Nemzeti sajtófigyelő 2018. 02. 05. 
Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Gyújtópalackot dobtak a KMKSZ központi irodájára Ungváron

– MTI, hirado.hu, Magyar Idők, HVG, 24.hu, mno.hu, Ripost.hu, Origo.hu, Krónika, gondola.hu

Ismeretlenek vasárnap hajnalban gyúlékony folyadékot tartalmazó palackot dobtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának épületére Ungvár belvárosában, a megyei rendvédelmi szervek azonnal reagáltak az esetre. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője az MTI-nek telefonon megerősítette, hogy garázda cselekményt követtek el a KMKSZ ungvári székháza ellen a hajnali órákban. Az épületben komolyabb kár nem keletkezett. "Nagyon örülök annak, hogy a rendvédelmi szervek igen operatívan reagáltak a történtekre" - tette hozzá.

 

 

A KKM elítéli a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári épülete elleni támadást

– MTI, kormany.hu, Magyar Idők

A Külgazdasági és Külügyminisztérium elítéli a  Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári épülete elleni támadást - közölta a tárca vasárnap az MTI-vel. Elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy mielőbb találják meg az elkövetőket, és derítsék fel, hogy mi motiválta őket tettük elkövetésekor. Elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy garantálják a kárpátaljai magyarok biztonságát - fogalmaznak. A történtek is igazolják annak a magyar kezdeményezésnek a jogosságát, hogy az EBESZ ukrajnai megfigyelői ne csak az ország keleti, hanem az ország nyugati felében is legyenek jelen - áll a minisztérium közleményében.

 

Megalakulásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete

 – MTI, hirado.hu

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete az országban élő maroknyi magyarság számára szigetet biztosít, és megtartó erővel bír az asszimilációval szemben - a Miniszterelnökség szombati közleménye szerint ezt hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára péntek este a szervezet fennállásának 15 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Szkopjében.

 

Megkezdődött a "2018 a külhoni magyar családok éve" programsorozat

– MTI, Kormány.hu, hirado.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Krónika

A családokat segítő pályázatok mellett tudományos kutatások, képzések, táborok szerepelnek a "2018 a külhoni magyar családok éve" programban – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a tematikus év nyitó rendezvényén pénteken Budapesten. A helyettes államtitkár kiemelte: egymilliárdos keret áll rendelkezésre a külhoni magyar családok éve programjaira, és 500 millió forint a korábbi tematikus évek folytatására. Szilágyi elmondta: a külhoni magyar vállalkozások számára pályázatot hirdetnek, a cél, hogy családbarát vállalkozásokat hozzanak létre, illetve a meglévők fejlesszék szolgáltatásaikat. Támogatják többek között családbarát helységek kialakítását - említett egy példát. Emellett a szakmai gyakorlatokat, a betanítást is szeretnék segíteni - közölte a helyettes államtitkár, kiemelve: jövő év február végéig több száz diáknak kívánnak ilyen lehetőséget biztosítani.   

Vezető hírek

 

A cserkészek őrző-védő tevékenysége a magyarság megmaradásának biztosítéka

– MTI, Kormány.hu, hirado.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap

A cserkészség életforma és elköteleződés, olyan jellemformáló erő, mellyel a közösség tagjai a nemzeti kultúrát, hagyományt és identitást egészen gyermekkortól őrzik – hangsúlyozta Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombat este a 45. alkalommal megrendezett magyar cserkészbálon San Francisco-ban. A cserkészek őrző-védő tevékenysége az anyaországtól több ezer kilométerre élő magyarság fennmaradásának biztosítéka – mondta a helyettes államtitkár kiemelve, hogy ami nekünk a Kárpát-medence ölén természetes és magától értetődő, az az itt élők számára folyamatos kihívás. „Éppen ezért büszkék vagyunk a több évtizede fennálló, nyugati-parton hagyományt teremtő Cserkészszervezetre”. A cserkészcsoportok mellett fontos kiemelni a Magyar Katolikus Misszió és a San Francisco Környéki Magyar Iskola áldásos tevékenységét is, amelynek tagjai nagyban hozzájárulnak a magyar kultúra virágzásához az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján – hangsúlyozta Szilágyi Péter.

