Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Semjén: Egy bő évezred közös történetét mutatja be a Magyar emlékek Lengyelországban kötet

– MTI, Híradó, Webrádió, Gondola.hu, Somogyi Hírlap

Egy bő évezred magyar és lengyel történetét tárja az olvasók elé számos fotóval illusztrálva a Magyar emlékek Lengyelországban című kötet - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kiadvány keddi budapesti bemutatóján. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: minden magára valamit adó nemzet igyekszik ápolni szerte a világban honfitársai emlékét, felmutatni jelenlétüket, keze munkájukat, büszkélkedni velük.

Teszik ezt néha még annak árán is, hogy az ott megjelenített események igencsak megszépítettek vagy köszönőviszonyban sem állnak a valósággal. “Mi ennél szerencsésebb helyzetben vagyunk, nálunk a hiba inkább abban rejlik, hogy keveset tudunk, keveset beszélünk róla” – mondta.

Kiemelte: az Antall József Tudásközpont műhelyének gondozásában megjelent könyv találkozik a kormány nemzetpolitikai stratégiájával. Felidézte, hogy 2012-ben meghirdetették a Julianus-programot, amiben felhívást intéztek a világ magyarságához, a fellelhető magyar emlékek összegyűjtésére. Megjegyezte: a Lengyelországban gyűjtött magyar emlékek jegyzékét összevetette a könyvben találhatókkal; sok átfedés volt, de a könyv több, teljesebb.

 

Újabb pályázatok a Határtalanul programban

– MTI, Magyar Idők, hirado.hu

A Határtalanul program öt új pályázati kiírása jelent meg a kormány honlapján; a többi között a hetedikesek tanulmányi kirándulására, középiskolák közötti együttműködésre, a kárpátaljai szolidaritási programra, középiskolai diákutaztatásra és Kárpát-medencei cserkészrendezvényekre lehet támogatást igényelni. A most meghirdetett pályázatokból kettő meghívásos: az egyikben a Magyar Cserkészszövetség pályázhat 40 millió forint vissza nem térítendő támogatásra, a másikban a Rákóczi Szövetség jut 67 millió forinthoz. További 200 millió forint forrásra lehet pályázni a középiskolák 9-12. osztályosai határon túli, néhány napos táboroztatásához, de a pályázó intézménynek legalább 200 ezer forint adományt össze kell gyűjtenie és a határon túli partneriskolába vinnie.

 

Kelemen: várható volt Tudose távozása, többet veszekedtek, mint kormányoztak

– Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök természetesnek tartja, hogy Mihai Tudose távozott a kormány éléről, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) megvonta tőle a támogatását. A szövetségi elnök szerint nem valószínű, hogy előrehozott választásokra kerül sor. A szövetségi elnök az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: politikai kormányról lévén szó, természetes, hogy Tudose lemondott, miután pártja megvonta tőle a politikai támogatást. Kelemen Hunor kifejtette, a Szociáldemokrata Párton belül az utóbbi időben több belső konfliktus is felütötte a fejét, többet veszekedtek, mint amennyit kormányoztak, tehát szerinte várható volt egy ilyen döntés, egy ilyen végkifejlet. „Tudose elkövetett néhány alapvető hibát, többek közt azt a bizonyos múlt heti nyilatkozatot. Én nem vagyok annyira naiv, hogy azt képzeljem, sokat nyomtak a latban azok a sértő kijelentések, de végül mégsem maradtak következmények nélkül” – tette hozzá az RMDSZ-elnök, utalva a távozó kormányfőnek a székelyföldi autonómiaigények kapcsán tett kijelentésére.

Erdély

 

Kelemen Hunor: nem automatizmus, hogy a PSD-kormányt támogatjuk

– maszol.ro

Mihai Tudose lemondása szükségszerű volt, mert egy miniszterelnök nem maradhat tisztségben, ha megvonják a politikai támogatását. Nem beszélve arról, hogy miket nyilatkozott az utóbbi napokban – kommentálta a Maszolnak kedden Kelemen Hunor a kormányfő távozását. „Azok után, amiket Mihai Tudose az elmúlt hetekben összevissza halandzsázott, nehezen maradhatott miniszterelnök egy európai uniós országban. Vitába keveredett a belügyminiszterrel, akit nem volt képes leváltani, halálbüntetést kért, majd azzal fenyegetőzött, hogy a székely zászló mellett lengeti majd az embereket” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

 

Viorica Dăncilă EP-képviselőt jelöli miniszterelnöknek a PSD

– Krónika, MTI, transidex.ro, maszol.ro, Bihari Napló, Nyugati Jelen

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt javasolják miniszterelnöknek a kormányzó román szociáldemokraták a hivatalából távozó Mihai Tudose helyére. A PSD 54 éves miniszterelnök-jelöltje Liviu Dragnea PSD-elnökhöz hasonlóan Teleorman megyei, és második mandátumát tölti az európai törvényhozásban, ahová először 2009-ben jutott be.

