Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Kallós Zoltán halála - Áder: nemzetünk szeretettel és megbecsüléssel őrzi meg emlékét

– MTI, Magyar Idők, Origo.hu, hirado.hu

Nemzetünk szeretettel és megbecsüléssel őrzi meg Kallós Zoltán emlékét – írta Áder János államfő részvétnyilvánító levelében az erdélyi néprajzkutatóra emlékezve csütörtökön. A Kallós Zoltán Alapítványnak küldött levél a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható. „Egy nemzet lelkiségét leginkább a népzene, a néptánc és a néprajz mutatja meg. Régi századok örökségét – az élet rendje szerint – sajátjaként éli meg és formálja minden szerencsés nemzedék” – írta az államfő, rámutatva: ehhez nyújtott pótolhatatlan segítséget a Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas népzenegyűjtő és iskolaalapító.

 

 

Kiírták a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor Program idei ösztöndíjpályázatait

 – MTI, kormany.hu, hirado.hu, hirek.sk, Körkép, Pannon RTV, Erdely.ma, Felvidek.ma, OrientPress, VG.hu

A tavalyinál is többen nyerhetnek ösztöndíjat idén a szórvány magyarságát támogató Petőfi Sándor Program (PSP) és a diaszpórára összpontosító Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) pályázatain. Az előbbi keretszámát 65-ről 75-re, utóbbiét, amely 30 fős egyházi ösztöndíjpályázattal egészül ki, 115-ről 150-re emelték - jelentette be csütörtökön, Budapesten, sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője. Potápi Árpád János az 1,1 milliárdos keretösszegű programokról szólva elmondta: a két program a nemzetpolitika zászlóshajója, hiszen ezek szólítják meg a diaszpóra és a Kárpát-medence szórványmagyarságát, naprakész kapcsolatot teremtve közösségeik és az anyaország között, illetve lehet megvalósítani a kormányzat nemzetpolitikai céljait.

 

Nagy értékű orvosi eszközöket adott át családorvosi rendelők számára Grezsa István Kárpátalján

– MTI, kormany.hu, Webrádió, Kárpátalja, karpatalja.ma

A kárpátaljai háziorvosi szolgálat működéséhez szükséges orvosi eszközöket adott át ünnepélyes keretek közt több mint 38 millió forint értékben Grezsa István kormánybiztos az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének csütörtökön az ukrán-magyar határ melletti Tiszasalamonban. Az átadási ünnepségen Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa elmondta, Ukrajnában a jelenleg folyó egészségügyi reform részeként a magyarországihoz hasonló családorvosi rendszert készülnek létrehozni. De nagy lemaradás tapasztalható a magyarhoz képest az ukrán egészségügyben, ezért Magyarország az utóbbi hónapokban igyekezett számos területen támogatást nyújtani Kárpátalján a felzárkózáshoz, beleértve az eszközökkel történő támogatások mellett egészségügyi vezetők magyarországi tapasztalatszerzésének, orvosok többlépcsős magyar nyelvű továbbképzésének a megszervezését - tette hozzá.

 

 

Magyarország

 

Gyergyó mutatkozik be a Magyarság Házában

– MTI, Magyar Idők

Táncszínházat, koncertet, humorestet, filmvetítést, gasztronómiai programot, fotókiállítást és konferenciát is szervez pénteken és szombaton a Magyarság Háza, amelynek minden programja Gyergyót mutatja be a két nap során. Emellett a szervezők megemlékeznek a székely és magyar katonáról, határőrökről, akik önfeláldozó hazaszeretet tanúsítva védték a magyar állam keleti és déli határait. Ennek keretében Székely határőrök nyomában címmel konferenciát tartanak, majd bemutatják a Határjárók a Kárpátokban túrakalauz-sorozat Fogarasi-havasok című kötetét - közölte az intézmény az MTI-vel.

 

Erdély

 

Szombaton vesznek végső búcsút Kallós Zoltántól Válaszúton, majd a Házsongárdban helyezik örök nyugalomra

– MTI, Krónika

Kallós Zoltán végső búcsúztatása február 17-én, szombaton 13 órától kezdődik a református egyház szertartása szerint a válaszúti Kallós Kúrián, majd a kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezik örök nyugalomra. A virrasztás február 16-án, pénteken 19 órától lesz Válaszúton. A Kallós Zoltán Alapítvány arra kéri a megemlékezőket, hogy koszorúmegváltás címén támogassák a közelmúltban tűzben megrongálódott válaszúti református templom helyreállítását.

