Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Orbán Viktor szerint hamarosan nyélbe ütik a magyar–román gázügyletet

– MTI, Krónika

Orbán Viktor kormányfő szerint hamarosan létrejön az a kétoldalú megállapodás, amely a következő 15 évre több mint 4 milliárd köbméternyi gáz Magyarországra történő bevitelét teszi lehetővé Romániából. A miniszterelnök erről a budapesti magyar-szerb kormányülés után, az Ana Brnabic szerb kormányfő társaságában tett sajtónyilatkozata keretében beszélt pénteken. Orbán Viktor kitért arra, hogy Románia a következő években mintegy 4 milliárd köbméter gázt termel majd ki évente és juttat ki az országból, az ezzel kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen. „A gázösszeköttetés magyar része már készen van, a román pedig most épül” – idézte az MTI a miniszterelnököt.

 

 

Ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Budapesten

– MTI, Hirado.hu, kormany.hu, hirek.sk, felvidek.ma, Pannon RTV

Az Országgyűlés elnöke szerint a Kárpát-medencei magyar kapcsolatok - azaz a szorosan értelmezett nemzetpolitika - szempontjából összességében az elmúlt négy esztendő volt a legjobb és legsikeresebb, amely békeidőkben az utóbbi száz esztendőben a magyarságnak megadatott. Kövér László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) pénteki budapesti plenáris ülésén ezt több tényező szerencsés együttállásának tulajdonította, s kifejtette: a választópolgárok segítségével 2010-ben új fejezetet tudtak nyitni Magyarország legújabb kori történelmében. Az ülésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a magyar kormány nemzetpolitikájában továbbra is az a meghatározó, hogy nem Budapestről kell megmondani, mi a jó a határon túli magyar közösségeknek, hanem nekik kell megmondani, milyen álláspontot képviseljen a kormány az érdekükben. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumnak (KMKF) plenáris ülésén felszólalva a tárcavezető kiemelte: a határon túli magyar közösségeknek előnyösebb, ha a szülőhelyük és az anyaország jó kapcsolatot ápol egymással, ezért Magyarország próbál sikertörténeteket építeni, amelyek kellő bizalmi alapot jelentenek, hogy a nehéz kérdéseket is a megoldás reményével tűzzenek napirendre.

 

Zárónyilatkozattal fejeződött be a plenáris tanácskozás

– MTI, Kárpátalja, Webrádió

Zárónyilatkozattal zárult a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma pénteki plenáris ülése Budapesten. A dokumentumban egyöntetű támogatásról biztosítják a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés/Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amely a nemzeti kisebbségek védelme európai uniós keretének megteremtését kívánja elősegíteni. A KMKF meggyőződése, hogy ez a kezdeményezés nemzeti ügy, több pártpolitikai kérdésnél. Üdvözlik, hogy ütemesen folyik a nemzet közjogi újraegyesítése, letette az esküt az egymilliomodik külhoni magyar állampolgár is. A KMKF üdvözli azt is, hogy januárban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadta a magyarországi delegáció tagjának jelentését az európai regionális és kisebbségi nyelvek védelméről és támogatásáról.

 

Meghaladta a 342 ezret a választási névjegyzékbe felvett határon túliak száma

– MTI, hirek.sk

Meghaladta a 342 ezret azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek az áprilisi országgyűlési választásra; a regisztrációra a levélben szavazáshoz van szükség - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombati adataiból. A www.valasztas.hu oldalon az olvasható tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely országokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező mely országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről. E szerint a már nyilvántartásba vett 342 325 választópolgárból legtöbben azt kérték, hogy Romániába (147 237), illetve Szerbiába (49 813) küldje az NVI a regisztrációs értesítést.

 

Kövér László: magyarok és a székelyek is súlyos árat fizettek az összetartozásért

– MTI, hirek.sk

A nemzeti önazonosságért, összetartozásért a magyarok és a székelyek is súlyos árat fizettek, vigyázni kell hát rá - hangsúlyozta beszédében az Országgyűlés elnöke szombaton az 5. Budapesti Székely Bálon. Kövér László a rendezvény fővédnökeként kiemelte: ezen az estén a székely főváros, Székelyudvarhely és a nemzet fővárosa, Budapest szíve együtt dobbanhat. Emlékeztetett Illyés Gyula egy 1972-es feljegyzésére, melyben arról az élményéről írt, hogy egy magyarországi egyetemi felvételi vizsgán senki nem tudta, milyen nyelven beszélnek a székelyek.

