Nemzeti sajtófigyelő 2018. 02.02. 
Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Elindult a határon túli családokat támogató Köldökzsinór program

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, hirado.hu, Körkép, Pannon RTV, Orgio.hu, 24.hu, maszol.ro, Felvidek.ma

Elindult a határon túl élő családokat segítő Köldökzsinór program. A támogatásokkal a kormány anyagilag is el akarja ismeri azokat, akik magyar gyermeket vállalnak a világ bármely pontján – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Novák Katalin közölte: a január 1-jén elindított program egyik eleme a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatás, a másik pedig a babakötvény, amelynek elindításához az állam 42 500 forintot biztosít, később pedig évenként kamattámogatást. Eddig 523 határon túli család igényelte az anyasági támogatást – fűzte hozzá. Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is azt hangoztatta, hogy a magyar nemzet számára a Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar családok jelentik a legfontosabb értéket. A kormány 2010 óta sokat tett azért, hogy valamennyien érezzék, egy nemzet tagjai vagyunk - tette hozzá.

 

 Nyilvánosan bocsánatot kért Mihai Tudose az akasztós kijelentése miatt

– maszol.ro, transindex.ro, Krónika, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap

Nyilvánosan bocsánatot kért Mihai Tudose volt kormányfő, amiért mandátuma utolsó napjaiban egy tévéműsorban áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat. A volt kormányfő arról biztosította a közvéleményt, hogy a párbeszéd, a közösségek egymás iránti kölcsönös tiszteletének híve, és ellenzi az intolerancia és a gyűlöletkeltés bármilyen formáját. Szavai szerint levont egy tanulságot is: jobban oda kell figyelnie a nyilvános állásfoglalásaiban arra, hogy ne adjon teret olyan értelmezéseknek, amelyekkel maga sem ért egyet. A bocsánatkérés előzménye, hogy a miniszterelnöki tisztségéről két hete lemondatott politikus kedden jelentkezett meghallgatásra a az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) előtt, miután a hatóság hivatalból indított eljárást ellene.

 

Elfogadja az RMDSZ Mihai Tudose bocsánatkérését

– maszol.ro, transindex.ro,

Elfogadjuk Mihai Tudose volt kormányfő bocsánatkérését, aki bár késéssel és az Országos Diszkriminációellenes Tanács felszólítására nyilvánosan elnézést kért közösségünktől akasztásos mondata miatt - olvasható az RMDSZ Facebook-oldalán. Sajnálatos ugyanakkor, hogy az ellenzéki pártok politikusai közül továbbra sem határolódott el senki más az elfogadhatatlan kijelentéstől - emlékeztet a szövetség.

 

 

Vezető hírek

Már 600 ezer aláírás a kisebbségi jogokért

– MTI, Új Szó, maszol.ro, bumm.sk

Elérte a 600 ezret az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét sürgető Minority SafePack (kisebbségi biztonsági csomag) aláíróinak száma. A hírt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke jelentette be ma Berlinben. Vince Loránt a FUEN nemzetközi médiafórumán a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy nyolc hét maradt a kezdeményezés érvényességéhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtésére. „A felén már túl vagyunk, de sok még a tennivaló” – mondta a szervezet vezetője, hozzátéve: nehézséget okoz, hogy nem minden kisebbség annyira jól szervezett, mint a Kárpát-medencei magyarság, de bízik abban, hogy a nagyon intenzív kampány révén sikerül egymillióra emelni a támogatók számát.

 

Magyarország

 

Tizenhat dokumentumfilm készítéséhez ítélt meg támogatást a médiatanács

– MTI, Magyar Idők, Origo

Tizenhat dokumentumfilm elkészítéséhez nyújt összesen 110 millió forintos támogatást e heti ülésén meghozott döntésével a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Az NMHH által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a Magyar Média Mecenatúra Program keretein belül, az idei Ember Judit-pályázat második fordulójában elnyert támogatással készülhet film Bözödújfalu – a székely atlantisz címmel arról, ahogy az évtizedekkel ezelőtt vízzel elárasztott erdélyi település újra megelevenedik a mesterséges tó leeresztésekor.

 

Erdély

 

Kelemen: az ellenzék nem nyújt alternatívát a jelenlegi kormányra

– maszol.ro, transindex.ro

Nincs párbeszéd az ellenzéken belül - véli Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, aki szerint a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orbannak "számolási nehézségei" vannak. Az Europa FM rádió csütörtöki adásában a szövetségi elnök többek között reagált Orban azon kijelentésére, miszerint az RMDSZ-es képviselők és szenátorok voksa nélkül nem lett volna meg a Viorica Dăncilă vezette kabinet beiktatásához szükséges szavazattöbbség. Kelemen szerint Orbannak "számolási nehézségei" vannak.