 

Villáminterjú Gyurcsánnyal: a szavazati jog rettegésben tarthatja a románokat

– Krónika

Bármilyen messze el lehet menni az autonómiában, amit a többségi társadalommal való egyetértés még elbír – tudta meg a Krónika Gyurcsány Ferenc éppen aktuális véleményét a határon túliak önrendelkezési törekvéseiről. A szavazati jogot viszont azért venné el az erdélyiektől (is) a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, nehogy rettegjenek tőlük a románok.

 

Markó Attila szerint nem a bíróságon hozták az ellene szerdán kihirdetett ítéletet

– transindex.ro, maszol.ro, Krónika, Nyugati Jelen

Markó Attila volt romániai kisebbségügyi államtitkár szerint nem a bíróságon, hanem valahol máshol hozták az ellene szerdán kihirdetett ítéletet. A volt politikus a Facebookon tett bejegyzésben kommentálta csütörtökön, hogy a bukaresti táblabíróság szerdán öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte távollétében a túlértékelt kártérítések ügyében. Nyomatékosította, nem volt tudomása a bizottság egyes tagjainak „disznóságairól”, arról, hogy a testület túlbecsült értéken fogadott el kárpótlási határozatokat. „Elítéltek tehát egy olyan bűncselekmény miatt, amiről nem is tudhattam, és egy olyan tényállás alapján, amit az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított”, fogalmazott az RMDSZ volt politikusa.

Erdély

 

Minority SafePack: gyűlnek az aláírások, de nagyon ketyeg az óra

– MTI, maszol.ro

Másfél hónappal az április 3-i határidő lejárta előtt még mindig hiányzik 4 ország és 350 ezer aláírás a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés iktatásához szükséges 1 millió aláírásból. Előbbi problémát többek között „beejtőernyőzött” erdélyi fiatalokkal oldaná meg az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN), az utóbbi magyarországi segítség nélkül nem fog menni. „Jelenleg 650 ezer körül állunk” – mondta a Maszolnak Vincze Loránt kedden délután. A FUEN elnöke által közölt szám több mint kétszerese annak, amit az Európai Bizottság honlapján elérhető online aláírási felületen látni lehet.

 

Magyar nyelvű Netflix és HBO GO Romániában?

– maszol.ro, Krónika

Kampányt indítanak annak érdekében, hogy ne csak a közszférában lehessen használni a magyar nyelvet, hanem kereskedelmi és szolgáltató egységekben is, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatón Benkő Erika. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője, háromszéki RMDSZ képviselő közölte: megkeresik a multinacionális cégeket, a bankokat, hogy tegyék lehetővé a magyar nyelven történő internetes bankolást, illetve felkeresik az internetes filmszolgáltatókat, mint a Netflix vagy az HBO GO, és felhívják a figyelmüket arra, hogy üzleti érdekük is megkívánja a magyar nyelv használatát.

 

Az oktatás korszerűsítéséről tárgyalt Borboly Csaba és Navracsics Tibor

– transindex.ro

A kisebbségi és az egyházi oktatásról egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja február 14-én Brüsszelben Navracsics Tiborral. Olyan témakörökre fókuszáltak, mint a kisebbségi helyzet és az egyházi oktatás, az elmaradott régiók felzárkóztatása, illetve hogy több támogatást kapjanak az iskolák. Navracsics Tibor felajánlotta támogatását és segítségét a Hargita megyei integrált oktatásfejlesztési program megvalósításához.

 

Az LMP részvétét fejezi ki Kallós Zoltán halála miatt

– transindex.ro

A Lehet Más a Politika gyászolja a jeles néprajzkutatót és népzenegyűjtőt, akinek munkássága nélkül nem lenne teljes a magyar egyetemes kultúra, áll a magyarországi párt szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményében. Kallós Zoltán egész életét annak áldozta, hogy fáradhatatlanul kutassa és megőrizze az utódoknak a magyarság írott és meg nem írott hagyományait. Kallós Zoltán pótolhatatlan űrt hagy maga után, életútja üzenetet hordoz minden érző magyar ember számára: a nemzet iránti felelősséget, együvé tartozást, és szeretetet, áll a közleményben.