 

Gulyás: a csángók figyelmeztetnek, milyennek kell lennünk

– MTI, hirado.hu

A csángók emlékeztetnek arra, hogy milyenek voltunk, anyanyelvük megőrzésével, hitükhöz, önazonosságukhoz és szülőföldjükhöz való ragaszkodásukkal pedig figyelmeztetnek, hogy milyennek kell lennünk – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője XXII. csángó bált megnyitó beszédében, szombaton, Budapesten. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség által szervezett eseményen a politikus kiemelte: “ha az anyanyelv és a szülőföld szeretetét, a hitben és a népi hagyományokban való kitartást kellene egy melléknévben összesűrűsíteni, akkor arra a csángó lenne a legalkalmasabb”. 

 

Orbán: Elengedhetetlen a Balkán uniós integrációja

– MTI, hirek.sk

Magyarország

Magyarország azon lesz, hogy minél inkább fel lehessen gyorsítani Szerbia uniós csatlakozását - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki magyar-szerb üzleti fórumon tartott beszédében. Orbán Viktor magyar kormányfő a fórumon kijelentette: nem könnyű dolog a mai zavaros időkben víziókról beszélni. Úgy fogalmazott: a Balkánt mindenképpen integrálni kell az EU-ba, és nagyon távoli a bizottság által céldátumként kitűzött 2025.

 

A határon túliak választási regisztrációjáról és az átjelentkezésről érdeklődnek a legtöbben

– MTI, hirado.hu, Origo.hu

A határon túl élő magyar állampolgárok választási regisztrációjának lehetőségéről, az átjelentkezésről és a külképviseleti szavazásról érdeklődnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi választási információs szolgálatánál (VISZ). Naponta több mint száz választópolgár keresi meg telefonon vagy e-mailben a szolgálatot, többen, mint a korábbi választások előtt. A választási eljárási törvény a választási irodák - így az NVI - kötelező feladatává tette a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben.

 

A népi hagyományokat felelevenítő falu és alkotóház épül Kiscsőszön

– MTI, Webrádió

A népi hagyományokat ápoló és felelevenítő falu és kézműves alkotóház épül a Veszprém megyei Kiscsőszön uniós forrásból, a létesítmények 2020-tól működnek majd - tájékoztatta pénteken az MTI-t a pályázatot elnyert Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke. Kovács Norbert elmondta, hogy a hagyományok ápolását szolgáló látogatóhelyeket alakítanak ki Kiscsősz több pontján, többek között szekérmozi, a vizek pihenőkertje, állat- és növénybemutató várja majd az érdeklődőket.

 

Klinghammer István: a Corvin-lánc kitüntetettjeiben a teljesítmény a közös

– MTI, hirado.hu

Azokban, akik megkapják a Corvin-láncot, a teljesítmény, az életpálya a közös, szakmai teljesítményük és erkölcsi tartásuk egyaránt példaértékű – mondta a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője vasárnap. Az M1-es csatorna élőben közvetíti az eseményt hétfőn délelőtt 11 órától. Klinghammer Istvánt azzal kapcsolatban kérdezték az M1-en, hogy hétfőn adják át a Magyar Corvin-lánc kitüntetéseket. Felidézte: a kitüntetést 1930-ban alapította Klebelsberg Kunó miniszter javaslatára Horthy Miklós kormányzó, 1943-ig adták át tudósoknak, művészeknek, közéleti embereknek, akiket „példaként lehetett állítani a nemzet elé”.

