Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Kövér: a magyar a megmaradás nemzete

– MTI, hirek.sk, origo.hu, 888.hu

A történelem ugyan szétválasztotta és szétszórta, de a kultúrájuk megtartja a magyarokat, ezért a magyarság nem a szétesés és a szétszóródás, hanem a megmaradás nemzete – jelentette ki Kövér László Dunaszerdahelyen, ahol köszöntőt mondott a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen vasárnap. Az Országgyűlés elnöke a helyi művelődési központ teljesen megtelt nagytermében tartott ünnepségen “a nyelvben és a hitben gyökerező” magyar kultúra össze- és megtartó erejéről, a kultúra szerepéről, a közösségre gyakorolt hatásáról és megtartásának fontosságáról beszélt.

 

 

Magyar kormánytámogatással költözhettek új székházba ausztriai magyar szervezetek

– MTI, Magyar Idők, Vajdaság.MA, Webrádió, Gondola

Több mint 10 millió forintos kormányzati támogatással költözhetett új székházba az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete (AMAPED) és több más magyar szervezet az osztrák fővárosban – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár vasárnap Bécsből telefonon az MTI-nek. Az államtitkár a vasárnapi avató ünnepség után ismertette, hogy a kormány 9,4 millió forintot biztosított az ingatlan bérlésére, további egymillió forintot pedig a szükséges berendezések megvásárlására. A szervezetek korábban bérelt helyükről a múlt év végén költözni kényszerültek, ezért fordultak segítségért a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságához – tette hozzá.

 

Az írországi magyarság megtartotta kultúrájához való ragaszkodását

– MTI, Kormány.hu, OrientPress, Webrádió, Erdély.ma, PestiSrácok, Vajdaság.ma, zaol.hu, veol.hu, feol.hu, baon.hu

A magyar kultúra az a kötelék, amely összefűz minket, magyarokat, akár tengereken vagy óceánokon keresztül is – hangsúlyozta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Kulturális Napok Családi fesztiváljának megnyitóján Dublinban. A politikus, aki háromnapos hivatalos látogatásra érkezett a dublini és corki magyarsághoz, örömét fejezte ki, hogy egy olyan európai városban köszöntheti a magyar kultúra napját, amelynek magyar lakói kétezer kilométerre a hazától is megtartják magyarságukhoz és kultúrájukhoz való ragaszkodásukat. A Magyar Kormány minden magyarhoz szólni kíván Pozsonytól Kolozsvárig, Vancouvertől Melbourne-ig, és minden magyart támogatni kíván abban, hogy ne veszítse el azt a köteléket, amely hazájával és nemzettársaival összefűzi.

 

Magyarország

 

Rákóczi Szövetség: az unió összes országában alá lehet írni az őshonos kisebbségvédelmi kezdeményezést

– MTI, hirado.hu 

Az Európai Unióban nincs szabályozása az őshonos kisebbségeknek, az erre irányuló kezdeményezést az összes tagországban alá lehet írni - hívta fel a figyelmet Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára szombaton az M1 aktuális csatornán. Elmondta: a szövetség fontosnak tartja, hogy Magyarországon minél többen írják alá az őshonos kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. Csáky Csongor szerint az egymillió aláírás április 3-áig meglesz, az Európai Bizottságnak pedig az üggyel foglakoznia kell. A szabályozásban az Európában élő több mint 50 millió őshonos kisebbségi, ezen belül a több mint 2 millió határon túli magyar garanciát kapna arra, hogy nyelvüket, kultúrájukat meg tudják őrizni.

Erdély

 

Alig érthető felvételt készített a titkosszolgálat Horváth Anna ügyében

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Nem tudták lejátszani a Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester ügyében a vádemelés alapjául szolgáló, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által készített hangfelvételt a pénteki tárgyaláson, a rögzített beszélgetés ugyanis egyszerűen nem hallatszott. A Kolozs megyei táblabíróságon zajlott tárgyalás egyébként szinte tévékabarénak is beillett volna, amiben ezúttal a legnagyobb kihívással az informatikus szakembernek kellett szembenéznie, aki igyekezett minden eszközzel hallhatóvá és érthetővé tenni a felvételt.

