorló intézkedésnek számít Dabis Attilának, az SZNT külügyi megbízottjának Romániából való önkényes kiutasítása. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az uniós törvényhozás hétfő esti strasbourgi ülésén felszólalt a magyarországi jogvédő kitiltása ügyében. Tőkés rámutatott: Dabis Attilának a Ceaușescu-idők módszereire emlékeztető kiutasítása nem egyedi eset, amint ugyanis az Európai Bizottságnál már 2015-ben is panaszt tett, Marosvásárhelyen már kezdettől fogva hatósági zaklatásnak, retorzióknak és szankcióknak vannak kitéve a székely autonómiamozgalom képviselői a székely szabadság napi rendezvény miatt.

 

Két erdélyi költő is József Attila-díjban részesült március 15. alkalmából

– Krónika, Nyugati Jelen

Több erdélyi, vagy erdélyi származású művész részesült rangos anyaországi szakmai kitüntetésben a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. A díjakat kedden Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta át a Pesti Vigadóban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott többek között a Marosvásárhelyen született Bartis Attila József Attila- és Márai Sándor-díjas író, fotográfus, valamint Böszörményi Zoltán József Attila-díjas aradi író, költő. Jászai Mari-díjat vehetett át a székelyudvarhelyi származású Pávai István népzenekutató, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, valamint Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház színművésze. Kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Gittai István nagyváradi költő, író, újságíró, valamint Karácsonyi Zsolt kolozsvári költő, műfordító, a kincses városi Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztője.

 

A PSD megbüntetné azokat akik külföldön rontják Románia megítélését

– transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, Bihari Napló, Krónika

A Szociáldemokrata Párt (PSD) törvénytervezet kidolgozására készül, amelynek értelmében büntethetők lesznek azok a személyek, akik külföldön rontják Románia megítélését - mondta a párt elnöke, Liviu Dragnea a România TV-nek adott hétfő esti interjújában. „Több kollégával megegyeztünk abban, hogy kidolgozunk egy törvényt, amely lehetővé teszi a román állam számára, az egész ország számára, hogy büntethessük ezt, mert az ilyen emberek, mint Monica Macovei és más európai parlamenti képviselők, akik saját országukról hazudnak, akik saját országukat becsmérlik, nagyon sok kárt okoznak. Mi emiatt veszítünk a szuverenitásunkból, veszítünk a méltóságunkból, veszítünk a tiszteletből, és cserébe nem nyerünk semmit” - jelentette ki Dragnea.

 

Székely István: lassan beérhet az utca hangja

– transindex.ro

Hosszú idő óta most először nem egyértelmű, hogy a PSD lenne az ország legerősebb pártja. Az utóbbi hetek közvélemény-kutatásaiban is lemérhető változásról Székely István politológussal beszélgetett a transindex.ro.

 

Sepsiszentgyörgyön ismét „zászlós cirkusz” előzi meg a nemzeti ünnepet

– maszol.ro, transindex.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Minden magyar nemzeti színű lobogó mellé kötelezően ki kell helyezni egy román zászlót is – szólította fel a Kovászna megyei prefektúra a sepsiszentgyörgyi városházát, amely kedden elkezdte a város feldíszítését a közelgő március 15-i ünnepségre készülve. A belváros lámpaoszlopait magyar nemzeti színű szalagokkal-, a főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszítettek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Ezt látva Sebastian Cucu prefektus kedden hivatalos felszólítást küldött a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak, amelyben emlékeztet, hogy az 1994/75-ös számú zászlótörvény értelmében más államok lobogóit kizárólag a román zászlóval együtt szabad kifüggeszteni és azt is csak hivatalos állami látogatás alkalmával tehetik meg. A kormánybiztos arra szólította fel a városházát, hogy szerdáig tegyen eleget törvényes kötelezettségének, ellenkező esetben kénytelen lesz pénzbírságot kiróni.

 

Közigazgatási kódex: a cél a szórványban élő magyar közösség erejének megőrzése

– maszol.ro

Folytatódott kedden a szenátus közigazgatási bizottságában a közigazgatási kódex szakmai vitája. Az RMDSZ ezúttal is több, bürokráciát csökkentő módosító javaslatot fogalmazott meg, illetve kérte azoknak a cikkelyeknek a törlését, amelyek hátrányosak az erdélyi magyar közösség, főként a szórványban élő tagjai számára. "A magyar közösség és érdekképviselete erejét csökkentené az önkormányzatok vagyoni kérdéseinek tárgyalásában az új közigazgatási kódex. A jelenlegi szabályokat úgy módosítaná, hogy az rendkívül hátrányos lenne a szórványmegyék és települések számára, ahol a magyar közösségnek kevesebb tanácsosa van. A jogszabálytervezet szerint az eddigi kétharmados szavazattöbbség helyett elegendő lenne a fele plusz egy arány a megyei és helyi tanácsokban a vagyoni döntések meghozatalakor" – nyilatkozta Cseke Attila kedden.