 

 

Erdély

Kelemen: a parlamenti együttműködés eredménye a vásárhelyi iskola törvény útján történő létrehozása

– Krónika

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt nyilatkozta Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) pénteki ülésén, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola törvény útján történő létrehozása a parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye – tájékoztat az RMDSZ közleménye. „A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) – amely ugyanannak az Európai Néppártnak a tagja, mint az RMDSZ – alkotmánybíróságon akarja megtámadni a római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvényünket. Ők ma azok, akik minden egyes alkalmat kihasználnak arra, hogy a román–magyar párbeszédet hátráltassák” – idézi a közlemény Kelemen Hunort. Az elnök szerint a tavaly megkötött parlamenti együttműködési megállapodást követően bár kormányozni hívták az RMDSZ-t, ennek feltételeit nem látták adottnak. A Szociáldemokrata Párt (PSD)–Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalícióval kötött megállapodást 2018-ban is meghosszabbították, mert nem kívánnak elszigetelődni a parlamentben.

 

Románia „korszerűsítői” magyarázatot követelnek a Budapesttel kötött „átláthatatlan megállapodásokra”

– Krónika, transindex.ro

A Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) „sürgős magyarázatot” követel Teodor Meleşcanu külügyminisztertől a BRUA gázvezetékről és a Magyarországgal kötött „átláthatatlan megállapodásokról” – írják a CNMR által az Agerpres hírügynökséghez pénteken eljuttatott közleményben. „Kérjük, egyértelműen tisztázzák, hogy Románia és Magyarország között létezik-e vagy sem földgáz kiaknázására vonatkozó egyezmény. Ha aláírtak ilyen megállapodást, közöljék a rögzített árat és minden egyéb olyan körülményt, amely a BRUA-gázvezeték működtetésére vonatkozik” – áll a dokumentumban. A CNMR szerint a román és magyar külügyminisztérium képviselőinek „homályos” nyilatkozatai „rendkívül veszélyesek és gyanút keltenek” a román és magyar állam közötti „megállapodást”, a földgázszállítást illetően.

 

Kolozsváron kötöttek megállapodást a térség munkáltatói szervezetei

– MTI, Krónika

Regionális együttműködési megállapodást írtak alá pénteken Kolozsváron Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia reprezentatív munkáltatói szervezetei. A megállapodásban a magyarországi Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a Lengyel Köztársaság Munkaadói (Pracodawcy RP), a Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (ZPS) és a Romániai Patronátus Országos Szövetsége (UNPR) azt vállalták, hogy együttműködnek az országaikban történő beruházások területén, elősegítik a négy ország cégeinek az együttműködését, a versenyképesség növelését, együttműködnek az Európai Unió regionális projektekre szánt pénzforrásainak a hatékony lehívásában.

Erdély

 

Útiránykeresés Erdély és Moldva között: Háromszék örvendene a Brassó–Bákó-autópályának

– Krónika

A Kovászna megyei önkormányzat támogatja a Marosvásárhely–Iaşi-autópálya megépítését, de Háromszék számára a Brassó–Sepsiszentgyörgy–Kézdivásárhely–Bákó gyorsforgalmi útszakasz megépítése kiemelt fontossággal bír – jelentette ki Tamás Sándor. A megyei tanács elnöke az erdővidéki úthálózat korszerűsítéséről szóló európai uniós pályázat finanszírozásai szerződésének aláírása alkalmával beszélt erről Ágostonfalván. Kifejtette, Brassó és Kovászna megyének közös infrastrukturális ügye a Brassó–Bákó-autópálya megépítése, hiszen a két települést összekötő, Háromszéket átszelő 11-es országút jelenleg a „fő ütőér” Erdély és Moldva között.

 

A MAKOSZ nyílt levélben kéri az államfőt, hogy hirdesse ki a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló törvényt

– transindex.ro, maszol.ro

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) nevében Bukur Tamás, a szövetség elnöke nyílt levélben kéri Klaus Johannis államfőt, hogy minél hamarabb hirdesse ki a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló törvényt, melyet a szenátus február 7-én szavazott meg.