 

Az angol tantárgyversenyek bojkottjára szólít a Minta a Krónika cikke nyomán

– Krónika

Az angol nyelvű tantárgyversenyek bojkottjára kéri az illetékeseket a Minta azok után, hogy a Krónika feltárta: labdába se rúghatnak a magyar anyanyelvű diákok román társaik mellett a megmérettetésen egy új szabályozás miatt. A Minta teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a szabályozást, amely ellentmond számos, Románia által elfogadott dokumentumnak is. „A magyar középiskolásokat eleve vesztes csatába akarják vinni, hogy ott csúnyán elbukjanak és mutogathassák majd a statisztikákat gúnyos mosollyal az arcukon” – állapította meg felhívásában Tőke Ervin.

 

Korodi Attila: Az RMDSZ jelen esetben egyetlen politikai párttal sem akar kormánykoalícióra lépni

– transindex.ro

Az RMDSZ azután dönt, hogy megszavazza-e a Dăncilă-kabinetet a parlamentben, miután ismertetni fogják azoknak a személyeknek a névsorát akik részt vesznek majd a kormányzásban és ismertetik a kormányprogramot, nyilatkozta Korodi Attila a szövetség képviselőinek vezetője. Az RMDSZ képviselője elmondta, hogy a párt még vár a döntés meghozatalát illetően, véleménye szerint még lehetetlen meghozni egy objektív döntést az ügyben. Korodi elmondta, hogy ha a PSD-ALDE koalíció és Viorica Dăncilă miniszterelnök-jelölt tárgyalni akar a párttal, akkor erre sor fog kerülni, várhatóan a jövő hét folyamán.

Erdély

 

Csoma Botond képviselő: a parlamenti munka többnyire csapatmunka

– maszol.ro

A maszol.ro interjúsorozatában a parlamenti „gólyákat”, azaz azokat a magyar politikusokat faggatta az elmúlt egy év tapasztalatairól, akik első mandátumukat töltik a törvényhozói testületben. Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei képviselőjét kérdezték a parlamenti folyósók hangulatáról, a parlamenti munka műhelytitkairól.

 

Kelemen Hunor kérést fogalmazott meg a román politikusok felé

– maszol.ro, Krónika

Ha ebben az ütemben folytatja a mostani kormánykoalíció, akkor 2020-ig, a parlamenti ciklus végéig öt-hat miniszterelnökre is szükség lesz, bár ez az országnak egyáltalán nem tesz jót – sem a gazdaságnak, sem a fiskális politikának, a beruházóknak, de az adófizetőknek sem – hangsúlyozta az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének pénteki küldöttgyűlésén Kelemen Hunor szövetségi elnök.

 

Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök: tanulóév volt számomra 2017

– maszol.ro

Tizenhat évnyi helyi önkormányzati tapasztalattal a háta mögött 2016-ban a Maros megyei tanács elnökévé választották. Péter Ferencet az elmúlt év kihívásairól, megvalósításairól, idei terveiről kérdezték.

 

Állandósuló mélyrepülés

– Nyugati Jelen

Megállítható-e egyáltalán a Hunyad megyei magyarság drasztikus apadása? Kevesebb mint húsz év alatt, az 1992-es és a 2011-es népszámlálások között a magyar közösség létszáma felére csökkent, 32 000-ről 16 000-re. A mélyrepülés sajnos nem a statisztikai manipulációból adódik, a magyar egyházak adatai ugyanis évről évre megerősítik a drasztikus fogyatkozást. 2017 sem volt különb, a temetések száma többszörösen meghaladja a keresztelőkét, szinte minden egyes egyházközségben. Sőt, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a keresztelők és az esküvők száma együttvéve fele vagy harmadannyi, mint a temetéseké, s immár nemcsak a magyar nemzeti egyházaknak számító reformátusoknál és unitáriusoknál, hanem az egyetemes jellegű római katolikusoknál is egyre inkább.