 

A PSD kormányfőjelöltje elhatárolódott Tudose akasztásos kijelentésétől

– Krónika, maszol.ro

Elhatárolódott elődje, Mihai Tudose leköszönő kormányfő akasztásos nyilatkozatától az elmúlt napokban a miniszterelnöki tisztségre jelölt Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő. Aki mindazonáltal az autonómiát ugyancsak elutasítja. A kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) által kedden a kormányfői tisztségre javasolt politikus állásfoglalása eddig elkerülte a közvélemény figyelmét, holott ama kevés megnyilvánulás közé tartozik, amelynek során a román politikai élet szereplői helytelenítették Tudose „fellógatós” kijelentését. Viorica Dăncilă felhívta a figyelmet, hogy Románia az Európai Unió tagállama, ennek megfelelően mindenekelőtt a román állam képviselőinek kell gondoskodniuk az alapvető európai értékek tiszteletben tartásáról. Az EP-képviselő arra figyelmeztette Tudosét, hogy tanúsítson nagyobb felelősséget, és szenteljen több figyelmet a saját megnyilatkozásaira.

 

Erdély

Önfejlesztő életforma a cserkészet: számos tevékenységet szervez a romániai magyar szövetség

– Krónika

Közösségépítő, önfejlesztő, a természettel és Istennel való kapcsolatra összpontosít a cserkészet, amelybe jelenleg mintegy kétezren kapcsolódnak be Erdélyben. A negyven aktív csapatot számláló Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) tevékenységéről, a 110 éves mozgalom mibenlétéről Bálint Lajos Lóránt elnök, valamint néhány résztvevő beszélt a Krónikának.

 

Dragnea mögül kezd eltűnni a pártstruktúra”

– transindex.ro

Miért buktatta meg a miniszterelnököt pártja, és volt-e köze ehhez a zászló-nyilatkozatának? Illyés Gergő szerint nem lesz előrehozott választás, és Johannis felfüggesztése is valószínűtlen.

 

Porcsalmi: a legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb időn belül megalakuljon a kormány

– transindex.ro

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt a célt tartja szem előtt a Cotroceni-palotában szerdán esedékes tárgyalások során, hogy mielőbb legyen új kormánya az országnak, jelentette ki Porcsalmi Bálint, az alakulat ügyvezető elnöke. Porcsalmi hozzátette, a miniszterelnöki tisztségre nevesített személy támogatásáról az RMDSZ-en belül döntenek majd. „Számunkra az a legfontosabb, amit Johannis elnök is megfogalmazott: hogy a lehető legrövidebb időn belül megalakuljon kormány, mert a politikai instabilitás egyáltalán nem tesz jót. Ez az alapelv, amely vezérel minket az egyeztetésen: mielőbb legyen kormányunk”, mondta az ügyvezető elnök.

 

Két tanút idéztek be, egyikük jelent meg, ő sem vallott a vádlottak ellen

– szekelyhon.ro

A vád által berendelt két tanú közül hétfőn csak egyik jelent meg Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Törvényszéken Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester, illetve Szőke Domokos alpolgármester büntetőperének tárgyalásán.

 

A miniszterelnök ugyan lemondott, de a nyilatkozata miatti tüntetést így is megtartják

– szekelyhon.ro

Mihai Tudose lemondott miniszterelnök „székely népet és a székely zászlót gyalázó” kijelentései miatt szervez tiltakozó megmozdulást Sepsiszentgyörgy főterén szerdán 17 órától a Sepsiszéki Székely Tanács. A felhívásban arra kérik a résztvevőket, hogy vigyenek magukkal székely zászlót. Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke portálunknak elmondta, furcsa helyzet alakult ki, mert időközben Mihai Tudose lemondott miniszterelnöki tisztségéről, ám ennek ellenére megtartják a tüntetést.

