Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

A határon túli magyarok számára kulcsfontosságú a Minority SafePack

– Híradó.hu, M1 Híradó, Magyar Hírlap, Magyar Idők, Magyar Nemzet, hirek.sk, Felvidék Ma

A kisebbségek jogainak védelméről szóló európai aláírásgyűjtés támogatására buzdított mindenkit Orbán Viktor miniszterelnök. Ha sikeres lesz a kezdeményezés, akkor az Európai Uniónak érdemben kell majd foglalkoznia az őshonos kisebbségek helyzetével, így a határon túl élő magyarok jogaival is. Legalább egy millió aláírás kell a sikerhez. Április negyedikéig lehet gyűjteni. A legnagyobb közösségi oldalon közzétett videó üzenetében Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn arra kérte az embereket, hogy aláírásukkal támogassák a kisebbség-védelmi ügyben életre hívott európai polgári kezdeményezést. „Ez egy fontos dolog, arra kérem önöket, hogy álljunk ki közösen a határon túli magyarok jogai mellett, és írjuk alá a kisebbségvédelmi kezdeményezést, amellyel megvédhetjük a határon túli magyarok jogait!” – fogalmazott a miniszterelnök.

 

 

Kelemen Hunor az iskolaügyről: hibát követ el az alkotmánybírósághoz forduló liberális párt

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, Bihari Napló

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hibás döntésnek tartja, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotmánybírósági óvást akar emelni a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvény ellen. A szövetségi elnök a Mediafax hírügynökségnek azt mondta, szerinte nem alkotmányellenes a múlt szerdán elfogadott jogszabály, leszögezte: a PNL-nek nem szabadna ilyen hibákat elkövetnie, ha a jövőben még szeretne együttműködni az RMDSZ-szel. „Több okból is elhibázott a liberálisok döntése, mivel a jogszabálynak nincsenek alkotmányellenes elemei. Az alaptörvény jogokat biztosít a kisebbségeknek, és amennyiben a helyi hatóságok, vagy más intézmény képtelenek ezen jogokat biztosítani, akkor a közösség az állami intézményektől, a kormánytól, a parlamenttől várja a megoldást” – szögezte le Kelemen Hunor.

 

Ukrán oktatási törvény - NATO-főtitkár: megegyezésre van szükség az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Híradó.hu, Főtér.ro, Index.hu, Magyar Demokrata, 888.hu

Mivel a NATO ismeri a kisebbségi nyelveket érintő ukrán oktatási törvényt és azt a jelentős kihívást, amely a szabályozás miatt kialakult feszültség megoldását nehezíti Ukrajna és Magyarország között, véleménye szerint mihamarabb megegyezésre kell jutni a kérdésben - jelentette ki Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára Brüsszelben kedden, üdvözölve egyúttal a Velencei Bizottság ajánlását, és Kijevet annak tanulmányozására szólítva. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtóértekezletén - újságírói kérdésre válaszolva - Stoltenberg elmondta: az ukrán oktatási törvény ügyében beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Petro Porosenko ukrán elnökkel is, és azt sürgette, hogy egyensúlyt kell találni a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és egy ország hivatalos nyelvének oktatása kérdésében.

Vezető hírek 

Elnapolták a kárpátaljai magyar szervezetek vezetői az egyeztetést az ukrán oktatási minisztériummal

– MTI, Magyar Nemzet, Híradó.hu, Kárpátaljalap.net, Kárpát hír, Webrádió

Elnapolták a kárpátaljai magyar szervezetek vezetői a szerdára Kijevbe kitűzött egyeztetést a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait súlyosan sértő oktatási törvényről Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel, mert a tárca a napokban jelezte, hogy nem a törvény nyelvhasználatot szabályozó 7. cikkéről, hanem egy még kidolgozás alatt lévő jogszabálytervezetről szeretne tárgyalni.