 

Benkő Erika képviselő: a nyelvi és kisebbségi jogok a vesszőparipám

– maszol.ro

Erdély

A román politikai rendszerre általánosan is jellemző a bizonytalanság – szűrte le a parlamentben töltött első évének tapasztalatait Benkő Erika háromszéki képviselő. A maszol.ro interjúsorozatában azokat az RMDSZ-es politikusokat kérdezi, akik első mandátumukat töltik a törvényhozói testületben.

 

Összehívják a Székelyföldi Önkormányzati Tanácsot

– maszol.ro, Krónika

Értékelték az elmúlt évet és kiemelkedő személyiségeket díjaztak az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének péntek délutáni küldöttgyűlésén. A csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában egybegyűltek kötetlen, talk-show-szerű beszélgetésen tárgyalták meg a fontosabb bel- és külpolitikai kérdéseket. A magyar és a székely himnusz eléneklését követően Borboly Csaba területi elnök sorra a színpadra szólította a pódiumbeszélgetés résztvevőit: Kelemen Hunor szövetségi elnököt, Tóth Lászlót, Magyarország csíkszeredai főkonzulját, Sógor Csaba európai parlamenti képviselőt, Tánczos Barna szenátort, Korodi Attila parlamenti képviselőt, Mákszem Hunort, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnökét, valamint Becze István területi ügyvezető elnököt.

 

Felelősség és nyitottság: 24 órásra bővül a Marosvásárhelyi Rádió magyar nyelvű műsorkínálata

– Krónika, szekelyhon.ro

Huszonnégy órás lesz az immár 60. születésnapját ünneplő Marosvásárhelyi Rádió magyar adása március másodikától a Román Rádiótársaság igazgatótanácsának csütörtöki döntése értelmében. Szász Attila, a Marosvásárhelyi Rádió magyar nyelvű műsorának főszerkesztő-helyettese elmondta, régi tervük és vágyuk, hogy azt mondhassák magukról: 24 órában sugároz a rádió.

 

Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat Kolozsváron

– Krónika, MTI

Meg kell tudnunk vizsgálni, hogy száz évvel azt követően, hogy többségből számbeli kisebbség lettünk, milyen állapotban vagyunk. Mit tettünk száz év alatt hozzá a magyar kultúrához?" – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vasárnap este Kolozsváron az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjak átadóján. A Szövetség elismeréseit Bréda Ferenc írónak, esszéistának, Kele Brigitta szoprán énekesnőnek, Betuker István képzőművésznek adták át a magyar kultúra napja alkalmából.

 

Kolozsvári és székelyföldi magyarok is tüntettek Bukarestben

– maszol.ro

Egy-egy csoport kolozsvári és székelyföldi civil is részt vett az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzéséért szervezett szombat esti bukaresti tüntetésen. Erről Fosztó László, a Szabadelvű Kör RMDSZ-platform elnöke számolt be vasárnap a Facebook-oldalán. „Kétnyelvű táblákat, feliratokat vittünk, azzal a szándékkal, hogy jelezzük, az erdélyi magyarok is részt kívánnak venni ebben a mozgalomban, amelyet – mi tagadás – a román, döntően urbánus, csoportok kezdeményeztek” – írta Fosztó László. Az RMDSZ-platform elnöke szerint a tömeg teljes szimpátiával viszonyult a magyar nyelvű üzenetekhez, román fiatalok átvették és vitték a bannereiket. Fosztó emlékeztetett, hogy a kolozsvári magyarok bukaresti útját Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor kezdeményezte.

Erdély

 

Németh Géza-emlékdíj a magyar kultúra megőrzéséért

– szekelyhon.ro

Hunyadi Irén és Vargyas Hajnalka gyergyóalfalusi tanítónőket jutalmazták Németh Géza-emlékdíjjal vasárnap a csíkszeredai református templomban, mintegy elismerésül, hogy kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra megőrzéséhez és megmaradásához. A Németh Géza-emlékdíjat azzal a céllal alapították, hogy a magyar kultúra megőrzéséért tevékenykedő pedagógusok munkáját díjazzák. Így minden évben a Magyar Kultúra Napjához (január 22.) legközelebb eső vasárnap megszervezik a díjátadó ünnepséget a csíkszeredai református templomban, az istentiszteletet követően.

