Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

KKM: Szijjártó ukrán kollégájával és az amerikai államtitkárral egyeztet

– MTI, Magyar Idők, Hirado.hu, kormany.hu Origo, OrientPress

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán rendkívüli magyar-ukrán-amerikai háromoldalú találkozón vesz részt Párizsban, az egyeztetésen Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel és Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral tanácskozik. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a párizsi Intercontinental Hotelben rendezendő találkozón Szijjártó Péter delegációjában helyet kap Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. A megbeszélés fő témája az új ukrán oktatási törvény lesz, amely "alapvetően csorbítja a kisebbségek jogait" - közölte a helyettes államtitkár.

 

Liviu Dragnea elhatárolódott Tudose „fellógatós” kijelentésétől

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló

Nyilvánosan elhatárolódott a maga és alakulata nevében Liviu Dragnea, a kormánykoalíció vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kedden Mihai Tudose volt miniszterelnök magyarokat fenyegető korábbi nyilatkozatától. Dragnea az RMDSZ képviselőivel folytatott egyeztetés után a parlamenti folyosón várakozó újságírók előtt azzal magyarázta eddigi hallgatását, hogy Tudose nyilatkozatának elhangzásakor nem akarta a PSD-n belüli akkori feszültséget befolyásolni. Liviu Dragnea kedden elmondta, hogy már a nyilatkozat napján Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során kifejtette álláspontját Tudose kijelentéséről. Mihai Tudose volt miniszterelnök halálbüntetésre és a székely zászlóra vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban a PSD elnöke azt válaszolta az újságíróknak, hogy „nagyon könnyű botrányt csinálni és viszályt szítani”.

 

Kelemen Hunor: a kormányra lépés kérdését már a választások után lezártuk

– MTI, Krónika, transindex.ro

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt nyilatkozta kedden a Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökkel és Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökkel való találkozója után, hogy a kormányra lépés kérdését már a választások után lezárták, és azóta ezt a témát sem az RMDSZ, sem a Szociáldemokrata Párt nem hozta szóba. „Megvan a matematikai többségük a parlamentben, és ezt a témát azóta nem nyitottuk meg” – mondta az Agerpres szerint Kelemen. Hozzátette: az RMDSZ meg szeretné tartani két államtikárát az oktatási minisztériumban és az etnikumközi hivatalban. Az RMDSZ megvárja a kormányprogramot és a Dăncilă-kabinet összetételét, és azt követően dönt, hogy miként szavaz a kormány iktatásakor – mondta a szövetségi elnök.

Vezető hírek

Hoffmann Rózsa: az ET elfogadta a kisebbségi nyelvek védelmét szorgalmazó jelentést

– MTI, hirado.hu, Origo

Az Európa Tanács elfogadta a regionális és kisebbségi nyelvek védelmével és támogatásával foglalkozó jelentést, amely kiemelkedő jelentőségű a határon túl élő kisebbségek megsegítése szempontjából - mondta Hoffmann Rózsa KDNP-s országgyűlési képviselő az MTI-nek kedden Strasbourgból telefonon nyilatkozva. A képviselő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésén bemutatott jelentésről beszámolva elmondta, abban nagy hangsúlyt kap az oktatás kérdése, amely a nyelvi kisebbségek kulturális identitásának egyik alappillére, valamint az ukrán oktatási törvény aktualitása miatt is figyelmet érdemel. Elmondta, hogy a jelentés kitér az anyanyelvű oktatás jelentőségére, a megfelelő tanárképzés megszervezésének fontosságára, az anyanyelvi tankönyvek alkalmazásnak szükségességére, valamint arra, hogy az államnyelvet hatékony módon sajátíthassák el a nyelvi kisebbségben élő közösségek.

