Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

KKM: semmifajta megállapodás nem született

– MTI, Magyar Hírlap, Híradó, Magyar Idők, Kormany.hu, Webrádió, Erdély.ma, Lokál

Semmifajta megállapodás nem született az ukrán oktatási törvényről, Ukrajna továbbra sem hajtja végre a Velencei Bizottság ajánlásait - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-vel. Az ukrán sajtóban megjelent hírek szerint az ukrán külügyminisztérium megállapodásra jutott magyar partnerével az oktatási törvény ügyében. A helyettes államtitkár azt írta: az ukrán médiában megjelent hír hazugság, a helyzet ezzel éppen ellentétes. Menczer Tamás kiemelte: "a magyar kormány álláspontja változatlan és sziklaszilárd", Ukrajna mindaddig nem kezdheti meg az oktatási törvény végrehajtását, amíg nem állapodik meg minden kérdésben a nemzeti kisebbségekkel, így a kárpátaljai magyarokkal.

 

Novák Katalin Kolozsváron: nagy az érdeklődés Erdélyben a Köldökzsinór program iránt

– MTI, Krónika, transidnex.ro, maszol.ro

Novák Katalin szerint nagy az érdeklődés Erdélyben a 2018 elejétől a határon túlra is kiterjesztett Köldökzsinór program iránt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára egy kolozsvári sajtótájékoztatón beszélt erről csütörtökön. Elmondta: még csak alig több mint egy hónap telt el azóta, hogy a határon túliak is igénybe vehetik a magyarországi családtámogatásokat, de máris látszik, hogy ez az egyik legnépszerűbb anyaországi program. Erdélyből már 423-an kérvényezték az anyasági támogatást, a babakötvényre pedig közel 200 kérvényt nyújtottak be. Az államtitkár szerint a program az anyaország és a határon túliak közötti „köldökzsinór” megerősítéséről szól.

 

Kárpátaljai politikusok: az EU-nak fel kell lépnie az ukrajnai kisebbségek jogainak szűkítése ellen

- MTI

Az Európai Uniónak fel kell lépnie az ukrajnai nemzeti kisebbségeket érő jogszűkítő folyamatok megfékezése érdekében - hívta fel a figyelmet Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Strasbourgban csütörtökön, Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével folytatott megbeszélésüket követően. Brenzovics László az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a találkozón kiemelte, a kijevi kormány figyelmen kívül hagyta a Velencei Bizottságnak az ukrán oktatási törvény 7. cikkéhez készített ajánlását, amely a törvénycikk kiegyensúlyozottabb átfogalmazását javasolta. Emellett a kisebbségek képviselőivel sem kezdték meg a konzultációkat.

Vezető hírek

 V4-ek gazdaságilag stabil EU-ban érdekeltek

– MTI, hirek.sk

A visegrádi országok gazdaságilag stabil Európai Unióban érdekeltek, a fenntartható gazdasági növekedés megteremtése érdekében a régió felelőssége a közösség versenyképességének a javítása - mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar parlament gazdasági bizottságainak találkozóján, csütörtökön, Budapesten. Bánki Erik megjegyezte: elő kell segíteni a munkahelyteremtést, valamint a digitális technológiákhoz és a képzett munkaerőhöz való egyenlő hozzáférés lehetőségét. A V4-országok érdekeltek a hatékony érdekérvényesítésben az unión belül, ezért a magyar elnökség tovább szeretné mélyíteni az együttműködést - hangsúlyozta a bizottsági elnök.

 

Erdély

 

Tőkés László autonómia-párbeszédre hívja a román parlamentet a KMAT nevében

– Krónika

Az autonómiatárgyalások kezdő időpontjának mihamarabbi kitűzésére kéri Románia parlamentjét Tőkés László a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) nevében. Az erdélyi európai parlamenti képviselő csütörtökön annak apropóján intézett felhívást a bukaresti törvényhozáshoz, hogy a három erdélyi magyar párt éppen egy hónappal ezelőtt fogadott el közös nyilatkozatot Kolozsváron a romániai magyar nemzetrész autonómiájának a szükségességéről. Miután a nyilatkozatot mindhárom magyar politikai párt egyetértésben adta ki, valamint előzetesen támogatta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács is, Tőkés a KMAT tagszervezetei nevében megállapítja, hogy a dokumentum a teljes romániai magyar társadalom nevében, annak támogatásával jött létre.