Erdély

 

Alaptalannak értékelte a csíkszeredai alpolgármester elleni egyik vádat a tanú

– szekelyhon.ro

Cáfolta a Szőke Domokos elleni vádak egyikét szerdán az egyik tanú a Maros Megyei Törvényszéken a csíkszeredai alpolgármester és Ráduly Róbert Kálmán polgármester büntetőperének újabb tárgyalásán. Két tanút hallgattak meg, egyikük, a Hargita Megyei Számvevőszék munkatársa, aki alaptalannak értékelte a Szőke Domokos elleni egyik vádat. A számvevőszéki alkalmazott azt az elméletet cáfolta meg, amelynek alapján az ügyész a csíktaplocai, Rét utcai park kialakítása kapcsán vádat emelt hivatali visszaélés miatt Szőke Domokos ellen.

 

A következő tanévtől már fogadná a gyerekeket a most épülő erdőszentgyörgyi óvoda és bölcsőde

– szekelyhon.ro, Krónika

A napokban elkezdődött az erdőszentgyörgyi református óvoda és bölcsőde építése. A munkacsoport az alapásással jó ütemben halad. Az október 6-ai erdőszentgyörgyi Esperesi Hivatal avatóünnepségével egybekötött alapkőletételkor elhangzottak szerint az intézmény a következő tanévtől már fogadja a gyerekeket. A Küküllői Református Egyházmegye kezdeményezésére és közbenjárásával a beruházás a Magyar Kormány támogatásával valósul meg. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházmegye püspöke korábban elmondta, minden intézmény, amit felépítenek, az tulajdonképpen a megtartatás eszköze.

 

Örökségünk őrei: vetélkedőből mozgalom

– szekelyhon.ro,

A fiatalok ráéreztek arra, hogy a történelem izgalmas dolog, hogy érdemes műemlékekkel foglalkozni, a múltjukat kutatni, illetve azt a közösséggel is megismertetni – ez a legnagyobb eredménye a múlt év októberében indult Örökségünk őrei projektnek, amelynek szerda este megtartották az elődöntőjét, csütörtökön pedig sajtótájékoztatón értékelték a szervezők. Múlt év októberében indult az Örökségünk őrei Maros megyében is. A felhívásra nem csak Marosvásárhely, de a vidék is bekapcsolódott, a csapatok tevékenysége minden várakozást felülmúlt – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen Csép Andrea parlamenti képviselő és Novák Zoltán szenátor, a Maros megyei projekt szervezői, illetve Winkler Gyula, EP-képviselő beszélt a kezdeményezésről.

 

Hiányos romántudása miatt alázták meg Temesváron

– Krónika, szekelyhon.ro

Megaláztak Temesváron egy kézdivásárhelyi kislányt, amiért nem beszél jól románul. A gyermek szüleit már megkereste a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, amely az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) fog feljelentést tenni, illetve nemzetközi szintre viszi az ügyet, ha ebbe a család is beleegyezik – tájékoztatott csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Benkő Erika parlamenti képviselő, a szolgálat vezetője.

Erdély

 

Február 23–25. között rendezik meg a Mátyás Napokat

– Krónika

Színes kulturális programokra, történelmi témájú előadásokra, koncertekre várják az érdeklődőket a február 23–25. között zajló 26. Kolozsvári Mátyás Napok szervezői. A rendezvényt a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Mátyás király emlékév első kolozsvári eseményeként szervezi meg az Amarillis Társaság és a Kincses Kolozsvár Egyesület.

 

Történelmi” felvonulásra hív a Székely Nemzeti Tanács

– Krónika

Marosvásárhelyi felvonulásra hívja híveit március 10-ére, a székely szabadság napjára a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Izsák Balázs, a rendezvényt szervező alakulat elnöke csütörtöki keltezésű közleményében történelmi fontosságúnak nevezi a megmozdulást, amelyre olyan évben kerül sor, amikor századik évfordulóját ünnepli a Székely Nemzeti Tanács és az önrendelkezési mozgalom.

Felvidék

 

Most-Híd: A kisebbség által lakott községekben kétnyelvűek lehetnek a közlekedési jelzőtáblák

– hirek.sk, Új Szó, bumm.sk

Kétnyelvűek lehetnek a közlekedési jelzőtáblák a kisebbségek által lakott községekben – tájékoztattak a Most-Híd képviselői. „Elhárítottuk az adminisztrációs akadályokat a szöveggel ellátott kétnyelvű közlekedési táblák bevezetése elől” – jelentette be sajtótájékoztatója alkalmával Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos. Mint mondta, többek között olyan táblákról van szó, melyeken a „tilos” szó szerepel, mint például a „Tilos az áthaladás”, vagy az „utasítást” adó, illetőleg a „tájékoztató jellegű” jelzőtáblák, az irányjelző és kiegészítő táblák. „A kisebbség szempontjából hatalmas siker ez” – jelentette ki Bukovszky. A táblák általános cseréjével nem számolnak, mivel az elsősorban az érdeklődéstől, illetőleg a pénzügyi lehetőségektől függ. Egyúttal rámutatott arra is, hogy a csere közel 600 települést érinthet.