 

A király integráló szerepét hangsúlyozták a tanácsadó testület tagjai egy kolozsvári sajtótájékoztatón

– MTI, Origo, Krónika, transindex.ro, Webrádió

Mátyás király népeket összefogó szerepét hangsúlyozták a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének tagjai a Kolozsvárra összehívott első tanácskozásukat követően Mátyás király szülőházában kedden tartott sajtótájékoztatójukon. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, az emlékév ötletadója úgy vélekedett, hogy Mátyás király alakja összekapcsolja Közép-Európa népeit, és azt az erős magyar államot mutatja fel, amely megvédte Európát az oszmán birodalom terjeszkedésétől, és kultúrában is példát mutatott. Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Háza igazgatója elmondta, hogy az emlékév keretében Erdélynek és Kolozsvárnak is kiemelt szerepe lesz. Az emlékév erdélyi nyitórendezvényének a kolozsvári Mátyás-napokat tekintik, amelyeket 26. alkalommal szervez meg február 23. és 25. között a kolozsvári Amaryllis Társaság.

 

Eszköze lenni az isteni kéznek – ismét felújított óvodákat adtak át Kárpátalján

– karpatalja.ma

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében ismét felújítottak három magyar tannyelvű óvodát Kárpátalján. A korszerűen felújított és felszerelt óvodákat ünnepélyes keretek között adták át január 23-án Aklihegyen, Forgolányban és Tiszakeresztúrban. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy egyre inkább érezhető a magyar kormány azon törekvése, miszerint a Kárpát-medencében minden magyar egy nemzeti közösséghez tartozzon, határoktól függetlenül. kormánybiztos kiemelte, hogy a két ütemben zajló óvodafejlesztési program keretében Kárpátalján 22 óvoda építését és 80 óvoda felújítását, fejlesztését végzik.

 

Magyarország

 

Rákóczi Szövetség: Kárpát-medencei utazási lehetőség magyarországi középiskolásoknak március 15-én

2018. január 24. – MTI, Magyar Idők

Idén is meghirdeti március 15-i diákutaztatási programját a Rákóczi Szövetség magyarországi középiskolások számára, azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence valamely határon túli településére utazzanak és az ott élő társaikkal közösen ünnepeljenek. A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a programot pályázati formában hirdették meg, arra bármely magyarországi középiskola jelentkezhet. A pályázat feltétele, hogy egy határon túli település magyar középiskolájához látogasson az utazó iskola csoportja és közösen ünnepeljenek március 15-én. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat, amelyhez a Rákóczi Szövetség - az utazásban résztvevő diákok számától függően - akár 250 ezer forint utazási támogatást biztosít.

 

Mátyás-emlékév - Interaktív időutazás a Magyarság Házában

– MTI, Magyar Idők

Interaktív időutazás várja az érdeklődőket a Magyarság Házában szerdán Budapesten Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560. évfordulóján. A Mátyás király-emlékév soron következő eseményén a gyerekek mesék, mondák, legendák, korabeli eszközök és használati tárgyak, zenék, valamint egy huszonegyedik századi sólyom segítségével tehetnek kirándulást a középkorba - közölte a Magyarság Háza kedden az MTI-vel. Emellett lesz íjászat, kardvívás, gyertyamártás, ügyességi játékok, fegyver-, hangszer-, zene- és solymász bemutató (sólyomsimogatással és -reptetéssel egybekötve) és reneszánsz flashmob is.

Erdély

 

Az autonómianyilatkozat miatt hőzöngött a bukaresti magyar nagykövetség előtt a Noua Dreaptă

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Az erdélyi magyar pártok január elején elfogadott közös autonómianyilatkozata és az ehhez nyújtott állítólagos anyaországi támogatás ellen tüntetett az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű román szervezet kedden a bukaresti magyar nagykövetség épülete előtt. A magát euroszkeptikus, keresztény és nacionalista mozgalomként meghatározó, a román sajtóban szélsőjobboldaliként, illetve ultranacionalistaként emlegetetett szervezet bejelentett és a hatóságok által jóváhagyott megmozdulásán a tüntetők létszáma nem haladta meg a rendfenntartókét. A demonstráció mintegy 15-20 résztvevője román zászlókkal és „Autonómiát majd a Marson, vagy távolabb kaptok” feliratú táblákkal érkezett, majd némán felsorakozott a külképviselettel szembeni járdán.