 

A magyar kormány 630 millió forinttal támogatja a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet

– MTI, Krónika

A magyar kormány egy tavalyi döntése értelmében 630 millió forinttal támogatja a Királyhágómelléki Református Egyházkerület különböző fejlesztési terveit, amelyek szociális és oktatási intézmények, valamint közösségi és hitéleti célok támogatására irányulnak – jelentette ki Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Nagyváradon. A helyettes államtitkár résztvett azon a sajtótájékoztatón, amelyen Csűry István püspökkel együtt számoltak be a tervekről. Fülöp Attila az MTI-nek telefonon elmondta: a 630 millió forintos támogatásból 150 milliót szociális intézményekre, 80 milliót oktatási intézményekre, és 400 millió forintot hitéleti és közösségi tevékenységekre fordítanak. A beruházások közül kiemelte a szatmárnémeti Láncos templom felújítását, amelyre 30 milliót fordítanak, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium korszerűsítését, amire 35 millió forintot költenek, illetve 90 millió forintot fordítanak a nagykárolyi Kálvin-központ befejezésére.

 

Erdély

Magyarlakta településeknek is jut a visszaosztásokból Kolozs megyében

– Krónika

A Kolozs Megyei Tanács több mint 54 millió lejt oszthat szét az önkormányzatoknak a jövedelemadók visszaosztásából, ebből több mint 16 millió lej magyarlakta települések büdzséjét egészíti ki – derül ki a szövetség Kolozs megyei szervezetének közleményéből. Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke elmondta, a pénzleosztás során figyelembe vették, hogy a magyarok által lakott települések megfelelőképpen kapjanak támogatást. „Előzetesen konzultáltunk az RMDSZ-es polgármesterekkel és alpolgármesterekkel, arról hogy a településeken milyen beruházásokra szeretnék fordítani a beérkező összegeket. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezúttal a támogatásokat saját belátásuk szerint használhatják fel az önkormányzatok” – idézte Vákárt a szövetség közleménye.

 

A nagyváradi utcanévpert is elveszítette a CEMO

– MTI, Krónika, Erdély Ma, maszol.ro

Első fokon elveszítette a nagyváradi önkormányzat ellen a kétnyelvű - román és magyar - utcanévtáblák kihelyezése érdekében indított pert a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO). A romániai bíróságok honlapján közzétett bejegyzés szerint az ügyben eljáró Bihar megyei törvényszék csütörtökön hozott végzésében részben megalapozatlannak, részben tárgytalannak ítélte a CEMO keresetét, perképességét azonban elismerte. Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója az MTI-nek telefonon elmondta: a szervezet Szatmárnémeti esetében jogerősen, Marosvásárhely és Nagyvárad esetében pedig első fokon elvesztette a kétnyelvű utcanevekért indított pereket, amivel immár nemzetközi fórumok előtt is bizonyítható, hogy Románia nem érvényesíti a ratifikált nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit. A szervezet két éve határozta el, hogy úgynevezett „stratégiai perekkel” próbálja a nemzetközi kisebbségvédelmi rendelkezések érvényesítésére „szoktatni” a romániai bíróságokat.

 

Maguk Magyarország ellenségei” – kritikus megjegyzés is akadt Karácsony Gergely és az MSZP kolozsvári fórumán

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, MTI, Erdély Ma

Egy felelős, nemzetben gondolkodó, de nem nacionalista és nem gyarmatosító kormányt szeretnék” – jelentette ki pénteken Kolozsváron Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP kormányfőjelöltje. Az MSZP elnökének társaságban érkezett ellenzéki politikus úgy fogalmazott: kampányolni és tanulni jött Erdélybe. Egy felszólaló Magyarország ellenségeinek nevezte a politikusokat.

 

Brüsszel felfigyelt a medveügyre: elfogadták a Borboly-jelentést

– Krónika, transindex.ro, Nyugati Jelen

A Régiók Európai Bizottsága elfogadta a nagyvadakkal való együttélésről szóló, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök által bemutatott jelentést annak reményében, hogy a brüsszeli döntéshozók érdemben is foglalkoznak majd a vadgazdálkodással kapcsolatos problémákkal.

