Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Folytatja az RMDSZ a román kormánykoalíció pártjaival fennálló együttműködését

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, MTI

Folytatja az RMDSZ a román balliberális kormánykoalícióval kötött megállapodásban rögzített együttműködést – döntötték el kedden a szövetség parlamenti frakciói. Kelemen Hunor szövetségi elnök a képviselőházi és szenátusi frakciók ülését követően közölte, szavazással döntöttek az együttműködés folytatása mellett. Hozzátette, az RMDSZ a 2016-os választás követően kötött megállapodásban szereplő alapelvek mentén folytatja a párbeszédet a jövő héttől kezdődően különböző projektek kapcsán. Kelemen elsősorban a jelenlegi parlamenti politikai felállással, valamint a román ellenzéki pártok magatartásával indokolta a döntést, emlékeztetve, hogy csak a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció vezetői voltak hajlandóak a párbeszédre az RMDSZ-szel. A politikus úgy vélte, hogy hiba lenne, ha az RMDSZ elszigetelné magát a törvényhozásban.

 

 

Mától a postákon is aláírható a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés

– MTI, hirado.hu, origo.hu, 444.hu, 888.hu, ATV, Magyar Idők

Mától a postákon is aláírható a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) a határon túli magyarok jogaiért - közölte a Rákóczi Szövetség az MTI-vel. Mint írták, jelenleg nincs olyan átfogó európai uniós szabályozás, amely megfelelő jogi védelmet biztosítana az európai őshonos nemzeti közösségeknek. Amennyiben sikerül összegyűjteni egymillió aláírást, az Európai Bizottság köteles foglalkozni a több mint 50 millió őshonos kisebbség, köztük a határon túli magyarok ügyével. Hangsúlyozták: a határon túli magyarok számára kulcsfontosságú, hogy a magyarországi emberek aláírásukkal támogassák a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést.

 

Magyarország

 

Simicskó: Bátorságával, hazaszeretetével példát mutatott Görgei Artúr

– MTI, hirado.hu, magyarhirlap.hu

Bátor kiállásával, helytállásával, hazaszeretetével is példát mutatott Görgei Artúr 1848-49-es honvédtábornok, hadügyminiszter – emelte a honvédelmi miniszter kedden, Budapesten, 200 éve született honvédtábornok lovas szobránál. A koszorúzáson Simicskó István úgy fogalmazott: megmaradni magyarként, bármilyen viharos idők is vannak; ez volt Görgei Artúr, ez a Magyar Honvédség és minden magyar küldetése.

Magyarország

Oláh Zsanett: a kereskedőház fennállása óta 5,5 milliárd forint értékű üzletkötés valósult meg

– MTI, hirafo.hu

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) 2,5 éves fennállása óta, 22 irodájának köszönhetően eddig 5,5 milliárd forint értékű üzletkötés valósult meg - mondta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója kedden az M1 aktuális csatornán. Kiemelte: az MNKH arra törekszik, hogy feltérképezze az exportképes és versenyképes határon túli magyar vállalkozásokat, amelyek fontos partnerei lehetnek a magyarországi vállalkozásoknak. A kereskedőház azért dolgozik, hogy a Kárpát-medencei vállalkozásokat együttműködésre sarkallja - tette hozzá.

 

Ötéves az Öt kontinens - egy nemzet című műsor

– MTI, hirado.hu

Ötéves az Öt kontinens - egy nemzet című műsor, amely a világban élő magyarokkal ismerteti meg a nézőket a Duna World csatornán - hangzott el az M1 aktuális csatornán. A heti rendszerességgel, szombat délelőttönként jelentkező magazinműsor a diaszpórában élő magyarokról készül - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztője elmondta, hogy a 26 perces adás, amely a Duna World egyetlen saját gyártású műsora, a híd és a közvetlen kapocs szerepét kívánja betölteni Magyarország és a világ különböző részein élő magyarság tagjai között.

 

25. Diákok Határok Nélkül – Magyarságismereti Mozgótábor

– karpatalja.ma

A kanadai Rákóczi Alapítvány pályázatot hirdet a 25. Diákok Határok Nélkül – Magyarságismereti Mozgótábor programjain való részvételre 2018-ban. Tanulmányaikban eredményes, tehetséges, kreatív, talpraesett 15–19 éves középiskolai, gimnáziumi, líceumi, szakközépiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek népünk történelme, hagyományai, irodalma és műemlékei iránt.

