Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

A hónap végén dönt az RMDSZ a kormányhoz fűződő viszonyáról

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, hirado.hu, MTI

Január végén dönt az RMDSZ az újonnan alakuló kormányhoz fűződő viszonyáról – nyilatkozta Kelemen Hunor, a szövetség elnöke hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján. A politikus a magyar kultúra napja alkalmával látogatott a partiumi megyeszékhelyre, ahol ismét leszögezte: ismeretlenül nem kíván véleményt alkotni Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökről, akivel még nem beszélt személyesen, egyelőre az új kabinetre és annak programjára várnak. Nem tudom, hogy jobb lesz-e vagy rosszabb, de a fontos az lenne, hogy kormányozzanak” – vélekedett Kelemen megjegyezve, hogy az eddigi viták rossz hatással vannak az ország egészére. Véleménye szerint a 2018-as bonyolult év lesz, amikor Romániának készen kellene állnia az Európai Parlament soros elnökségére, amivel kapcsolatban még nincsenek konkrét elképzelések. Az RMDSZ 2018-as célkitűzéseiről szintén január végén döntenek, azt viszont már most leszögezte Kelemen, hogy az oktatás idén is prioritást élvez a szövetség számára. Ennek megfelelően hétfőn tankönyvíró versenyt hirdettek meg, illetve ebbe ide kapcsolódik a vasárnap kiírt drámaíró pályázat is.

 

 

Kelemen Hunor azt várja, hogy a politikai vezetők állást foglaljanak Tudose nyilatkozatai kapcsán

– transindex.ro, maszol.ro, Krónika

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt nyilatkozta hétfőn Nagyváradon: várja, hogy a politikai vezetők nyilvánosan állást foglaljanak Mihai Tudose volt miniszterelnök székely zászlóval kapcsolatos nyilatkozatának ügyében. Kelemen a volt miniszterelnök azon nyilatkozatára utalt, amely a halálbüntetés visszavezetését helyezte kilátásba a székely zászlók 'lobogása' miatt. 'Bocsánatkérést vártam a volt miniszterelnöktől és nyilvános állásfoglalást a politikai vezetőktől. Sajnos, jó néhány nap eltelt, és két személyiség nyilatkozatán kívül semmilyen reakció nem volt. Victor Ponta elhatárolódott ettől a kijelentéstől és Viorica Dăncilă visszautasította azt. Ez így nagyon kevés. Sem a kormánykoalíció vezetőinek álláspontját nem ismertük meg, sem az ellenzék vezetői nem tolongtak, hogy mondjanak valamit. Sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL), sem a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), sem a Népi Mozgalom Pártja (PMP) vezetői. Ebből a szempontból kissé aggódom, mert ez vagy azt jelenti, hogy egyetértenek Tudosével, ami rendkívül súlyos lenne, vagy pedig azt, hogy tartanak valamitől. Két hét csend. Elmondtam és most megismétlem: várom a politikai vezetők állásfoglalását' - nyilatkozta Kelemen Hunor.

 


Vezető hírek

560 éve választották királlyá Hunyadi Mátyást – Reneszánsz forgatag a Magyarság Házában

– kormany.hu

Nagyszabású reneszánsz forgataggal folytatódik a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által 2018-ra meghirdetett Mátyás király Emlékév, amelyet 2018. január 24-én, Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560. évfordulóján tartanak Budapesten. Az emlékévet lebonyolító Magyarság Háza Mátyás király Duna jegén való megválasztásának kerek évfordulója előtt tisztelegve rendhagyó interaktív időutazásra várja az érdeklődőket, elsősorban iskolai osztályokat. Az egész napos rendezvény keretében szabadtéri programokkal, kézműves foglalkozással, solymász bemutatóval, korabeli eszközökkel és használati tárgyakkal és zenei, valamint mese előadásokkal idézik fel Mátyás király korát.