Erdély

 

Kelemen Hunor: a népünnepély kevés lesz

– Erdély Ma, Háromszék

Ha a 2018-as esztendő a folklórra, paszulyevésre, piaci éneklésre és táncra korlátozódik, sajnálom, de ez hiba lesz – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, aki szerint a centenárium inkább a párbeszéd éve kellene hogy legyen, és nem csupán a többség és az etnikai kisebbségek között, hanem az egész társadalom szintjén. „Rendben, a múltat nem tudjuk felosztani, nem lehet, de legalább gondoljunk a jövőre, próbáljunk tervezni, mondjuk el mi, magyarok saját előítéleteinket, mondják el a románok is a magyar közösséghez kötődő előítéleteiket, és talán sikerül megérteni egymást, talán rájövünk, hogy nem vagyunk egymás ellen” – nyilatkozta az Europa FM rádiónak.

 

Erdélyben eddig több mint 261 ezren támogatták a Minority SafePack kezdeményezést

– transindex.ro, maszol.ro

Több mint 261 ezren támogatták eddig aláírásukkal a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést Erdélyben, jelentette be a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülésén Kelemen Hunor. Ez jóval több a Romániára eső kvótánál, de az általunk vállalt aláírások számánál is. Köszönjük azoknak, akik mellénk álltak! A munka folytatódik: a következő hetekben is segítjük a nemzetközi kampányt, egy millió aláírás összegyűjtése a cél - tette hozzá Kelemen Hunor.

 

Véget érhet a liberálisok okozta patthelyzet a Bihar Megyei Tanácsnál

– maszol.ro, Bihari Napló

A Szociáldemokrata Pártnak adott igazat a bíróság, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei tanácsosainak érvényesíteniük kell Adrian Szatmari mandátumát – számolt be pénteki Facebook-bejegyzésében Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, a PSD Bihar megyei elnöke. Ana-Maria Tiron PSD-ből való kizárása, 2017 szeptembere óta a liberális tanácsosok módszeresen megakadályozták a listán következő Adrian Szatmari mandátumának érvényesítését, ily módon fenntartva a PNL és a megyét vezető RMDSZ–PSD–ALDE koalíció közötti 17-17-es mandátumarányt.

 

Exkluzív interjú Oláh Zsanettel, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatójával

– Bihari Napló

A közelmúltban munkalátogatáson Váradon járt Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kerekedőház vezérigazgatója, aki exkluzív interjút adott a Bihari Naplónak. Mint elmondta, 3000 magyar érdekeltségű vállalkozással alakítottak ki napi szintű kapcsolatot.

 

Erdély

Kreatív fiatal vállalkozókat támogat a most indult CRITBIZ program

– Krónika

CRITBIZ néven indít vállalkozásfejlesztési programot a kreatív iparágak és az IT szektorban a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a kolozsvári PONT Csoporttal partnerségben.

 

Új típusú viszonyra törekszik a budapesti baloldal a külhoni magyarokkal

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro

A magyar baloldal egy új típusú viszonyt akar kialakítani a kárpát-medencei magyarsággal, amely a szerzett jogok megtartásán és a támogatáspolitika átláthatóságán alapul – hangoztatta Molnár Gyula, az MSZP elnöke szombaton Marosvásárhelyen, Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, és Markó Bélával, az RMDSZ volt elnökével közösen tartott sajtóértekezletén. Az MSZP elnöke szerint egy kiszámíthatóbb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb nemzetpolitikával, egy „sokkal nyugodtabb hanggal” több eredményt lehet elérni.

 

Tanácsokat kért Kelemen Hunortól két magyarországi ellenzéki vezető

– maszol.ro, transindex.ro

A pénteken Kolozsváron tartózkodó két magyarországi ellenzéki vezetőnek – kérdésükre – Kelemen Hunor szövetségi elnök azt a tanácsot adta: fölösleges Erdélyben kampányolniuk, mert az erdélyi magyarok tudják, kire szavazzanak. A politikus tájékoztatása szerint a találkozón a két magyarországi ellenzéki vezető elsősorban a román-magyar viszony alakulásáról érdeklődött. Kelemen Hunor vázolta az erdélyi magyar közösség törekvéseit és a problémáit. Ugyanakkor megismételte a szövetség már korábban ismertetett álláspontját a magyarországi választásokról: az RMDSZ a Fidesz-KDNP nemzetpolitikáját jónak és folytatandónak tartja. „A vacsorán megkérdezték, hogy szerintünk mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom: az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak” – idézte fel Kelemen Hunor a vacsorán elhangzottakat.