 

Autonómiatervezet: halasztott az emberi jogi szakbizottság

– MTI, Nyugati Jelen, maszol.ro

A törvényhozási folyamat szakbizottsági véleményezési szakaszába jutott a parlamentben a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Székelyföld autonómiájáról kidolgozott statútumtervezete, amelyet Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő tavaly decemberben egyéni törvénykezdeményként iktatott a képviselőházban. A tervezet elsőként a képviselőház emberi jogi szakbizottsága elé került, amely keddi ülésén két héttel elhalasztotta annak véleményezését. Korábban a szakértőkből álló, a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló úgynevezett törvényhozási tanács elutasításra javasolta az SZNT statútumtervezetét. A testület úgy értelmezte, hogy a törvénytervezet az egységes román nemzetállammal párhuzamos, különálló állami entitás létrehozását célozza, és mint ilyet alkotmányellenesnek minősítette.

 

 

Március 15-én avatják fel gróf Széchenyi István szobrát Szatmárnémetiben

– maszol.ro

Helyére került Szatmárnémeti központjában gróf Széchenyi István egészalakos szobra, amelyet a március 15-i ünnepség keretében avatnak fel. Gróf Széchenyi István szobrának felállításáról még 2015-ben határozott Szatmárnémeti helyi tanácsa. Elévülhetetlen érdemei vannak a kezdeményezésben néhai Sike Lajos újságírónak, a Maszol egykori munkatársának. „Szívügyének érezte azt, hogy a megyeszékhelyen legyen Széchenyi-szobor, és ő volt az, aki halálig ápolta a Széchenyi-kultuszt a megyében” – mondta Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, aki úgy gondolja, hogy szatmári magyar közösség magáénak érezheti Széchenyi szellemi örökséget, „de miért ne érezhetné megáénak a román többség is, hiszen azt gondolom, hogy Gróf Széchenyi István személyisége elsősorban azt példázza, hogyan lehet egy országért, hogy lehet egy nemzetért rengeteget tenni”.

 

Így ünnepelnek március 15-én Hargita megyében

– maszol.ro

Hargita megyében majdnem minden településen tartanak megemlékezéseket március 15-én. A városokban tartalmas programkínálattal készülnek a szervezők, a szokásos szónoklatok mellett zenés, táncos és színházi előadással teszik még emlékezetesebbé az ünnepet.

 

A Nyergestetőre hívnak a magyar nemzeti ünnep alkalmából

– szekelyhon.ro

Ezúttal is az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, Hargita Megye Tanácsa, Csíkkozmás község önkormányzata, valamint az Aktív Közélet Egyesület szervezi az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepségét a Nyergestetőn. A megemlékezés csütörtökön 14 órakor kezdődik. A himnuszok eléneklése után beszédet mond Szántó László, Csíkkozmás község polgármestere, Tánczos Barna szenátor, Soltész Miklós, a Magyar Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkára, valamint Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke.

 

Árus Zsolt szerint lassan őrölnek a malmok az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál

– szekelyhon.ro

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács dolgozik ugyan, foglalkozik a különböző jogsértések kapcsán hozzájuk jutó panaszokkal, de az eredményessége igencsak alacsony – állapítja meg Árus Zsolt. Szerinte az intézménynél szándékosan lassítják, halogatják az ügyek kivizsgálását.

 

Szónoklatokkal, koncerttel, slam poetryvel ünnepelnek Marosvásárhelyen

 

– szekelyhon.ro

Több napon keresztül, több helyszínen emlékeznek Marosvásárhelyen az 1848-as forradalom 170. évfordulójára. Az eseménysorozat kedden este a Kultúrpalota kistermében Forradalmi rímek címmel szavalóversennyel veszi kezdetét. A nyertes a csütörtök délutáni ünnepségen is szaval a Postaréten. Március 15-én délután négy órától tartják a Székely vértanúk emlékművénél a hagyományos megemlékező ünnepséget. A rendezvényen felszólal L. Simon László, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője; Flender Gyöngyvér konzul; Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ elnöke; Vass Levente, a szervezet marosvásárhelyi elnöke; valamint a történelmi egyházak képviselői.