 

Dorin Florea szerint a rendszerváltás után a fontos épületek tulajdonjogát nem kellett volna visszaállítani

– transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Novák Zoltán az RMDSZ maros megyei szenátora és oktatásügyi szakpolitikusa szerint Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere nem képviseli a marosvásárhelyi magyar közösség jogos elvárásait. Dorin Florea február 8-án tett sajtónyilatkozatában azt állította: nem lett volna szükség arra, hogy a parlament beleszóljon a marosvásárhelyi teológiai líceum ügyébe. „Ennek a törvénynek van egy hibája: a lelkészek felmondták a szerződést. Hogyan hozol létre egy iskolát anélkül, hogy béreltél volna ehhez ingatlant? Én, miután egy komoly elemzés készülne, hogy hogyan kerültek ezek az ingatlanok az egyház tulajdonába, holnap fizetnék kártérítést nekik. A fontos épületek tulajdonjogát nem kellett volna visszaállítani, ezek helyett kártérítést kellett volna adni” – jelentette ki a sajtónyilatkozatban Marosvásárhely polgármestere.

 

Dolgozni szeretnénk, békességben, Nagyváradért”

– Bihari Napló

Gőzerővel zajlik egy teljesen új Várad építése, és ha nem térünk magunkhoz, néhány esztendő múlva valóban nem fogjuk már tudni sajátunknak érezni a várost.” Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester magyarságügyi tanácsadója nyilatkozott a Bihari Naplónak.

 

Erdély

Szabó Ödön: a mi jogaink is érvényesülnek

– Bihari Napló

Elfogadta a román szenátus az RMDSZ által beterjesztett marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezetet, erről kérdezték Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselőt, az oktatási szakbizottság alelnökét.

 

Adják-veszik a komlódi Teleki-kastélyt: haszonbérleti szerződéssel mentenék meg a leromlott ingatlant

– Krónika

Miután a többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült túladni rajta, haszonbérbe adná a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat a komlódi Teleki-kastélyt. A leromlott állagú műemlék épület iránt egy bukaresti ügyvédi iroda érdeklődik.

 

Csíkszentsimonban búcsúztatta a farsangot a bukaresti brit, amerikai, belga és magyar nagykövet

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, Bihari Napló

Csíkszentsimonban tartott farsangbúcsúztatón vett részt Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok, Paul Brummel, az Egyesült Királyság, Thomas Baekelandt Belgium és Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete – közölte szombaton az Agerpres. A hírügynökség beszámolója szerint a diplomaták némelyike a családjával vett részt a farsangi ünnepélyen, amelyen 13 Hargita megyei település hagyományőrzői mutatták be farsangi szokásaikat. A brit és a belga nagykövet a kürtőskalács készítését is kipróbálta az egyik standnál. A nagykövetek elismerően nyilatkoztak az Agerpresnek a megismert néphagyományokról, a megkóstolt italokról és ételekről. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke elmondta: politikamentes látogatáson vettek részt a vendégek, hogy a székelyföldi kulturális értékek, vendéglátás híre általuk messze jusson.

 

Alacsony szinten áll az erdélyi magyarság jogtudatossága

– Krónika

Nem gátolhatják a hatóságok az anyanyelvhasználati jogok érvényesítését, mivel ez a gyakorlatban nem is létezik, önkormányzati szinten nem prioritás – véli Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ügyvezető igazgatója. A Krónikának kifejtette, a kedvező bírósági gyakorlat erősítése érdekében itthon a kétnyelvű utcanévtáblák, nyelvi jogok esetében újabb perek indítását tartja fontosnak, míg Strasbourgban a marosvásárhelyi diszkrimináció miatt perelnének. Mivel gyenge lábakon áll a jogtudatosság, a magyar közösség megmaradása szempontjából stratégiai fontosságú nyelvi jogérvényesítés jelentőségét szerinte nemcsak a civileknek, hanem az RMDSZ-nek is hangsúlyoznia kellene, elsősorban saját polgármesterei körében.

 

Jogerősen pert vesztett a prefektúra a szatmárnémeti magyar utcanevek ügyében

Erdély

– Krónika

A nagyváradi táblabíróság jogerősen elutasította a Szatmár megyei prefektúra magyar névadást ellenző keresetét, ezáltal érvényben marad az a szatmárnémeti tanácshatározat is, amely szerint nevet adtak a Romász János-sportpályának, a Lepke és Alkony utcáknak a városban. Nem veszti hatályát az a határozat sem, amely révén a Mese utca névadásáról is döntöttek – adta hírül a Szatmári Friss Újság. Hasonló ügyben egy harmadik feljelentést is történt az elmúlt év végén, abban a Pirosberek kétnyelvű utcaneveiről szóló tanácshatározatot támadta meg a Szatmár megyei prefektúra, ám ennek még nincs kitűzve időpontja a szatmárnémeti bíróságon.