 

Több százan kísérték utolsó útjára Verestóy Attilát

– maszol.ro, transindex.ro, Krónika, szekelyhon.ro

Református gyásszertartás szerint búcsúztatták el szombaton délután Székelyudvarhelyen a 63 éves korában elhunyt Verestóy Attilát. A temetésen a legmagasabb szinten képviseltette magát az RMDSZ, de a román pártok és magyarországi partnerek is lerótták végtisztességüket. Jelen volt Szili Katalin volt magyar házelnök, Claudiu Manda, a szenátus alenöke, a román elnöki hivatal és a kormány képviselői. Kelemen Hunor jelenlegi és Markó Béla volt szövetségi elnök is beszélt a gyászoló gyülekezetnek.

 

A magyarok nem halnának meg Erdélyért”

Erdély

– Krónika

Egyetlen magyar sem lenne kész meghalni Erdélyért – nyilatkozta Jeszenszky Géza volt magyar külügyminiszter a bukaresti Digi 24 hírcsatornának a magyar-román viszony kapcsán. Jeszenszky, aki 1990 és 1994 között irányította a magyar diplomáciát, a csatorna szombaton sugárzott, Diplomataútlevél című műsorában a riporter, Barabás Balázs azon kérdésére, miszerint elkerülhetetlenek-e a feszültségek Magyarország és Románia között amiatt, mert utóbbi idén az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumát ünnepli, úgy vélekedett: a józanul gondolkodó és jó szándékú emberek minden nézeteltérést képesek rendezni. „Az elvakult nacionalisták nem képesek rá, de ők nem is érdekeltek a békében és a barátságban. A hatalomban és az agresszivitásban hisznek. Magyarországon senki, pontosabban a jóérzésű emberek közül senki sem hiheti, hogy a határok megváltoznak. Ezt sem a romániai, sem a szlovákiai nacionalisták nem akarják elhinni, ezért megpróbálják meggyőzni a közönségüket a magyarveszély létezéséről. Ez ostobaság. Nem csak azért mert a magyarok békeszeretőek, de egyetlen magyar sem lenne kész meghalni, nem csupán Erdélyért, de még egy ukrajnai faluért sem. Kiabálhatnak, petíciózhatnak, de az életünket adni valamiért már nem divatos Európában, hogy így fogalmazzak" - szögezte le a volt külügyminiszter.

 

Székelyföldi legendák új köntösben - Fazakas Szabolcs a tízéves Legendáriumról

– Krónika

Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepli idén a Székelyföldi Legendárium, amely több száz legendát gyűjtött össze, dolgozott fel, valamint népszerűsített a gyerekek körében. Fazakas Szabolcs, a kezdeményezés ötletgazdája a projekt indulásáról, a sikerekről és a jövőbeli tervekről mesélt a Krónikának.

 

Markó az MSZP-küldöttség fogadásáról: nemzeti kérdésben konszenzusra van szükség

– maszol.ro

A határon túli magyarság helyzetét nem lehet pártpolitikai szempontok szerint megközelíteni Magyarországon: a nemzeti kérdésben konszenzusra van szükség, az erdélyi magyarságnak pedig a teljes magyarországi politikai élet támogatására szüksége van – jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke szombaton, Marosvásárhelyen, azt követően, hogy hivatalában fogadta az MSZP küldöttségét, köztük Molnár Gyulát, az MSZP elnökét és Karácsony Gergely miniszterelnök-helyettest.

 

Kínos ügy Kolozsváron: sikkasztással vádolják a Báthory Szülői Szövetség volt elnökét

– maszol.ro

Sikkasztással vádolja a kolozsvári Báthory Szülői Szövetség volt elnökét a szervezet jelenlegi vezetősége. Vilcsek Károly a könyvelési adatok szerint közel 12 ezer euróval nem tud elszámolni. A pénz nagy részét a Báthory István Elméleti Líceum kisépülete udvarának felújítására kapta a szövetség. Vilcsek Károly az ügyvédje konzultálása előtt nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Erdély

 

Pete István lett a megyei választmány elnöke

– Bihari Napló

Péntek délután a városháza dísztermében választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Szabó Ödön maradt az ügyvezető elnök, az Állandó Bizottság elnökének Pete Istvánt, alelnökének Török Lászlót, titkárának Szegedi Dávidot választották.