 

Egy évezreddel „überelte” a románok fóruma az RMDSZ Ezer év Erdélyben, száz év Romániában mottóját

– szekelyhon.ro, Krónika

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának égisze alatt működő Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ projektje keretében nem kevesebb mint ezer évvel tromfol rá az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában elnevezésű RMDSZ-es programsorozatra. A tanulmányi központ bejelentette, hogy a 2018-as centenárium tiszteletére ők is kiadnak egy falinaptárt, amelynek címe „Kétezer év román megmaradás (dăinuire) és száz év visszaállított (reintregit) Románia. A Nagy Egyesülés Kovászna és Hargita megyei megteremtői”.

 

Barátságformáló játék és népzene

– Krónika

Rendhagyó eseménynek adott otthont a hétvégén a parajdi sóbánya, melynek igazgatója, Seprődi Zoltán nemrég úgy döntött, hogy a székelyudvarhelyi miccsbotrányt népdal- és -táncfesztivállal ellensúlyozza. Ezért a szombati rendezvényen különböző nemzetiségek ismert és kevésbé ismert népviseleteibe öltözött gyerekek gyűltek össze a Hargita megyei létesítményben.

 

Egyértelmű diszkrimináció történt”

– Krónika

Optimista Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a magyar anyanyelvű diákokat diszkrimináló új szabályzat alapján szervezendő angol tantárgyverseny kapcsán: szerinte a problémát ki lehet küszöbölni márciusig, azaz mire sor kerül a megmérettetés megyei szakaszára. A bukaresti hivatal az új kormányra, illetve oktatási miniszterre vár az eljárás elindításához. Asztalos szerint egyébként az ügy nem bonyolult, egyértelmű, hogy hátrányos megkülönböztetés történt.

Erdély

 

Nem adja fel Dan Tanasă

– Krónika

A csíkszeredai polgármesteri hivatal épületének homlokzatán levő Városháza felirat eltávolítására kötelező jogerős bírósági ítélet érvényesítése érdekében egy marosvásárhelyi végrehajtói iroda kényszervégrehajtás engedélyezését kérte a helyi önkormányzat ellene a Hargita megyei törvényszéken. A keresetlevélben a végrehajtó a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesülettől (ADEC) tavaly decemberben kapott megbízás alapján kéri a kényszervégrehajtás engedélyezését.

Felvidék

 

Kusý: A szlovákiai magyarság az önálló Szlovákia létrejötte után sem tévesztett utat

– Új Szó

Közösségként a szlovákiai magyar nemzetiségi kisebbségről bátran elmondható, hogy kitartó szívóssággal, állhatatosan és a kultúrájában kreatívan éli meg nemzeti identitását. Ezt szívesen kifejezésre is juttatja, amit respektálni kell. A magyaroknak pedig azzal szükséges megbékülniük, hogy a történelem egyszerűen így rendezte a sorsukat, beleértve az utóbbi negyed évszázadot. Ebben a 25 éves időszakban számos kiváló hazai magyar értelmiségi és tehetséges politikus segítette Szlovákia előrehaladását, felzárkózását az európai áramlatokhoz. Említsem akár Bugár Bélát, aki lényegében már a rendszerváltás óta folyamatosan kivette/kiveszi részét az országos politika alakításából. Természetesen az, hogy a szlovákiai magyar politikusok tevékenysége miként csapódott/csapódik le a kisebbségi közösség egészének értékítéletében, egyelőre nyitott kérdés.

