Nemzeti sajtófigyelő 2018. 02. 06. 
Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Orbán-Pásztor találkozó: továbbra is a nemzetépítés a legfőbb közös cél

2018. február 05. – MTI, Kormany.hu, hirado.hu, Magyar Idők, Pannon RTV, 888.hu, Magyar Hírlap

A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozóról, a gazdaságfejlesztési programokról és a magyarországi választásokról is egyeztetett egymással hétfő délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az Országházban – tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t. A megbeszélés aktualitását az adta, hogy pénteken tartják a soron következő magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót Budapesten. A tárgyaláson áttekintették a magyar kormány és a VMSz közös gazdaságfejlesztési programjának eddigi eredményeit és a végrehajtás ez évi ütemezését.

 

 

Szijjártó Bukarestben: Ukrajnában egyetlen kisebbség oktatáshoz fűződő jogait sem csorbíthatják

– MTI, Origo.hu, Magyar Idők, hir24, Magyar Hírlap 

Ukrajnában egyetlen kisebbség oktatáshoz fűződő jogait sem csorbíthatják - mutatott rá Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Bukarestben, miután román kollégájával tárgyalt. Kihangsúlyozta, hogy ebben egyetértés van közte Teodor Melescanu között. A román diplomácia vezetőjével megállapodtak abban, hogy folytatják az eddigi szoros együttműködést a kérdésben, annak érdekében, hogy Ukrajnában a kisebbségek már létező jogait ne csorbíthassák. Egyetértettek abban, hogy a nemzeti közösségekkel kell tárgyalnia az ukrán kormánynak mielőtt végrehajtja a vitatott törvényt, és Kijevnek a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben kell tartania a Velencei Bizottság ajánlásait.

 

Szijjártó Bukarestben: gyorsvasút épülhet Budapest és Kolozsvár között, kiemelt figyelem a vásárhelyi iskolaügynek

– MTI, Krónika, Erdély Ma, maszol.ro, Nyugati Jelen

Történelmi előrelépést hozhat Magyarország energiabiztonsága tekintetében a magyar–román együttműködés – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bukarestben, miután találkozott Teodor Meleșcanuval, a román diplomácia vezetőjével. A két tárcavezető TGV-típusú gyorsvasút megépítéséről, a marosvásárhelyi iskolaügyről és az ukrajnai oktatási törvényről is tárgyalt. A felek megállapodtak arról, hogy Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. Ez az első olyan alkalom az utóbbi néhány évtizedben, amikor Magyarország nagy mennyiségben tud gázt vásárolni új, nem Oroszországhoz köthető forrásból” – mutatott rá a külügyminiszter.

Vezető hírek

 

Potápi: a magyar diaszpórán belül kitüntetett helyet foglal el a zsidóság

2018. február 05. – MTI, hirado.hu, Magyar Idők

A magyar diaszpórán belül kitüntetett helyet foglal el a magyar zsidóság – mondta Potápi Árpád János a Többes kötésben: magyar-zsidó múltak és égtájak címmel megrendezett konferencián hétfőn Budapesten. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt: az elmúlt évszázadban számtalan zsidó ember vándorolt ki a mostani államhatáron belüli területekről és a történelmi Magyarország vidékeiről, Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Délvidékről is Európa más országaiba, az Amerikai Egyesült Államokba vagy Izraelbe. Az államtitkár szerint "meg kell látnunk és ismernünk közösségeink sokszínűségét, és ebben a folyamatban különösen fontos a kulturális párbeszéd".