 

Emlékház fogja őrizni a legnagyobb székely örökségét

– szekelyhon.ro

A korábbi évekhez képest kibővített programmal tartották meg Szejkefürdőn és Székelyudvarhelyen az Orbán Balázs Emlékünnepet. Az esemény részeként nemcsak a legnagyobb székely fotográfusi munkásságának emléket állító tárlattal várták a részvevőket, hanem a Székelyföld krónikásának tiszteletére létrehozandó emlékház alapkövét is elhelyezték.

 

Antal Árpád: álhír a menekültek Székelyföldre telepítésének szándéka

– szekelyhon.ro, Krónika

Utánajárt a közösségi oldalakon az elmúlt napokban elterjedt, a migránsok Székelyföldre való betelepítéséről szóló hírnek Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki megállapította, hogy valóban álhírről van szó. Az elöljáró elmondta: azonnal sejtette, hogy a Hungary First nevű honlapon megjelent információ – miszerint a román kormány Hargita és Kovászna megyébe akar menekülteket betelepíteni – kamuhír, de többtucatnyi sepsiszentgyörgyi polgár írt neki a Facebookon ennek valóságtartalmáról érdeklődve. Ennek nyomán felvette a kapcsolatot a Kovászna megyei rendőr-főkapitánysággal, amelynek hatáskörébe tartozik az idegenrendészeti hivatal. A rendőrparancsnok határozottan cáfolta a menekültek betelepítéséről szóló álhírt.

 

Benkő Erika: a parlamenti együttműködés nem jelent automatikus támogatást

– szekelyhon.ro, Krónika

Továbbra is lesz egy bizonyos mértékű együttműködés a kormánypártokkal, azonban ez nem jelent automatikus parlamenti támogatást – értelmezte a parlamenti RMDSZ-frakció döntését pénteki sajtótájékoztatóján Benkő Erika. Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője kifejtette, fontos kérdésekben pontszerű egyeztetésekre kerül sor a Szövetség és a kormánypártok között, és csak abban az esetben támogatják a kormánypártok törvényjavaslatait, ha azok a magyar közösség érdekeit szolgálják. „Nyelvi és közösségi jogok terén továbbra is képviselni fogjuk mindazt, amit eddig. Nagyon fontos az, hogy az elkövetkezőkben is olyan törvények szülessenek, amelyek bővítik az anyanyelv-használati keretet Erdélyben. Jó hír e téren, hogy az Európa Tanácsban kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatosan elfogadták Hoffman Rózsa jelentését, amely határozott ajánlásokat fogalmaz meg a nemzeti parlamentek felé e tekintetben. Azt remélem, hogy ezek az ajánlások segíteni fogják a nyelvi jogok megerősítését Romániában” – hangsúlyozta Benkő Erika.

Erdély

 

Teret és szobrot kap a városépítő Rimanóczy Kálmán Nagyváradon

– Krónika

Teret neveznek el, illetve szobrot állítanak Nagyváradon a város jeles építészének, ifjabb Rimanóczy Kálmánnak. Ez a Barátok temploma néven emlegetett olaszi római katolikus templom előtt kapna helyet. Zatykó Gyula, Ilie Bolojan polgármester tanácsosa a Krónikának elmondta, a teret a Fő utca Körös áruház felőli részén, az egykori ferences templom előtt alakítanák ki, ahol jelenleg parkolók is vannak. A terv szerint a Barátok temploma néven emlegetett várad-olaszi római katolikus istenháza előtti területet modernizálják és sétálóövezetté változtatják. „Ide fog kerülni ifjabb Rimanóczy Kálmán szobra, igaz, még nincs meg a pontos helye” – mondta a magyar ügyekért is felelős polgármesteri tanácsos.

