Nemzeti sajtófigyelő 2018. 02. 01. 
Loading

 

Elnézést a kellemetlenségért, a webhely karbantartás miatt

nem frissül.Kérjük térjen vissza később.

Angol tantárgyverseny: nem segít a minisztérium, tovább lobbizna a Miért

– MTI, Krónika, maszol.ro, Bihari Napló, hirek.sk

Elutasító választ adott az oktatási minisztérium a Kovászna megyei tanfelügyelőség beadványára, amelyben azt kérték, hogy a szaktárca módosítsa az angol tantárgyverseny új szabályzatában a kisebbségi diákokat hátrányosan megkülönböztető előírásokat. A minisztérium középiskolai oktatásért felelős igazgatósága a válaszban részletesen fejtegeti, hogy a tantárgyversenyeken a kiemelkedő diákok méretkeznek meg, következésképpen a feladatsor is nehezebb, mint az órákon megoldott tételek. A szaktárca ugyanakkor az iskolai programokra hivatkozik, amelyek szerint a kisebbségi diákoknak románról kell idegen nyelvre fordítaniuk, és fordítva, a minisztérium továbbá megállapítja, hogy a tantárgyverseny szabályzata összhangban van az érvényes jogszabályokkal, és azt egységesen kell alkalmazni Románia minden tanintézetében. Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő a Krónikának úgy fogalmazott: ezzel holtpontra jutott az ügy, egyelőre ők nem tehetnek többet, kénytelenek a szabályzat alapján megszervezni az angol tantárgyverseny megyei szakaszát még akkor is, ha tudják, hogy ez igazságtalan a magyar diákokkal szemben.

 

 

Több mint 700 vajdasági vállalkozással áll kapcsolatban a Magyar Nemzeti Kereskedőház

– MTI

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) két vajdasági irodáján keresztül több mint 700 helyi vállalkozással áll kapcsolatban, és több sikeres ügylet megvalósulásában működött közre - közölte az MNKH szerdán. A közleményben Oláh Zsanett vezérigazgató, aki a cég Kárpát-medencei Csillagtúrája keretében vajdasági vállalkozókat keresett fel, kifejtette, a kereskedőház 22 regionális képviseletből álló irodahálózata már mintegy 3000 magyar érdekeltségű céggel alakított ki napi szintű kapcsolatot. A további, nemzetközileg is versenyképes termék- és szolgáltatási portfólióval rendelkező magyar vállalkozások felkutatására indították el 2017-ben a Kárpát-medencei Csillagtúrát.

 

A KMPSZ nyílt levélben fordult az irodalomoktatás kapcsán Hrinevicshez

– karpatalja.ma

Lilija Hrinevics oktatási miniszterhez intézett nyílt levélben kérte a magyar és a világirodalom integrált oktatása jelenlegi rendszerének megőrzését a magyar tannyelvű iskolák 10–11. osztályaiban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ). „A magyar nyelvű iskolák többéves tapasztalattal rendelkeznek az integrált irodalom oktatásában… Ebből a tantárgyból rendelkezünk megfelelő tankönyvekkel, az iskolai könyvtárak pedig teljes egészében el vannak látva a külföldi szerzők magyar nyelvre fordított műveivel” – mutat rá az Orosz Ildikó KMPSZ-elnök által jegyzett levél. A fentiek miatt a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet számára érthetetlenek a tervezett változtatások, melyek szerint a következő tanévtől a világirodalmat az ukrán irodalom keretében, ukrán nyelven oktatnák a 10–11. osztályokban, nem pedig az adott nemzetiségi iskola tannyelvén.

Magyarország

 

Gyurcsányi kampánycsel nyugdíjasok ellen

– Csanády András – Heti Válasz

Totális zsákutca lehet a határon túl élők ellen is hangoló, újabb gyurcsányi kampányfogás az „ukrán nyugdíjasok” kapcsán. Az utódpárti felvetés több sebből vérzik. Bár a hétvégi kampánynyitó rendezvényen a történelmi egyházak ellen is nyitott egy újabb frontot Gyurcsány Ferenc, miután közölte, hogy kormányra kerülve „független” bizottságot állítana fel pedofil papok felkutatására és megbüntetésére, a DK egészen a választásig viszi két korábbi témáját is.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. február 1-i számában ovlasható)