 

Erdély

Viorica Dăncilă szerint az RMDSZ „nem kérezkedett” kormányra

– Krónika, transindex.ro

Az RMDSZ nem kérte, hogy részt vállalhasson a kormányzásban – nyilatkozta Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök a szövetség képviselőivel, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével folytatott keddi egyeztetést követően. „Nem hangzott el ilyen igénylés az RMDSZ részéről” – mondta Dăncilă. A kijelölt kormányfő rámutatott, az egyeztetésen ismertette az RMDSZ-szel a kormányprogramot. „Az RMDSZ vélhetően tudni akarta, hogyan viszonyulok a dolgokhoz, hogyan fogunk majd együtt dolgozni a jövőben” – idézte az Agerpres hírügynökség a politikust.

 

Kelemen Hunor: Dăncilă pontosan ismeri a szakterületeket és tudott válaszolni a kérdésekre

– transindex.ro, maszol.ro

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arról beszélt, hogy keddi egyeztetésük alkalmával Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök úgy válaszolt a szövetség küldöttségének kérdéseire, hogy közben nem nézett a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökére, Liviu Dragneára. „Tetszett, hogy minden kérdésre úgy válaszolt, hogy közben nem nézett Dragnea pártelnökre. Mindaz, amiről a médiában szó volt, miszerint nem tud dolgokat, nem válaszol, nem igazolódott be. (...) Pontosan ismerte a szakterületeket, tudott válaszolni a kérdésekre. Nem úgy tűnt, hogy olyan ember lenne, aki mástól várja, mit kell mondania”, nyilatkozta a sajtónak az RMDSZ elnöke. Kelemen hozzátette, oktatással, infrastruktúrával és regionális fejlesztéssel kapcsolatos kérdésekről tárgyaltak Dragneával és Dăncilával.

 

Aláírásokat gyűjt a háromszéki MPP Székelyföld autonómiatervezetének támogatására

– MTI, Krónika, transindex.ro, Bihari Napló, maszol.ro, szekelyhon.ro

Székelyföldi aláírásgyűjtést hirdetett a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete a román parlamentben tavaly decemberben benyújtott székelyföldi területi autonómiastatútum-tervezet támogatására. Az aláírásgyűjtés elindítását Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az MPP Háromszéki szervezetének elnöke, a törvénytervezet beterjesztője jelentette be egy keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. A sajtótájékoztató után a politikus az MTI-nek telefonon elmondta, hogy habár az összegyűjtött aláírásoknak jogi érvényességük nem lesz, arra mindenképpen alkalmasak lesznek, hogy erőt mutassanak fel a parlamentbe benyújtott tervezet mögött.

 

Megújul a nagyenyedi vártemplom, 3,6 millió euró uniós pénzből restaurálják

– Krónika

Közel 3,6 millió eurós támogatásból restaurálják Negyenyed egyik jelképét, a református vártemplomot. A koraközépkori műemléknél már évekkel ezelőtt statikai problémákat észleltek, mondta el a Krónikának Tóth Tibor László református lelkipásztor. A vissza nem térítendő uniós támogatásból megvalósuló beruházásra már júniusban aláírta a szerződést a pályázó egyházközség a központi fejlesztési ügynökséggel, jelenleg a tervezési folyamat zajlik. A Fehér megyei kisváros református templomának helyreállítására közel 3,6 millió eurós támogatást ítéltek meg a Regionális Operatív Program (POR) keretében, a projekt szerint a 16,2 millió lejes beruházásból 15,8 millió lej a vissza nem térítendő uniós támogatás.

Erdély

 

Pályázatot hirdet magyar gyermekeknek szánt tankönyvek megírására az RMDSZ

– MTI, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló

Tankönyvek megírásának és illusztrálásának támogatására ír ki pályázatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, amely azt tervezi, hogy ezt minden évben megismétli. Elsőként azoknak az 1-5. osztályos tankönyveknek a megírását ösztönzi, amelyek sajátosan a magyar oktatásban tanított tantárgyakhoz tartoznak: ilyen a román nyelv és irodalom, a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, a zene és vallás.

