Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

 

Új kormány: csak az államfő döntése után alakítja ki álláspontját az RMDSZ

– MTI, maszol.ro, transindex.ro, Nyugati Jelen

Olyan kormányt szeretnénk, amely képes jól kormányozni Romániát. Nem ismerjük Viorica Dăncilăt, a PSD miniszterelnök-jelöltjét, nincsenek pró, sem kontra érveink támogatásával kapcsolatban. Megvárjuk, hogyan dönt az államelnök, ha ő elfogadja és kinevezi, leülünk és egyeztetünk vele, meghallgatjuk, mit mond, milyen miniszterekkel és kormányprogrammal készülnek. Ha számítanak az RMDSZ szavazataira, megkeresnek, és a támogatásunkat kérik” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szerdán a Cotroceni-palotában, a kormányalakításról tartott államfői konzultációt követően.

 

 

Székely zászlóval tüntettek Sepsiszentgyörgyön az „akasztós” nyilatkozat ellen

– maszol.ro, MTI, transindex.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Az esős időjárás ellenére mintegy 150 személy gyűlt össze szerda délután Sepsiszentgyörgyön a Sepsiszéki Székely Tanács hívására. A Mihai Tudose volt miniszterelnök „akasztós” nyilatkozata ellen tiltakozók székely zászlókkal vonultak a város főterére. „Sem Ön, sem más állami intézmény nem határolódott el a nemzeti gyűlölködésre uszító kijelentéstől. Sem az Ön, sem más állami intézmények felelősségét nem csökkenti Mihai Tudose lemondása! Önnek, Elnök Úr, különösen fontos szerep jut a romániai társadalmi béke megőrzésében. Elégedetlenül állapítjuk meg az Ön passzivitását, a közönyét a székelység és a román többség közötti természetes légkör fenntartásában…” – áll a sepsiszentgyörgyi tiltakozók petíciójában, amit eljuttatnak az államelnöknek, leadják a Kovászna megyei prefektúrán, illetve eljuttatják a nemzetközi fórumoknak és sajtónak is.


Erdély

Egy bukaresti tanár is feljelentette Tudosét a „székelyakasztós” kijelentése miatt

– MTI, maszol.ro, Krónika, Nyugati Jelen

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a kolozsvári bíróság ügyészségén, Corneliu Liviu Popescu ügyvéd, a Bukaresti Tudományegyetem tanára pedig a főügyésznél tett feljelentést Mihai Tudose volt miniszterelnök ellen az akasztásos nyilatkozata miatt. Az EMNP feljelentésében az alkotmányra hivatkozott, melynek 6. cikkelye kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. Corneliu Liviu Popescu egyetemi tanár feljelentését a Luju.ro portál ismertette. Az ügyvéd-tanár úgy vélte: a miniszterelnök náci típusú retorikát használva fizikai megsemmisítéssel fenyegette meg egy etnikai közösség tagjait.

 

Székely zászlót oszt a csíki RMDSZ – azt szeretnék, ha minden csíkszéki portára kitűznék

– szekelyhon.ro

Az RMDSZ Csíki Területi szervezete minden csíkszéki portára eljuttat egy székely zászlót, az elsőt szerdán Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke és Becze István ügyvezető elnök át is adta Gergely Andrásnak, Csíkszentmárton polgármesterének – számolt be a területi RMDSZ egy rövid közleményben. „Arra biztatom a csíkiakat, ne csak a virtuális térben használjuk a zászlót, hanem helyezzük azt ki minden csíki ház homlokzatára” – bátorított a közleményben az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke.

 

Diszkriminálják a magyar diákokat az angol tantárgyversenyen

– Krónika

Labdába se rúghatnak a magyar anyanyelvű diákok román társaik mellett az angol tantárgyversenyen egy új szabályozás miatt. Úgy tűnik, a bukaresti oktatási minisztérium kisebbségügyi államtitkársága nem sokat tehet, a diszkriminációellenes tanács azonban eljárást indít. A visszás helyzetre Szőcs Torma Katalin sepsiszentgyörgyi angoltanár hívta fel a Krónika figyelmét. Mint kifejtette: a versenyen eddig nem szerepelt fordítás a tanulók által kapott tételsorban, a teszt valamennyi feladatát angolul kellett megoldani, a szabályzat tavaly év végi módosítása nyomán azonban immár fordítást is kapnak a megmérettetésen résztvevők. A módosítás leginkább kifogásolt része azonban az, hogy mindegyik diáknak – a magyar és a román anyanyelvűeknek is – angolról románra és román nyelvről angolra kell fordítania.