 

Idén is külön rendezvényekkel várják a magyar közösséget március 15-én

 – Krónika

Miközben Erdély-szerte számos településen közösen szerveznek ünnepségeket a március 15-i nemzeti ünnepen a magyar politikai szervezetek, önkormányzatok vagy a civilek, Nagyváradon idén is két külön ünnepség közül választhat a magyarság. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ebben az évben Nagyváradon tartja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) közösen szervezett március 15-ei központi rendezvényét, míg az RMDSZ ettől függetlenül szervezi meg megszokott ünnepi programját. Az EMNP rendezvényén felszólal Szilágyi Zsolt pártelnök és Németh Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is, közölte a napokban a politikai alakulat. Az ünnepség a Szent László téren kezdődik, majd a Szacsvay-szobornál folytatódik.

 

 

Felvidék

Csáky: Szlovákia polgárai szolidaritást kérnek

– hirek.sk

Szlovákia polgárai számolnak az Európai Unió szolidaritásával” – jelentette ki március 12-ei strasbourgi felszólalásában Csáky Pál, az MKP EP-képviselője. „Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy Szlovákia polgárai napjainkban jobban bíznak az EU testületeiben, mint a szlovákiai állami szervekben. Mély bizalmi válság ez, elsősorban a szlovák kormánnyal szemben” – hangsúlyozta felszólalásában Csáky Pál.

 

Sokesélyes lehet egy előre hozott választás

– MTI, hirek.sk

Egy jelenlegi körülmények között megtartott előre hozott parlamenti választáson térdre kényszerülhet, de akár meg is erősödhet a legnagyobb kormánypárt, a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) - vélekedett kedden megjelent kommentárjában a Pravda. A lap kommentátora, Peter Javůrek a belpolitikai válság legnagyobb horderejű hétfői történéseivel - Robert Kaliňák belügyminiszter távozásával és a Most-Híd előre hozott választásokra tett javaslatával - összefüggésben arról ír, hogy azok milyen hatással lehetnek a jelenlegi koalíciós pártokra.

 

 

Danko szerint Fico leváltása is szóba került

– hirek.sk, bumm.sk

Andrej Danko, az SNS vezetője és Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a kormányhivatalba sietett, ahol összeült a Koalíciós Tanács. Ott már reggel óta a kialakult belpolitikai helyzetről tárgyalt a Smer-SD vezetése, ám eredményekről eddig nem számoltak be. Délután Danko jelezte, továbbra sem született megállapodás, még nem vetették el a kormány átalakításának lehetőségét, Robert Fico miniszterelnök leváltása is szóba került. Eközben a parlamentben az egyes frakciók is tanácskoztak. Ján Podmanický, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselője elmondta: vélhetően az előre hozott választások jelentik a kormányválság legvalószínűbb, de nem feltétlenül egyetlen lehetséges megoldását.

 

Bugárék az előrehozott választások mellett döntöttek. Mi jöhet ezután?

– Körkép, Új Szó, bumm.sk

A Most-Híd hétfőn késő este bejelentette, hogy a párt Országos Tanácsa az előrehozott választások mellett döntött. Bugár Béla szerint a vegyespárt arra törekszik, hogy kormánypártok tárgyaljanak, és együtt határozzák meg, mikor és hogyan zajlódjanak majd a választások. Amennyiben nem jutnak dűlőre, a Most-Híd kilép a kormányból. Az előrehozott választások kihirdetéséhez arra van szükség, hogy a parlament alkotmánytörvényt fogadjon el a választási időszak lerövidítéséhez. Ehhez alkotmányos többség, vagyis 90 igen-szavazat szükséges. Ez a mennyiségű mandátum jelenleg még sem a kormánypártoknak, sem az ellenzéknek nem áll rendelkezésére.

 

Felvidéki vállalkozók a II. Kárpát Expón

– MTI, hirek.sk

A Magyar Nemzeti Kereskedőház idén második alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei gazdasági kiállítást és konferenciát. A Várkert Bazárban megtartott Kárpát Expóra mintegy 400 kiállító és 1500 vállalkozó érkezett. A nyitórendezvényen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: a magyar kormány nem ország-, hanem nemzetstratégiában gondolkodik, ami megjelenik a törvényhozásban, a gazdasági döntéshozatalba, de az oktatásban és a kultúrában is.

 

1848/49 és Pozsony – tematikus városnézés vasárnap

– hirek.sk

1848/49 és Pozsony címmel Korpás Árpád idegenvezető tart magyar nyelvű tematikus városnézést március 18-án (vasárnap) a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezésében. Az érdeklődőket a Ľudovít Štúr téri (Námestie Ľudovíta Štúra) Cafe Propeler előtt várják 14 órára. A séta során felkeresik az 1848/1849-es időszakhoz kötődő legfőbb emlékhelyeket. Pozsony 170 évvel ezelőtt, 1848 tavaszán is nagyon fontos szerepet játszott Magyarország életében.