Erdély

 

Ma nincs tervezés, nincsenek nagy projektek, és jövőképe sincs Romániának. Csak idővesztegetés, az ország fejlődése

Szülőföldön magyarul: szerdától lehet pályázni a támogatásra

– maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. meghirdette a Szülőföldön magyarul program felhívását a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, illetve hallgatói támogatás igénylésére a 2017/2018-as tanévre. Az oktatási-nevelési támogatás összege 22 400 Ft, a hallgatói támogatás összege 2 800 Ft. Leadási határidő: január 31. – március 14. Az igénylések leadásához – akárcsak tavaly – kötelező melléklet az igénylő szülő érvényes személyazonossági másolata, a gyermek érvényes személyazonossági másolata vagy születési bizonyítvány másolata, igazolás a tanintézménytől, amely tartalmazza az oktatás nyelvét valamint az igazolatlan órák számát, és amennyiben a szülő családneve nem egyezik a gyermek családnevével, ezt indokló irat.

Erdély

 

Az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója nem fogadta el az iskolahálózat tervezetét

– transindex.ro, szekelyhon.ro

Az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója a 2018. január 30-i önkormányzati ülésen, tekintettel arra, hogy az iskolahálózati tervezetben még nem szerepel a Katolikus Gimnázium, nem fogadta el az iskolahálózatot, áll a Szövetség közleményében. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az iskolát létrehozó törvényt az RMDSZ kezdeményezésére a képviselőház elfogadta, ellenben annak következtében, hogy az államfő visszaküldte a parlamentnek az oktatási törvény azon módosítását mi szerint törvény alapján létrehozható egy iskola, várakozó álláspontra helyezkedünk, és amíg az iskola nem lesz része az iskolahálózatnak, addig számunkra ez az iskolahálózat tervezet elfogadhatatlan, írja a közlemény.

 

Kelemen Hunor nem tartja valószínűnek, hogy félretájékoztatták volna az EB-t

– transindex.ro

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nem tartja valószínűnek, hogy az Európai Bizottságot félretájékoztatták az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban, de meggyőződése, hogy további párbeszédre van szükség a témában a hazai illetékesek és az európai hivatalosságok között. Az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciójának ülését követően többek között azt kérdezték az újságírók Kelemen Hunortól, hogy szerinte téves tájékoztatást kapott-e az EB az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban. „Nem hiszem, hogy félretájékoztatták őket, de még egy tárgyalás semmiképpen sem árthat. Ezt a miniszterelnök, az igazságügy-miniszter, a kormánytagok, a parlament két házának elnöke hivatott folytatni, és úgy értesültem, hogy lesz egy vitanap a témáról az Európai Parlamentben. Gondolom, a kormányfő, az igazságügyi tárca vezetője jelen lesz ezen, és megvédi majd Románia álláspontját”, mondta Kelemen Hunor.

 

Korodi a kormánykoalíció támogatásáról: laza együttműködés, hogy megússzuk a centenáriumot

– Krónika

Nehéz a jelenlegi parlamenti támogatási megállapodást az eddigi eredményekhez kötni, inkább a centenárium éve befolyásolta a döntést – szögezte le a Krónika megkeresésére Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, miután a szövetség frakciói kedden arról határoztak, hogy a tavaszi ülésszakban is fenntartják a koalíciós pártokkal a parlamenti támogatásról megkötött megállapodást. Az RMDSZ politikusa a Krónikának kifejtette, a 2018-as esztendő számos kihívást jelent a szövetség számára, el kell kerülniük a magyar közösség stigmatizálását, azt, hogy konfliktusos helyzetbe sodorják, ezért van szükség arra, hogy legyenek működő mechanizmusok a román politikai pártokkal való párbeszéd kialakítására, és ebben van szerepe a parlamenti együttműködésnek.

 

Erdély

Újból a katolikus gimnázium ellen foglalt állást Maros megye főtanfelügyelője

– szekelyhon.ro

A 2018/149-es tanévben csak hét diák iratkozna a katolikus iskolába – jelentette ki a Marosvásárhelyen megjelenő Zi de zi napilapnak adott interjúban Ioan Macarie, Maros megye főtanfelügyelője. Szerinte már csak azért sem hozható létre újra az iskola, mert a törvény szerint annak állami ingatlanban kellene működnie. Ráadásul Klaus Johannis államfő visszaküldte az iskola létrehozását segítő törvényt a parlamentbe. Ilyen körülmények között Marcarie arra kérte az önkormányzati képviselőket, hogy vitatkozásaik közepette az oktatás „valós problémáira” is szenteljenek időt és figyelmet. A tavaly felszámolt iskola szülői bizottsága nevetségesnek és arrogánsnak tartja Macarie újabb állásfoglalását a magyar nyelvű felekezeti tanintézmény ellen.