 

Novák Csaba-Zoltán: nem fogunk duzzogva a sarokba vonulni a centenáriumi évben

– maszol.ro

Az erdélyi magyarság nagyon sok szellemi és materiális értéket adott ennek az országnak, szégyenkezni tehát nincs okunk – jelentette ki a Maszolnak a centenáriumi évről Novák Csaba- Zoltán történész, Maros megyei szenátor.

 

Milyen benyomást tett rá Viorica Dăncilă? Porcsalmi Bálintot kérdezték

– maszol.ro

A Dăncilă-kabinet támogatása és a koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodás elválasztható egymástól. Az együttműködés esetleges folytatásáról csak a kormány megalakulása után dönt az RMDSZ – tudta meg a maszol.ro Porcsalmi Bálint ügyvezető elnöktől. A politikus kedden részt vett a szövetség frakciói, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és kormányfőjelöltje közötti találkozón. Az egyeztetések után arról kérdezték: az új PSD-ALDE- kormány támogatásának feltételéül szabta-e az RMDSZ a számára fontos törvénytervezetek elfogadását a tavaszi parlamenti ülésszakban.

 

Elismerés: a Magyar Kultúra Lovagja lett Ábrám Zoltán

– szekelyhon.ro

A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést kapta szombaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület két tagja is, Széman Péter elnök mellett a marosvásárhelyi Ábrám Zoltán orvos és egyetemi tanár kapott elismerést. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány 1999 óta január 22-e környékén, a magyar kultúra napja alkalmából adja át az Egyetemes és a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Kultúra Apródja, valamint Magyar Örökség Serleg kitüntetéseket magyarországi, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Ebben az évben huszadik alkalommal adták át a kitüntetéseket a január 20-ai, a budapesti Magyar Kultúra Napja Gálán. Ez alkalommal a kuratórium 193 felterjesztésből választotta ki azt a 30 személyiséget, akiket lovaggá, illetve apróddá avattak. Ebben az évben az elismerés négy földrész tíz országát érintette.

Felvidék

 

Egyházi fenntartású bölcsőde nyílik Léván

– hirek.sk

A Lévai Református Egyházközség is bekapcsolódott a magyar kormány által indított és támogatott Kárpát-medencei bölcsőde- és óvodafejlesztési programba. A presbitérium a bölcsőde alapítása mellett döntött, amellyel erősíteni kívánják a városban lévő többi magyar tannyelvű oktatási intézményt. A tervek szerint a bölcsőde 2019 őszén nyitná meg kapuját a csöppségek előtt.

 

Csáky és Štefanec a vereknyei hulladéklerakat ügyének megoldására szólítják fel a kormányt

– Felvidék Ma, hirek.sk

Csáky Pál (MKP) és Ivan Štefanec (KDH) szlovákiai EP-képviselők arra szólították fel a szlovák kormányt, hogy vegye komolyan a szocialista rendszer egyik örökségének, a volt pozsonyi Dimitrov vegyiüzemből származó vereknyei hulladéklerakat ügyének a megoldását, amely a múlt rezsim környezetvédelemhez és emberéletekhez való felelőtlen hozzáállását bizonyítja. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága hétfőn tárgyalta a hulladéklerakat ügyében Orosz Örs által benyújtott petíciót.

 

Az Európai Parlament elé kerül a kisebbségek védelmének kérdése

– hirek.sk

A nemzeti kisebbségek számára nagyon fontos döntés született az Európai Parlament Petíciós Bizottságának ülésén. A Bizottság 23 támogató szavazattal 2 ellenszavazat mellett megszavazta a Csáky Pál EP-képviselő által kidolgozott határozattervezetet, amelynek címe A kisebbségek védelme és hátrányos megkülönböztetésük tiltása az EU tagállamaiban. A dokumentum ezáltal a Petíciós Bizottság hivatalos javaslatává vált, amelyről február 7-én hoz majd végleges döntést az Európai Parlament plénuma.

 

További támogatás igényelhető a Kisebbségi Kulturális Alaptól

– hirek.sk

További támogatást igényelhetnek a Kisebbségi Kulturális Alap második felhívása kapcsán tevékenységükhöz a hazai nemzeti kisebbségek. Az alap a szükséges információkat a www.kultminor.sk weboldalán tette közzé. Az arra jogosult szubjektumok február 19-ig igényelhetnek támogatást a képzőművészeti alkotások megvalósítása alprogramban. E felhívás a roma kisebbség kivételével valamennyi nemzeti kisebbségre vonatkozik.

 

Minority SafePack: összejön az egymillió?

– Új szó

Felvidék

Ugyan kisebb politikai adok-kapok övezi, a hírek szerint jó ütemben gyűlnek az aláírások Szlovákiában a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéshez. Az azonban továbbra is nagy kérdés, összegyűlik-e a szükséges egymillió aláírás, Európa más országaiban ugyanis nem ilyen jó a helyzet. Az egymillió aláírást legalább hét tagállamban kell összegyűjteni úgy, hogy teljesüljenek az adott országkvóták: Szlovákiában ez például 9750 aláírást jelent, nagyobb országokban természetesen a kvóta is magasabb, Németországban például 72 ezer. A szignók száma azonban valamivel több, mint két hónappal az aláírásgyűjtés lezárása előtt a Minority SafePack honlapja szerint még kevesebb, mint 450 ezer.

 

Bodó Renáta: „Közösséget kell építeni, ahova mindenki hazamegy”

– Felvidék Ma

A Petőfi Sándor Program a szórványban élő magyarokat támogatja kulturális és nyelvi identitásuk megőrzésében. Bodó Renáta a program ösztöndíjasaként Erdélyből, a Hargita megyei Kászonból érkezett Nyitrára, hogy a zoboralji magyarságot segítse és támogassa munkájával. Befogadó szervezete a Zoboralja Közhasznú Társaság.

 

Csurilla Erzsébet keze alatt százak tanulták meg szeretni és művelni a magyar népi hagyományokat

– Felvidék Ma

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett országos emlékünnepségen a Csemadok által alapított kitüntetéseket Galántán adták át. Csurilla Erzsébet is a díjazottak közt volt, így január 21-én Csemadok Életmű Díjban részesült. Ebből az alkalomból beszélgetett vele a Felvidék Ma a népművészet, a tánc és a zene szeretetéről, a Csemadokban kifejtett tevékenységéről, és a megélt legemlékezetesebb pillanatokról.

Vajdaság

 

Nagybecskerekre látogatott Mladen Šarčević oktatási miniszter

– Vajdaság.ma

Mladen Šarčević szerbiai oktatási minisztert és munkatársait ma fogadta Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere az önkormányzat képviselőivel együtt. A miniszter találkozott a Bega-menti város iskolaigazgatóinak aktívájával, akikkel az oktatás helyzetéről, a reformokról tárgyalt, továbbá a városban működő hazai és külföldi cégek képviselőivel is megbeszélést tartott, akik a fiatalok duális képzéséhez járulnak hozzá.

 

Az újvidéki razziára emlékeztek

– Vajdaság.ma, Magyar Szó

Kizárólag a szeretet, a megbecsülés, és a különbözőségek elfogadása lehet biztosíték arra, hogy a 76 évvel ezelőtti történések soha ne ismétlődjenek meg, hangsúlyozta Milos Vučević, újvidéki polgármester az 1942-es razzia 76. évfordulója alkalmából ma megtartott újvidéki megemlékezésen. Az áldozatoknak emléket állító rakparti Család szoborcsoportnál a polgármester beszédében kiemelte, vannak olyan fontos dátumok, amelyek nem csupán a történelembe íródnak be, hanem tanulságként szolgálnak mindenki számára.

Vajdaság

 

Öt zentai általános iskolás diákot jutalmaztak a Magyar Kultúra ünnepén Budapesten

– Vajdaság.ma

A magyarságismereti esszé- és tanulmányíró verseny ünnepélyes eredményhirdetésén öt zentai diák vehetett át díjakat vasárnap a budapesti Magyarság Házában. Az esszéíró pályázatot huszonkettedik alkalommal hirdette meg a felvidéki Palóc Társaság a Magyar Kultúra tiszteletére. Ezen a megmérettetésen öt zentai diák vehette át az elismeréseket, mindannyian az Emlékiskola nyolcadikos tanulói.

 

Nyílt nap az IPARD-pályázatokról

– Magyar Szó

A szerbiai családi gazdaságok, mezőgazdászok számára megnyíltak az EU pályázati forrásai. A szabadkai Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség topolyai irodája és a Topolyai Fejlesztési Társulás közösen szervezett nyílt napot, ahol a gazdák feltehették kérdéseiket, valamint tájékoztatást és tanácsokat kaphattak az IPARD-pályázatokról.

Kárpátalja

 

Megemlékezés Beregszászban a Magyar kultúra napja alkalmából

– karpatalja.ma

Koszorúzással egybekötött megemlékezéssel méltatta a Magyar kultúra napját a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászban, Kölcsey Ferenc emléktáblájánál január 22-én. Az esemény kezdetén Kulcsár Ferenc, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja beszélt nemzeti imádságunkról, a Himnuszról és annak történelmi hátteréről.

 

Ünnepség Tiszacsomán a magyar kultúra napja alkalmából

– Kárpátalja

Színes műsorral emlékeztek meg Tiszacsomán a magyar kultúra napjáról, amelyet a helyi középiskolában rendeztek vasárnap a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének és Beregszászi Középszintű Szervezetének támogatásával. Köszöntőjében Rácz János alapszervezeti elnök azt emelte ki, hogy himnuszunk születésének napján egyfajta erkölcsi kötelességünk főhajtással emlékezni legfontosabb közös kincsünkre.

 

Filmbemutatóval méltatták a magyar kultúra napját Badalóban

– Kárpátalja

Az idén rendhagyó módon, filmbemutatóval méltatták a magyar kultúra napját Badalóban. A KMKSZ helyi alapszervezete és a Badalói Református Egyházközség közös szervezésében sorra került eseményen a Tisza-parti település kultúrházát megtöltő nézőközönség megtekinthette a Linner doktor, egy nem mindennapi orvos története című dokumentumfilmet.

Kárpátalja

 

Csodák pedig vannak…

– Kárpátalja

Beregszász 1308-tól 1526-ig a mindenkori magyar királynék városa volt, s középkori fényét ma is jelzi a román kori alapokon az érett gótika jegyében újjáépült római katolikus templom. Bár a XVI–XVII. század rettenetesen meggyötörte a települést, a békésebb időkben ismét olyan csodaszép épületekkel gazdagodott, mint az 1700-as évek második felében épült, copf stílusú református templom, mely magasba nyújtózkodó, pompás tornyával Beregszász legmagasabb építményének számít. Bár az utóbbi máig sem heverte ki teljesen a szomorúan emlékezetes tűzvészt, amint maga Beregszász sem az elmúlt időszakok városkép-csúfításait, örömmel láthattunk és láthatunk jelenleg is szépen megújuló épületeket is.

 

Magyar zenét népszerűsítő zenei programokat szervez a kijevi magyar nagykövetség

– Kárpátalja

Az év első felében főként a magyar zenei életet népszerűsítő programok szervezésében vesz részt a kijevi magyar nagykövetség – tájékoztatta a külképviselet hétfőn közleményben az MTI-t. Január 22-én este, a Magyar Kultúra napja alkalmából Terek József tárogató- és Tóth Gergely brácsaművész hagyományőrző koncertet adott Kijevben.