 

50 ezer aláírással támogatná a HÖOK a Minority SafePack-kampányt

– transindex.ro

50 ezer, a Minority SafePack kezdeményezést támogató aláírást gyűjtene a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatainak érdekképviseleti szervezete aláírásgyűjtő kampányát január 15-én, hétfőn mutatták be - írja közleményében a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, amely a pozsonyi Diákhálózattal közösen kezdeményezte a HÖOK csatlakozását.

Erdély

 

Székelyföldön eddig példátlan kezdeményezés: „kelengyecsomagban” részesülhetnek a székelyudvarhelyi újszülöttek

– szekelyhon.ro

Az udvarhelyi újszülötteket és családjaikat segítené a székelyudvarhelyi városvezetés: Lőrincz Edit önkormányzati képviselő javaslata alapján egyszeri támogatásban részesítenék a fiatal családokat. A juttatás értéke a gyerekek számának függvényében nőne. A javaslatot felkarolná az önkormányzati képviselő-testület EMNP–MPP-frakciója is, a kivitelezés törvényes módozatain azonban még dolgoznak a hivatal illetékesei. A javaslatot támogatta a önkormányzati testület többségi frakciója is, hiszen „ez egy támogatandó kérés”, fogalmazott Orbán Árpád alpolgármester, a konkrétumokról azonban korai lenne beszélni.

 

Még idén elkezdik a tavaly leégett kommandói iskola újjáépítését

– maszol.ro

A helyi és a Kovászna megyei önkormányzat vezetői szerdán erről egyeztettek a megyeházán. Kommandó önkormányzata az Országos Vidékfejlesztési Programból pályázta meg az iskolaépítéshez szükséges összeget. A projekt összértéke 4,2 millió lej, ebből 391 ezer lej önrészt kell az önkormányzatnak biztosítania. A kommandói általános iskola tavaly január 9-én égett le, a tűzesetet követően példátlan közösségi összefogás révén 100 843 lej, 2650 euró, 3 656 939 forint gyűlt össze a Kommandóért Egyesület számláján. Ezen kívül a Kovászna megyével testvérkapcsolatot ápoló Zala megyei önkormányzat 500 000, a Veszprém megyei önkormányzat 2 605 500 forintot adományozott. A településre sportfelszereléseket, több mint ötvenezer könyvet, 30 számítógépet, 15 asztalt, 15 forgószéket, 6 intelligens táblát juttattak el az adományozók.

 

Keresik Bözödújfalu templomának megépítőjét

- Krónika

Az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatal kivitelezőt keres Bözödújfalu vízzel elárasztott és 2014-ben összeomlott katolikus templomának újjáépítéséhez. A városháza sajtóosztályának szerdai közleménye emlékeztetett, Maros megye valamennyi RMDSZ-es vezetésű önkormányzata úgy döntött, támogatják a kezdeményezést, s ezzel együtt az eddig beérkezett adományok a szükséges összeg több mint felét teszik ki. Az Összefogás temploma a bözödújfalusi tóban épülne meg, s a polgármesteri hivatal elképzelése szerint a cölöpökre tervezett alapozási munkálatokat már tavasszal elkezdenék.

 

Korszerű turisztikai iroda nyílt Sepsiszentgyörgy főterén

– maszol.ro, szekelyhon.ro,

Nyugati nagyvárosok mintájára korszerű turisztikai irodát nyitottak Sepsiszentgyörgy főterén. „Azt hiszem, mindannyian egyetértünk, hogy Székelyföld nemcsak Románia, hanem Európa egyik tündérkertje. Megfelelő infrastruktúra hiányában azonban nagyon nehéz turizmusról beszélni, gyakorlatilag Székelyföldet elkerülik az autópályák, Vidombákon még nem tudott megépülni a repülőtér. Úgy gondolom, hogy a városban, a megyében és Székelyföldön is körülbelül ötször nagyobb potenciál rejlik a turizmusban, mint amennyit eddig ki tudtunk használni” – mutatott rá Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Erdély

 