Erdély

 

Terv is van, pénz is van, mégsem épül az autópálya Bihar megyében

– maszol.ro

A tervek készen állnak, a szükséges pénz is rendelkezésre áll, a tendert is meghirdették, mégsem épül az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakasza Bors és Berettyószéplak között, ahol a munkálatok 52 százalékát már korábban elvégezték. Szakértők szerint megfelelő hozzáállással a mintegy 65 kilométeres sztrádaszakasz két éven belül befejezhető lenne.

 

A magyar kultúrát ünneplik Erdélyben

– Krónika

Erdély-szerte tárlatnyitókat, színházi és táncelőadásokat, koncerteket, díjátadó gálákat szerveznek a magyar kultúra napja alkalmából a hétvégén és a jövő héten. 1989 óta január 22-én ünneplik a kultúrát a magyar nyelvterületen annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

 

Visszakérik a kalotaszegi Bánffy-birtokokat

– Krónika

Mintegy ötszáz hektárnyi földterületet igényel vissza peres úton Bánffyhunyadon, és jóval többet a környező községekben gróf Bánffy Katalin, Bánffy Miklós leánya – erősítette meg a Krónikának Búzás-Fekete Mária bánffyhunyadi alpolgármester. Az elöljáró szerint a Marokkóban, Tangerben élő 93 éves főnemes a 2016-ban indított perben mintegy félezer hektár földterületet igényel vissza a kalotaszegi régióközpontban, melyet még alapfokon tárgyal a bánffyhunyadi bíróság.

 

Diszkriminálnak az angol tantárgyversenyen

– Krónika

Jelentős hátránnyal indulnak a megyei és az országos angol tantárgyversenyen a magyar anyanyelvű diákok a megmérettetés nemrég módosított szabályzata miatt, amelynek értelmében a tételsorban románról angolra, illetve angolról románra történő fordítás is fog szerepelni. Úgy tűnik, a bukaresti oktatási minisztérium kisebbségügyi államtitkársága nem sokat tehet, az Országos Diszkriminációellenes Tanács azonban lapunk jelzése nyomán hivatalból eljárást indít.

 

A Kodály-év jegyében zajlanak Bukarestben a Balassi Intézet programjai

- MTI

A Román Rádió Zenekarának koncertjével és Bács Lajos emlékesttel ünnepli a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar kultúra napját, amely főként a tavaly meghirdetett Kodály-emlékév jegyében zajlik. A programsorozat csütörtökön a II. Bács Lajos-emlékesttel kezdődik, amelyen a 2015-ben elhunyt egykori romániai magyar karmesterre, zeneszerzőre és pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeznek. Ebből az alkalomból a tavalyi fesztiválon Bács Lajos-emlékdíjat nyert Gabriel Gitan fiatal zongorista Liszt-, Kodály- és Haydn-műveket fog játszani.

Erdély

 

Autonómia és székely zászló

– Demokrata

Három nappal azután, hogy a vezető erdélyi magyar pártok közös nyilatkozatot írtak alá az autonómiakövetelésről, Mihai Tudose kormányfő akasztással fenyegette azokat, akik az állami intézményekre kitennék a székely zászlót. Az EMNP náci retorikáról, az RMDSZ közösség ellni uszításról beszél, felszólítva a román pártokat az elhatárolódásra. Ez azonban nem történt meg, sőt, ellenzéki és kormánypárti vezetők is kiálltak a miniszterelnök mellett.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Demokrata 2018. január 17-i számában olvasható.)

Felvidék

 

Újabb hosszabbítás Hedvig ügyében

– Új Szó

Közel másfél éve fordítják Magyarországon a Hedvig-ügy iratait, a nyomozást most hosszabbították meg negyedszer. A legújabb határidő 2018. május 11-e. A magyar hatóságok - majd miután áttanulmányozták a több ezer oldalas aktát – fogják eldönteni, hogy a támadás óta eltelt tíz évre hivatkozva lezárják-e az ügyet, vagy vádat emelnek hamis tanúzás miatt Malina Hedvig ellen és továbbítják a bíróságnak.