 

Magyar szakember került a Környezetvédelmi Őrség élére

– maszol.ro, transindex.ro

Szép Róbert veszi át ideiglenesen a Környezetvédelmi Őrség főfelügyelői teendőit, államtitkári ranggal, döntött csütörtökön Viorica Dăncilă miniszterelnök. A Környezetvédelmi Őrség eddigi helyettes főbiztosa, Szép Róbert az új főfelügyelő kinevezéséig látja el az intézményvezetői teendőket. A tisztég azután üresedett meg, hogy az azt eddig betöltő Bogdan Gheorghe Trifet turisztikai miniszterré nevezték ki. A miniszterelnöki határozatot csütörtökön közzétették a Hivatalos Közlönyben.

Erdély

 

Olimpiai bajnok vízilabdázó is csatlakozott a Minority SafePack kezdeményezéshez

 - Krónika

Elérte a 600 ezret az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét sürgető Minority SafePack (kisebbségi biztonsági csomag) európai polgári kezdeményezés aláíróinak száma. Egyre több anyaországi személyiség állt az ügy mellé – jelentette be az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke csütörtökön Berlinben. Vincze Loránt a FUEN nemzetközi médiafórumán a magyar közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy nyolc hét maradt a kezdeményezés érvényességéhez szükséges egymillió aláírás összegyűjtésére.

 

Megosztja az RMDSZ-t a marosvásárhelyi POL-os önkormányzati képviselőt ért támadás utóélete

 – szekelyhon.ro,

Politikai szinten folytatódik a közösségi oldalak slágertémája, a kávézói incidens, amely során bántalmazták Mark Christian Hermann marosvásárhelyi városi tanácsost. Az RMDSZ-en belül vita alakult ki a történtekhez való viszonyulás kapcsán. „Azt tapasztaljuk, hogy a közbeszédben a szándékos félremagyarázás és megvezetés azt a tévhitet kelti, hogy az RMDSZ frakció rosszhiszeműen járt el ebben az esetben. Nem a választott testület feladata igazságot szolgáltatni. Az ügy körülményeinek vizsgálata a nyomózó hatóság és ügyészség hatáskörébe tartózik” – olvasható a Péter Ferenc Maros megyei RMDSZ-elnök által jegyezett, az incidens kapcsán kiadott közleményben.

 

Diszkriminatív angol tantárgyverseny: feljelentést tesz a jogvédő szolgálat

– maszol.ro,

A magyar diákokat súlyosan diszkriminálják az angol tantárgyversenyen, ezért a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A szervezet emlékeztetett: az elmúlt hetekben magyar tanárok és nevelés(ügy)i szakértők felháborodását váltotta ki egy nem régiben módosított szabályzat, amely előírja, hogy ez évtől kezdődően az oktatási minisztérium által szervezett angol nyelvű tantárgyverseny keretében a diákok fordítói készségeit is fel kell mérni. A szabályzat egyik előírása ugyanis úgy rendelkezik, hogy az angol nyelvű szövegek kizárólag román nyelvre fordíthatók.

 

Bírálja Dodon a Romániával „egyesülő” moldovai településeket Balogh Levente

– Krónika

Keményen bírálta Igor Dodon moldovai elnök azokat a moldovai településeket, amelyek jelképes egyesülési nyilatkozatot fogadtak el Romániával. A Moszkva-barát politikus arra reagált, hogy az elmúlt napokban Moldva és Havasalföld 1859-es egyesülésének évfordulója alkalmából a Pruton túli ország hét településének önkormányzata is olyan nyilatkozatot fogadott el, amelyben szimbolikusan kinyilvánítják az egyesülési szándékot Romániával.

Erdély

 

Összeférhetetlenség miatt megszűnik Csíkszentsimon alpolgármesterének mandátuma

– szekelyhon.ro,

Megszűnik a csíkszentsimoni alpolgármester mandátuma, miután jogerős bírósági döntés erősítette meg az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) Csató Gábor hivatali összeférhetetlenségére vonatkozó megállapítását. Az ANI 2015 júniusában nyilvánosságra hozott jelentése szerint Csató Gábor esetében 2009 január 21. óta állt fenn az összeférhetetlenség, mivel az alpolgármesteri tisztség mellett engedéllyel rendelkező magánszemélyként (PFA) is tevékenykedett.