 

Kijev kész elhalasztani a kisebbségekre vonatkozó cikk életbe léptetését

– MTI, Magyar Idők, hirado.hu

A kijevi oktatási minisztérium elfogadja a Velencei Bizottság ajánlását, és beleegyezik, hogy 2023-ig meghosszabbítsa az átmeneti időszakot a tavaly ősszel elfogadott új ukrán oktatási törvény nemzeti kisebbségekre vonatkozó cikkelyében foglaltaknak a bevezetéséig - jelentette ki Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter azon a megbeszélésen, amelyet Cristian-Leon Turcanuval, Románia kijevi nagykövetével folytatott. A találkozóról a tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint Hrinevics hangsúlyozta: a minisztérium ezt nem a jogszabályt ért külföldi reakciók miatt teszi, hanem azért, hogy minden ukrán állampolgárságú gyermek - nemzetiségétől és lakhelyétől függetlenül - magas szinten sajátíthassa el az ukrán nyelvet. Ismételten kiemelte, hogy a jogszabály alkalmazásában messzemenőkig figyelembe veszik a különböző nyelvcsaládokhoz tartozó kisebbségiek sajátos igényeit.

 

Hoffmann: a KDNP következetesen védi a kisebbségek ügyét

 – MTI, Magyar idők

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) itthon és nemzetközi fórumokon egyaránt következetesen védi a kisebbségek ügyét, és kötelességének tekinti felemelni szavát jogaikért – mondta Hoffmann Rózsa, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő hétfőn, Budapesten. A kormánypárti politikus felidézte, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlése január 23-án nagy többséggel fogadta el a regionális és kisebbségi nyelvek védelméről szóló jelentést.

Erdély

 

Az SZNT az idei székely szabadság napjáról: mutassuk meg, hogy nem sikerült megfélemlíteni!

– MTI, Krónika, Erdély Ma

Erdély

Marosvásárhelyi felvonulásra hívja híveit március 10-ére, a székely szabadság napjára a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Felhívásában Izsák Balázs SZNT-elnök arra figyelmeztetett, hogy az idei marosvásárhelyi felvonulásra egy olyan évben kerül sor, amikor kibontakozása századik évfordulóját ünnepli a székely önrendelkezési mozgalom, amikor ötven év telt el azóta, hogy Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor megszüntette a Székelyföldre kiterjedő Magyar Autonóm Tartományt, amikor harmadjára került a román parlament asztalára a Székelyföld területi autonómiájának statútumtervezete, és amikor Románia – azóta leváltott – miniszterelnöke akasztással fenyegette meg a székelyeket. Izsák Balázs azt tartotta az idei év nagy kihívásának, hogy elegendő erőt tud-e felmutatni a székelység annak bizonyítására, hogy nem sikerült az ellene irányuló megfélemlítés.

 

Antal Lóránt veszi át Verestóy Attila helyét a szenátusban

– transindex.ro, szekelyhon.ro, Krónika, maszol.ro

Antal Lóránt lesz az RMDSZ Hargita megyei szenátora Verestóy Attila után - tudta meg az érintettől a Transindex. „Alapos mérlegelés után döntést hoztam, vállalom a szenátori tisztséget, és a következő néhány hétben adminisztratív kérdések rendezésével, lezárásával foglalkozok, és ezt követően tájékoztatom a közvéleményt a további lépésekről” - mondta el Antal, aki azt is hozzátette, hogy a szenátori terveiről is csak akkor kíván részletesen nyilatkozni, miután a beiktatták a tisztségébe. Antal édesapja egyébként Antal István, aki 1992-2016 között volt az RMDSZ képviselője. Antal István-Lóránt a 2014-es vagyonnyilatkozata szerint hét kereskedelmi társaság ügyvezetője. Korábban az RMDSZ jelöltje is volt a 2014-es EP-választáson, ahol a lista nem befutónak számító, ötödik helyére rangsorolták. A Lóciként ismert politikus zenész is, több zenekarban dobolt.