 

Vilcsek Károly: nem sikkasztottam, de a hiányzó pénz felét visszaadom

– maszol.ro

Elutasítja a sikkasztás gyanúját, de hajlandó a Báthory Szülői Szövetség kasszájából hiányzó közel 12 ezer euróból 6500 eurót visszaszolgáltatni a szervezet volt elnöke. a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum tevékenységét segítő szervezet jelenlegi vezetősége azzal vádolja Vilcsek Károlyt, nem tud elszámolni több pénzösszeggel, amit mandátuma idején és a tisztújítás után, 2017 folyamán vett fel a szövetség bankszámlájáról. A korábbi írásban is megszólaltatott volt elnök most pontokba szedve reagált írásban és szóban is a Maszolnak a sikkasztás vádjára.

 

Lekerült a lélegeztetőgépről az immár műjégpályának örvendő sepsiszentgyörgyi jégkorong

– Krónika

Hivatalosan megnyitották vasárnap a sepsiszentgyörgyi Sepsi Aréna mellett megépült sátorborítású műjégpályát, amelyet a Székelyföldi Jégkorong-akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány a magyar kormány támogatásával, egymillió eurós befektetéssel valósított meg. A megnyitón Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte, hogy a kilencvenes években még volt hokipálya és felnőtt csapat a városban, aztán 2003-ban, a magánosítást követően bezárt a pálya, megszűnt a csapat. A jégkorongot a Királypingvinek Jégkorong Klub körül tevékenykedő lelkes hokikedvelők tartották „lélegeztetőgépen”, most azonban lekerült onnan, hiszen az új pálya átadásával minden feltétel adott a sportág művelésére.

 

Nem félnek a romántól

– Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Romániában nagyon sokan nem bánnák, ha az állam, mondjuk, amerikai, ausztrál vagy kazah partnerrel, befektetővel köt stratégiai jelentőségű megállapodást, a baj ott kezdődik, ha az üzlettárs magyar. Féltik a magyaroktól az élelmiszerpiacot, az infrastruktúrát (újabban a Budapest és Kolozsvár közé tervezett gyorsvasút okán), az épített örökséget és az energiahordozókat, gyakorlatilag erre a magyarfóbiára épül a kilencvenes évekből ismert szlogen is: „Nem adjuk el az országot!”.

 

Felvidék

 

Megnyitották a Kolár Péter Könyvtárat a kassai MaJel Rovás Központban

– hirek.sk, Felvidék Ma

Kolár Péter egykori kassai színigazgatóról és Csemadok-elnökről kapta a nevét az a könyvtár, amit a kassai Rovás az Erzsébet utcai központjában nyitott meg. A több mint 1700 darab könyv a tavaly márciusban tragikus hirtelenséggel elhunyt kultúraszervező hagyatékából származik. A megnyitó résztvevői előbb egy rövid portréfilmet tekintettek meg Kolár Péterről, amelyet 2016-ban készített a Bódva Völgyi Stúdió T. Nagy Imre rendezésében.

Szabó Ottó, a Rovás elnöke elmondta, sok olyan könyv került a birtokukba, amelyekhez Kolár Péter különböző rendezvényeken, könyvbemutatókon, kirándulások, látogatások során jutott hozzá, illetve olyanok, amelyekhez személyes élmények fűzték.

 

A kisebbségi bizottság is állást foglalt a Minority Safepack mellett

– hirek.sk, bumm.sk, Felvidék Ma

Nyilatkozatban foglalt állást pénteki ülésén a kisebbségi bizottság a Minority Safepack kapcsán. A bizottság, mely áttételesen több, az őshonos nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok európai ernyőszervezeteként működő FUEN-tagszervezettel is kapcsolatban van, hivatalos határozatot is hozott a polgári jogi kezdeményezést illetően. „Az őshonos nemzeti kisebbségek az Európai Unió elválaszthatatlan részét képezik, és jelentős mértékben hozzájárulnak a kulturális sokszínűséghez, a modern demokratikus társadalomhoz, nyelvi és kulturális gazdagságuk pedig olyan alapérték, melyet szükséges védeni” – mutatott rá a testület.