Erdély

 

Ismét bírságot kapott Radu Banciu, a B1 magyargyűlölő műsorvezetője

– Krónika, transindex.ro

Közösség elleni uszítás és gyűlöletkeltés miatt 12 500 lejes bírságot rótt az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 tévécsatornára Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári elnöke feljelentése nyomán. A politikus hétfőn Facebook-oldalán tette közzé a médiahatóság elnöke, Laura Georgescu kézjegyével ellátott átiratot, mely szerint a CNA a Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorban, tavaly július 23-án és augusztus 31-én elhangzott diszkrimináló kijelentések miatt szabott ki bírságot. Fancsali azt követően panaszolta be a magyarellenes kijelentéseiről ismert műsorvezetőt, hogy Radu Banciu műsorvezető – aki nem először kapott bírságot magyarellenes kijelentések miatt – augusztus 31-én, a székelyudvarhelyi Kaufland-ügyet kommentálva veszélyforrásként említette a magyar kisebbséget, és felelőssé tette a közösséget az országban felmerülő összes interetnikus konfliktusért.

 

Tăriceanu: időszerű lenne, ha az RMDSZ kormányra lépne

– transindex.ro, maszol.ro

Időszerűnek tartaná az RMDSZ részvételét a kormányzásban - jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE és a szenátus elnöke, hozzátéve ugyanakkor: tiszteletben tartja, hogy a szövetség nem kíván belépni a kormánykoalícióba, de várja az RMDSZ küldöttsége és Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök közti tárgyalás eredményét. "Én korábban is kifejtettem, hogy időszerű lenne az RMDSZ csatlakozása a kormányhoz, elsősorban azért, hogy a magyar etnkumú román állampolgárok érezzék: ők is ennek a népnek, ennek az országnak a részei, ők is osztoznak a felelősségen az ország jó kormányzásáért. De tiszteletben tartom az RMDSZ sajátos politikai megfontolásait, egyedül ők döntenek majd arról, hogy indokoltnak tartják-e a kormányzásban való részvételt. Ha jól értettem az általuk leadott jeleket, nem óhajtják ezt, és természetesen mi tiszteletben tartjuk álláspontjukat' - mondta Tăriceanu.

 

 

Erdély

Ki volt előbb Erdélyben? Számháborúba kezdtek a székelyföldi románok

– maszol.ro

Az RMDSZ „Ezer év Erdélyben, száz év Romániában” mottójú kezdeményezésére hasonló témájú akcióval válaszolt a Ioan Lăcătusu által vezetett Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ, amely ezer évvel tromfol rá a szövetség programsorozatára.

 

Könyvbemutató és beszélgetés a magyar idegen nyelvként oktatásáról

– Nyugati Jelen

A temesvári Merlot vendéglő konferenciatermében került sor január 20-án, szombaton dr. Magyari Sáraegyetemi docens „A magyar mint idegen nyelv oktatása. Fogalmak, helyzetek, megoldások” című legújabb nyelvész szakkönyvének bemutatójára. A pedagógusok, egyetemi oktatók, újságírók körében nagy érdeklődést kiváltott könyvbemutatóra a temesvári START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda szervezésében került sor a Nyelv és kultúra beszélgetéssorozat keretében, a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

 

A tulajdonos tudta nélkül csonkították meg az iskola udvarán lévő fasort

– szekelyhon.ro

Ismeretlen tettesek ellen tesz feljelentést a Római Katolikus Státus, miután pénteken délután előzetes értesítés és engedélykérés nélkül megcsonkították a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium épülete előtt levő fákat. A városháza szerint megnőttek, akadályozták a természetes fény behatolását a termekbe, sőt veszélyeztették az épület épségét is.

 

Az RMDSZ-es politikusok szerint Kulcsár-Terza nem kért támogatást az autonómiastatútum benyújtásához

– szekelyhon.ro

Egyetlen alkalommal sem vetette fel Kulcsár-Terza József az RMDSZ frakcióülésein, hogy benyújtja a székelyföldi autonómiatervezetet, és nem kereste meg kollégáit, hogy aláírásukkal támogassák a tervezetet – állítják egybehangzóan az RMDSZ háromszéki politikusai. Benkő Erika képviselő a szekelyhon.ro-nak leszögezte: aláírta volna a beterjesztést úgy is, hogy nem teljesen ért vele egyet, és ezt időben jelezte is Kulcsár-Terzának, aki azonban nem szólt, hogy mikor nyújtja be a parlamentbe a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) statútumát. Mindezt Márton Árpád képviselő is megerősítette, mint elmondta: magánbeszélgetéseken szóba került, hogy Kulcsár-Terza be fogja terjeszteni a statútumot, amiről később a sajtóból értesültek, de a frakcióüléseken ez a kérdés nem volt napirenden.