 

 

Magyarország

 

Dolgunk van bőven

– Nagy Ida – Demokrata

Az adósságválság 2010 utáni elhárítása, a gazdasági stratégiaváltás új lehetőségeket teremtett Magyarországon a szociálpolitika, a családtámogatási rendszer, valamint a nemzetiségi egyházpolitika számára. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárral arról beszélgettünk, milyen távlatokat nyitott mindez a társadalom számára.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2018. február 14-i számában olvasható)

 

Történelemszemlélettel a nagypolitikában

– Elek Nikolett – Demokrata

Ifjú politikusokat bemutató sorozatunkban országosan még kevésbé ismert, ám helyi szinten már komoly sikereket elérő szereplőket mutatunk be. Gaal Gergely országgyűlési képviselő a KDNP színeiben, az utóbbi évek nagy sikerű emlékéveinek egyik főszervezője.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2018. február 14-i számában olvasható)

 

1458 és 2018 – Hunyadi Mátyás emlékéve

– Szakács Gábor – Demokrata

Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba. Bár a megállapítás vitathatatlan, két, egymástól évszázadokra lévő esemény hasonlatosságai figyelemre intenek. 560 éve lépett trónra Hunyadi Mátyás, az utolsó magyar nemzetiségű király. A kormány az idei évet a nagy uralkodónak szentelte, miközben maga is Nyugat-Európa iszlám bevándorlást sürgető politikájának a célpontja.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2018. február 14-i számában olvasható)

 

Erdély

 

Román gyerekek elmagyarosítását vizionálják a román ellenzéki pártok iskolaügyben

– MTI, Krónika, Erdély Ma, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló

Alkotmányossági kifogást emelt kedden két román ellenzéki párt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezet ellen, az óvás előterjesztői pedig nacionalista szólamokkal támadták Magyarországot, az RMDSZ-t és az azzal együttműködő bukaresti szociálliberális kormánykoalíciót. Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselőházi frakcióvezetője szerint a törvény általi iskolaalapítás mögött Magyarország áll, amely „meg akarja alázni Romániát a centenárium évében". Úgy vélekedett: itt nem egy kisebbségi igényéről, hanem a „legmagasabb szinten született politikai alkuról” van szó, amit az ellenzék nem hagyhat annyiban. Florin Roman, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint a magyar kormány erdélyi iskoláknak nyújtott támogatása a szegény családokból származó román gyerekek „elmagyarosításához” vezet.

 

Vásárhelyi iskolaügy: a gyereklétszám miatt aggódnak a diákok szülei

– Krónika

Azt követően, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) bejelentette, alkotmányossági óvást nyújt be a törvény ellen, Csíky Csengele, a Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport szóvivője a Krónikának elmondta, számukra egyértelmű, hogy időhúzásra játszanak mindazok, akik akadályozni próbálják az iskolaalapítást. Valószínűnek tartom, hogy az alkotmánybíróság el fogja utasítani a két ellenzéki párt által benyújtott óvást. A baj inkább azzal van, hogy a szülők kezdik elveszíteni a bizalmukat, és olyan oktatási intézményekhez fordulnak, melyeknek a működése nem kérdéses” – hívta fel a figyelmet a szülők képviselője, aki tisztában van azzal, hogy a taláros testület döntésére általában több hetet vagy hónapot kell várni, ami szintén nem tesz jót az ügynek.

 

Jelentős károkat okozott a tűz a válaszúti református templomban

– MTI, Erdély Ma, Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Tűz rongálta meg kedden a Kolozs megyei Válaszút református templomát – közölte honlapján az Erdélyi Református Egyházkerület. A villanyhálózat rövidzárlata által okozott tűz a mennyezet egy részét, valamit a tetőszerkezetet károsította. A segítőkész válaszúti lakosok és a kolozsvári tűzoltók gyors beavatkozása azonban megmentette az épületet. A 17. században épült templom belsejét két éve újították fel, az idei évre pedig újabb javítási munkálatokat tervezett a gyülekezet – magyarázta Vajda Dezső lelkipásztor, aki maga vette észre a templom cserepei közt kiszivárgó füstöt.