 

Dodon: polgárháborút hozhat az unionizmus

– Krónika

Polgárháborút jelent a Romániával való egyesülés, amiért a Moldovai Köztársaság egyes polgárai küzdenek – jelentette ki Igor Dodon, az ország elnöke. A Moszkva-barát politikus az orosz NTV televízió moldovai csatornájának műsorban leszögezte: minden törvényes eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy megakadályozza Moldova államiságának felszámolását – közölte pénteken a Deschide.md portál. „Előfordulhat, hogy valaki szándékosan akarja ezt kiprovokálni? Talán a kormányon levők számára megfelel ez a forgatókönyv? Talán azért, mert tudják, el fogják veszíteni az őszi parlamenti választásokat, és instabillá akarják tenni a helyzetet? Nagyon oda kell figyelnünk. Alaposan megvizsgáljuk a dolgot" - mondta Dodon, a kormányzó Demokrata Pártra utalva.

 

Centenárium: kijelölték a főbb irányvonalakat

– Krónika

Számos tervet vázolt fel a román egyesülés centenáriuma alkalmából Háromszéken tartandó rendezvénysorozat szervezőbizottsága, amely múlt héten ülésezett. Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, egyelőre a fontosabb irányvonalakat vázolták. Felmerült többek között, hogy felelevenítik az „egyesülés útját”: a megyei sportigazgatóság és egy előpataki civil szervezet javaslata szerint román népviseletbe öltözötten, lovas szekerekkel vonulnak majd Gyulafehérvárra. Tervezik, hogy olyan helyi személyiségek mellszobrát állítják fel, akik hozzájárultak az egyesülés megvalósításához, róluk utcákat is elneveznének.

 

Mondjunk megálljt a jogtiprásnak!

– Bálint Eszter – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „bár egyelőre a Cemo nem sok sikerrel büszkélkedhet, ezek a perek semmilyen körülmények között sem tekinthetők szélmalomharcnak, óriási előnyük ugyanis, hogy a kétnyelvű táblák elutasítását kimondó ítéletek birtokában tovább lehet menni az üggyel a nemzetközi fórumok elé, és bizonyítani lehet, hogy korántsem olyan fényes a helyzetünk, mint ahogyan azt Bukarestből láttatni akarják”.

Felvidék

 

Késik a magyarországi gazdaságfejlesztési támogatás

– bumm.sk, Új Szó

Amikor a megyei választások előtt, 2017 szeptemberében egy komáromi konferenciával elstartolt a felvidéki gazdaságfejlesztési terv prezentálása, mindenki várakozással tekintett elé. Az MKP által összegrundolt  Baross Gábor Terv felvezetője volt annak a Magyarország által folyósítandó gazdaságélénkítő támogatásnak, amely segítségével a kis-és középvállalkozói réteget édesgethették volna magukhoz a politikusok. A Baross Gábor Terv körüli vita azonban nem indult be, sőt az összejövetelek hangsúlya is eltolódott a szakmai párbeszédről a támogatás lehívásának lehetőségeire.

 

A szlovákiai magyarok két elfelejtett évtizede

– Új Szó

Közéletünkben ritkán téma a felföldi magyarságnak az első világháborút követő, így a megmaradásunkat szavatoló önszerveződése. Politikailag kisebbségi közösséggé válásunk századik évében erről az adósságról Kovács László történelemtanárral beszélgetett az Új Szó.

 

Az örökül kapott munkát folytatni kell - 65 éve alakult meg a MATESZ

– hirek.sk

Emlékkonferenciát rendezett a Magyar Területi Színház - MATESZ megalakulásának 65. évfordulója alkalmából február 2-án a Tiszti Pavilon dísztermében a Dialóg nonprofit szervezet. A színháztörténeti kiállítással színesített tanácskozás után Soóky László Egy disznótor pontos leírása című mesélő színházát Lajos András dunamocsi származású, Magyarországon élő színművész előadásában élvezhette a közönség. A rendezvény fővédnöke a Csemadok Országos Választmánya volt.

 

Kárpát-haza Operatúra kis szépséghibával

– Felvidék Ma

A Felvidéken három helyszínen, Pozsonyban, Érsekújvárott és Kassán mutatja be két darabját, a Hunyadi Lászlót és A víg özvegyet a budapesti Operaház. A reklámplakátokon Hunyadi László nevének Ladislav Huňadyra való torzítása sokaknál kiverte a biztosítékot. Ez ugyanis megfelelési kényszer a javából, amit a nyelvtörvény szigorával sem lehet magyarázni, hiszen tulajdonneveket nem lehet lefordítani. Persze a rettegett nyelvtörvényre és a Rigó Konrád szerint nem létező – ám államtitkárságához tartozó nyelvrendőrökre lehet hivatkozni, de személyneveket még ezek miatt sem kell szlovákosítani.