 

Vasárnap újabb Bálint-napi Balassi-borkóstolót tartanak Nyitracsehin

– hirek.sk

Az Európa-szerte immár 2006 óta megrendezett Bálint-napi Balassi-fesztivál keretében dr. Csámpai Ottó szociológus-író, a Nagyszombati Egyetem docense február 11-én 15 órától a Nyitracsehin működő Jurta Látványtárában hatodik alkalommal tart Bálint napi Balassi-borkóstolót. Az egyedi rendezvény célja Balassi Bálint költészetének és a kulturált borivásnak a dicsőítése, valamint az, hogy magyaros jelleget adjanak az amerikai hatásra elterjedt Valentin-napnak. A Bálint-napi Balassi-fesztivál később kapcsolódott az 1997. február 14-én létrehozott Balassi Bálint-emlékkard magyar alapítású, nemzetközi irodalmi díjhoz. A rendezvényt először 2006-ban hirdette meg a díjalapító, Molnár Pál budapesti újságíró, a Magyar Rádió volt szerkesztője. Ettől kezdve Európára kiterjedő igénnyel irodalmi estek megszervezését kérte a pályázóktól. 

 

Rigó Konrád Füleken bemutatta a kulturális minisztérium új támogatási rendszerét

– bumm.sk, Felvidék Ma

Felvidék

Füleken a Városi Művelődési Központban február 8-án, csütörtökön Rigó Konrád, a kulturális minisztérium államtitkára mutatta be a Kisebbségi Kulturális Alap új támogatási rendszerét. A beszélgetésen több mint 30 kultúrával foglalkozó szervezet képviselője vett részt. Jelen voltak a környékbeli községek, polgári társulások, művészeti iskolák és a kreatív iparral foglalkozó vállalkozások megbízottjai is."Az ilyen jellegű megbeszélések nagyon fontosak a számunkra. Mi visszajelzést kapunk, az érdeklődők pedig első kézből jutnak hasznos információkhoz. 2018 januárjától működik az új alap, amely a nemzeti kisebbségek kultúráját hivatott támogatni. Ez egy releváns változás" - mondta az államtitkár.

 

Nem nyilvános a Baross Gábor Alap pályázatok nyerteseinek névsora

– bumm.sk

MKP-s körökben nagy örömmel harangozták be, hogy megszülettek a Baross Gábor Alap pályázatainak eredményei, aminek köszönhetően 17,5 millió eurót osztottak szét 1521 pályázó között. Már csak az a kérdés, kiknek és milyen pályázatokra, mivel egyelőre csak a nyertesek tudják beazonosítani magukat. Pár nappal ezelőtt érkezett a hír, hogy megszülettek a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program keretén belül az egyéni vállalkozók, valamint mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzéseinek támogatására, valamint a mezőgazdasági termékek elsődleges termeléséhez kapcsolódó tevékenységet végző őstermelők, egyéni vállalkozók és vállalkozások támogatására, fejlesztésének ösztönzésére kiírt pályázatok eredményei.

 

Szablyavívó verseny a Felföldi Baranta Szövetség szervezésében

– hirek.sk

A gömörpéterfalai kultúrház adott otthont a Felföldi Baranta Szövetség által szervezett szablyavívó versenynek, ahol több, mint húsz versenyző mérhette össze tudását. A felvidéki Csenke, Komárom, Palást, Fülek, Gömöralmágy, Gömörpéterfala és Tornalja barantásai mellett az idén a magyarországi Hegyközből is érkeztek versenyzők.

 

Elkötelezetten a magyarságért – Beszélgetés Böszörményi Istvánnal

– Körkép

Elkötelezettsége családi örökség, amit töretlen hittel visz magával és ad tovább. Német-svéd szakos gimnáziumi tanárként, néprajzosként, helytörténészként, előadóként, a Csemadok és az MKP vezetőségi tagjaként. Neve és személyisége elválaszthatatlan Losonctól, Nógrádtól de Medvesaljától is. Mocsáry Lajos, Kármán József és a Kármán család, a Szilassyak, Ráday Pál, a református egyház és főleg a losonci református gimnázium, a hagyományok felélesztése és megőrzése. Nem igényli az ünneplést, azt teszi, amit a szíve, lelke mond. Tudása, szerénysége, személyisége sokunk számára példakép.