 

Bukarest: Magyarország nem kötheti le a Fekete-tengeren kitermelt teljes gázmennyiséget

– Krónika

A román külügyminisztérium szerint nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt, és egy újonnan megépítendő magyar–román vezetéken keresztül szállított teljes földgázmennyiséget. A bukaresti külügyi tárca ezt közleményben tudatta, arra reagálva, hogy a hétfőn román kollégájával, Teodor Meleșcanuval Bukarestben tárgyaló magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter a látogatást követően azt mondta: történelmi előrelépést hozhat Magyarország energiabiztonságában a magyar–román együttműködés. A román külügyi tárca ugyanakkor közleményében azt állítja, a vonatkozó európai szabályok értelmében egy földgázforrás vagy szállítási infrastruktúra nem szolgálhatja kizárólag egyetlen ország érdekeit. A külügyi tárca rámutat: Szijjártó Péter látogatása során nem írtak alá semmilyen kétoldalú megállapodást vagy egyéb jellegű dokumentumot a Romániából Magyarország felé irányuló gázszállításokra vagy új energetikai projektekre vonatkozóan.

Erdély

 

Erdélyi magyar fiatal lányokat képeznének ki közéleti szerepvállalásra

– maszol.ro

Gyümölcsözőnek bizonyult az a csütörtöki munkareggeli Kolozsváron, amelyen megegyeztek, több témában is együttműködik a Fidesz és az RMDSZ Nőszervezet. Az együttműködést a Fidesz alelnöke, Novák Katalin és Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezet alelnöke jelentette be Kolozsváron, a K+ közösségi térben. A bejelentést Oláh Emese, Kolozsvár polgármestere egy kedvező projekt-tervezettel spékelte meg.

 

Ahol a tehetséggondozás zajlik – két éves a kolozsvári fiatalok tere

– maszol.ro

Díszvendégekkel, tortával és kerekasztal-beszélgetéssel ünnepelte második születésnapját a kolozsvári K+ közösségi tér szerdán, február 7-én. A közösségi tér két évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, fennállása óta több mint 100 saját rendezvénynek és több mint 180 befogadott rendezvénynek adott otthont, a helyszínen pedig több mint 7 ezer fiatal fordult meg. A teret a PONT Csoport és a Magyar Ifjúsági Központ működteti, főtámogatója Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

A kisebbségi jogok érvényesítését monitorizálná az EU

– maszol.ro

A kisebbségi jogok tiszteletben tartását monitorizáló rendszer kialakítását sürgeti Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője a kisebbségi intergroup csütörtöki, strasbourgi gyűlésén beszélt erről, kiemelve, hogy fontos előrelépést jelent a héten elfogadott, az őshonos nemzeti kisebbségek védelméről is szóló európai parlamenti határozat.

 

A gyimesekben is zajlik a regisztráció a magyarországi országgyűlési választásokra

– szekelyhon.ro

Mintegy 44 ezer személyt értek el eddig a magyarországi országgyűlési választásokat megelőző, tavaly ősszel elkezdett regisztrációs kampány során az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett demokrácia központok – számolt be csütörtöki csíkszeredai sajtótájékoztatóján Tiboldi László, az EMNT országos alelnöke. Regisztrálni március 24-ig lehet.

 

Izsák: nem jelent veszélyt Románia számára a székelyek autonómiatörekvése

– MTI, Krónika

Fenyegetéssel, megfélemlítéssel a székelyeket nem lehet hátrálásra kényszeríteni – jelentette ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, marosvásárhelyi felvonulásra kérve híveit március 10-ére, a székely szabadság napjára. Izsák Balázs az M1 aktuális csatornán csütörtökön a székely szabadságról szóló kérdésre válaszolva azt mondta: olyan szabadságeszményről van szó, amely évszázadokon át elkísérte a székelységet. „A székely autonómiatörekvés legitim és európai” – jelentette ki. Az SZNT elnöke szerint olyan intézményi garanciát kell megteremteni, amely az Európa Tanács ajánlásaival tökéletesen összhangban van. Hozzátette, a területi autonómia európai uniós gyakorlat, és erre szeretnék „rábeszélni" a román politikai osztályt és közvéleményt.

Erdély

 

D. Florea: Nem lett volna szükség arra, hogy a parlament beleszóljon a marosvásárhelyi teológiai líceum ügyébe

– transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester azt nyilatkozta csütörtöki sajtóértekezletén, hogy nem lett volna szükség arra, hogy a parlament beleszóljon a marosvásárhelyi teológiai líceum ügyébe. "Ennek a törvénynek van egy hibája: a lelkészek felmondták a szerződést. Hogyan hozol létre egy iskolát anélkül, hogy béreltél volna ehhez ingatlant? Én, miután egy komoly elemzés készülne, hogy hogyan kerültek ezek az ingatlanok az egyház tulajdonába, holnap fizetnék kártérítést nekik. A fontos épületek tulajdonjogát nem kellett volna visszaállítani, ezek helyett kártérítést kellett volna adni" - hangoztatta Florea.