 

Erdély

 

Nem az én nevemben!” Sok magyar elhatárolódik a román kormányt támogató RMDSZ-tő

– Krónika

Bírálatözön zúdul a világhálón az RMDSZ-re annak nyomán, hogy a szövetség megszavazta a Viorica Dăncilă vezette kormányt – holott csapnivalónak nevezte annak programját –, majd a balliberális koalícióval kötött együttműködés folytatása mellett döntött. Az alakulat vezetőségének döntése miatti tiltakozásképp számos erdélyi magyar a „Nem az én nevemben!” címszóval látta el profilképét Facebook-oldalán. Ezzel azt kívánják kinyilvánítani, hogy helytelenítik a szövetség aktuális politikai döntéseit, amelyeket nem az ő felhatalmazásukkal hozott az alakulat.

 

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök a Dăncilă-kormányról: új esély, régi hibák

– Krónika, transindex.ro

Az RMDSZ újra egy biankó csekket adott a kormánynak, amikor feltételek nélkül támogatták azt, annak ellenére, hogy korábban kritikát fogalmaztak meg a kormányprogrammal kapcsolatban – jelentette ki Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a néppárt álláspontja továbbra is az, hogy a kormány támogatását feltételekhez kell kötni. Egyebek mellett rendezni kell az autópályák ügyét, a visszaszolgáltatásokat, a nyelvi jogi és a szimbólumhasználattal kapcsolatos kérdéseket is – mutatott rá Szilágyi. „Mindannyiunk számára világos: Erdélyt az itt élő románokkal és magyarokkal együtt diszkrimináció éri, amikor megpróbálják gazdaságilag és infrastrukturálisan is ellehetetleníteni. Épp ezért szeretettel várjuk Viorica Dăncilă kormányfőt Erdélybe, hogy személyesen is felmérje a régió állapotát” – mondta a néppárt elnöke.

Erdély

 

Tudose megígérte, hogy elnézést fog kérni az akasztós nyilatkozatáért

– maszol.ro, transindex.ro, Marosvásárhelyi Rádió, Krónika

Mihai Tudose nyilvánosan bocsánatot fog kérni a „székelyakasztós” kijelentései miatt. Legalábbis ezt ígérte az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) tartott meghallgatásakor. A CNCD elnöke, Asztalos Csaba felkérte a volt miniszterelnököt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a kijelentése miatt. Asztalos Csaba a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta, Mihai Tudose meg is ígérte, hogy a következő napokban nyilvánosan elnézést fog kérni. Beszámolója szerint a politikus azzal védekezett: nem a székelyek felakasztására gondolt, amikor a fenyegetőző nyilatkozata elhangzott, hanem azokra a tisztségviselőkre, akik a törvény betartásáért felelnek Székelyföldön.

 

Nem szavazta meg a marosvásárhelyi iskolahálózatot az RMDSZ-frakció

– maszol.ro

Nem szerepelt benne a katolikus gimnázium, ezért az RMDSZ nem szavazta meg a marosvásárhelyi tanács keddi ülésén a város iskolahálózatáról szóló határozatot. A Maros megyei főtanfelügyelő, Ioan Macarie a sajtónak elmondta, hogy csupán hét tanuló jelezte szándékát, hogy a katolikus gimnáziumban szeretne tanulni – ezért nem szerepel a 2018-19-es tanév iskolahálózat-tervében a felekezeti tanintézmény. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei, a 2017-18-as tanévre sincs elfogadott iskolahálózata a városnak, és annak ellenére, hogy erről legkésőbb 2017. december 15. kellett volna dönteni az idén ősszel kezdődő tanév iskolahálózatáról, ez még mindig nem történt meg. Az RMDSZ helyi önkormányzati képviselői szerint nem fogadható el az iskolahálózat a katolikus iskola nélkül. Ezért a keddi ülésen nem szavazták meg a határozatot. Vass Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ városi szervezetének elnöke úgy fogalmazott, várakozó álláspontra helyezkednek, és amíg a katolikus gimnázium nem lesz része az iskolahálózatnak, a tervezetet elfogadhatatlannak tartják és nem szavazzák meg.