 

Négyszázezer eurós adósságot halmozott fel az SZKC, az önkormányzat újjáélesztené a kézilabdát

– Krónika, szekelyhon.ro

Egy városi sportklub és a kézilabda akadémia révén kívánja újjáéleszteni a székelyudvarhelyi kézilabdát a városi önkormányzat, miután a megszűnés szélére került az SZKC. A székelyudvarhelyi önkormányzat szerint az elmúlt napokban nagyon sok időt és energiát áldoztak arra, hogy a klub háza táján kialakult „áldatlan anyagi állapotok” ellenére megmentsék a kézilabdacsapatot. A klub vezetősége a múlt hét végén ismertette a város vezetőségével az SZKC anyagi helyzetét, amely szerint közel 400 ezer eurós tartozás halmozódott fel a játékosok ki nem fizetett fizetései, valamint az adótartozások miatt. A felek ekkor szembesültek azzal a ténnyel, hogy az adótartozások miatt napok kérdése az SZKC bankszámláinak a zárolása.

 

Az RMDSZ elmondta, hogy mit szeretne a következő politikai ülésszakban

– transindex.ro

A magyar oktatás, a közösségi jogok, a középosztály és a jogállamiság megerősítése, a szegénység felszámolása és az emberek életének minőségi javítása lesz az RMDSZ politikai prioritása a következő ülésszakban, tájékoztat közleményében a szövetség. Az alakulat szenátusi és képviselőházi frakciója együttes ülés keretében listázta kedden azokat a témaköröket, amelyeket a 2018-as tavaszi parlamenti ülésszakban prioritásként fog kezelni. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Korodi Attila elmondta, a szövetség alsóházi tagjai az elkövetkező félévben is kiemelten kezelik a parlamenti eljárásban lévő törvénytervezeteket, illetve olyan törvénycsomagok előkészítésén dolgoznak, amelyek az oktatási rendszer erősítését, az életminőség javítását, a szegénység felszámolását célozzák.

 

Nem segít a tanügyi tárca

– Krónika

Elutasító választ adott az oktatási minisztérium a Kovászna megyei tanfelügyelőség beadványára, amelyben azt kérték, hogy a szaktárca módosítsa az angol tantárgyverseny új szabályzatában a kisebbségi diákokat hátrányosan megkülönböztető előírásokat. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint az ügy holtpontra jutott, ők nem tehetnek most többet.

Erdély

 

Szobrok „belharca” Marosvásárhelyen

– Krónika

Hivatalosan is kihirdette tegnap a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, hogy ki nyerte meg a Bethlen Gábor egészalakos szobrának megalkotására kiírt pályázatot: a városháza Harmath István székelyudvarhelyi szobrászművészt kérte fel a mű elkészítésére. Ezzel egy időben az Erdélyi iskola (Şcoala Ardeleană) elnevezésű szoborcsoport elkészítésére kiírt pályázatot is lezárták. A szobrok pontos helyszínét illetően a helyi képviselő-testület még nem hozta meg a végső döntést.

 

Felvidék

 

Módosították a komáromi határhíd kiviteli szerződését

– Magyar Idők, bumm.sk

Már tervezik vagy meg is kezdték a kivitelezését annak az öt új hídnak, amelyek összeköttetést biztosítanak legnagyobb folyamunk, a Duna két partja között, míg a hatodik, a váci csupán tanulmánytervben szerepel. A komáromi határhíd kiviteli szerződését a napokban módosították, írta a Magyar Idők.

 

Csak beszélünk a reformokról

– Felvidék Ma

Dr. Albert Sándor professzor, a Selye János egyetem alapító rektora, oktatásügyi szakember 30 évig volt a nagy múltú kassai Ipari tanára, később igazgatója. Tanított a Kassai Műszaki Egyetemen, 2017-ben pedig megkapta a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat. Mint tapasztalt oktatót és szakembert kérdezték a felvidéki szakképzés helyzetéről, jelenéről és jövőjéről.

 

Óvodatámogatás, sok kérdőjellel

– Új Szó

A Dunaszerdahelyi járás óvodái kapták a legtöbb támogatást a Bethlen Gábor Alap által menedzselt óvodafejlesztési programból. Az 5,341 millió euróból a 16 meghívott óvoda 1,971 millió euró (611,2 millió forint) támogatásban részesült. Tavaly szeptemberben harangozta be a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a magyar kormány képviselői, hogy a magyar kormány zárt, vagyis meghívásos pályázaton keresztül 58 hazai óvoda felújításához és bővítéséhez járul hozzá.

 

A Kisebbségi Kulturális Alap támogatási rendszeréről beszélgettek Zselízen

– Felvidék Ma

Zselíz városa volt a helyszíne annak a beszélgetésnek, amelyen Rigó Konrád kulturális államtitkár a minisztérium új támogatási rendszerét ismertette. A január 30-i találkozón a zselízi, párkányi valamint az ipolysági körzet önkormányzatai, szervezetei illetve intézményei képviseltették magukat.