 

Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

– Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Budapest komolyan gondolja, hogy a közép-európai térség országainak saját érdekükben az eddiginél jobban össze kell hangolniuk gazdaság- és külpolitikájukat, hiszen egyenként még az EU-n belül sem veszik őket komolyan, ha azonban közösen lépnek fel, akkor már jelentős erőt képviselnek. Persze a térség országainak prioritásai, érdekei nem mindenben azonosak, ez pedig csökkentheti a kohéziót, ráadásul Magyarországnak Szlovákiával és Romániával a két országban élő magyar közösséggel szembeni visszaélések ügye miatt sem mindig egyszerű megtalálni a közös nevezőt. Romániával ugyanakkor már csak azért is fontos a jó viszony, mert az utóbbi időben jelentős mértékben nőttek a magyar állam támogatásai, az oktatástól és egyháztól a gyermekvállalás támogatásának kiterjesztéséig és nem utolsósorban a gazdaságfejlesztési programokig számos téren segíti az itt élő magyar közösséget. Vagyis a magyar állam gyakorlatilag a román állam által elhanyagolt feladatokat hajtja végre – Bukarestnek ezért elvileg hálásnak kellene lennie, de mivel magyar nemzetpolitikai ügyről van szó, ezért nem ennyire egyértelmű a dolog”.

 

Kicsi az erdélyi magyarság jogtudatossága

– Krónika

Nem gátolhatják a hatóságok az anyanyelvhasználati jogok érvényesítését, mivel ez a gyakorlatban nem is létezik, önkormányzati szinten nem prioritás – véli Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ügyvezető igazgatója. A Krónikának kifejtette, a kedvező bírósági gyakorlat erősítése érdekében itthon a kétnyelvű utcanévtáblák, nyelvi jogok esetében újabb perek indítását tartja fontosnak, míg Strasbourgban a marosvásárhelyi diszkrimináció miatt perelnének. Szigeti szerint a magyar közösség körében gyenge lábakon áll a jogtudatosság.

 

Felvidék

 

Az SZMPSZ magyarországi támogatásairól

– hirek.sk

Kiket támogat Magyarország szlovákiai magyar oktatás és kultúra címén? címmel jelent meg egy konkrét számadatokat közlő cikk az egyik szlovákiai magyar hírportálon. A cikkben az is olvasható, hogy legnagyobb mértékben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége – SZMPSZ támogatása nőtt. A szervezet elnöke, Jókai Tibor fontosnak tartotta, hogy az olvasók pontos és maradéktalan tájékoztatása érdekében hiánypótlásként a hirek.sk portálnak részletezze, milyen célokra is költötték a kapott összeget. Jókai Tibor elöljáróban leszögezte: teljesen igazságosnak tartja azt, hogy a közvélemény akár az újságokból és a hírportálokról értesüljön ezekről a nyilvános adatokról, amelyek egyébként hiánytalanul megtekinthetők a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) Zrt. honlapján is. Hozzátette: ugyanakkor annak a híve, hogy az újságíró egy-egy téma kapcsán objektíven és körültekintően közölje a tényeket, illetve a részleteket, melyek fontosak lehetnek az adott téma megítéléséhez.

 

A kisebbségek védelme mellett állt ki az Európai Parlament

– Új Szó

A kisebbségek védelméről fogadott el határozatot csütörtökön az Európai Parlament, hangsúlyosan jelenik meg a nemzeti kisebbségek védelme is. A nemzeti kisebbségek védelmével is foglalkozik az Európai Parlament tegnap elfogadott határozata, amely általában az uniós tagállamokban élő kisebbségek védelméről és a diszkrimináció megakadályozásáról szól. A dokumentum külön foglalkozik a nemzeti kisebbségek és a kisebbségek nyelvének védelmével is. „Szükségesnek tartja az uniós jogalkotási keret javítását annak érdekében, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek jogait átfogó módon lehessen védeni” – áll a plénum által elfogadott határozatban. A legtöbb bekezdésben azonban továbbra is a tagállamok szerepét hangsúlyozza. A kisebbségekre vonatkozó uniós jogi keretet a kihívások és lehetőségek terepeként mutatja be. Felhívja a tagállamokat egyrészt annak biztosítására, hogy jogrendszerük garantálja a kisebbséghez tartozó személyek megkülönböztetésének elkerülését, másrészt arra, hogy a vonatkozó nemzetközi normák alapján hozzanak célzott védelmi intézkedéseket. Elsősorban a már meglévő, az Európa Tanács által elfogadott dokumentumok ratifikálását sürgeti az egyes tagállamok által.