 

Kiska a romaügyi kormánybiztossal tárgyalt – Ravasz Ábelt is kritizálta

– bumm.sk, Körkép

A szlovák államfő hétfőn Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztossal tárgyalt. Andrej Kiska elmondta, hogy kritikusan szemléli a cigányokkal szembeni fellépéseket, hiányolja ugyanis a problémák valódi forrásának megoldását. Az államfő konstruktív megoldásokat vár azzal kapcsolatban is, hogy a cigányok iskolázottságának mértéke növekedjen, ami nemcsak saját maguk, hanem az egész társadalom javára válhat. Hangsúlyozta, hogy bár a politikusok sokat beszélnek a témáról, tisztességes célok, konkrét vállalások és valódi megoldások hiányoznak a részükről. Kiska ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy a romaügyi hivatalnok rendszerszerű megoldásokra törekszik, melyek növelhetik a romák iskolázottságának mértékét, az illegális roma telepek felszámolását és a közösségi munka mértékének növelését.

 

Az egyetemes értékeket képviselő Mikszáth Kálmánra emlékeztek

– Felvidék Ma

Mikszáth Kálmán születésének 171. évfordulója alkalmából szerveztek megemlékezést január 16-án a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékházban. A nagy palóc mesemondó mellszobra előtt felvidéki és magyarországi személyek, szervezetek, valamint intézmények képviselői tisztelegtek.

Felvidék

 

Megújult a tragédiát idéző emlékmű

– Felvidék Ma

A Muzslai Önkormányzat az évfordulók apropóján felújíttatta azt a háborús emlékművet, melyet a kilecvenes évek elején állíttatott a község. A kőbe dolgozott bronz csodaszarvast és turulmadarat is ábrázoló mű Nagy János munkája, melyet most Németh László kőfaragó újított fel a község megrendelésére. Az emlékünnepségre nem véletlenül január 14-én került sor, hiszen hazai viszonylatban ugyan még kevés helyen emlékeznek a doni katasztrófára, de a régiós megemlékezések Párkány környékén már hagyománnyá váltak.

Vajdaság

 

Zentán is ismertették az IPARD-pályázat részleteit

- Pannon RTV

Az IPARD-pályázat részleteiről tartottak kedden előadást Zentán. Emellett a tartományi pályázatokról is bővebb információt kaphattak a jelen levő gazdák. Az IPARD alapokra az első körben február 26-ig pályázhatnak a kis- és középgazdaságok. A támogatás 5000-től 700 000 euróig terjed. Az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési programjában összesen 175 millió euró áll Szerbia rendelkezésére, amelyet 2020-ig használhat fel.

Kárpátalja

 

Nagycsaládos napot tartottak Beregszászban

– karpatalja.ma

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) január 13-án hatodik alkalommal szervezett nagycsaládos napot Beregszászban, a Rákóczi-főiskolán. Az egész napos rendezvényen több százan vettek részt. A programra nemcsak a KMNE tagcsaládjait várták, hanem valamennyi érdeklődő családot szívesen fogadtak a szervezők. A Rákóczi-főiskola átriumában tartott megnyitó ünnepségen először a történelmi egyházak képviselői, Taracközi Ferenc református lelkész, Demkó Ferenc görögkatolikus helynök és Molnár János római katolikus esperes köszöntötték a jelenlévőket.

 

Kárpátaljaiakat avattak Hódmezővásárhely díszpolgáraivá

– karpatalja.ma

Kárpátaljai magyarok egy csoportja szombattól Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgáraivá váltak. Az ukrán törvények nem engedik, hogy felvegyék a magyar állampolgárságot, a dél-alföldi város azonban ezzel a szimbolikus gesztussal kinyilvánította, hogy közösséget vállal a határontúli magyarokkal. A kárpátaljaiak a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem postgraduális mentálhigiénés képzésén vettek részt, dr. Grezsa Ferenc egyetemi docens vezetésével.

 

Kárpátalja

Másfélszáz érdeklődő a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nyílt napján

– karpatalja.ma

Nyílt napot tartottak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán január 16-án. Közel 150 ember látogatott el a rendezvényre, hogy megismerjék az intézmény nyújtotta lehetőségeket, az oktatókat és a szakokat. A főiskola átriumában tartott megnyitón dr. Orosz Ildikó rektor asszony köszöntötte a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. Beszédében felvázolta a felvételi vizsga folyamatát, és ismertette, hogy milyen szakok közül választhatnak a felvételizni kívánó diákok.

Őrvidék

 

Magyar misék, istentiszteletek Grácban

– voksgruppen.orf.at

Rendszeresen tartanak magyar miséket Grazban, a Kalvaria templomban vasárnaponként 17.00-kor. Jövő vasárnap, január 21-én ökumenikus istentiszteletre kerül sor Németh Kitti, a Bécsi Evangélikus Lelkiszolgálat vezetőjével.