A Székely Nemzeti Tanács nyílt levelet intézett a román államfőhöz Tudose volt miniszterelnök kijelentéseivel kapcsolatban

 – transindex.ro

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nyílt levelet intézett a román államfőhöz Tudose volt miniszterelnök kijelentéseivel kapcsolatban, amelyet a mintegy 150 személy részvételével tartott szerdai tüntetésen olvastak fel Sepsiszentgyörgyön. 'Eltelt egy hét azóta, hogy Románia miniszterelnöke, Mihai Tudose a székely zászló használatáért akasztással fenyegette meg a székelységet. Ezalatt a hét nap alatt, sem Ön, sem más állami intézmény nem határolódott el a nemzeti gyűlölködésre uszító kijelentéstől. Sem az Ön, sem más állami intézmények felelősségét nem csökkenti Mihai Tudose lemondása!' - fogalmaz a dokumentum. A levél rámutat arra, hogy az utóbbi időben a román sajtóban felerősödtek a magyarellenes szélsőséges hangok.

 

Az orvosi és a Petru Maior egyetem egyesülésének folyamatát elemzik

– szekelyhon.ro

Szerdán ülésezett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tervezett egyesítését előkészítő egyeztető bizottság. A bizottság tagja dr. Nagy Előd, a MOGYE rektor-helyettese is, aki a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta: az ülésen az egyesítésre vonatkozó szándéknyilatkozatot mutatták be a bizottságnak, amelynek a feladata lesz egy részletes technikai elemzés elkészítése is.

 

Nem maradhat a Községháza felirat

 – Krónika

Csíkdánfalván is el kell távolítani a polgármesteri hivatalt is magában foglaló épületegyüttesre kihelyezett Községháza feliratot, miután a Hargita megyei település jogerősen pert vesztett a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasával, illetve az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesülettel szemben. A polgármester a hivatalos indoklásra vár.

 

Akasztásos hangulat Romániában

– Borbély Tamás – Alig kezdődött el Erdély Romániával való egyesülésének a centenáriumi éve, a román-magyar viszony máris robbanékonnyá vált, miután Mihail Tudose, keleti szomszédunk miniszterelnöke felkötéssel fenyegette meg a magyarokt. A román külügy nyelvtani érvekkel próbálta kimagyarázni a kimagyarázhatatlant, a romániai magyar és a magyarországi pártok pedig rég nem látott összhangban nyilatkoztak, s követelték a kormányfő lemondását.

Erdély

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. január 18-i számában olvasható)

 

Igazi, européer akasztás

– Zsuppán András – Heti Válasz

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő megbukott , de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” épp csak elkezdődött.

(A cikk teljes terjedelmében a Heti Válasz 2018. január 18-i számában olvasható)

 

Felvidék

 

Magyar-szlovák vegyesbizottság tárgyalt a külső határok védelméről

– Új Szó

Szlovákia és Magyarország is úgy látja: bizakodásra adhat okot, hogy az Európai Unió is felismerte az uniós külső határok védelmének fontosságát – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán újságíróknak a katonai és egyéb biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó magyar-szlovák vegyes bizottság székesfehérvári ülése után. Az Ondrejcsák Róberttel, a szlovák védelmi minisztérium államtitkárával folytatott egyeztetése után Vargha Tamás hangsúlyozta: mindketten úgy látják, hogy az elmúlt évben létrehozott PESCO európai védelmi együttműködés eredményeket hozhat a biztonság területén, ha valódi tartalommal töltik meg. 

 

Felújították a sámoti Antióchiai Szent Margit-kápolna tetőszerkezetét

– Felvidék Ma

December végén elvégezték a Somorjához tartozó sámoti Antióchiai Szent Margit-kápolna tetőszerkezetének javítását, melyre már nagyon nagy szükség volt. A kulturális minisztérium 20 ezer euróval támogatta a javításokat, Somorja város önkormányzata pedig 5 ezer euróval. A továbbiakban várhatóan a következő felújítási munkákra kerül sor: teljes tetőcsere a szentély és a sekrestye fölött, külső vakolás, külső tereprendezés, valamint a belső régészeti feltárás és a belső falak feltárása.