 

Megoldódott az angol tantárgyverseny ügye

– maszol.ro, Krónika

Mégsem kell a kisebbségi anyanyelven tanuló diákoknak román nyelvről, illetve román nyelvre fordítaniuk az angol tantárgyversenyen. A súlyosan diszkriminatív előírás ellen korábban a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, illetve a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) is felszólalt a problémával kapcsolatban. A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet közleménye szerint Kovács Irénke államtitkár egyeztetett az ügyről az új tanügyminiszterrel, Valentin Popával, aki ígéretet tett, hogy a 2380/24.10.2017-es miniszteri szabályzat 3. bekezdésének 3. pontját módosítani fogják oly módon, hogy az lehetővé tegye a kisebbségi anyanyelvről angolra, illetve angolról a kisebbségi nyelvre történő fordítást. Az ígéretek szerint a hét végéig értesítik a megyei tanfelügyelőségeket a módosításról.

 

Szúrja a szemét – eltávolítaná a kétnyelvű megyetáblát egy PNL-s képviselő

– maszol.ro, szekelyhon.ro

A Maros és Fehér megye határában lévő kétnyelvű megyetábla törvényellenes Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt Fehér megyei képviselője szerint, aki azt ígérte, saját kezűleg fogja leszedni a táblát, ha a hatóságok ezt nem teszik meg. A táblát a Maros Megyei Tanács helyezte ki. A megyei tanács közölte, a tábla Maros megye területén van felállítva, így a törvény értelmében kötelező a kétnyelvű felirat.

Erdély

 

Harcolni kell a Szent László híd magyar nevéért Nagyváradon

– maszol.ro

A nagyváradi helyi tanács 2015 márciusában határozott arról, hogy a központi, egykori Kishidat (vagy ahogy a románság használta: Ferdinand hidat) a városalapító királyról, Szent Lászlóról nevezi el. Az azóta eltelt időszakban a Sebes-Körösön átívelő közúti hidat modernizálták, átépítették, de a névtáblák nem kerültek ki. Az RMDSZ nagyváradi városi tanácsi frakciója január 8-án kérvényezte a városháza műszaki igazgatóságától a hidak neveit tartalmazó többnyelvű táblák kihelyezését. Három hét elteltével, csütörtökön azonban megjelentek a pannók a főtéri Szent László, a Széles utcai (Decebal) és a váradőssi (Densușeanu) hidakon, de csak románul. Így lett a Nagyvárad városalapító lovagkirályáról, Szent Lászlóról elnevezett híd „Podul Sf. Ladislau”.

 

A magyar néphagyományokra is figyelnének az erdélyi óvodákban

– maszol.ro

Négy erdélyi városban kezdődött hétfőn ingyenes képzés a magyar kormánytámogatással tavaly elindított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében, melyben idén hangsúlyt kapnak a néphagyományok és a speciális igényű gyerekek is. A Csíkszereda mellett Székelyudvarhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon is párhuzamosan zajló képzések egyik lebonyolító partnere a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

 

Időt nyertek az ukrajnai magyar és román iskolások

– MTI, maszol.ro

A kijevi oktatási minisztérium elfogadja a Velencei Bizottság ajánlását, és beleegyezik, hogy 2023-ig meghosszabbítsa az átmeneti időszakot a tavaly ősszel elfogadott új ukrán oktatási törvény nemzeti kisebbségekre vonatkozó cikkelyében foglaltaknak a bevezetéséig - jelentette ki Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter azon a megbeszélésen, amelyet Cristian-Leon Țurcanuval, Románia kijevi nagykövetével folytatott. A találkozóról a tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint Hrinevics hangsúlyozta: a minisztérium ezt nem a jogszabályt ért külföldi reakciók miatt teszi, hanem azért, hogy minden ukrán állampolgárságú gyermek - nemzetiségétől és lakhelyétől függetlenül - magas szinten sajátíthassa el az ukrán nyelvet. Ismételten kiemelte, hogy a jogszabály alkalmazásában messzemenőkig figyelembe veszik a különböző nyelvcsaládokhoz tartozó kisebbségiek sajátos igényeit.