 

Kétszer kétsávosra bővítik az M15-ös utat az M1-es autópálya és a rajkai határátkelő között

– MTI, Magyar Idők

Tizennégy és fél kilométer hosszan, 19,5 milliárd forint európai uniós és hazai költségvetési forrásból kétszer kétsávosra bővítik 2020 tavaszára az M15-ös autóutat az M1-es autópálya és a magyar-szlovák határ között – hangzott el a beruházás alapkőletételén csütörtökön Rajka közelében. Kiss Vince, Rajka független polgármestere arra emlékeztetett, hogy az M15-ös tervezésekor már autópályát terveztek, de csak az autóút épült meg. A bővítéssel könnyebbé válik majd a felvidéki magyarsággal való kapcsolattartás, a rajkai csomóponttal pedig megadatik az a lehetőség is, hogy közvetlen út épüljön az ausztriai Németjárfalura (Deutsch Jahrndorf). A Magyar Közlönyben tavaly augusztus 14-én jelent meg, hogy a kormány döntött az autóút autópályává való bővítéséről.


ajdaság

Megkezdődött a kétnapos magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó

– MTI, Pannon RTV

Ana Brnabić és a szerb kormány tagjai megérkeztek Budapestre. A szerb kormányfőt és a tárcatagokat Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren. A magyar és a szerb kormány tagjainak csütörtök esti közös vacsorájával megkezdődött a kétnapos budapesti magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó. A Gundel étteremben tartott vacsorán Orbán Viktor miniszterelnök és Ana Brnabić szerb kormányfő mellett a két kabinet tagjai vesznek részt - írja az MTI.

 

Újítások a Zentai Gimnáziumban

- Pannon RTV

Megújul a Zentai Gimnázium épülete, és a tanrendben is változások lesznek majd a következő tanévtől - jelentették be sajtótájékoztatón, ahol szó esett a diákok kiemelkedő teljesítményéről is. A Zentai Gimnázium diákjai számos elismerésben részesültek az elmúlt időszakban. A tanulók versenyeken kamatoztatják tudásukat.

 

Felújították a szabadkai Sonja Marinković Általános Iskolát

- Pannon RTV

A finanszírozásában részt vállalt Szabadka város önkormányzata, valamint köztársasági eszközök is érkeztek. Új ablakok, frissen festett falak - ez fogadja ezentúl a diákokat, tanárokat, és mindazokat, akik ellátogatnak a szabadkai Sonja Marinković Általános Iskolába.

 

Kárpátalja

 

Grezsa István: kettős játék az ukrán nyelvtörvény hátterében

– Kárpátalja.ma

A kijevi oktatási minisztérium elfogadja a Velencei Bizottság ajánlását, és beleegyezik, hogy 2023-ig meghosszabbítsa az átmeneti időszakot a tavaly ősszel elfogadott új ukrán oktatási törvény nemzeti kisebbségekre vonatkozó cikkelyében foglaltaknak a bevezetéséig.„Egyfajta kettős játékot lehet tapasztalni az ukrán oktatási törvény kérdésével kapcsolatban, az oktatási tárca azt hangsúlyozza a kijevi sajtóban, hogy elfogadja a Velencei Bizottság ajánlását, ugyanakkor a valóságban ezzel ellentétes folyamatok tapasztalhatók” – nyilatkozta Grezsa István kormánybiztos a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

 

 

Kárpátalja

Jogi eszközökkel is fel lehet lépni a kárpátaljai magyar kisebbségért

– Híradó.hu

Az ukrán nyelvtörvény vitatható, magyar kisebbségeket sújtó rendelkezései ellen diplomáciai, illetve jogi eszközökkel léphet fel a magyar kormányzat – mondta Tóth Norbert, az Alapjogokért Központ munkatársa az M1 aktuális csatornán pénteken. A diplomáciai próbálkozásoknak egyelőre nem látszik az eredménye. Az ukrán fél kommunikációja ugyan kedvező, ám a tettek elmaradnak vagy éppenséggel ellentétesek a szavakkal – fűzte hozzá.