 

Erdély

Sógor Csaba: A Minority Safepack célja a tagállamok számára kötelező kisebbségvédelmi szabályok kialakítása

– transindex.ro, maszol.ro

A nemzeti kisebbségek helyzete Sógor Csaba szerint azért nem kap kellő figyelmet az európai politikában, mert a legtöbb nyugat-európai országban valamilyen módon rendezték a nemzeti kisebbségek és a többség viszonyát: működő konfliktuskezelési mechanizmusok vannak, adott esetben autonómiák különböző formáival biztosítják a kisebbségek önazonosságának megőrzését. Erről az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő február 12-én Zilahon beszélt, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) helyi szervezetének és Lakóné Hegyi Éva alelnök meghívására. Sógor Csaba Kisebbségvédelem az Európai Unióban c. előadásában elmondta: sajnos számos olyan tagállamot is találunk, ahol a kisebbség és többség közti közmegegyezés nem történt meg, nincsenek a párbeszédhez szükséges intézmények sem, ezért a felmerülő kérdéseket a nemzeti kisebbségek nem tudják rendezett formában megvitatni az illető állam hatóságaival.

 

Cseke: demagóg a PNL hozzáállása a katolikus iskola ügyéhez

– transindex.ro, maszol.ro

A Nemzeti Liberális Párt értelmezésében a parlament csak abban az esetben járulhat hozzá a helyi problémás ügyek rendezéséhez, amennyiben az nem magyar vonatkozású. Ezt a hozzáállást demagógnak és magyarellenesnek tekintjük. A liberálisok egyértelműen kettős mércét alkalmaznak, hiszen egyrészt támadják a katolikus iskola újraalapításáról szóló törvényünket a helyi autonómia megsértésére hivatkozva, másrészt ők is törvény által oldanának meg egy helyi, számukra fontos problémát. A liberális párt által vezetett Szucseáva Megyei Tanács által felvett kölcsön helyzetét tisztáznák törvény által, amelynek megoldására az államtól várnak segítséget" – mondta el kedden Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

 

Március 7-én tárgyalja az alkotmánybíróság a PNL és a PMP beadványát a katolikus iskoláról

– transindex.ro, Krónika, maszol.ro

Március 7-én tárgyalja az alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) beadványát a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról szóló törvénnyel kapcsolatban - tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget az intézmény illetékesei. A PNL és a PMP parlamenti frakciói kedden közölték, hogy alkotmányossági kifogást emeltek a törvény ellen. Beadványában a két alakulat hangsúlyozza, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló jogszabály "nyilvánvalóan törvényellenes", ugyanakkor rámutat: a marosvásárhelyi tanács hatáskörében áll átszervezni bármely, területileg hozzá tartozó oktatási intézményt, nincs szükség ehhez a parlament beavatkozására.

 

Erdély

Ambrus Izabella: jogtalanul érték kritikák az RMDSZ-t az igazságügyi törvények módosítása miatt

– maszol.ro

Az igazságügyi törvény kapcsán kapott pofonok miatt nem egyszer tettem fel a kérdést a kollégáknak, a vezetőségnek is, hogy ez így megéri vagy sem” – mondta el a Maszolnak Ambrus Izabella Brassó megyei képviselő az igazságügyi törvényeket módosító bizottságban szerzett tapasztalatairól.

 

Felemás megoldás született a vitatott sepsiszentgyörgyi Pro Urbe-díj ügyében

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Kompromisszum született a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban az idei Pro Urbe-díjak odaítéléséről. Bár a szabályzatot nem változtatták meg, idén nem egy, hanem két személynek ítélik oda a díjat, várhatóan egyet magyar, a másikat egy román nemzetiségű személy kapja meg.

 

Nincs megállapodásunk. Kelemen Hunor haragja elmúlik”

– Nyugati Jelen

Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője kedden, Kelemen Hunor kijelentései kapcsán úgy nyilatkozott, alakulatának „semmiféle megállapodása sincs” az RMDSZ-szel, a szövetség elnökének haragja pedig „el fog múlni”. „Kelemen Hunor úrnak azokra kellene haragudnia, akikkel megállapodása van. Politikai és parlamenti megállapodása van a parlamenti többséggel, a PNL-vel semmiféle megállapodása sincs. Semmiféle megállapodás nem létezik. Nem értem, miért haragszik, és ha haragszik, majd elmúlik” – jelentette ki az ellenzéki politikus, amikor arra kérték, kommentálja az RMDSZ elnökének nyilatkozatait. Hozzátette: a PNL és az RMDSZ együttműködött a múltban, azonban „liberális kormányzás idején nem gyökértelenítettek el román gyerekeket”. „Határozottan együttműködtünk az RMDSZ-szel, a PNL azonban nem üzletelt vagy tárgyalt annyira súlyos dolgokról, amilyenek most történnek. Parlamenti, kormányzati együttműködésünk volt, azonban liberális kormányzás idején nem gyökértelenítettek el román gyerekeket” – szögezte le Florin Roman.