 

Nem vonhatók felelősségre az önkormányzatokkal akadékoskodó kormányhivatalok

– Krónika

Erdély

Megkétszereződött az elmúlt öt évben Háromszéken a prefektúra által kifogásolt, ennek nyomán pedig törvénytelennek ítélt helyi és megyei önkormányzati határozatok, polgármesteri rendeletek száma. Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint azonban ebből nem kell arra következtetni, hogy az önkormányzatok rosszul végzik a munkájukat, inkább arról lehet szó, hogy a kormányhivatalok sokszor épp a kisebbségi, nemzeti érdekeltségű határozatokat kifogásolják, ráadásul nem is vonhatók felelősségre.

 

Csak a voksunk kell?

– Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „ha Karácsony és Molnár mondjuk fél évvel ezelőtt jön Erdélybe felvázolni nemzetpolitikai elképzelését, sokkal hitelesebben hangzott volna, sőt akkor lehetne még inkább hitelt adni a szavaiknak, ha fél év múlva is keresnék a kapcsolatot a külhoni magyarokkal. Viszont nagyon kilóg a lóláb, hogy éppen két hónappal a magyar országgyűlési választások előtt jutott eszükbe felkeresni Erdélyt, ráadásul nem is titkolták, hogy kampányolni jöttek. Persze nincs azzal gond, ha bármelyik anyaországi politikai alakulat bejelentkezik a határon túliak szavazatáért, elvégre erről szól a választási megmérettetés. Csakhogy miként higgyen az erdélyi magyar az olyan közeledési szándéknak az őszinteségében, amikor úgy tűnik, hogy csak választás idején jut eszébe egyeseknek? Amikor úgy érzi, elsősorban szavazógépnek nézik, csak a voksa kell. Így a külhoni magyarnak is elég nehéz lesz felülvizsgálnia az anyaországi baloldallal kapcsolatos előítéleteit”.

Felvidék

 

Fontos uniós kisebbségvédelmi dokumentumról szavaz szerdán az EP plénuma

– hirek.sk

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága január 23-ai ülésén 23 támogató szavazattal, 2 ellenszavazat mellett megszavazta a Csáky Pál brüsszeli irodája által kidolgozott, A kisebbségek védelme és hátrányos megkülönböztetésük tiltása az EU tagállamaiban című határozattervezetet. A dokumentumról február 7-én hoz majd végleges döntést az Európai Parlament plénuma. Annak részleteiről és a felvidéki magyarokat érintő petíciókról is kérdezték az MKP európai parlamenti képviselőjét, Csáky Pált.

 

Mozgalmas évet zárt a cserkészszövetség

– hirek.sk, Felvidék Ma

Február első hétvégéjén tartotta Értékelő Közgyűlését a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, amelyet a szervezet ismét cserkészvezetői konferenciával kötött össze. A 2017-es évről szóló beszámolókat közel 100 cserkészvezető hallgatta a nagymegyeri városi művelődési központban. Csémi Szilárd tíz éve dolgozik a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnökeként, odaadó munkájáért a szervezet a legmagasabb kitüntetéssel, a Csodaszarvas éremmel jutalmazta őt.

 

Felvidék

Vándorbölcső átadásával egybekötött évzáró Nagykaposon

– Felvidék Ma

Rendhagyóan meghitt ünnepséggel vette kezdetét a Csemadok Nagykaposi Alapszervezetének évzáró taggyűlése. A magyar köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita által tavaly a Vályi házaspárnak átadott Ung-vidéki vándorbölcső továbbvándorolt, ezúttal Bacskai Zsolt és neje, Erika vehette át újszülött kislányuk, Viktória számára a vándorbölcsőt. A bölcsőt Gabri Rudolf, a Csemadok Területi Választmányának elnöke és Petrikán Péter, Nagykapos polgármestere adta át a házaspárnak.

 

Hosszú út áll az uniós kisebbségvédelmi kezdeményezés előtt

– Új Szó

Lehet eredményt elérni aláírásgyűjtéssel az unióban, de az út hosszú. Ezt példázza egy 2012-es polgári kezdeményezés, melynek ügyében múlt héten lépett az Európai Bizottság. A Minority SafePack kisebbségi jogi kezdeményezés sem számíthat gyorsabb elbírálásra.