 

Székelyudvarhelyen temetik szombaton Verestóy Attilát

– Krónika, szekelyhon.ro

Dr. Verestóy Attila szenátor földi maradványait február 3-án, szombaton helyezik örök nyugalomra a székelyudvarhelyi belvárosi református temetőben. Ezt megelőzően, a Belvárosi Református Egyházközség templomában 12 órától részvétnyilvánítás, 14 órától gyászszertartás lesz – tájékoztatott az RMDSZ szerdai hírlevele. Dr. Verestóy Attila, Hargita megye szenátora, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke életének 64. évében, 2018. január 23-án méltósággal viselt gyógyíthatatlan betegségben hunyt el.

 

Lemond a Főtér.ro főszerkesztője

– Krónika, transindex.ro

Lemondott a Főtér vélemény- és szemleportál főszerkesztői tisztségéről Papp Attila Zsolt. Az újságíró tegnap megjelent írásában közölte, egy szerkesztőségnek – a működéshez szükséges eszközök és feltételek megteremtésén, az újság „konszolidálásán” túl – képesnek kell lennie újra meg újra kitalálnia önmagát, innovatív módon megtalálnia saját helyét a nyilvánosság változó viszonyai közt. Papp közölte: marad a portálnál, ám február elsejétől Fall Sándor szerkesztő látja el a főszerkesztői teendőket a Főtérnél. A Kolozsvárt szerkesztett portált kiadó Erdélyi Médiatér Egyesület tavaly decemberben 1,4 milliárd forint támogatást kapott a magyar kormánytól.

Erdély

 

Eckstein: vannak inkompetens bírák, de nincs „magyarüldözés” az igazságszolgáltatásban

– transindex.ro

Eckstein Kovács Péter ellenzi az igazságügyi törvények módosítását. Szerinte nincs szó „magyarüldözésről” az igazságszolgáltatásban, hiszen az RMDSZ-nek még mindig a legkisebb arányban gyűlt meg a baja az igazságszolgáltatással.

 

Nem lesz elég a tanári fizetésekre a gyereklétszám után kapott fejkvóta?

– maszol.ro

Megszorításokra kényszerülnek a háromszéki tanintézmények. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint a gyereklétszám alapján kiutalt „fejkvóta” nem fedezi a kiadásaikat ezért kénytelenek lefaragni a költségeket, ahhoz, hogy ki tudják adni a fizetéseket.

 

Ezt nevezzük elszigetelődésnek!

– Páva Adorján – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „az RMDSZ elszigetelődött a romániai társadalom haladó gondolkodású tagjaitól, éppen azoktól, akiktől hosszú távon, de talán belátható időn belül remélhetünk valamit. A szövetség hátat fordított az erdélyi közhangulatnak, tízezrek csalódottságának, felháborodásának, és tevékenyen hozzájárult a politikából kiábrándultak táborának felduzzasztásához. Az RMDSZ szép csendben elhatárolódott saját kampányszlogenjétől is, amelyben Nagyváradot, Kolozsvárt, Erdélyt mentették Bukaresttől, sőt – a nemzetközi aggodalmakra is fittyet hányva – most még a „vörös pestis” terjesztéséhez is asszisztál”

Felvidék

 

Kisebbségre szabott tartalom az iskolában

– Új szó

Akcióterv és talán szándék is van arra, hogy a magyar iskolákban néhány tantárgy oktatási alapelve módosuljon. Szakemberek szerint előrelépés lesz, ha a kisebbségek igényeinek megfelelően módosul egyes tantárgyak tartalma. A Történelemtanárok Társulása jó ideje próbálja keresztülvinni az oktatási minisztériumban, hogy új kerettantervet fogadjanak el a magyar történelemórákra. A tárca és az Állami Pedagógiai Intézet (ŠPÚ) is több alkalommal elutasította a kérést. Simon Attila történész szerint e nélkül nincs értelme új tankönyveket írni a magyar iskoláknak. Az elutasítás okairól a Martina Lubyová (SNS-jelölt) vezette oktatási minisztériumot és az ŠPÚ-t is megkérdeztük. „A történelemórák kerttantervének módosítása szerepel azon feladatok között, melyeket a kormány egyik határozatában megfogalmazott. Ebben több tantárgy, köztük a történelem, a zenei nevelés és a honismeret oktatási dokumentumainak elkészítése is szerepel” – közölte a tárca sajtóosztálya.