 

Felvidék

 

Részben magyarországi támogatásból folytatódik a százdi templom felújítása

– Felvidék Ma

A magyar állam által finanszírozott Rómer Flóris Terv támogatásával folytatódik a százdi templom felújítása. Az Árpád-kori templom külső homlokzatának felújítása várhatóan a tavasz folyamán veszi kezdetét. „Január közepén kaptuk meg a hivatalos értesítést, hogy a Rómer Flóris Terv keretében 2 millió forint támogatásban részesülünk. A kapott összeget a templom homlokzatának a felújítására fordítjuk” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Srna Zoltán, Százd polgármestere.

 

Nagy Myrtil: A tánc által megerősödik a magyar identitás is

– Felvidék Ma

A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya január 13-án szervezte meg a Csallóköz Kultúrájáért Közművelődési Díj átadását, melynek negyedszer adott otthont Padány községe. Ezen az ünnepségen elismerésben részesült a somorjai Nagy Myrtil, annak a Csali Gyermek-néptáncegyüttesnek a vezetője, amely 2016 decemberében megnyerte a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyt.

 

Tornalján mutatta be új könyvét Agócs Gergely

– hirek.sk

Tornalján, a Tompa Mihály nevét viselő művelődési házban mutatta be legújabb könyvét Agócs Gergely, a budapesti Hagyományok Háza tudományos munkatársa. A könyv, melynek címe Pál István mesél, az utolsó magyar hagyományőrző dudást, a tereskei Pál Istvánt mutatja be, valamint a szerző és Pista bácsi közel negyedszázados barátságát. Az Egy nógrádi magyar pásztorember mesekincse alcímet kapott kötet 18 mesét is tartalmaz, amelyek lemez formájában a könyv mellékletét képezik.


Vajdaság

Minden magyar gyermek kincs, szülessen bárhol”

– Pannon RTV

Novák Katalin és Potápi Árpád János a Családok Éve és a Külhoni magyar Családok éve programjáról, aktualitásairól számolt be közös sajtótájékoztatón Budapesten.2018 a Családok Éve - hirdette meg korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ehhez a programhoz csatlakozott Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága a Külhoni magyarok Évével.

 

A községi intézmények évi programjairól volt szó a magyarkanizsai KKT ülésén

– Pannon RTV

Huszonkét pont szerepelt a XVII. ülés napirendjén. Beszámoltak egyebek mellett a Magyarkanizsai Szociális Központ, a helyi Vöröskereszt és az egészségház éves tervezetéről.Az ülésen emellett felmentették Marija Milovanovićot, a Községi Képviselő-testület titkárát, helyét Rácz Major Diána, magyarkanizsai jogász vette át.

 

Vízgyár épül Törökbecsén

- MagyarSzó

A Vajdasági Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán a törökbecsei önkormányzat 115 millió dinárt nyert, melyből vízgyár épülhet a városban – az erről szóló szerződést a héten írták alá a felek. Ebből a pénzből kezdik majd el az ivóvíz előkészítésére szolgáló üzem első fázisának a megvalósítását. A vízgyár építése kiemelt fontosságú beruházás ebben a községben, amivel a követelményeknek megfelelő minőségű ivóvizet kaphatnak majd a törökbecseiek. A projekt első fázisa összesen csaknem 147 millió dinár.

 

Novák Katalin: Elindult a határon túli családokat támogató Köldökzsinór program

– Vajdaság.ma

Elindult a határon túl élő családokat segítő Köldökzsinór program. A támogatásokkal a kormány anyagilag is el akarja ismeri azokat, akik magyar gyermeket vállalnak a világ bármely pontján - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Városnapot ünnepel Újvidék

– Vajdaság.ma

Újvidék ma ünnepli a város napját. Február 1-jén 1748-ban - kerek 270 évvel ezelőtt - Mária Terézia császárnő és királynő Újvidéket szabad királyi városi rangra emelte, és ekkor adta személyesen a városnak a Neoplanta, Neusatz, Újvidék nevet.

Kárpátalja

 

Megkezdték a vakcinák beadását Kárpátalján

– karpatalja.ma

Elkezdték a Magyarországtól kapott kanyaró elleni vakcinák beadását Kárpátalján, ahol év eleje óta meghaladta a ötszázat a kanyarós megbetegedések száma. A kanyaró járványszerű terjedésének megállítása érdekében Magyarország kormánya nyolcezer adag kanyaró elleni vakcinát biztosított ingyenesen Kárpátalja számára. A megyeszékhelyen, Ungváron elkezdték a védőoltások beadását. Elsősorban a gyerekek kapják meg a szérumot, mivel a fertőződöttek 70 százaléka iskoláskorú. Az ungvári kórházak és klinikák között összesen 800 vakcinát osztottak szét. Ez a szükséges mennyiség töredéke, hozzávetőlegesen egy hónapra elegendő.