 

Kárpátalja

Pásztor István: Magyarország és Szerbia között egyre jobbak a kapcsolatok

- Pannon RTV

Vajdaság

A folyamatos együttes kormányülések is azt bizonyítják, hogy Magyarország és Szerbia között egyre jobbak a kapcsolatok, melynek a haszonélvezői a vajdasági magyarok - nyilatkozta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ezt azzal magyarázta, hogy a fejlesztések többsége főként Vajdaság területét érintik. A két ország együttműködése egyre jobban elmélyül, ugyanis nem volt még példa arra, hogy egyszerre tíz megállapodás aláírására kerüljön sor - húzta alá Pásztor István. A politikus hozzátette, a miniszterek kétoldali tárgyalásai során legalább 30 téma vetődött fel.

 

Pásztor Bálint az együttes kormányülés és a KMKF hozadékait értékelte

– Pannon RTV

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülésén Pásztor Bálint a magyar-szerb kormányülésről, a KMKF mai állásfoglalásáról és a gazdaságfejlesztési programról beszélt. A vajdasági magyarság számára konkrét hozadékai is vannak a mai magyar-szerb kormányülésnek, hisz tíz államközi egyezményt írt alá ma a két kormány, amelyek az infrastruktúra-fejlesztésre, oktatásra, kultúrára és más egyéb fontos kérdésekre vonatkoznak – fogalmazott a politikus.

 

Nyilas Mihály a veterniki Mihajlo Pupin Általános Iskolában járt

– Pannon RTV

A Közelebb az iskolapadokhoz projekt a tartomány által nyújtott támogatás, amellyel javítanak az iskolaépületek állapotán, jobbítják a tanítási feltételeket. Nyilas Mihály Veternikre látogatott. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár a veterniki Mihajlo Pupin Általános Iskolában tekintette meg a tavaly elvégzett munkálatokat.

 

Továbbképzést szerveztek a horgosi és a kispiaci tanítóknak és tanároknak

– Pannon RTV

A hátrányos helyzetű tanulók innovatív oktatására helyezték a hangsúlyt a szakmai továbbképzésen. Innovatív oktatás hátrányos helyzetű tanulók körében - ezzel a címmel szerveztek továbbképzést a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolában. Az előadók a szeminárium során elméletben és gyakorlatban is igyekeztek felkészíteni a horgosi tanárokat és tanítókat arra, hogyan tudják hatékonyabban segíteni a halmozottan hátrányos helyzetű diákok tanulmányait és fejlődését. Több mint ötven tanár volt jelen a képzésen, akik a horgosi anyaiskolában és a kispiaci kihelyezett tagozaton oktatnak.

 

Felvételi felkészítő tanfolyamot szervez a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium

– Pannon RTV

A tanfolyamra olyan diákok jelentkezését várják, akik a képzőművészeti tagozaton szeretnék folytatni tanulmányaikat. Felvételi felkészítő tanfolyamot szervez a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium a végzős általános iskolás tanulóknak. A mai első találkozáson a szülők is részt vettek. A szeptemberben induló képzőművészeti tagozatra 20 diák nyerhet felvételt.

Vajdaság

 

Helyi közösségi választásokat tartanak ma Törökkanizsán

- Pannon RTV

Kilenc településen voksolhatnak a helyi közösségek új összetételű tanácsaira. Helyi közösségi választásokat tartanak ma Törökkanizsa községben. A község kilenc települését öt helyi közösség fogja össze. A választóhelyek reggel hét órakor nyíltak meg. Törökkanizsán hét, Szerbkeresztúron és Gyálán egy-egy, Oroszlámoson három, Majdány-Rábé helyi közösségben pedig két szavazóhely várja a voksolókat.