Felvidék

 

Három helyszínen két-két előadást tart a Magyar Állami Operaház a Felvidéken

– MTI, hirek.sk

Erkel Ferenc operájával, a Hunyadi Lászlóval és Lehár Ferenc operettjének, A víg özvegynek a balettfeldolgozásával mutatkozik be februárban a Magyar Állami Operaház három felvidéki városban, ahol korábban még sosem szerepelt a társulat - hangzott el a Pozsonyi Magyar Intézetben szerdán tartott sajtótájékoztatón. A bemutatkozást a Kárpát-Haza Operatúra második turnékörútjának keretében szervezték. A magyar kormány által támogatott projekt célja, hogy valamennyi határon túli területen nagyszabású előadásokat mutassanak be az ott élő magyar közösségnek, megszólítva a többségi nemzet képviselőit is.

 

Focus-felmérés: tovább őrzi jelentős elsőbbségét a Smer

– bumm.sk, hirek.sk, Körkép, Új Szó

Ha január végén kerülne sor a parlamenti választásokra, akkor az Irány-Szociáldemokrácia a voksok 25,5 százalékával győzne. Így a novemberi Focus-felmérés adataival összevetve 1 százalékos javulást könyvelhet el. A legerősebb kormánypártot az SaS a szavazatok 13,1, az OĽaNO 11,4, a Boris Kollár-féle Család vagyunk pedig 9 százalékkal követné. A Most-Hídnak 5,7 százalékos támogatottságat mértek, a Magyar Közösség Pártja pedig a felmérés szerint 3,9 százalékon áll.

 

Idén is megrendezik a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozóját

– hirek.sk

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2018. április 7-8-án, Rozsnyón „A személyre szabott tanulás pedagógiája” (Minden iskola kiváló iskola)címmel kétnapos szakmai konferencia keretében rendezi meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXIV. Országos Találkozóját.

Vajdaság

 

Magyarkanizsa: Akció a dohányfüst elleni küzdelem napján

– Vajdaság.ma

A dohányfüst elleni nemzeti napról – a Közegészségügyi Intézet koordinálásával – ma délelőtt sok más szerbiai intézmény mellett Magyarkanizsán is megemlékeztek. Az Egészségház előcsarnokában szórólapokat osztogattak a betérő pácienseknek, egyúttal felvilágosították őket a dohányzás ártalmairól is.

 

Tartományi támogatások a vajdasági önkormányzatoknak

– Pannon RTV

Vajdaság

Huszonhat város és község 36 projektje nyert támogatást a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken, összértékük mintegy 2,3 milliárd dinár. Zenta község 26 millió dináros támogatást kapott. Ebből két utca aszfaltozását tudják megoldani a város területén. Körülbelül 60-80 nap múlva kezdődnek meg a munkálatok.

 

Vajdasági termékek is megjelennek az Áldomás termékcsaládban

– Pannon RTV

A Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója kiemelte, hogy az Áldomás termékcsaládba bekerülve a vajdasági termelők termékei is eljuthatnak a magyar áruházláncok polcaira. Oláh Zsanett a nap folyamán Újvidékre is ellátogatott. A Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója kiemelte, hogy az Áldomás termékcsaládba bekerülve a vajdasági termelők termékei is eljuthatnak a magyar áruházláncok polcaira.

Kárpátalja

 

Felújított I. világháborús emlékműveket adtak át Ungváron

– karpatalja.ma

Ünnepélyes keretek között felavattak két felújított I. világháborús emlékművet a megyeszékhelyen január 30-án. Az Ungvárhoz tartozó Radvánc temetőkertjének bejárata mellett álló emlékjel márványtábláján az egykor önálló közigazgatási egységnek számító település hősi halottainak névsora olvasható. Az emlékművet sajnos nem kímélte az idő, s egészen a közelmúltig az építmény közvetlen környezete is elhanyagolt látványt nyújtott. Ám az I. világégés centenáriumára végre megújulhatott az emlékhely.

 

Megtartották az Örökségünk a reformáció című pályázat díjátadó ünnepségét

– karpatalja.ma

Vidám hangulatú találkozón, 2018. január 25-én Nagyberegen került sor az Örökségünk a reformáció irodalmi pályázat eredményhirdető és díjátadó ünnepségére. A Küldetésben és a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) honlapján közzétett pályázati felhívás a református líceumok diákjait szólította meg azzal a céllal, hogy a Reformáció 500. évfordulójának évében vessék papírra, hogy mai fiatalokként hogyan viszonyulnak ehhez a csodás és felelősségteljes örökséghez.