 

Vajdaság

Több mint 350 vajdasági család nyert támogatást falusi ház vásárlására

– MTI

Több mint 350 vajdasági család nyert támogatást falusi ház vásárlására a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának keretében, a vonatkozó pályázat második körének 197 nyertesével pénteken Szabadkán írták alá a szerződéseket. A majdnem 200 pályázó összesen mintegy egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatást kapott. A programot a magyar kormány a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) közösen indította. Pásztor István, a VMSZ elnöke a pénteki szerződésaláírási ünnepségen kiemelte: a program keretében két év alatt 21 pályázat jelent meg négy körben.

 

A véres gyertyaszentelő áldozataira emlékeztek Zentán

– Vajdaság.ma

Az 1849. február eleji tragikus események áldozataira emlékeztek ma délelőtt Zentán, a helyi Felsővárosi köztemetőben, ahol az egybegyűltek megkoszorúzták az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyét. A rendezvény kezdetén Juhász Lassú Kornélia, a Városi Könyvtár munkatársa üdvözölte a résztvevőket, ezt követően pedig Juhász Attila magyartanár mondott alkalmi beszédet, amelyben az események felidézését követően kiemelte, a zentai mészárlás két hete alatt hozzávetőlegesen 2000-2800 embert öltek meg, legtöbbjüket különösen kegyetlen módon, és a város nagy része is tűzvész, rombolás áldozata lett.

 

Már több, mint 3000-en vetették föl magukat a külképviseleti névjegyzékbe

– Pannon RTV

Eddig 3187-en vetették föl magukat a külképviseleti névjegyzékbe az április 8-i magyarországi országgyűlési képviselő-választásra, a legtöbben, 427-en Londonban szeretnének szavazni. Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik a választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak, ehhez március 31-én 16 óráig kell a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől kérniük felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

 

Az MNT támogatásával tájház létesül Muzslyán

– Pannon RTV

A bánáti Muzslya fiatal település. Három éve ünnepelték az egykor önálló falu - ma Nagybecskerek helyi közössége - fennállásának 125. évfordulóját. Hamarosan egy tájházzal gazdagodik. A magyar kincstár 1890-ben 420 katolikus családot telepített a Nagybecskerek déli peremén fekvő kietlen pusztára. A muzslyaiak kubikos talicskával a cséplőgép mellett, vályogverőként, napszámosként, később gyári munkásként teremtették meg szinte a semmiből az emberhez méltó életfeltételeket.

 

Mátyás király rajzpályázat

– Pannon RTV

Vajdaság

A Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) pályázatot hirdet vajdasági általános iskolák 1-4. osztályos tanulói részére. Téma: Mátyás király a mesék világában. Választható műfajok: festészet (tempera, akril, vizitfesték), kollázs (fotó, papír stb.), kombinált technika (festészet + kollázs). A munkák mérete 5-ös blokk (400 x 290). A beérkezett pályaműveket háromtagú szakmai zsűri értékeli. Minden kategóriában az első három helyezettet díjazzák.

 

Az anyaországi támogatások nélkül nehezebben boldogulnának a határon túli magyarok

– Pannon RTV

A Külhoni Magyar Családok Éve program nyitórendezvényén kerekasztal-beszélgetésen számoltak be a határon túli magyarok képviselői a tematikus évek jelentőségéről, szerepéről és eredményeiről.A kerekasztal-beszélgetésen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vett. Sikeresnek és hasznosnak nevezte a magyar kormány tematikus éveit. Kiemelte, mind az oktatás területén, mind pedig a vállalkozói szférában komoly fejlődés mutatkozott meg a tematikus éveknek köszönhetően.

 

Vállalkozásfejlesztőkkel írt alá támogatási szerződéseket a Prospertati Alapítvány

– Pannon RTV

Gyógyszergyár, illetve modern sertéstelep is épül Vajdaságban a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A nyertes pályázók ma írták alá a fejlesztést segítő szerződéseket. A magyar kormány támogatásával egy több, mint négyezer négyzetméteres területen épít gyógyszergyárat a szabadkai Goodwill Pharma. A gyárban várhatóan több, mint 25 személy kap majd munkalehetőséget.