Vajdaság

 

Több év kihagyás után ismét lesz magyar ifjúsági színjátszó csoport Óbecsén

- Pannon RTV

A Városi Színházban Rókus Zoltán színész vezeti be a diákokat a színjátszás rejtelmeibe. A színészmesterség alapjainak elsajátítása után a csoport egy előadással mutatkozik majd be a közönségnek. Samuel Beckett Godot-ra várva című művét mutatták be pénteken Magyarkanizsán az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatói. A vizsgaelőadásban az óbecsei Rókus Zoltán is szerepelt. A frissen végzett színész magyar nyelvű ifjúsági színjátszó csoportot indít az óbecsei Városi Színházban.

 

Nemanja Simović szerint a szabadkai sportklubok többsége elégedett a támogatással

- Pannon RTV

A sportklubokra vonatkozó városi költségvetés szétosztását nehezményezte korábban Szabadka Polgári Mozgalma. Szerintük a klubokat politikai alkalmasság szerint támogatják, vagy éppen nem támogatják. Pénteki közleményükben azt írták, követelik, hogy a bizottság még egyszer vizsgálja felül döntését, amely az éves és különleges sportprogramok értékelésére vonatkozik, továbbá a klubok, sportegyesületek pénzügyi támogatásáról szól. Erre reagálva tartott sajtótájékoztatót Nemanja Simović, a szabadkai Városi Tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja hétfőn. Hangsúlyozta, minden döntés a törvényes kereteken belül történt.

 

Körforgalmat alakítanak ki az Újvidékről Temerinbe haladó közúton

- Pannon RTV

A temerini önkormányzat a körforgalom és a hozzá tartozó segédutak kiépítésére 52,5 millió dináros támogatást kapott a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól. A városokat összekötő út jelenleg nagyon forgalmas, ugyanis a közút mentén számos vállalat raktára, feldolgozó üzeme helyezkedik el és újabb ipari övezetek létesítését is tervezik. A forgalom szabályozására mindenképp szükség van.

Vajdaság

 

Oktatási központ lesz a csődbe ment vállalat épületéből

– Magyar Szó

A tartományi kormány 50 millió dinárért megvásárolta a csődbe jutott Petar Drapšin részvénytársaság ingatlanát. A szerződést Igor Mirović tartományi kormányfő és Predrag Stojković csődigazgató írták alá. Az ingatlant a vajdasági kormány által alapított újvidéki székhelyű Oktatási Központ fogja használni. A képzéseket tartományi költségvetésből finanszírozzák.

Kárpátalja

 

Hatott a gyors segítség – egyre kevesebb kanyarós beteg van Kárpátalján

– karpatalja.ma

Visszavonulóban van a kanyarójárvány megyénkben – tudatta február 5-én a prozak.info hírportál. Míg januárban naponta 40-45 ember betegedett meg, addig mára a felére csökkent a fertőzések száma. A portál Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzót idézve hangsúlyozza: a kilátástalan helyzetet Magyarország vakcina adománya mentette meg. A nyolcezer adag szérumot szétosztották az egészségügyi intézmények között és intenzív oltási folyamat kezdődött, aminek köszönhetően visszavonulni látszik a kór. A Kijev által ígért oltóanyagok azonban mind a mai napig nem érkeztek meg a megyébe.

 

Őrvidék

Könyvbörze a bécsi Collegium Hungaricumban

  – volksgruppen.orf.at

Február 5-től egy héten át a könyveké a főszerep a bécsi Magyar Kulturális Intézetben. A kiállított könyvekből bárki kedvére válogathat, ami pedig megtetszik, azt azonnal magával is viheti — mégpedig ingyen.

 

Elhunyt Barsiné Pataky Etelka

 – volksgruppen.orf.at

Életének 77. évében meghalt Barsiné Pataky Etelka mérnök, politikus, Magyarország korábbi bécsi nagykövete, az osztrák-magyar és a közép-európai együttműködés évtizedes, elkötelezett támogatója.