 

Ukrán oktatási törvény: újabb EP-képviselői kezdeményezés

– karpatalja.ma

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő kezdeményezésére az Európai Parlament magyar, román, szlovák, bolgár és lengyel képviselői az ukrán oktatási törvény ügyében közös levelet írtak Antonio Tajaninak, az EP elnökének, Federica Mogherininek, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, valamint Johannes Hahnnak, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosnak

Muravidék

 

Szlovénia megfelelően védi az olasz és a magyar nemzeti kisebbségek jogait

– MTI, hirado.hu

Szlovénia megfelelően védi az olasz és a magyar nemzeti kisebbségeket és jogaikat, de több erőfeszítésre van szükség a romák helyzetének javítása, a gyűlöletbeszéd elleni fellépés fokozása érdekében - közölte az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt felügyelő tanácsadó bizottsága csütörtökön.

 

Összefogással minden elképzelés megvalósítható

– Muravidéki Magyar Rádió

Részbeni tisztújítás mellett a tavalyi beszámolók és az idei tervek megvitatása és elfogadása volt a központi téma a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület éves közgyűlésén Dobronakon. A vezetőség és a tagok 2018-ra is tartalmas tervet készítettek, és új elképzeléseket is szövögetnek, amelyek a pénzügyi háttér megteremtése esetén és a tagok közös munkájával nyélbe is üthetők.

 

 

Horvátország

Soha nem látott mértékű támogatások a magyarság által használt egyházi épületekre

– kepesujsag.com

A zágrábi Kulturális Minisztérium tavaly félmillió kúnát utalt át, idén pedig Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően közel egymillió kúnával támogatja a magyarságunk által használt védett kulturális értékeket képviselő egyházi épületek felújítását. A legtöbb támogatás Várdarócra került, a 320 ezer kúnából a templom tornyát újítják föl, illetve állítják vissza korábbi állapotába.

 

Ülésezett az országos Kisebbségi Tanács

– kepesujsag.com

Múlt héten tartotta soros ülését Zágrábban az országos Kisebbségi Tanács. Napirenden többek között az idei évre vonatkozó program, valamint a pályázatokat elbíráló bizottság ügyrendje volt. A pályázatok elbírálása után várhatóan áprilisban születnek majd meg a döntések.

 

Magyar Sarok az óvodákban

– kepesujsag.com

Minden magyar tannyelvű horvátországi óvodába jut a Magyar Saroknak nevezett fejlesztőcsomagból. A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma képviselői a napokban juttatják célba a készségfejlesztő játékokat, mesés- és mondókás könyvet tartalmazó csomagokat.

 

Sikeres volt a gazdabál

– kepesujsag.com

Második alkalommal rendezett gazdabált a HMDK Gazdaköre. Kiváló zenészek és színészek növelték produkcióikkal az esemény színvonalát, melynek több mint kétszáz résztvevője volt, köztük azok a gazdák, akik búzaadományukkal részt vettek a Magyarok Kenyere programban, és akiknek a bálon köszönőoklevelet adtak át.

 

Folytatódik a vajdaságiakkal az együttműködés

– kepesujsag.com

A múlt hétvégén 36. alkalommal tartottak Téli Találkozót a vajdasági Magyarittabén. Az idei találkozóra a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület Hajnalcsillag gyermektánccsoportja is meghívást kapott.

 

Együttműködésről és a közös problémákról tárgyaltak

– kepesujsag.com

A Vukovári Magyarok Egyesülete a múlt héten a város ukrán kisebbségének tagjait fogadta. Vukováron a magyar egyesület működése az egyetlen lehetőség, hogy az ott élők anyanyelvüket gyakorolhassák, hagyományaikat ápolhassák. A heti rendszerességgel tartott összejöveteleiken pedig minden jeles ünnepet megülnek.

Horvátország

 

A magyar kultúra napja Rijekában

– kepesujsag.com

A HMDK fiumei székhelyű Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének tagjai az év során folyamatosan szerveznek programokat. Legutóbb a magyar kultúra napja alkalmából tartottak összejövetelt, amit egy kiállítással színesítettek.