 

Jakab Elemér: Demokratikusabb marad az önkormányzatok működése

–bumm.sk

A belügyminisztérium javaslatára módosították az önkormányzatok működéséről szóló törvényt. A Híd frakciójának kezdeményezésére változtattak a tervezet meghatározó pontjain. Erről kérdeztük Jakab Elemér parlamenti képviselőt, de szóba került a szlovákiai magyar református egyházzal folytatott tárgyalás és a vajáni hőerőmű megmentése is. Összesen 72 pontban módosult az önkormányzatok működéséről szóló törvény. Ennek egyik fontos eleme volt a képviselők számának csökkentése, ami végül nem történt meg.

Felvidék

 

Brüsszelben tárgyalt az MKDSZ képviselete

– bumm.sk

Február 12-én Brüsszelben tanácskozott a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöksége, ahol az autonómiatörekvések és a Minority Safepack Initiative támogatása kerültek terítékre. A találkozón részt vett Fehér Csaba elnök, valamint Sárközi János és Krivánsky Miklós alelnökök – olvasható az MKDSZ honlapján. Legfontosabb témájuk az Európában őshonos nemzeti kisebbségek, valamint az Európai Szabad Szövetségi tagpártok politikai törekvéseinek összehangolása, egymás autonómiai és más jogállási törekvéseinek kölcsönös felvállalása és támogatása volt.

 

A hulladékszelektálásra irányuló projektbe közel 300 iskola kapcsolódott be

– bumm.sk, Új Szó

Sólymosék úgy változtatják a hulladékpolitikát, hogy érdemes legyen szeparálni és újrahasznosítani a szemetet. Fizetőssé tette a nejlontáskákat és tervezi a hulladéktárolási díj emelését. Eközben az oktatásról sem feledkezik meg a tárca, ezért örvendetes, hogy a Szeparálok, szeparálsz, szeparálunk projektbe már közel 300 alapiskola kapcsolódott be, köztük 9 magyar tanítási nyelvű.

 

Elhunyt Agócs Zoltán, szlovákiai magyar építészmérnök

– bumm.sk, Új Szó

Elhunyt Agócs Zoltán, szlovákiai magyar építészmérnök, jelentette be csütörtökön a Pátria Rádió. Agócs az egyik kezdeményezője volt a Párkányt és Esztergomot összekötő Mária Valéria-híd újjáépítésének, de több más híd tervezésében is részt vett. Kutatási területe a kötélszerkezetek elméleti és szerkezeti kérdései, valamint az acélszerkezetek építészeti alkalmazása. Számos csehszlovákiai és külföldi híd és acélszerkezet tervezésében vett részt.

 

Március 29-ig lehet pályázni Nagyszombat megyéhez

– Felvidék Ma

Tegnap késő délutánig ülésezett Nagyszombat megye önkormányzata. A képviselő-testület munkájáról az MKP frakcióvezetőjét, Hájos Zoltánt kérdeztük, aki úgy tájékoztatott, a fő téma a 2018-as költségvetés módosítása volt, amire az állami költségvetés ismeretében volt szükség, mivel ez alapul szolgál a megyei önkormányzatok működése számára is.

 

Megnyílt a Kolár Péter Könyvtár Kassán

– Új Szó

Kolár Péterről nevezték el a Magyar Jelenlét Házában megnyílt könyvtárat. Az 1750 kötetből álló gyűjteményt Kolár Péter özvegye, Eszter asszony ajándékozta a Rovásnak, abban a reményben, hogy a néhai színigazgató, tervezőmérnök, kultúraszervező, közéleti egyéniség, a szlovákiai magyar nemzeti közösség egyik meghatározó személyiségének becses gyűjteménye az új épület falai között szolgálhatja az olvasókat. Szabó Ottó, a könyvtárat működtető Rovás polgári társulás elnöke lapunknak elmondta, hogy az elmúlt évek során több mint 8000 ezer kötetet gyűjtöttek össze, de egyszerre ilyen sokat még sosem kaptak.