 

Minority SafePack: Nemakarásnak nyögés a vége

– hirek.sk, Körkép

Nagy József, a Most-Híd párt európai parlamenti képviselője tegnapi közleményében bírálta a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés kidolgozóját, az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióját (FUEN), amiért az „több tagországban is belpolitikai eszközként használja és hagyja felhasználni” a kezdeményezést támogató aláírásgyűjtést, írja állásfoglalásában a Magyar Közösség Pártja. Az MKP szerint Nagy József korábban elszántan érvelt amellett, hogy az aláírásgyűjtéshez „bárki csatlakozhat és nem szükséges sem az MKP-hoz, sem a FUEN-hez csatlakozni, sem közvetítőkön keresztül támogatni…”, most úgy próbálja magyarázni pártja látványos tétlenségét, hogy „kizárt és hiteltelen is lenne, ha a párt /Híd/ egy versenytárs párt /MKP/ kampányába kapcsolódna bele…”.

 

A hívek adományaiból újult meg Egyházfa temploma

Felvidék

– Felvidék Ma

1943-ban két falu – Egyházfa és Pénteksúr – egyesítéséből jött létre a mai Egyházfa. Első okleves említése 1308-ból származik. A község temploma azonban sokkal régebbi, mint a falu első írásos említése, román kori része, amely a főút felől látható, a 13. század közepén épült. A templomot a huszadik század elején kibővítették. Tavaly a hívek adományából megújult.

 

2130 személy veszítette el eddig a szlovák állampolgárságát

– bumm.sk, Felvidék Ma, Körkép

2130 személy veszítette el szlovák állampolgárságát a 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény életbe lépésétől 2018. január 19-ig. A cseh állampolgárság miatt veszítették el eddig a legtöbben – szám szerint 550-en – a szlovák állampolgárságukat. A magyar állampolgárság megszerzése miatt száz személyt fosztottak meg állampolgárságától.

 

A helyhatósági választások időpontja november 3. vagy 10. lehet

– bumm.sk, hirek.sk, Körkép

A TASR hírügynökség számításai szerint az idei helyhatósági választások időpontja november 3. vagy november 10. lenne, ugyanis az érvényes választási törvények alapján a községi önkormányzati szervekbe való választásokat az adott választási időszak lejárta előtt 14 nappal kell megtartani.

 

A megyei jelöltek népszerűsítésére a Most-Híd költött a legtöbbet

– hirek.sk, Felvidék Ma, Körkép

A hivatalos adatok szerint az elmúlt évi megyei választásokra a Most-Híd fordította a legtöbb pénzt. Bugár Béla pártja összesen 486 249 eurót fizetett ki jelöltjei népszerűsítésére. A törvény által megszabott határérték félmillió euró.

 

Határokon átívelő nemzetegyesítés a Felvidéki Magyar Bálban

– hirek.sk

Retkes János és családja idén 21. alkalommal vállalkozott arra, hogy megszervezze a Felvidéki Magyar Bált a Párkányhoz közeli Libádon. A vendégek között már 12 éve foglal helyet Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, tiszteletét teszi itt az MKP elnöke is mindig. Libádon mulatott a nagykövet, voltak székely és anyaországi vendégek, a mulatság hajnalig tartott.

 

A magyar kultúra napja Galántán

– hirek.sk

Már hagyományosan Galántán rendezték meg a magyar kultúra napja felvidéki központi ünnepségét. A Csemadok Országos Tanácsa és a Csemadok Galántai Területi Választmánya által a magyar kultúra napja alkalmából szervezett országos emlékműsorra 2018. január 21-én, vasárnap került sor a Galántai Városi Művelődési Központ színháztermében. A rendezvényen a Csemadok-díjakat is átadták.

 

Felvidék

Újabb pályázati lehetőségeket hirdetett meg a Kisebbségi Kulturális Alap

– Felvidék Ma

A Kisebbségi Kulturális Alap közzétette a 2018-as évre szóló második felhívását. Ezúttal a magyar és roma irodalmi, fordítói és kiadói tevékenységek, valamint a többi kisebbség színházi, zenei, tánc-, vizuális és audiovizuális művészeti tevékenységének támogatására irányul a felhívás.