 

Intelligens gyár épül Topolyán -A Prosperitati Alapítvány támogatásával forradalmasítják a bútorgyártást

– MagyarSzó

Ha egyedi termékekről beszélünk, az jut eszünkbe, hogy az ilyenek termelését nem lehet automatizálni. A két fogalom azonban csak látszólag ellentétes egymással. Topolyán éppen most épül egy olyan bútorgyár, melyben a világ jelenleg elérhető legmodernebb technológiáját felhasználva – digitális vezérléssel ellátott automatikus gépsorokon –, egyedi igényeknek megfelelő termékek legyártása válik lehetővé.

 

A hűség ünnepe

– MagyarSzó

Az Újvidéki Színházban tegnap este a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében az újvidéki magyarság is megünnepelte a város születésnapját. A két himnusz felcsendülését követően Erdély Lenke, a VMSZ városi szervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet. Emlékeztetett arra, hogy február elseje 1748 örökségének a megőrzését, ápolását és továbbadását jelenti. – Ünnep és öröm ez a nap, hiszen együtt vagyunk: vendégek és idevalósiak, fiatalok és idősek, kisebbségi kulturális rendezvényeink – így a mai is – mindig a hűség ünnepei.

Kárpátalja

 

Az ukrán külügyminiszter határozottan elítélte a KMKSZ ungvári irodája elleni támadást

– MTI, Origo.hu, 444.hu, zarojel.hu

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter határozottan elítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája elleni Molotov-koktélos támadást vasárnap a Twitteren közzétett bejegyzésében. Az ukrán diplomácia vezetője "szégyenteljesnek" minősítette az incidenst, amelyet ő - mint írta - határozottan elítél. Vjacseszlav Kirilenko ukrán miniszterelnök-helyettes ugyancsak a Twitteren azon meggyőződésének adott hangot, hogy az incidens mögött Moszkva áll. Véleménye szerint a Kreml érdeke, hogy viszályt szítson Ukrajna és nyugati szomszédai, konkrétan Magyarország és Lengyelország között. 

 

Útravaló – a néphagyományok hiteles módszertana az óvodában

– Kárpátalja

A budapesti székhelyű Hagyományok Háza (HH) január 26. és 29. között négynapos intenzív képzést szervezett erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági szakemberek számára. A képzés célja az volt, hogy a népzene, a néptánc, a kézművesség, és a mesemondás terén járatos pedagógusok megismerkedjenek a néphagyományok óvodai környezetben való alkalmazásával. A foglalkozások során a jelenlévők elméleti előadásokon, hospitáláson és gyakorlati műhelyfoglalkozásokon vehettek részt.

 

Muravidék

Elfogadták a módosítási javaslatokat

– Muravidéki Magyar Rádió

A szlovén parlament nemzetiségi bizottsága tegnap délután elfogadta, az olasz és a magyar nemzetiségi közösségek oktatásra és nevelésre vonatkozó törvénymódosítási javaslatát, a nemzetiségi különjogokról szóló törvényen belül.

 

Tető alatt a költségvetés, nincs új igazgató

– Muravidéki Magyar Rádió

Tegnap délután tartotta 19. soros ülését Lendva Község Tanácsa. A számos napirendi pont között az egyik legfontosabb a község idei költségvetésének végleges megvitatása és elfogadása volt. Napirenden volt a Lendvai Galéria-Múzeum igazgatója kinevezésének kérdése is. Fehér Ilona számol be a legfontosabbakról.

 

Őrvidék

Magyar állami kitűntetések Bécsben

– volksgruppen.orf.at

Rangos magyar állami kitüntetéseket adott át dr. Perényi János nagykövet csütörtökön Magyarország bécsi nagykövetségén az ausztriai magyarságért és az osztrák-magyar kapcsolatokért fáradozóknak.

 

Lépj át a határaidon!”

– volksgruppen.orf.at

Tíz osztrák és magyar partnerrel útjára indult a „Regionet Competitive” program. A cél, hogy találkozókkal, tréningekkel közelebb hozzák a határtérségben működő vállalkozásokat, és felkészítsék a cégeket az együttműködésre, valamint az új piacok elvárásaira.