 

Újabb politikai támadás a gázszerződés ellen

– Krónika

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is beállt azok sorába, akik megpróbálják politikai üggyé tenni a Magyarország és Románia közötti gázeladási megállapodás ügyét. A párt elnöke azt kéri a parlament két házának elnökétől, nyilvánosan valljanak színt, megígérték-e, hogy földgázszállításról szóló szerződést írnak alá Magyarországgal, ellenkező esetben titkos tárgyalásokkal és a nemzeti érdekek elárulásával vádolja őket.

 

Megmenekült a nagybányai magyar oktatás?

Erdély

– Krónika

Elhárulni látszik a nagybányai Németh László Elméleti Líceum humán profilú 9. osztálya megszüntetésének veszélye, miután tegnap államtitkári szinten sikerült megakadályozni az erre vonatkozó tanfelügyelőségi döntést. A Máramaros megyei tanfelügyelőség terve – hogy nem hagyja jóvá két 9. osztály indítását a régió egyetlen magyar nyelvű tanintézetében – a térség magyar oktatásának elsorvasztását eredményezte volna. Váradi Izabella igazgató tegnap a Krónikának úgy nyilatkozott, végül államtitkári beavatkozással sikerült elérni, hogy a tanfelügyelőség változtasson álláspontján, igaz, a döntést még nem erősítették meg írásban.

 

Felvidék

 

Mindenkinek a jó kapcsolat az érdeke, mert az megkönnyíti az itt élők helyzetét

– hirek.sk

Jó és kiegyensúlyozott - így értékeli Magyarország és Szlovákia viszonyát Szijjártó Péter, aki szerint a kapcsolatok fejlesztésére még számos terve van a magyar kormánynak. De melyek azok a fejlesztési összeköttetések, amelyek nemcsak a két országot, hanem a felvidéki magyarságot is erősíthetik? Lesz-e folyatása a Felvidéki Gazdaságélénkítő Programnak? Erről is kérdeztük a magyar kormány külgazdasági és külügyminiszterét, aki exkluzív interjút adott a hirek.sk portálnak.

 

Erkel Hunyadi Lászlója Pozsonyban

– Felvidék Ma

Február 12-13-án Pozsonyban vendégszerepel a Magyar Állami Operaház két nagyszabású produkciója, aminek köszönhetően február 12-én Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját, február 13-án pedig Lehár Ferenc A víg özvegy című balett-előadását láthatja a pozsonyi és Pozsony környéki művészetet kedvelő közönség. Ezt megelőzően további két hazai helyszínen, Kassán és Érsekújvárott is bemutatta a társulat a szóban forgó két darabot.

 

Nem ment simán a kulturális támogatások szétosztása Gútán

– bumm.sk

Aránytalanul sikerült kiosztani a kulturális dotációkat Gútán, a sporttámogatásoknál nem volt fennakadás. Erről is tárgyalt hétfői ülésén a gútai képviselőtestület. Nehéz szülésnek bizonyult Gútán a kulturális támogatások szétosztása. A város által évente kiosztandó kulturális dotáció érdekesen alakult. A hatályos általános érvényű rendelet alapján a folyó bevételek 1,5 százalékát sportra, a kultúrára 0,25 százalék jut és egyéb támogatásokra pedig 0,05 százalékot lehet felhasználni. A 2018-as évben sporttámogatásra egészen pontosan 69 950 euró jut, ami 4188 euróval több a tavalyinál, a kulturális pedig hétszáz euróval emelkedik, azaz 11 660 euró kerül szétosztásra.

 

Sólymos: A környezet védelme a teljes EU-lakosság egészségének védelme

– bumm.sk

Felvidék

Egészségesebb levegő, hatékonyabb erdővédelem, következetesebb hulladék- újrahasznosítás. Ezek a témák, melyekkel a környezetvédelmi minisztérium hosszútávon foglalkozik. Sólymos László miniszter és Ladislav Miko, az Európai Bizottság szlovákiai képviselete vezetőjének mai udvariassági találkozóján azokról az intézkedésekről volt szó, melyeket a tárca e területeken előkészített.„A mai találkozó megerősítette, hogy európai és nemzeti szinten is hasonló prioritásaink vannak. A levegővédelem vagy a hulladék-újrahasznosítás megoldása egyáltalán nem egyszerű, de kétségtelenül minden egyes ember számára hasznos és jó, hogy az Európai Uniónak van mit nyújtania e téren. Örömmel tölt el, hogy a minisztérium hatékonyabb és határozottabb védelmet kíván biztosítani Szlovákia európai viszonylatban is rendkívülinek számító természeti örökségének, beleértve a kárpáti ősbükkösöket és a hegyi erdőket. Ezért is várom a további együttműködést a minisztériummal" – jelentette ki Ladislav Miko, az EB pozsonyi képviseletének vezetője.

 

A szlovák nyelv oktatásához új módszertanra van szükség

– Felvidék Ma

A szlovák nyelv oktatásáról tartottak bemutatóval egybekötött szakmai délutánt az Ipoly menti magyar óvodák pedagógusai számára Ipolyságon. A Comenius Pedagógiai Intézet szakemberei egyöntetűen hangsúlyozták, szükséges a szlovák nyelvoktatás módszertanának megváltoztatása, idegen nyelvként való tanítása. „A Comenius Pedagógiai Intézet céljai között szerepel a kistérségi szakmai napok szervezése. Ebbe tagolódik bele az óvópedagógusoknak szóló előadássorozat, melynek témája az államnyelvvel való ismerkedés a magyar nevelési nyelvű óvodákban.

 

A felvidékieket is várják a Kantharosz gálára

– Felvidék Ma

Hét győri civil szervezet összefogásából született meg a Kantharosz jótékonysági gálának az ötlete, és az elmúlt nyolc év során több mint 53 millió forint gyűlt össze. A borászok a legjobb boraikat bocsátják árverésre ezen az esten, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. A Győri Filharmonikus Zenekar teljesen díjmentesen adja a termet és a 72 fős zenekar szintén ingyen játszik, ami nagyra értékelendő. Akik jegyet vesznek a gálára, azok is támogatják a jó ügyet, hiszen a bevételből a gyermekek és szüleik által megpályázott célokra tudnak anyagiakat biztosítani, mondta Pió Márta, a Kantharosz gála gesztora ma a dunaszerdahelyi sajtótájékoztatón.

 

Felújítják a kassai Márai-emlékházat

– Új Szó

Néhány hónapon belül újra látogatható lesz a Márai-ház alsó része, év végéig pedig az emeleti lakásokat is megnyitják a nagyközönség előtt. A Csemadok Kassa Városi Választmánya egy évvel ezelőtt szerezte meg a Mészáros utcai Márai-ház nagyobb részét, a földszinten levő Márai-emlékszoba pedig újra a Nemzeti Kisebbségek Klubja és a Márai Sándor Emlékszoba Polgári Társulás kezelésébe került.

 

Felvidék

Párkányt a határon átnyúló kerékpárkölcsönzés is össze fogja kötni Esztergommal

– Új Szó

Párkány (Štúrovo) közös kerékpár-kölcsönzési rendszert alakít ki Esztergommal. Ez azt jelenti, hogy a párkányiak és a városba látogatók a jövőben a Párkányban kölcsönzött biciklivel áttekerhetnek Esztergomba, majd itt „leparkolhatják”. Hasonlóképpen tehetnek az esztergomiak is, akik Párkányban hagyhatják a kölcsönzött kerékpárt. A projekt keretében 14 új bicikliállomást alakítanak ki, hatot Párkányban és nyolcat Esztergomban. 105 új, kölcsönözhető kerékpárt bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére, ebből 45 elektromos meghajtású lesz. A GPS rendszernek köszönhetően a diszpécsereknek állandó áttekintésük lesz a biciklik aktuális helyzetéről.

 

Magyar nyelvű hírszolgálatot indít a TASR

– MTI, bumm.sk

Februártól az angol mellett magyar nyelven is ad ki híreket a TASR hírügynökség. A magyar nyelvű hírszolgálat a legfontosabb belföldi eseményekkel foglalkozik majd, főként a legnagyobb nemzeti kisebbség életét érintő történésekkel. A munkanapokon aktív hírszolgálat minden nap hozzávetőlegesen 20 hírrel jelentkezik majd. Ezek forrása a TASR szlovák nyelvű híradása lesz, így a belföldi, gazdasági, sport, „easy servis”, valamint esetenként a külföldi hírszolgálatok hírei.

 

Vajdaság

 

Vajdaság: Hamarosan újabb házvásárlási pályázatot írnak ki házaspárok részére

– Pannon RTV

A márciusban nyíló pályázat a negyedik az elmúlt években, a pályázat összértéke 30 millió dinár, amelyre 30 pár jelentkezhet. Hamarosan ismét pályázhatnak falusi házak vásárlására a vajdasági házaspárok, illetve azon személyek, akik hosszabb ideje élnek élettársi kapcsolatban. A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet pályázatáról van szó, amelyre 2015 óta minden évben több százan jelentkeznek. A márciusban nyíló pályázat a negyedik az elmúlt években, a pályázat összértéke 30 millió dinár, amelyre 30 pár jelentkezhet. Tavaly a falusi házak vásárlását támogató pályázatra 283 pár jelentkezett.

 

A VMSZ és az SZHP közös választási rendezvénye Belgrádban

- Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Szövetség azért indul a Szerb Haladó Párttal közösen a belgrádi önkormányzati választáson, mert így a vajdasági magyar párt helyi szinten is meg tud jelenni a fővárosban. A Vajdasági Magyar Szövetség azért indul a Szerb Haladó Párttal közösen a belgrádi önkormányzati választáson, mert így a vajdasági magyar párt helyi szinten is meg tud jelenni a fővárosban, és nemcsak a köztársasági képviselőházban tudja majd képviselni a magyarság érdekeit – hangzott el kedden Belgrádban a VMSZ és az SZHP közös választási rendezvényén, ahol a szavazópolgároknak bemutatkozott, illetve bemutatta választási terveit Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke is.

Vajdaság

 

Ledöntötték az 1944–45-ös délvidéki magyar áldozatok emlékére állított verbászi keresztet

– Magyar Szó

Az eset két nappal ezelőtt történt, de a helyiek csak most jelentették a rendőrségnek – tudósított tegnap a Pannon RTV. A feszülettel az idő sem volt kíméletes – nyilatkozta a Pannon RTV-nek a helyi polgármesteri tanácsos. Az érintettek azt remélik, hogy az emlékhelyet mielőbb sikerül rendbe hozni. A keresztet a Keskenyúton Alapítvány közbenjárásával emelték az 1944–45-ös délvidéki magyar áldozatok emlékére. A rendőrség még a délelőtti órákban elvégezte a helyszínelést az emlékkereszt megrongálásával kapcsolatban. Ismeretlen tettesek ellen nyomoznak.

 

Jól teljesített a vajdasági gazdaság tavaly

- Pannon RTV

Az elmúlt évben a külkereskedelem, az ipari termelés és az informatikai ipar területén is jelentősen növekedett a gazdasági termelés Vajdaságban – mondta beszámolójában Đorđe Milićević kormányalelnök. Đorđe Milićević tartományi kormányalelnök Újvidéken tartott sajtótájékoztatót, amelyen ismertette a tavalyi gazdasági eredményeket. Beszámolója szerint az ipari termelés 7,7 százalékkal nőtt tavaly Vajdaságban, ezen belül a legnagyobb növekedés a feldolgozóiparban volt észlelhető.

 

Kárpátalja

 

Oláh Zsanett: jelentős sikereket ért el helyi irodáinak köszönhetően a Magyar Nemzeti Kereskedőház Kárpátalján

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Kárpátalja.ma, Webrádió

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) sikeres kárpátaljai működését jól mutatja, hogy helyi képviseletei révén mintegy 500 kárpátaljai vállalkozással alakított ki napi szintű együttműködést, amelynek köszönhetően eddig több mint 1,1 milliárd forint értékű konkrét exportlehetőséghez jutottak partnerei – közölte Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója kedden Makkosjánosiban, ahol, Kárpát-medencei körútjának ötödik állomásán, konferencia keretében értékelte az ukrajnai megyében elért eredményeket.

 

Népszerű a kijevi magyarok háza

– karpatalja.ma

A Külgazdasági és Külügyminisztérium két hónappal ezelőtt vásárolt meg a Magyarok Kijevi Szövetségének egy háromszobás ingatlant az ukrán főváros központjában. A szövetség tagjai azóta teljesen belakták a helyet, ahol közösségi összejöveteleket, vasárnapi iskolát, hitoktatást és egyéb rendezvényeket tartanak. A Kijevben élők magyarok nagyon fontosnak tartják, hogy van végre egy olyan hely, ahol össze tudnak jönni hétköznap is. Eddig erre a célra kéthetente vasárnaponként a nagykövetség épületét használták.

Kárpátalja

 

A házasság hetét ünnepelték a nagycsaládosok

– karpatalja.ma

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete idén is megszervezte a házasság hetéhez kötődő programsorozatát. Színes és egyedülálló rendezvényekkel kedveskedhettünk a kárpátaljai házaspároknak.

 

Öt kárpátaljai járás kap orvosi felszerelést Magyarországról

– karpatalja.ma

Magyarország 400 ezer hrivnyás segélyt hoz a kárpátaljai családorvosoknak. A Magyarországi Kárpátaljaiak Szövetsége, valamint a magyar kormány támogatásával nagy értékű orvosi felszerelést vásároltak megyénk egészségügyi dolgozói számára. A felszereléseket a kárpátaljai Vöröskeresztnek adják át, amely szervezet továbbítja majd azokat Kárpátalja 56 településére. A segítségben a Beregszászi, a Nagyszőlősi, az Ungvári, a Huszti és a Munkácsi járás részesül.

 

Nyelvgödör

– Kovács Dániel – Demokrata

Nem ért véget, sőt magasabb fokozatra kapcsolt idén az oktatási törvény körüli vita Magyarország és Ukrajna között. Hazánk, kilépve a korábbi keretek közül, nemzetközi fórumokon igyekszik nyomást gyakorolni keleti szomszédunkra, és megoldást találni a kárpátaljai magyarok számára rendkívül hátrányos jogszabályra.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2018. február 14-i számában olvasható)

 

Muravidék

 

MIK Nyíregyházán

– Muravidéki Magyar Rádió

A hét végén Nyíregyházán tartotta 33. ülését a Magyar Ifjúsági Konferencia, amely a magyar fiatalok legmagasabb szintű fóruma. A konferencia ezúttal is zárónyilatkozat elfogadásával fejeződött be. A MIK-hez a muravidéki magyar fiatalok is teljesjogú tagként csatlakoztak. A konferencián a Muravidéket Varga Teodor, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet elnöke képviselte. Fehér Ilona kérdezte az eseményről.

 

Jelmezbe bújva

 – Muravidéki Magyar Rádió

Ha farsang, akkor móka, kacagás. A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, a táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Így volt ez ma délelőtt a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban is. Lendván a városban az I. Számú Kétnyelvű Általános Iskola tanulói is felvonultak.

 

Őrvidék

 

100 éves lakodalmi szokások Őriszigeten

– volksgruppen.orf.at

Az első világháború előtti lakodalmi szokásokat elevenítettek fel Őriszigeten. Az emlékezésben és a szokások feltárásában, az idősebb korosztály tagjai voltak Földesi János és Földesi Jánosné segítségére. A hosszú távú tervek között egy kiadvány is szerepel a Szigeti lakodalomról.

 

Sikerrel zárult a Ringvorlesung-sorozat

– volksgruppen.orf.at

Az őszi szemeszterben összesen 13 előadást hallhattak a Bécsi Egyetem hallgatói és az érdeklődők a magyar történelemről magyar történészektől. Az egyetemi hallgatók sikeresen levizsgáztak a témákból, a Bécsi Magyar Történeti Intézetben pedig már keresik a folytatás lehetőségeit.