 

Megállapodást kötött a Családháló Alapítvány kárpátaljai családsegítő szervezetekkel

– MTI, Magyar Idők

Együttműködési megállapodást írt alá a kárpátaljai magyar közösség támogatása érdekében a magyarországi Családháló Alapítvány kárpátaljai magyar családsegítő szervezetekkel csütörtökön Beregszászon, így Magyarország kormányának a támogatásával folytatódik a kárpátaljai testvércsalád mozgalom. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott aláírási ünnepségen részt vett és beszédet mondott Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: a Családháló 2014-ben indította a testvércsalád mozgalmat, amelynek a célja, hogy szervezze a Magyarországra, Budapestre látogató kárpátaljai magyar családok és magyarországi családok találkozóját szoros kapcsolatok kialakítása érdekében.

 

Kanyaróban halt meg egy gyermek Munkácson

– MTI, Kárpátinfo.net, Origo, HVG, Propeller, 444.hu

Az ötéves kislány Munkácson, a megyei gyermekkórházban hunyt el; ő az első kárpátaljai halálos áldozat a kór ukrajnai terjedésének kezdete óta – adta hírül csütörtökön a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal.

 

Horvátország

 

Horvátországi magyar gazdaságfejlesztési program: nagy volt az érdeklődés a második pályázati kör meghirdetésén is

– kepesujsag.com

A magyar kormány idén újabb 500 millió forintos támogatást biztosít a horvátországi gazdaságfejlesztési programra. A második körben három pályázati lehetőség van: a mezőgazdászok és vállalkozók mellett most a turizmussal foglalkozók is pályázhatnak – hangzott el hétfőn a pályázatok lebonyolításáért felelős Economica Hungarica Alapítvány pályázat-bejelentő rendezvényén Szentlászlón.

 

 

 Ülésezett a HMDK elnöksége

– kepesujsag.com

Február 3-án tartotta első elnökségi ülését a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) decemberben megválasztott vezetősége. A testület az alelnökökről és az ügyvezető elnökség tagjairól döntött, valamint a szervezet idei terveit és feladatai is vázolták.

 

Jubileumi magyar bál Vukováron

– kepesujsag.com

A vidék legnagyobb magyar társasági eseményévé nőtte ki magát tíz év alatt a vukovári magyar bál, amelyen ma már nemcsak magyarok vesznek részt, hanem a város és a környék soknemzetiségű közösségének minden tagja szívesen látott vendég. Idén 350-en vásároltak jegyet a bálra. A jó hangulatról két zenekar és három tánccsoport is gondoskodott, a mulatozás most is hajnalig tartott.

 

Marad a régi vezetőség a pedagógusszervezetnél

– kepesujsag.com

A múlt héten tartotta tisztújító közgyűlését a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF). A közgyűlés tagjai újabb négy évre Csapó Nándort választották elnöknek, és a többi tisztségviselő is ismét bizalmat kapott. Az elnök megköszönte pedagógustársai bizalmát, és arra kérte kollégáit, hogy a jövőben is legyenek partnerek a szervezet tevékenységében.

 

Nyitókonferenciával indult a négy intézmény multikulturális projektje

– kepesujsag.com

A szentlászlói általános iskola három horvátországi tanintézménnyel közösen egy 20 hónapos projektben vesz részt, melynek célja a diákok interkulturális műveltségének fejlesztése. A programot múlt csütörtökön nyitották meg egy konferencia keretében a szentlászlói általános iskolában.

Őrvidék

 

Magyar a kismartoni óvodákban

– volksgruppen.orf.at

Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program által támogatott „Oktatási együttműködés a határrégióban AT-HU“ című projekbe bekapcsolódtak már felsőőri és darufalvi/Drassburg iskolák, óvodák is. Ezúttal Kismarton város mind a hat óvodája vesz részt a projektben és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának hallgatóival karöltve tanulhatnak magyarul már a legkisebbek is.

 

15. Magyar bál Felsőpulyán

– volksgruppen.orf.at

A farsang utolsó szombatján kerül hagyományosan megrendezésre Felsőpulyán a Magyar bál. A Középburgenlandi Magyar Kultúregyesület immár 15. alkalommal hív táncba - ezúttal az újonnan verbuválódott néptánccsoport nyitja meg csárdással a rendezvényt a Domschitz vendéglőben.

Őrvidék

 

Telt ház várta Berecz Andrást Bécsben

– voksgruppen.orf.at

A Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő Berecz András volt a vendége szerdán a bécsi Collegium Pázmáneumnak. A telt házas előadáson a folklórkutató születésnapi műsorában „Ha vagyunk, legyünk” címmel az emberi létezés köré építette a felnőtteknek szóló meséit és történeteit.