 

A legfontosabb információk a Köldökzsinór Program támogatásairól

– Felvidék Ma

A Köldökzsinór Program juttatásai 2018. január 1-jétől elérhetőek a Felvidéken is, a 2017. június 30-a után született gyermekek részére. A Felvidék.ma összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

 

Felvidékről üzenjük székely testvéreinknek: Veletek vagyunk!

– Felvidék Ma

Felvidék

Noha a székelyeket akasztással fenyegető román miniszterelnök – elődjéhez hasonlóan – azóta már belefulladt a román belpolitika mérgezett mocsarába és lemondott tisztségéről, az akasztós kijelentés óta nehezen csillapodnak a kedélyek. Legalábbis magyar körökben – ugyanis a kisebbségek jogaira és komfortérzetére egyébként oly kényes nemzetközi jogvédő szervezetek ezúttal nem rántottak kardot. A felvidéki magyarok azonban szolidárisak: több szervezet és közszereplő, de magánszemélyek is támogatásukról biztosították székely nemzettestvéreinket.

 

Kassánál átadták a Via Carpatia közlekedési folyosó egy részét

– Felvidék Ma

Kedden átadták Tornyosnémetinél, a magyar-szlovák határ között megépült 1,7 kilométer hosszúságú útszakaszt. Szlovákiában jelenleg még épülőben van a Budemér és Magyarbőd közötti szakasz.

 

Nyitra megye önkormányzatában folytatódik a harc a hatalomért

– Körkép

Újabb esélyt kap az MKP Nyitra megye önkormányzatában arra, hogy vezető pozíciót töltsön be a megye irányításában. A koalíciós ajánlat most a másik oldalról érkezett a párthoz. Történt ugyanis, hogy a jobboldali Szlovák Demokrata Koalíció, amelyet a SAS, OľaNO, KDH, Šanca, OKS, NOVA, valamint Peter Oremus korábbi megyeelnök-jelölt köré csoportosuló független képviselők alkotnak, megkeresték az MKP-t, hogy közösen, egyfajta „programkoalíciót” alkotva többséget szerezzenek az 54 tagú megyei képviselőtestületben.

Vajdaság

 

A szabadkai magyar főkonzulátus segít a regisztrálásban

- Pannon RTV

Március 24-ig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál azoknak a külhoni magyaroknak, akik részt szeretnének venni az április 8-i országgyűlési választáson. A regisztráció végéig Magyarország szabadkai főkonzulátusa segítséget nyújt minden magyar állampolgársággal rendelkező személynek- mondta Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja.

 

A VMSZ az SZHP listáján indul Belgrádban

- Pannon RTV

Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi városi szervezetének elnöke a 110-es lista 43. helyén szerepel. A Vajdasági Magyar Szövetség a Szerb Haladó Párttal közös listán indul a belgrádi önkormányzati választásokon. Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi városi szervezetének elnöke a 110-es lista 43. helyén szerepel. A népszámlálási adatok szerint Belgrádban valamivel több mint 1800 magyar él, a helyi VMSZ-nek viszont nemcsak olyan tagjai vannak, akik máshonnan költöztek a fővárosba, a legtöbb tag már Belgrádban született – magyarázta a politikus. Nebojša Marjanović a Pannon RTV-nek elmondta, tisztában van azzal, hogy ő egyedüli VMSZ-es politikusként nem tud majd óriási projekteket kezdeményezni, de kisebb, a magyar–szerb kapcsolatok szempontjából jelentős kezdeményezéseket igenis tervez.

Vajdaság

 

Egyetemi felvételi előkészítő az MNT szervezésében

– Pannon RTV

Az előadások célja, hogy az érettségizőket minél jobban felkészítse a szerbiai egyetemek felvételi vizsgáira. Ingyenes egyetemi felvételi előkészítő tanfolyamot szervez a Magyar Nemzeti Tanács. A tanulók 14 tantárgy közül választhatnak. Az előadások célja, hogy az érettségizőket minél jobban felkészítse a szerbiai egyetemek felvételi vizsgáira. A felkészítőre online kell regisztrálni az MNT diákportálján, a breki.mnt.org.rs honlapon 2018. január 31-ig. A felkészítő február 1-jén kezdődik.