Felvidék

 

Különös egyezség Nyitrán

– Felvidék Ma

Ellenzékiként hirdeti az MKP a tegnap megválasztott Nyitra megyei alelnökét, de lapunk információi szerint a következő öt évben az MKP is együtt fog működni a Smer–SNS–Híd-koalícióval. Az MKP lépése nem tetszik a jobboldali pártoknak sem. Az Új Szó információi szerint a következő öt évben Nyitra megyében a Smer–SNS–Híd-koalíciót – amely független képviselőkkel is kiegészül – az MKP képviselői is támogatni fogják, igaz erről nem kötöttek szerződést. Az együttműködést megerősíti, hogy az önkormányzat hétfői ülésén Csenger Tibort, az MKP képviselőjét megyei alelnökké választották. A másik három alelnök a Smer–SNS–Híd frakcióból került ki: Marián Kéry a Smer, Eva Antošová az SNS, Igor Éder pedig a Híd képviseletében kapott alelnöki poszto

 

Vajdaság

 

A tartomány 55,3 millióval támogatja a palicsi turisztikai infrastruktúra fejlesztésének projektjeit

– Vajdaság.ma

Vajdaság Autonóm Tartomány Nagyberuházási Igazgatósága január elején írt ki pályázatot a helyi és regionális gazdaság fejlesztésére irányuló projektek pénzelésére és társfinanszírozására.

 

Nagybecskereken is megkezdődött a "Kisbaba, Isten hozott!" elnevezésű projektum második fázisa

– Vajdaság.ma

Ana Brnabić kormányfő ma Nagybecskerekre látogatott Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterrel, Zoran Đorđević munkaügyi miniszterrel, és dr. Slavica Đukić Dejanović népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszterrel együtt.

 

Közelebb az iskolapadokhoz”

– Vajdaság.ma

A projektum célja szorosabb kapcsolatot létrehozni a tartományi nevelési-oktatási intézmények és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság között.

 

Együttműködő partnereket keresnek

– MagyarSzó

A Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási helyi szervezete hétfőn előadást szervezett az integrátori szerződésekkel kapcsolatban a helyi kultúrotthonban.

Kárpátalja

 

Elkészült a Momentum Doctorandus 2018-as felvételi tájékoztatója

– karpatalja.ma

Az idei évben hatodik alkalommal készítette el az immár hagyományosnak tekinthető Felvételi tájékoztatóját a Momentum Doctorandus, a kárpátaljai magyar doktoranduszok szervezete. A kiadvány célja, hogy segítséget nyújtson az egyetemi, főiskolai tanulmányokra készülő diákoknak, szüleiknek és tanáraiknak az évről évre változó felvételi eljárásokban való eligazodásban, legyen szó akár a szülőföldi, akár a magyarországi rendszerről, kiemelve a kárpátaljai magyar továbbtanulási lehetőségeket. Így a felvételi tájékoztató egyik fő célja a szülőföldön való jövőtervezés ösztönzése is.

 

Akkor kezdődött Európa hanyatlása – Megújult a radvánci I. világháborús emlékmű

– Kárpátalja

Radvánc ma Ungvár külvárosa, de az első világháború idején még egy kb. ezer lakosú, önálló község volt, ahol többségében magyarok éltek, de jelentős volt a sváb kisebbség is. A kisközségből besorozott katonák közül tizenketten estek el az I. világháború frontjain, nekik állítottak emléket a falu temetődombja szélén lévő egykori kőfejtőben kialakított emlékhelyen a hozzátartozók. Az időközben rossz állapotba került emlékművet a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány újította fel a Rákóczi-főiskola szakmai hozzájárulásával és a Bethlen Gábor Alap anyagi támogatásával.

 

XII. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny

– Kárpátalja, Kárpáti Igaz Szó

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg Kárpátalja egyik legnépszerűbb turisztikai rendezvényét a beregszászi járási Mezőgecse a KMKSZ és a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal támogatásával. Idén a böllérversenyen tizenkét csapat vett részt, bemutatva saját településük, régiójuk hagyományos ízeit.

 

Megnyílt a IX. Carpathica Art Expo

– Kárpáti Igaz Szó

Bár a kiállítás régi helyszínen, az ungvári skanzenben volt, ám mégsem az eddig megszokott helyén, a földszinti nagyteremben, hanem egy szinttel feljebb, az épület emeleti részében található kisteremben nyílt meg a IX. Carpatica Art Expo, mint a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat záróakkordja.

 

Őrvidék

Dédapám nagy háborús története“

–volksgruppen.orf.at

Őrvidék

Dédapám nagy háborús története“ címmel hirdet pályázatot a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány középiskolás diákok számára. Az egykori Vasvármegye területén - így Burgenlandban is - élő diákokhoz intézik a felhívást, melynek célja az emlékezés, a kegyelet, a hagyományok tisztelete az utókor számára.