 

Ígéret helyett jogi garanciák kellenek!

– Kárpátalja

A nemzeti kisebbségek oktatása terén az új ukrán oktatási törvény elfogadása következtében előállt helyzetről egyeztetett múlt szerdán Párizsban Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkár, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter. Az Egyesült Államok párizsi nagykövetségének meghívására a találkozón részt vett Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. A KMKSZ vezetője tájékoztatta a feleket a kárpátaljai magyarság helyzetéről, különös tekintettel az oktatási törvény végrehajtására.

Kárpátalja

 

Elkezdődtek a közgyűlések a KMKSZ alapszervezeteiben

– Kárpátalja

Elkezdődött a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeti közgyűléseinek időszaka, amelyeken összegzik az elmúlt ciklusban elvégzett munkát és megfogalmazzák az újabb, aktuális célokat.

 

Az ukrán–magyar határon vizitált a budapesti ukrán nagykövet

– Kárpátalja

Ljubov Nepop, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete január 30-án munkalátogatást tett az ukrán–magyar határon – derül ki az ukrán külügyi tárca weboldalán megjelent közleményből. Az ukrán diplomata felkereste az épülő Nagypalád–Nagyhódos, valamint a Tiszaújlak–Tiszabecs és az Asztély–Beregsurány határátkelőhelyeket.

 

Kiürül Ukrajna?

– Szőlősi Hunor – Figyelő

Januártól a korábbi 3200-ról 3723 hrivnyára nőtt a bruttó minimálbér északkeleti szomszédunkban. A statisztikában jól mutató, 16,3 százalékos emeléssel azonban az a gond, hogy a nettó kereset így is csak mintegy 30 ezer forintot ér, miközben a tavalyi infláció mértéke is nagyjából ennyi volt.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. február 1-i számában olvasható)

Muravidék

 

Rádiós visszapillantó, tévés közönségtalálkozók, ősszel jubileumi rendezvény

– nepujsag.net

Nemzetiségi sorsban a legfontosabb feladatok közé tartozik az anyanyelv használata, fejlesztése. Szlovéniában magas szintű jogokkal élhet a muravidéki magyarság több területen is, az egyik fontosabb közülük a tájékoztatás. A magyar anyanyelven történő tájékoztatást szolgálja az idén 60 éves Muravidéki Magyar Rádió, illetve a 40 éves Hidak című műsor.

 

Nem ápolni kell a kultúrát, hanem fejleszteni

– nepujsag.net

Vasárnap Kapcán megünnepelték a magyar kultúra napját, amelynek egyik aktualitása a kultúra lovagja-cím múlt heti odaítélése volt a művelődési egyesület elnökének és a népdalkör vezetőjének, Herženjak Máriának.

 

A magyar kultúra napja Hodoson

– nepujsag.net

Muravidék

Isten, áldd meg a magyart!” mottó alatt ünnepelték szombaton Hodoson a magyar kultúra napját. Az Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesület szervezésében egy teltházas rendezvénynek adott otthont a művelődési ház. A fellépőket a színpadon felállított hímzéskiállítás ölelte körbe.

 

Odaveszett közösség

– nepujsag.net

A második világháború előtt a Muravidéken mintegy 460 zsidó élt, többnyire Lendván és Muraszombatban. A háborút csak néhányan élték túl. A felkutatott adatok szerint a németek koncentrációs táboraiban 392 muravidéki zsidó vesztette életét, közöttük volt szinte a teljes lendvai közösség. A holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én Lendván is rendezvénysorozattal emlékeztek a világtörténelem legnagyobb áldozattal járó népirtására, mely megváltoztatta a kisváros életét is.

 

Magyar könyvsarok a pártosfalvi óvodában

- Muravidéki Magyar Rádió

A Magyar sarok kialakításához segít hozzá a Muravidéken is a magyar kormány. Az első oktatócsomagot ma délelőtt adta át Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke Varga Edit alelnökkel, aki az óvodafejlesztő program vezetője is egyben. Botka Ágnes összeállítása következik.