 

Vajdaság

 

Tájház épül Hertelendyfalván

. - Pannon RTV

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület székháza szomszédságában hamarosan folyatódik a tájház építése. Télen sem szünetel a munka a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben. Az asszonyok a guzsalyosba járnak össze, a fiatalokkal pedig Nyitrai Marianna Petőfi-ösztöndíjas foglalkozik. Közben a székházuk szomszédságában hamarosan folyatódik a tájház építése. Hertelendyfalva Pancsova egyik helyi közössége, mintegy 1600 magyar lakossal. A helyi iskolában már csak osztatlan alsó és néhány kis létszámú felső magyar tagozat van.

 

Az értékek és hagyományok megőrzésén dolgozik a Petőfi-program ösztöndíjasa

. - Pannon RTV

Nyugat-Bácskában tevékenykedik Cs. Tóth Gabriella, a Petőfi Sándor Program magyarországi ösztöndíjasa. A program célja, hogy megerősítsék a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitását és segítsék a közösséget a kulturális értékek megőrzésében. Cs. Tóth Gabriella néprajz szakon diplomázott Szegeden. A Petőfi Sándor Program keretében Bezdánban, Bácskertesen és Gomboson néphagyományórákat tart az általános iskolák alsó tagozataiban.

 

Magyarkanizsán volt konzuli fogadónap

. - Pannon RTV

Jól halad a határon túliak regisztrációja az áprilisi magyarországi országgyűlési választásokra - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Sarlay Péter szabadkai magyar konzul a magyarkanizsai fogadónapon. A főkonzulátus munkatársai ezúttal valamivel több mint 90 honosítási kérelmet vettek át.

 

A magyar reformáció öt évszázadáról nyílt kiállítás Zentán

. - Pannon RTV

A tárlat a protestantizmus előzményeit és a magyar történelemben betöltött szerepét mutatja be. Nagy érdeklődés mellett nyitották meg tegnap a Soli Deo Gloria – a magyar reformáció öt évszázada című kiállítást a Zentai Városi Múzeumban. A reformáció nem csupán történelmi szempontból tekinthető fontosnak, hanem identitást formáló tényezőként is tekinthetünk rá Perpauer Attila, a zentai Községi Tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja szerint.

 

Az ismeretlen katona szobránál tisztelgett a védelmi miniszter

. - Szerbiai RTV

Vajdaság

Az ismeretlen katona szobránál koszorúzott Aleksandar Vulin védelmi miniszter, Szerbia államiságának napján az Avalán. Vulin a szerbiai hadsereg vezérkari főnöke, Ljubiša Diković, valamint Đokica Petrović alezredes társaságában helyezte el a kegyelet virágait.

 

Szabadkán vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

. - Pannon RTV

A hétvégén 12 kamionnal érkezik Szabadkára a Magyar Állami Operaház, amelynek egyik legnagyobb vállalkozása a Kárpát-Haza OperaTúra. Erdély és Ungvár után Szabadkán a Sportcsarnokban lépnek fel. A budapesti Operaház tavaly korszerűsítés miatt másfél évre bezárta kapuit. Ennek apropóján a társulat útra kelt, hogy teljes értékű opera- és balettelőadásokat népszerűsítsen a Kárpát-medence magyarlakta területein. A turné célja, hogy az Opera nagyszabású előadásai eljussanak a határon túli magyar közösséghez.

 

Kárpátalja

 

A kárpátaljai magyar szervezetek készek egyeztetni az ukrán szaktárcával

– MTI, Magyar Idők, karpatalja.ma

A kárpátaljai magyar szervezetek csütörtökön megerősítették, hogy továbbra is nyitottak és készek a konzultációkra az ukrán oktatási minisztériummal az új oktatási törvény nyelvhasználatot szabályozó cikkéről, közösen elfogadott napirend alapján, a február 14-re kitűzött egyeztetés nyomós okok miatt történt elnapolása ellenére. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) vezetői által jegyzett, az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint a három szervezet üdvözli, hogy az ukrán kormány február 14-re olyan törvénytervezetet készített elő, amelynek célja a Velencei Bizottság egyik ajánlásával összhangban az oktatási törvény 7. cikkének végrehajtására vonatkozó átmeneti időszak három évvel történő meghosszabbítása 2023-ig.