 

Mentőkocsit kapnak a kisebb vajdasági községek

- Vajdaság MA, Pannin RTV

A járműveket 17 egészségház, a gyermek-egészségügyi intézet, a gyermekkórház, a Vajdasági Klinikai Központ és két közkórház számára vásárolják meg. A tartományi kormány megbízta a tartományi egészségügyi titkárságot, hogy folytassa le a közbeszerzési pályázatot 21 mentőautó megvásárlására a legveszélyeztetettebb vajdasági községek számára, amelyekben nincs szállítási lehetőség a betegek számára. A tartományi költségvetésből erre a célra 100 millió dinárt biztosítottak.

 

Felújítják a vajdasági vasúthálózatot

– Vajdaság MA

A helyi vasúthálózatokon évtizedekkel ezelőtt megszűnt a vonatforgalom a hanyagság miatt és mert nem volt kifizetődő a működtetése. Szerbia viszont az utóbbi időszakban kezd visszatérni a vasutakhoz a főbb és a helyi útvonalak korszerűsítésével. Milan Šegan, a Szerbiai Vasutak Infrastruktúrája vállalat vezérigazgatójának az infrastruktúra karbantartásával megbízott helyettese elmagyarázta, hogy mely vajdasági útvonalak felújítása élvez elsőbbséget.

Kárpátalja

 

Jótékonysági bállal köszöntötte az újévet a KMKSZ ISZ

– karpatalja.ma

Immáron második alkalommal került megrendezésre szombaton a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) által az újévköszöntő jótékonysági bál. A szervezők célja az volt, hogy az est folyamán befolyt összeggel Kulikovszka Ágnes rehabilitációs kezelését támogassák. Az ünnepélyes megnyitón dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, a bál fővédnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

 

Eredményesnek bizonyult a közös munka

Kárpátalja

– Kárpátalja

Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese, aki egyben a KMKSZ alelnöke és a Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, egyetért azzal, hogy valódi decentralizációra lenne szükség Ukrajnában, ami azt jelenti, hogy a választott önkormányzati képviselőknek közvetlen befolyásuk lenne az adott régió irányítására, nem úgy, mint most. Megyénk felemelkedésének eszköze szerinte a turizmus és a hozzá kapcsolódó ágazatok fejlesztése lenne, amelyhez átjárhatóbb határok és járható utak kellenek. Interjúnkban a KMKSZ megyei frakciójának munkájáról kérdeztük.

Muravidék

 

A cél a nagyobb, munkahelyeket is teremtő fejlesztések beindítása

– nepujsag.net

Szlovéniában kezdte meg körútját Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, aki a következő hetekben a kereskedőház 22 határon túli irodájának székhelyére látogat el. Az esemény kapcsán szakmai napot szervezett a kereskedőház lendvai irodája a Hancsik falusi vendéglátóhelyen. A helyi gazdaság képviselőivel folytatott eszmecserén a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program eredményei, aktualitásai, valamint a kereskedőház lendvai irodájának tevékenysége került előtérbe.

 

Tollforgató követők

– nepujsag.net

A költő, „kultúránk mindenese”, Szúnyogh Sándor 20 éve távozott el közülünk, űrt hagyva maga után. Ez az űr lassan bár, de kezd megtelni követőkkel, új nevekkel, tollforgatókkal, akik ösztönzésre – szavalóversenyekkel, színházi és másfajta irodalmi pályázatokkal – a „fáklyavivő” nyomdokaiba kívánnak lépni, s mint ahogy a kultúra- és irodalomszervező költő-újságíró tette egész életében, a közösség javára cselekedni, a közjót szolgálni.

 

A muravidéki magyarság néptánca közkincs legyen!

– nepujsag.net

Toplak Rudolf és felesége, Alenka 2007-ben a Muravidék Néptáncegyüttes vezetőiként kezdték el a Lendva-vidék néptánc- és népzenei hagyományának összegyűjtését. Az emberek emlékezete, a dalok eléneklése, a táncok bemutatása alapján gazdag anyag gyűlt össze, amelyet Balaskó Enikő dolgozott fel.

Őrvidék

 

Vívósikerek magyar edzővel Kismartonban

– volksgruppen.orf.at

Magyar edzővel, a soproni Pirger Tamással az élen arat sikereket a Fecht UNION vívócsapata Kismartonban/Eisenstadtban. A korábbi versenyző 5 éve edzi a kezdőket és haladókat - a legjobbakkal pedig rendszeresen országos versenyeken is megmérettetik magukat.