 

Életmű-díjjal ismerték el Tóth Sándor felvidéki magyarságért végzett munkáját

– Felvidék Ma

A gömöri születésű pedagógus a második otthonának tekinti a Bódva mentét, s a rozsnyói magyar iskola ügyének szentelte életét. Több mint fél évszázada Csemadok-tag, boldog nagypapa és legendás magyartanár. Megpróbáltatásait és sikereit végigkísérte felesége Éva, aki mai napig a biztos pontot jelenti az életében.

Vajdaság

 

Megtartották a Szakma Sztár Fesztivál vajdasági elődöntőit

- Pannon RTV

A verseny vajdasági elődöntőjének két szakközépiskola adott otthont, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola és az adai Műszaki Iskola. A diákok az eddigi feladatok segítségével készültek a versenyre. A megmérettetés írásbeli feladatai felölelik a középiskolai évek teljes anyagát.

 

Tehetséggondozó tábor Újvidéken a magyar középiskolásoknak

- Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete kezdeményezésére a diákok négy napon át betekintést kaphatnak a tudomány és a kísérletek világába, valamint rendhagyó múzeum-látogatáson vehetnek részt.

Kárpátalja

 

Nem lesz kényszerszünet az ungvári egyetemen

– karpatalja.ma

Az utóbbi napokban több felsőfokú tanintézményben hosszabbították meg a téli vizsgaidőszakot követő szünidőt, hogy ezzel is csökkentsék a fűtési számlát. Kijev, Lemberg, Odesza, Csernyivci, Dnyipro, Ternopil diáksága csak tavasszal, március első napjaiban folytatja tanulmányait. Az Ungvári Nemzeti Egyetem nem változtat a korábban elfogadott munkarenden. Az oktatás a megszokott módon folytatódik. Erről január 12-én döntött az egyetem vezetősége – közölte Volodimir Szmolanka rektor.

 

Eredményes egyeztetés és összefogás a kárpátaljai ifjúsági szervezetekkel

– karpatalja.ma

Kárpátalja

A Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület (MIK) január 13-án kárpátaljai régiós egyeztetést folytatott dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár jelenlétében. Az alkalmon részt vett Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium igazgatója és Szontágh Szabolcs, a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület magyarországi régióelnöke. Kárpátaljáról a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet, a Kárpátaljai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata, a Szent Márton Egyesület, a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete és a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség 1-1 képviselője volt jelen.

Horvátország

 

Beiktatták tisztségébe a horvátországi magyar reformátusok új püspökét

– Pannon RTV

Szenn Péter a horvátországi és a Kárpát-medencei magyar reformátusság képviselői előtt a szlavóniai Haraszti református templomban pénteken mondta el esküjét. Az egyházi vezető szerint a drávaszögi és a szlavóniai magyarságnak leginkább közösségre van szüksége. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke végül mindenkit a horvátországi reformátusokért és az új püspökükért szóló imádságra kért.

Őrvidék

 

Hat magyar egyesület közös otthonban

– volksgruppen.orf.at

Január 21-én, vasárnap ünnepélyesen átadták az új Ausztriai Magyar Pedagógiai és Kulturális Központot Bécsben. A Mariahilferstr. 1C\1D szám alatt hat Bécsben működö, magyar oktatást és kultúrát támogató egyesület talált közös otthonra.

 

Pályázati felhívás fiataloknak

– volksgruppen.orf.at

A Rákóczi Szövetség Diaszpóra Programjának keretében 2018 folyamán a diaszpórában élő 10 és 29 év közötti magyar fiataloknak ismét lehetőségük van magyarországi tanulmányúton való részvételre. Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala idén is részt vehet a programon, így akár negyven ausztriai magyar fiatal is lehetőséget kaphat arra, hogy néhány nap alatt felfedezze Magyarországot.

 

Magyar kultúra napja Bécsben

– volksgruppen.orf.at

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Nemcsak Magyarországon ünneplik, hanem a határon túli magyar közösségekben is. A bécsi Collegium Hungaricum „Magyar kultúra határon innen és túl“ címmel rendez ünnepséget.