 

Irodát nyit Székelyudvarhelyen Biró Zsolt parlamenti képviselő

– szekelyhon.ro

A magyar országgyűlési választásokon való részvételre buzdította a kettős állampolgársággal rendelkezőket Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a hétfőn megtartott székelyudvarhelyi sajtótájékoztatón. A parlamenti képviselő a kisebbségi jogokat szavatoló Minority SafePack támogatásának fontosságáról, valamint arról is beszélt, hogy irodát nyit Székelyudvarhelyen.

Erdély

 

Határon túl

– Sarnyai Gábor – Magyar Nemzet

Megdolgoztatott engem a román miniszterelnök. Egy hete még arról írtam volna szemöldökráncolva, miként tarthatja meg hivatalát kijelentése után. Mire elkészültem, lemondott. Kezdhettem elölről. Pedig jó érzés lett volna egy tűzrőlpattant publicisztikával szerepet vállalni a bukásában – már amekkorát vállalhattam volna. De nem csak én méláztam el, az egész magyar közvélemény ezt tette. Kifejezetten komótosan, kimérten kezelte az ügyet a sajtó. Mihail Tudose skalpja nem a mi skalpunk lett.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Nemzet 2018. január 23-i számában olvasható)

Felvidék

 

Óvodafelújítás gőzerővel

– Új Szó

A pályázóknak április végéig kell felhasználniuk azt a 6,3 milliárd forintos támogatást, melyet a magyar kormány adott a hazai óvodák fejlesztésére. A második körben ígért 17,41 millió eurós (5,4 milliárd forint) támogatásra még nem írták ki a pályázatot. Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke nem tud konkrétumot az újabb fejlesztési csomagról. Az SZMPSZ az első fejlesztési csomag előtt felmérte a hazai óvodák állapotát, igényeit. „Ilyen jellegű együttműködést most is kértek tőlünk. Az adatokat a közelmúltban továbbítottuk a magyar félnek” – közölte Jókai. A pályázat jellegéről és a kiírás időpontjáról Jókai szerint az SZMPSZ-t sem tájékoztatták.

 

Az SNS párttörvénye Ficónak látatlanban is tetszik, a Hídnak nem

– bumm.sk, Új Szó

Látatlanban is támogatja Robert Fico kormányfő az SNS elképzelését a párttörvény módosításáról. Az SNS hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy dolgozik a pártok működését szabályozó törvény módosításán, s bár a korábbi bejelentések szerint a konkrétumokat Andrej Danko mozgalma tavaly ősszel akarta bemutatni, erre mindeddig nem került sor. A koalíciós pártok közül csak a Híd jelezte, hogy nem ért egyet az SNS azon elképzelésével, mely szerint a parlamenti politizálásban csak meghatározott számú taggal rendelkező párt vehetne részt. Lapértesülések szerint az SNS ezen szabályok alapján akarná felosztani a most létező pártokat országosakra és regionálisakra. Ha teljesítik a feltételeket, indulhatnának az országos választásokon, ha nem, csak helyi, illetve régiós szinten politizálhatnának, és az országos induláshoz össze kellene olvadniuk más pártokkal.

 

Egy díjazott kisiskola múltja és jelene

– Felvidék Ma

Felvidék

Nána község neve általában a Csemadok-rendezvényekkel, a sok éve jól működő és sokszor díjazott színjátszó csoportjával, valamint aktív nyugdíjasaival kapcsolatosan szerepel a médiákban. S láss csodát, január 20-én Budapesten a község kisiskolája kapott Örökség Serleg-díjat működéséért és sokoldalú tevékenységéért.

 

A magyar kultúra napján adták át a Csemadok-díjakat

– Felvidék Ma

Január 21-én Galántán tartották meg a magyar kultúra napja alkalmából rendezett országos emlékünnepséget. A Csemadok Országos Elnöksége megbízásából a szervező a Csemadok Galántai Területi Választmánya volt. Ezen a rendezvényen adták át a Csemadok által alapított kitüntetéseket is. Bárdos Gyula beszédében hangsúlyozta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ezen a napon adják a Csemadok által alapított díjakat is, idén a Fábry Zoltán-díjat is most adta át a szervezet. Bárdos Gyula köszönetet mondott a tevékeny tagoknak azért a nagyszerű munkáért, amelynek köszönhetően 2017. szeptember 5-én a Csemadok nevében átvehette a Kárpát-medencéért nívódíjat.