 

Aranycsapat Kupát rendeznek április 25-én Észak- és Dél-Komáromban

 

– hirek.sk, Felvidék Ma

Az Aranycsapat-emlékév alkalmából nemzetközi teremlabdarúgó tornát, Aranycsapat Kupát rendez középiskolások számára, a 27. Komáromi Napok nyitónapján, április 25-én az észak-komáromi Kárpátia Sport Polgári Társulás a túlparti Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztallal együtt. Az esemény kapcsán, amely fővédnöke dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője, sajtótájékoztatót tartottak március 13-án az észak-komáromi Viking vendéglőben.

 

Töretlen hittel ember és magyar”

– Felvidék Ma

Wass Albert Gálaestet rendeztek a komáromi Duna Menti Múzeum dísztermében március 11-én. Az esemény keretében átadták az első határon túli Wass Albert Örökség Díjat és bemutatták a Wass Albert Örökségkönyvet. Az est háziasszonya Kondor Katalin újságíró, a Magyar Rádió egykori elnöke volt. A nagy sikerű Wass Albert Gálaestet Komáromban a Panoráma Világklub, a Czegei Wass Alapítvány és a Wass Albert Tisztelőinek Társasága (WATT) rendezte az erdélyi írófejedelem születésének 110. és halálának 20. évfordulója tiszteletére meghirdetett Wass Albert Emlékév keretében.

 

Vajdaság

 

A terveknek megfelelően zajlik a Vajdasági RTV új székházának építése

- Pannon RTV

A tartományi illetékesek két évtized után döntöttek úgy, hogy megoldást keresnek a regionális közmédia állandó székhelyének problémájára. Az új épület 14.500 négyzetméteres lesz és a műsorgyártáshoz szükséges legmodernebb eszközökkel szerelik fel. Ennek hatalmas jelentősége van, hiszen a Vajdasági RTV 16 nyelven informálja a nézőket és a hallgatókat, ilyen szempontból példaként szolgálhat nemcsak Szerbiában, hanem a régióban is - fogalmazott Dragana Milošević tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi titkár.

 

Gazdaságfejlesztés határok nélkül

- Pannon RTV

A Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítás második napja is bővelkedett eseményekben: szakmai előadásokat hallhattak az érdeklődők, továbbá együttműködések is születtek a résztvevők között. Együttműködési megállapodások aláírásával, kerekasztal beszélgetésekkel, üzleti fórumokkal, négyszemközti tárgyalásokkal folytatódott a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítás a budapesti Várkert Bazárban, amelynek aulájában az érdeklődők továbbra is megtekinthették a Kárpát-medencei vállalkozók kiállítását.

 

Másfél ezernyi Kárpát-medencei magyar üzletember Budapesten

- Pannon RTV

Érdemes magyarnak lenni a Kárpát-medencében, és vállalkozni – állapították meg Budapesten a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítás résztvevői. Érdemes magyarnak lenni a Kárpát-medencében, és vállalkozni – állapították meg Budapesten a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítás résztvevői. Több mint másfél ezer Kárpát-medencei magyar üzletember jelent meg a kétnapos rendezvényen a Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezésében.

 

 

Kárpátalja

A Kárpátaljai Népi Zenede sikerei a nagyecsedi néptáncversenyen

– karpatalja.ma

A Kárpátaljai Népi Zenede növendékei és oktatói is részt vettek az idén ötödik alkalommal megrendezett Nagyecsedi Verbunk és Csárdás Versenyen. A március 10–11-én tartott megmérettetésena produkciókat elismert szakemberekből álló zsűri értékelte, így dr. Felföldi László néptánckutató, Sztanó Hédi rendező, Lévai Péter néptáncoktató, Fitos Dezső táncművész, koreográfus, továbbá a Táncház-díjas Kádár Ignác, aki 2012-ben az Év Táncművésze díj tulajdonosa volt, valamint Sikentáncz Szilveszter és Busai Norbert táncművészek, koreográfusok.

 

Őrvidék

 

A tűz márciusa” – 1848-ról Bécsben

– volksgruppen.orf.at

Március 15-én tartja 1848-as megemlékezését az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala. 17 órakor megkoszorúzzák Bessenyei György testőriró bécsi szobrát, 19 órától pedig ünnepi műsor várja az emlékezőket a Collegium Hungaricumban.