 

Miniszteri csúsztatás vagy provokáció? A kárpátaljai magyar szervezetek nyilatkozata az elmaradt miniszteri találkozó kapcsán

– karpatalja.ma

Időhúzással és az általános középfokú oktatásról szóló törvénytervezet nyelvi cikkelyére vonatkozó egyeztetés megtagadásával vádolta meg a kisebbségi magyar szervezetek képviselőit Lilija Hrinevics oktatási miniszter, amiért a magyar fél elnapolta a február 14-re kitűzött megbeszélést az oktatási minisztérium tisztségviselőivel. Az érdekképviseleti szervezetek vezetői a Kárpátalja.ma megkeresésére hangsúlyozták, hogy a találkozón nem az oktatásról szóló kerettörvényről, hanem egy kidolgozás alatt lévő tervezetről tárgyaltak volna, ami gyakorlatilag annyit tesz, mintha a tetőszerkezet felépítéséről értekeznének, míg maga a fundamentum hadilábon áll.

 

A sátán fattya: díszbemutató pénteken a Pesti Vigadóban

– MTI, Magyar Idők

Muravidék

A Pesti Vigadóban pénteken lesz a díszbemutatója A sátán fattya című nagyjátékfilmnek. Zsigmond Dezső alkotása az 1944-ben Kárpátalján történt tragikus eseményeket, a málenkij robotot, a helyiek meghurcoltatását mutatja be.  "Hiánypótló ez a történelmi film, amely a háborús időkben a Szovjetunióhoz tartozott Kárpátalja világát idézi fel zártságával, lelkiségével egy nő sorsán keresztül" - mondta a rendező az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

 

Muravidék

Találkoztak a parasztasszonyok

– Muravidéki Magyar Rádió

A Muravidéki parasztasszonyok 24. találkozóját ma Lendván szervezték meg, amelyen az egyesület 210 mezőgazdasággal, illetve kiegészítő tevékenységgel foglalkozó tagja vett részt.

 

Horvátország

Ez volt az első sikeres pályázatuk

– kepesujsag.com

Tavaly indult a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja Horvátországban a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján, amelynek köszönhetően az Economica Hungarica Alapítványon keresztül 140 horvátországi magyar családi gazdaság, vállalkozás juthatott célirányos anyagi támogatáshoz. Közéjük tartozik a kórógyi Denis pékség is, amely az elnyert pénzösszeget gépesítésbe fektette. A gépek segítségével gyorsabb és minőségibb munkára leszünk képesek – mondta Milkovics Adriana, a pékség egyik vezetője, akitől azt is megtudtuk, fennállásuk óta most részesültek először támogatásban.

 

Telt házas magyar bál az új dályhegyi kultúrotthonban

– kepesujsag.com

Az Erdődi-hát magyarságának a megmaradását segítő kultúrotthon építése tavaly fejeződött be, azóta több közösségi és családi eseményt is tartottak az épületben, legutóbb múlt szombaton, amikor is több mint 250 fő szórakozott a magyar bálban.

 

Megtartották a 16. kakasütést Várdarócon

– kepesujsag.com

A farsang az önfeledt mulatozás és lakomák időszaka, amikor az emberek búcsúznak a téltől és köszöntik a tavaszt. Így van ez minden évben Várdarócon is, ahol a helyiek vidám télbúcsúztató rendezvényén most is a kakasoké volt a főszerep: kicsik és nagyok is kakasjelmezbe bújtak, és zajos, zenés menettel vonultak végig a település utcáin, így próbálták elűzni a telet.

 

Nem lesz többé választott vezetősége Csúzának, Vörösmartnak és Sepsének sem!

Horvátország

– kepesujsag.com

Csupán egy hónappal a helyhatósági választások előtt a Hercegszőlősi Járási Tanács – alapszabály-módosítással – megszüntette a járáshoz tartozó települések helyi választmányait. Így miután a napokban lejár a négy évvel ezelőtti vezetés mandátuma, Csúza, Vörösmart, Sepse, Karancs, Hercegszőlős, Kő és Mirkovac is választott vezetők nélkül marad. Ezzel a döntéssel nem mindenki értett egyet a járási tanácsban.

 

Őrvidék

 

Mátyás király-rajzpályázat

– volksgruppen.orf.at

Kondítsd meg néha emléke harangját” mottóval ír ki rajzpályázatot a 2018-ra meghirdetett Mátyás király-emlékévhez kapcsolódóan 7 - 16 éves fiatalok számára az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége, együttműködve a Bécsi Magyar Iskolával és a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaival.