Nemzeti sajtófigyelő 2018.02. 13. 
Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Szijjártó: jogi garanciák nélkül Magyarország nem adja fel a jelenlegi politikáját

– MTI, hirado.hu, kormany.hu, Origo.hu , Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Magyar Idők

Jogi garanciák nélkül Magyarország nem adja fel a jelenlegi politikáját az ukrán oktatási törvény ügyében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten. A tárcavezető kiemelte: ha Magyarország elengedi a vétó lehetőségét a nemzetközi szervezetekben, azzal lemond az egyetlen eszközről, amellyel megvédheti a kárpátaljai magyarokat és kényszerítheti Ukrajnát, hogy feleljen meg a nemzetközi jogszabályoknak. Szijjártó Péter közölte: február 14-15-re tervezte a NATO a NATO-Ukrajna honvédelmi miniszteri bizottsági ülést, ennek megrendezését Magyarország megvétózta, így a szövetség főtitkára arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy az ülést nem tartják meg.

 

 

Csáky: komoly fegyvert kapott a magyar nemzetpolitika

– MTI, Híradó, Magyar Hírlap, 888.hu, hirek.sk, Körkép, Felvidék Ma, Vajdasag.ma, Gondola.hu

A magyar nemzetpolitika és a magyar diplomácia óriási fegyvert kapott a kezébe azzal az - őshonos nemzeti kisebbségek védelméről szóló - határozattal, amelyet a múlt héten fogadott el az Európai Parlament - jelentette ki Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja EP-képviselője Pozsonyban hétfőn azon a sajtótájékoztatón, amelyen a dokumentum jelentőségét és részleteit ismertette. Az uniós tagállamokban élő kisebbségek védelméről és megkülönböztetésének tilalmáról szóló határozatot nagy többséggel február 7-én fogadták el Strasbourgban. A dokumentumban az Európai Parlament (EP) eddig nem tapasztalt egyértelműséggel állapítja meg az EU felelősségét az őshonos nemzeti kisebbségek viszonylatában, s ennek mentén a rendelkezésre álló eszközök fokozott alkalmazására szólít fel.

 

Megfeneklik a vásárhelyi iskolaalapítás: alkotmánybírósághoz fordul a PNL

– MTI, Magyar Idők, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro

Alkotmánybíróságon támadja meg a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – közölte pártja végrehajtó bizottságának döntését hétfőn Ludovic Orban pártelnök. Amennyiben egy törvénytervezet ellen alkotmányossági óvást emelnek, azt nem hirdetheti ki az államfő, csak ha az alkotmánybíróság elutasítja az alkotmányossági kifogást. A taláros testület döntésére általában több hetet vagy hónapot kell várni, emiatt fennáll a veszélye annak, hogy míg az alkotmánybíróság megvizsgálja a jogszabályt, lejárhat a beiratkozási időszak.

 

Magyarország

 

Nem izgatja Soros jogvédőit a külhoni magyarok ügye

– Magyar Hírlap

Újabb, a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatási listáján található jogvédő szervezeteket kerestünk meg, támogatják-e a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét szolgáló Minority SafePack kezdeményezést, amelynek sikere segítséget jelente a külhoni magyarságnak. Kevés értékelhető válasz érkezett.

 

Erdély

 Nem fellebbezett az RMDSZ, jogerős az adatközlésre vonatkozó ítélet

– MTI, Krónika, Lokál

Az RMDSZ fellebbezésének hiányában jogerőssé vált a Kolozs megyei törvényszéknek az a decemberi ítélete, amely bizonyos gazdálkodásával kapcsolatos adatok kiadására kötelezte a szövetséget – közölte hétfőn a felperes Átlátszó Erdély blog. Az RMDSZ-t a blogot működtető egyesület perelte be, miután a szövetség elutasította, hogy a gazdálkodására vonatkozó részletes információkat közöljön. A portál azt szerette volna megtudni, hogy mire költötte a szövetség azt a mintegy 28 millió eurónak megfelelő összeget, amelyet az utóbbi hat évben az erdélyi magyar nemzeti közösség képviselőjeként kapott a román költségvetésből. A törvényszék arra kötelezte az RMDSZ-t, hogy közölje a tulajdonában álló ingatlanok listáját, valamint azt is, hogy kitől, mikor, mennyiért vásárolta őket, közölje a bérelt ingatlanok listáját, valamint azt is, hogy kitől mennyiért bérli őket.

 

Együtt fejleszt Bihar és Békés megye több mint egymillió euróból

– MTI, Krónika, Magyar Hírlap

Több mint egymillió eurós fejlesztés kezdődik márciusban Békés és a romániai Bihar megyében, amelyet az Interreg V-A Románia-Magyarország programban valósítanak meg – jelentették be hétfőn Békéscsabán. Mint Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) elnöke az MTI szerint elmondta, a projekt összköltsége 1,1 millió euró, amelynek a legnagyobb részét, 630 ezer eurót a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP) használhatja fel. A KMNP egyebek mellett a szarvasi látogatóközpontban egy új, 240 négyzetméteres oktatási létesítményt épít, fejleszti a meglévő túraútvonalakat, és a Sebes-Körösön egy tízállomásos élővíz-túrautat alakít ki – tette hozzá.

 

Ösztönzi a kiadó nélkül maradt szerzőket az RMDSZ tankönyvíró pályázata

– maszol.ro

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar tankönyvírók, ezért nagyon nagy segítség az RMDSZ által kiírt tankönyvíró pályázat – tudta meg a maszol.ro a Kovászna megyei tanítók szaktanfelügyelőjétől. A tankönyvkiadás új rendszerében a szerzők kiadó nélkül maradtak, egyénileg kell versenyezzenek az állami finanszírozásért. Kocsis Annamária tájékoztatott, ez azt jelenti, hogy a szerzőket terheli ezentúl a rajzok, illusztrációk elkészítése és a szerkesztés is, ráadásul egy hónappal a leadási határidő előtt tették közzé a tankönyvek kivitelezésére vonatkozó technikai előírásokat, többek között a tankönyvtervezet oldalszámát, ezért a szerzők most több tíz oldalt a kukába kell dobjanak.

Erdély

 

A marosvásárhelyi vár közelébe tervezhetik az Erdélyi iskolának emléket állító szoborcsoportot

– szekelyhon.ro

Noha még nem született döntés arról, hová állítják fel a nagyméretű Erdélyi iskola (Școala Ardeleana) szoborcsoportot, egyes fotómontázsokon a marosvásárhelyi vár van a háttérben. A zsűri szavazása nyomán Vasile Grama fogja elkészíteni a magas, 2,6 méteres alkotást, és a városháza december elsején szeretné azt felavatni. Ezzel párhuzamosan kellene elkészülnie a Bethlen Gábor-szobornak is.

 

Hunyad megyei magyar értéktár készül a kulturális örökség európai évében

– Nyugati Jelen

Hunyad megyei magyar értéktár elkészítésére vállalkozik az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete, jelentette be hétfői, dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, kiemelve: 2018 a kulturális örökség európai éve, Hunyad megye gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, ezért is fontos rácsatlakozni az európai tematikus évre.

 

Akár két mandátum sorsát is eldönthetik az erdélyi magyarok

– maszol.ro

Eddig mintegy 220 ezren regisztráltak Erdélyben a magyarországi választásokra, számuk pedig a március 24-i regisztrációs határidőig 230 ezerre nőhet Barna Gergő szociológus becslései szerint. Ez a szavazatszám akár két mandátum sorsát is eldöntheti.

 

Korszerű multimédiás eszközökkel szerelnék fel az új irodalmi múzeumot Udvarhelyen

– szekelyhon.ro

A magyar kormány segítségével szeretné felújítani a Nyirő-villát a székelyudvarhelyi városvezetés, ám a múlt év végén erre nem kaptak támogatást – tudtuk meg Orbán Balázstól, a helyi MPP–EMNP-koalíció frakcióvezetőjétől. Mint mondta, ettől függetlenül továbbra is prioritásként kezelik a projektet, és egyeztetéseket is folytattak az ügyben az anyaországi képviselőkkel. Ezek eredményeként szóbeli ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy az áprilisi országgyűlési választások után – májusban vagy júniusban – megpróbálnak anyagi forrást rendelni az irodalmi múzeum létrehozásához. Orbán rámutatott, egyelőre nem látnak más lehetőséget a közel 1,6 millió lej értékű terv megvalósítására, így nagyon bíznak az anyaországi segítségben.

 

Erdély

A „podgóriai” művelődési háznak gyűjt a nagyváradi RMDSZ

– Krónika

Helytelenül, magyarosítva ugyan, de románul használja Váradhegyalja (Podgoria) nevét a nagyváradi RMDSZ abban a tájékoztató kampányban, melyet a részvételi költségvetés keretében benyújtott projektjeinek támogatására indított. „Szavazz, hogy közpénzből megújulhasson a podgóriai kultúrház!” – írta Facebook-oldalán hétfőn délután közzétett bejegyzésében a szövetség váradi szervezete (Nagyváradi RMDSZ), amelyben a váradhegyaljai művelődési ház felújításához toboroz szavazatokat.

 

Kürtőskalács-diplomácia

– Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „az amerikai, a brit és a belga nagykövet látogatása így üzenetértékkel bírhat, hiszen jelzi: tudomásul vették, hogy Románia nem annyira homogén nemzetállam, amilyennek azt egyes román politikusok az alkotmányban rögzített hamis kép alapján szeretnék elhitetni, és ezt a mindenkori bukaresti kormányok sem hagyhatják figyelmen kívül. Ezért is jó ötlet, ha a magyar közösség nem csupán Bukarestben lobbizik az őt megillető jogokért, hanem a külföldi diplomáciai képviseleteken és kancelláriákon is. Ha kell, a kisebbségek valós helyzetének, illetve jogköveteléseinek ismertetésével, de ha indokolt, akkor kürtőskaláccsal, gulyással, borral és pálinkával is, ezek ugyanis maradandóbb és kellemesebb emléket hagyhatnak, mint egy rakás, mégoly jogos követelésekkel is teleírt papír”.

 

Felvidék

 

Honda Kupa – magyar gyerekek síbajnoksága Dóvalon

– hirek.sk

Magyarországi gyerekek országos síbajnokságát tartották hétvégén Dóvalon. Az amatőr versenyen több korosztályban 250 gyerek mérte össze tudását egyfutamos óriás-műlesiklásban. A cél az volt, hogy minden induló biztonsággal beérjen a célba. Nagy várakozásokkal vágtak neki a 2018-as Honda Kupa távjának az indulók. A legifjabb versenyző négy éves, a legidősebb korosztály pedig a 16 éveseké. Az amatőr síversenynek már hagyománya van, hiszen idén 26. alkalommal rendezték meg. A fiatalabb versenyzőknek 350, míg az idősebbeknek 500 métert kellett teljesíteniük.

 

Megkezdődik a választási értesítők kézbesítése Magyarországon

– hirek.sk

Hétfőn kezdték kézbesíteni az érintett 7,9 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében az országgyűlési választás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítők nyomtatása a február 9-i névjegyzéki állapotnak megfelelően pénteken kezdődött meg, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.

 

Felvidék

Magyar bálozókkal telt meg a Művészetek Háza

– Felvidék Ma

Február 10-én került megrendezésre a kassai Hagyományos Magyar Bál, melyre idén is több százan érkeztek. A nagy múltú táncmulatság a helyi Csemadok, a kassai magyar ipari és a Kikelet Kassa szervezésében valósult meg. Kassán 1853 után, a magyar nyelv előretörését követően vette kezdetét a magyar bálok szervezése. A legelső kassai magyar farsangi ünnepélyre már egy 1833. február 15-én kelt, a Bánk bán ősbemutatójára szóló meghívó is utal. A hagyományos értelemben vett kassai magyar bált 1949-től a Csemadok szervezi, ezért sokáig csak Csemadok-bálként emlegették az emberek.

 

Éltető sodrásban” – Házasság hete Ipolykeszin

– Felvidék Ma

A napokban számos programmal irányítják rá a figyelmet a házasság és a család fontosságára. Felvidéken is többen csatlakoznak a nemzetközi kezdeményezéshez. Az elsők között valósult meg ehhez kapcsolódó rendezvény Ipolykeszin is, melynek előadói Németh Gabriella, a Magyar Közösség Pártja szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke, illetve Stella Leontin, a katolikus egyház balassagyarmati kanonokja voltak.

 

Bajcson új elnökkel folytatja a Csemadok

– bumm.sk

Ebben az időszakban tartják a Csemadok komáromi járási alapszervezetei évzáró taggyűléseiket, ahol értékelik az elmúlt évek tevékenységét, illetve a 2018-as évet tervezik közösen. A Csemadok Bajcsi Alapszervezete néhány éve alakult újjá egy olyan közegben, ahol sajnos már nem működik a magyar iskola. Horváth Tibor karolta fel a településen a magyar ügyet és gyűjtötte maga köré Csemadok elnökként a szervezkedni vágyókat. 2017 őszén sajnos Horváth Tibor távozott az élők sorából, ami nagy érvágást jelentett a helyi-és járási csemadokos közösségnek is.

 

2019-ben UNESCO Világörökség része lehet az izsai Leányvár

– bumm.sk

Január közepén Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország képviselői olyan megállapodást írtak alá, melyben kimondták, hogy közösen javasolják a római védvonalat az UNESCO Világörökségei közé. Az ünnepélyes bejelentésre február 2-án került sor Budapesten. Ezt hosszas egyeztetések előzték meg, hiszen az utolsó hónapokig nem volt egyértelmű, hogy elkészül-e a pályázat Szlovákiát érintő része.

 

Tudunk még örömet szerezni ebben a világban?

– Körkép

A VIA NOVA  ICS csaknem tíz éve működik a Gömöri régióban. Ez alatt nagyon sok akciót rendeztek a helyiek nagy megelégedésére, de nem utolsó sorban saját örömükre is. Kulturális és sport-rendezvények egész sorát, bálokat, fesztiválokat. Az ICS Barkóság csoportot Almágy, Dobfenék és Péterfala fiataljai alkotják, most ők szerveztek egy jótékonysági akciót. Adománygyűjtést hirdettek a hétvégén Almágyban és Péterfalán.

 

Felvidék

 

A középiskolások utazási költségeit is támogatja a tartományi kormány

– Pannon RTV

Vajdaság

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság új pályázatokat hirdetett meg, melyek összértéke 205 millió dinár. Az első kiírás keretében 182 millió dinárral támogatják a vajdaság területén naponta ingázó középiskolások utazási költségeit. További öt pályázat keretében pedig 23 millió dinárt különítettek el az oktatás minőségének fejlesztését célzó programokra.

 

A VMSZ egy helyi közösségben szerzett többséget a törökkanizsai választásokon

- Pannon RTV

A tegnapi törökkanizsai helyi közösségi választásokon Szerbkeresztúr kivételével, ahol egy polgári csoport is indult, csak a SZHP és a VMSZ jelöltjeire voksolhattak a szavazópolgárok. Míg a község falvaiban 50 százalék körül mozgott a részvételi arány, addig Törökkanizsán a szavazópolgárok megközelítőleg 35 százaléka járult az urnák elé. A törökkanizsai Živan Tornjanski is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a voksoláson. „Először is a higiéniát, a tisztaságot kellene fenntartani, meg befektetőket hozni, hogy az embereknek legyen munkahelyük.”

 

Zenta: Játszósarkokat kapott a Hófehérke Óvoda

– Vajdaság MA

Ma délelőtt adták a zentai Hófehérke Óvodának azokat a játszósarkokat, amelyeket a Magyar Kormány és a Magyar Nemzeti Tanács a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében biztosított azoknak a vajdasági iskoláskor előtti intézményeknek, amelyekben magyar nyelvű foglalkozások is zajlanak. Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, Vajdaságban összesen 129 egyenként 130 ezer dinár értékű játszósarkot adnak át az iskoláskor előtti intézményeknek.

 

Új tetőt kap a sportközpont Óbecsén

– Magyar Szó

A Vajdasági Nagyberuházási Igazgatóság sportfejlesztések támogatására kiírt pályázatán Óbecse 29,8 millió dinárt nyert, amit a Đorđe Predin Badža Sportközpont beázó tetőszerkezetének a javítására fordít majd az önkormányzat.

 

Kárpátalja

 

Jelentősen megváltoztak a beiskolázás szabályai Ukrajnában

– karpatalja.ma

2018-tól jelentősen megváltoztak a gyermekek első osztályba való felvételének szabályai. Míg korábban a szakosított iskolák számára a felvételi eredmény volt a fő szempont, mostantól a majdani iskolás lakcíme kerül az első helyre – adta hírül az akcentnews.pp.ua portál a Korupcija.Info közleményére hivatkozva. A módosítások az új oktatási törvény elfogadásával léptek életbe. A dokumentum értelmében minden iskola számára kijelölnek egy adott körzetet

 

A nagydobronyi gyermekotthonnak gyűjtöttek a magyarországi reformátusok

– karpatalja.ma

A XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bált február 9-én rendezte meg a Tiszántúli Református Egyházkerület. A debreceni Kölcsey Központ dísztermében több mint ötszázan gyűltek össze, akik jelenlétükkel és adományaikkal támogatták a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont, az idei kedvezményezett intézményt.

 

Első Kárpátaljai Közéleti Akadémia

– karpatalja.maA Robert Schuman Intézet (RSI) egy programsorozatot indít Bocskor Andrea Európai Parlamenti képviselővel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezettel karöltve olyan kárpátaljai fiatal politikusok számára, akik elhivatottak az Európai Uniós ügyek iránt, szeretnék a kárpátaljai magyar közösséget közelebb hozni az Unióhoz valamint azokat a lehetőségeket kiaknázni melyek mentén a közösség a legjobban tudja magát pozícionálni Brüsszelben, valamint az EU-s intézményekben. A program első, bevezető része Kárpátalján, a második Budapesten lenne, a harmadik, befejező rész pedig tanulmányúttal zárulna Brüsszelbe.


Muravidék

 

2018 a külhoni családok éve

– Muravidéki Magyar Rádió

2018. február elején a Budapesten megrendezett nyitókonferenciával kezdődött a „2018 a külhoni családok éve” program, amelyen a Muravidékről Soos Timea vett részt. Az esemény jelentőségéről Bukovec Éva kérdezte.

 

Őrvidék

 

Új munkatársak az UMIZ-nál

– volksgruppen.orf.at

Négy új munkatárs dolgozik az Alsóőri Magyar Média és Információs Központban, egy, az osztrák kormány által 2017-ben indított program keretében. Az UMIZ sokrétű tevékenységének köszönhetően a különböző tapasztalattal rendelkezőknek könnyen találtak feladatot. Van köztük olyan, aki harminc éve nem használt magyar nyelvtudását is fel tudja eleveníteni.

Őrvidék

 

Várják a fiatalokat a Bornemissza Társaságnál

– volksgruppen.orf.at

A Bornemissza Péter Társaság a 2018-as évben havonta egyszer vasárnaponként történelmi és irodalmi esteket szervez. Programjaikra várják a már meglévő tagjaikat, de az új érdeklődőket is. A társaság azon dolgozik, hogy az idősebb generáció mellett a fiatalokat is meg tudják szólítani.