Kárpátalja

 

Minden szimpátiám az önöké, de azt is tudom, hogy milyen fontos az integráció”

– Kárpátalja

Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa február 6–7-én kétnapos munkalátogatásra Kárpátaljára érkezett, melynek során Ungváron találkozott a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal és a Kárpátaljai Megyei Tanács vezetőivel, Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, az ungvári magyar külképviseletet vezető Buhajla József főkonzullal, majd ellátogatott nemzetiségi iskolákba, találkozott polgármesterekkel és más kisebbségi vezetőkkel is. A munkalátogatás a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán zárult, ahol a főiskola vezetőivel folytatott megbeszélését követően válaszolt a Kárpátalja.ma hírportál és a Kárpátalja hetilap kérdéseire.

 

Ismét testvércsalád-találkozókat szervez a Családháló

– karpatalja.ma

A 2018-as évi testvércsalád-találkozók jelenlegi állásáról tartott sajtótájékoztatót a Családháló Alapítvány február 7-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében. A Testvércsalád Mozgalmat 2014-ben hívta életre az alapítvány a magyarországi és a kárpátaljai családok közötti személyes kapcsolat kialakítása és erősítése céljából.

 

Kárpátalja egyetlen magyar skanzenje

– Kárpátalja

Míg az ungvári vár mellett található szabadtéri néprajzi múzeumban egyetlen – viski – falusi ház képviseli vidékünk magyarságát, ami aránytalanul kevés, addig Tiszafarkasfalván egy 1978-ban megnyitott színmagyar skanzen mutatja be a Tiszahát magyar népi kultúráját. Ellensúlyozandó az ungvári skanzen egyoldalúságát. Amúgy a néprajzi múzeumnak otthont adó helység közigazgatásilag Tiszapéterfalvához tartozik, és az itteni, hajdanvolt Határőr Kolhoz egykori elnökének, Bíró Andornak köszönheti létrehozását, aki emellett is igen sokat tett Tiszapéterfalva fejlődéséért, sőt óriási szerepet játszott a tiszaújlaki Turul-emlékmű újjáépítésében is.

Muravidék

 

A legnagyobb hagyományos farsangolás

– Muravidéki Magyar Rádió

Völgyifaluban komolyan veszik a farsangolást, és tették ezt már réges-régen is. Idén sem lehetett ez másképpen, hiszen szombat délután olyan lármás-színes felvonulás és farsangi bolondozás vette kezdetét, aminek végén a tél csakis a vesztese lehet. A turisztikai egyesület által szervezett évszakűzésről Szabó Márk kérdezi a völgyifalusiakat.

Őrvidék

 

Európai Nyelvek Versenye Kismartonban

– volksgruppen.orf.at

A közösségi hálózatokról, az Internetről és digitális kommunikációról is szó esett csütörtökön, a 28. Európai Nyelvek Versenyén. A kismartoni tanárképző főiskolán tartott versengésen 8 nyelven - köztük magyarul - szólaltak meg a diákok.

 

Római farsangolás Alsóőrben

– volksgruppen.orf.at

Különleges volt az idei farsang az alsóőri óvodában: időutazásban lehetett részük a kicsiknek, megismerve a római kor világát, milyen lehetett akkor gyermeknek lenni, mit játszottak, hogyan tanultak, milyen viseletük volt.

 

A tanú a CH-Filmklub programján

– volksgruppen.orf.at

2018. januárjától havonta a magyar filmművészet klasszikusait és kiemelkedő újdonságait tűzi műsorra a Collegium Hungaricum - Bécsi Magyar Kulturális Intézet. Első alkalommal Herendi Gábor Kincsem című kalandfilmje került vetítésre - a nagy érdeklődés okán két alkalommal is. Hétfőn, február 12-én pedig A tanú című, ma már kultuszfilmként számon tartott alkotás lesz látható.

 

Ismét siker volt a Magyar bál

– volsgruppen.orf.at

A Középburgenlandi Magyar Kultúregyesület magyar bálja a felsőpulyai farsangi szezon egyik kiemelkedő rendezvénye. A tegnapi, immár 15. Magyar bál is nagy siker volt, jó hangulattal, magyar örökzöldekkel, vendégekkel határon innen és túlról és egy igazi meglepetéssel.