 

Megszűnt a szútori református gyülekezet

– Felvidék Ma

Elfogytak a református hívek a rimaszombati járásbeli Szútor községből. Mint Bihari László Richárd helyettes lelkipásztor megjegyezte, a január 21-re meghirdetett rendhagyó istentiszteletre nem a harang hívó szavára, hanem a facebookon közzétett felhívásra sereglettek össze az elszármazott szútoriak, s a velük együtt érzők, hogy elbúcsúztassák a harangokat. A szútori harangok számára a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői kezdeményezésére Gombaszögön, a pálos monostor helyén épül új harangláb.

 

Farkas Iván: Az eredmény a fontos

– hirek.sk

Farkas Iván Nyitra megyei képviselő, a Magyar Közösség Pártja frakcióvezetője megelégedetten nyugtázta, együtt a párkányi régió polgáraival, hogy július 1. után is megmarad Párkányban az orvosi ügyelet. Az egészségügyi tárca hamarosan kiírja azt a pályázatot, amelynek győztese a második félévtől üzemeltetheti az orvosi készültséget a városban. Az egészségügyi miniszter erről szóló válaszlevele még nem érkezett meg, ám az újsághírek a kedvező döntéséről szólnak – tájékoztatott portálunkhoz eljuttatott nyilatkozatában Farkas Iván.

 

Németh Gabriella: Rosszabbodik az orvossal ellátott gyorsmentőszolgálat elérhetősége

– hirek.sk

A Magyar Közösség Pártja aggodalmának ad hangot az év elején nyilvánosságra került információk miatt, miszerint az elkövetkező időben több mentőszolgálatnál kerül sor ún. transzformációs folyamatra, melynek következtében csak a járási székhelyeken lesz orvossal ellátott gyorsmentőszolgálat – tájékoztatott Németh Gabriella, az MKP szociális és egészségügyi alelnöke hozzátéve, ez a változás 2018.01.01-jétől már a gyakorlatban érvénybe lépett a gútai gyorsmentő szolgálati állomás esetében.

Vajdaság

 

Közös projektet valósít meg Kiskunhalas, Szabadka és Tavankút

- Pannon RTV

A Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Mestermunka címmel a kézművesek tapasztalatcseréjét teszik lehetővé a magyar-szerb határtérségben.

A részleteket Kiskunhalason, a Csipkeházban ismertették hétfőn. A magyarországi Halasi Csipke Közalapítvány, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület és a tavankúti Matija Gubec Egyesület közös költségvetése összesen 60 ezer euró.

Kárpátalja

 

Gyorsan terjed a kanyaró Kárpátalján, miközben a megyében egyáltalán nincs oltóanyag

– MTI, Kárpátalja

Kárpátalján gyorsan terjed a kanyaró, de a megyében már két hete elfogyott az oltóanyag, s az Ukrán Egészségügyi Minisztériumnál süket fülekre találnak a vakcinák biztosítására vonatkozó kérések - közölte hétfőn Hennagyij Moszkal, kárpátaljai kormányzó. A megyevezető Moskal.in.ua hivatalos honlapján közzétett bejegyzésében rámutatott, a kanyaró gyors kárpátaljai terjedéséért a felelősség teljes egészében az egészségügyi tárcát terheli, a megyében ugyanis teljesen hiányoznak a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni oltóanyagok. Emlékeztetett arra, hogy a Técsői járásban hétfőtől két hétre járványszünetet rendeltek el minden iskolában és óvodában, mert ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma. Ugyancsak sok a kanyarós beteg az Ungvári és Huszti járásokban - tette hozzá.

 

Hagyomány, korszerűség, minőség” – Ifj. Hidi Endre kiállítása Beregszászban

– karpatalja.ma

A kárpátaljai fiatal szobrász, ifj. Hidi Endre világába nyerhettek betekintést mindazok, akik január 21-én ellátogattak a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi Házba, ahol a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) helyi csoportja a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepséget.

 Muravidék

A kultúra, mint kötőszövet”

– Muravidéki Magyar Rádió

Lázár Lenke és a göntérházi Hetés Művelődési Egyesület hímző szakköre vehette át a Zala György kulturális nívódíjat a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi műsoron a lendvai színházban tegnap este.