Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Szijjártó: Magyarország mindig kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolatot akart Romániával

- MTI, Híradó, Mandiner, Magyar Idők, Origo.hu, Krónika, Nyugati Jelen, Bihari Napló

Magyarország mindig is kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatra törekedett Romániával az ott élő magyar közösség érdekében - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán hétfőn. Szijjártó Péter arra reagált, hogy Mihai Tudose román miniszterelnök szerda este a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban egyebek mellett azt nyilatkozta a Realitatea hírtelevíziónak: "Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is". A külügyminiszter szerint teljességgel elfogadhatatlan a 21. századi Európában, hogy egy komplett nemzeti közösséget és annak vezetőit akasztással, halállal fenyegetnek meg.

 

 

Tudose állítja: az autonómia elutasításáról, és nem emberek felakasztásáról beszélt

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló

Mihai Tudose kormányfő fenntartja az erdélyi magyar autonómiatörekvésekről a múlt héten kifejtett álláspontját, egyúttal cáfolja, hogy emberek felakasztásáról beszélt volna. A román miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának hétfő délutáni ülése előtt nem sokkal nyilatkozott újságíróknak. A Hotnews.ro portál beszámolója szerint Mihai Tudose közölte: „románként” fenntartja az erdélyi magyar autonómiatörekvésekről a múlt héten kifejtett álláspontját. Nem lehet szó Románia egy darabjának autonómiájáról. Erről volt szó, nem emberek felakasztásáról” – idézte a portál a miniszterelnököt. Mihai Tudose megismételte: még csak párbeszéd szintjén sem képezheti alku tárgyát Románia területi épsége.

 

Mihai Tudose bejelentette lemondását a PSD vezetőségi ülésén

– maszol.ro, MTI, transindex.ro, szekelyhon.ro, Krónika, Bihari Napló

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől. Mihai Tudose bejelentette lemondását a testület hétfői ülésén, és ezt utólag hivatalosan is megerősítette a sajtónak. Az ügyvivő kormányfő várhatóan Paul Stănescu fejlesztési miniszter lesz – számoltak be a hírtelevíziók. A PSD vezetőségi ülése utáni sajtótájékoztatóján Liviu Dragnea pártelnök bejelentette: a keddi végrehajtó bizottsági ülésen nem javasol majd miniszterelnök-jelöltet, hanem a testületre bízza a döntést, amelyet maga is felvállal majd. A politikus azzal érvelt, hogy „nincs szerencséje” a kormányfőjelölésekkel. Ezzel arra utalt, hogy korábban a szintén utólag megbuktatott Sorin Grindeanut és Mihai Tudosét is maga javasolta miniszterelnöknek.

 

Trócsányi: sok nyugat-európai országban is szavaznak a kettős állampolgárok

– MTI, hirado.hu, origo.hu, gondola.hu, propeller.hu

Nem lehet különbséget tenni az állampolgárok között, sok nyugat-európai országban is szavazhatnak a külföldön élő kettős állampolgárok - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. Az olasz választásokon például mintegy 3,5 millió külhoni állampolgár vehet részt. A magyarok nagy része ráadásul nem is önszántából, hanem békediktátumok folytán került a határokon kívülre. Magyarország gondoskodó anyaországi modellt választott és szoros kapcsolatokat ápol határon túli nemzettársaival - emelte ki Trócsányi László.

 

Számunkra minden magyar ember egyformán értékes”

– Veczán Zoltán – Magyar Hírlap

Kisgyerekkora óta foglalkoztatja a történelem és a külvilág eseményei, most a határon túli magyarok mellett pedig elsősorban a diaszpóramagyarság a célterülete Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, aki arról is beszélt lapunknak, hogy nehéz, de szép hivatása kapcsán sokat köszönhet közvetlen felettesének, Potápi Árpád János államtitkárnak. Szilágyi Péter kiemelte: A nemzetpolitika a kormányzat egyik legsikeresebb szakpolitikai területe 2010 óta. A parlamentben minden frakcióval rendelkező párt egyetért, hogy az elkezdett munka fontos, ebben megtaláltuk a nemzeti minimumot.

 

Rendkívüli ülést tart a külügyi bizottság a Tudose-nyilatkozat ügyében

– MTI, Magyar Hírlap, Index, hirado.hu, Népszava

Mihai Tudose román miniszterelnök elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan nyilatkozata miatt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kedd délután három órára összehívta a testület rendkívüli ülését - közölte a Fidesz-frakció hétfőn az MTI-vel. Mihai Tudose tagadja, hogy akasztást emlegetett volna, azt állítja, hogy csak az állami hatóságok mandátumáról beszélt, amikor a zászló melletti lengésről és lobogásról nyilatkozott. A parlament honlapján elérhető adatok alapján a külügyi és a nemzeti összetartozás bizottsága együttesen ülésezik majd kedden.

 

Párbeszéd és partnerség

 – Szili Katalin – Magyar Idők

Száz éve, 1918. január 8-án jelentette be Thomas Woodrow Wilson amerikai elnök a nemzetközi jog új fundamentumát jelentő tizennégy pontot tartalmazó békejavaslatát a szenátus és a képviselőház együttes ülésén. Száz év elteltével pontosan ugyanezen a napon, január 8-án írták alá az erdélyi magyar pártok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt közös nyilatkozatukat. Talán nem is véletlenül. A legfontosabb üzenet azonban, tudva azt, hogy törekvéseiket csak a többség támogatásával tudják megvalósítani, hogy partnerséget és párbeszédet kívánnak kezdeményezni és folytatni a többséggel.

Magyarország

 

Ötvenezer aláírással segíti a kisebbségeket a HÖOK

– Magyar Hírlap

Kampányt indít a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), s ennek keretében ötvenezer aláírás összegyűjtését vállalta – közölte a szervezet hétfői sajtótájékoztatóján.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Hírlap 2018. január 16-i számában olvasható)

Erdély

 

Provokációnak tartja a román külügy a HVIM budapesti akcióját

– MTI, Krónika, transindex.ro, Nyugati Jelen, Bihari Napló

Elítélte és provokációnak nevezte a román külügyminisztérium, hogy a HVIM tagjai Mihai Tudose kormányfő kijelentésére válaszul székely zászlóval letakarták Románia budapesti nagykövetségének a román címerrel ellátott tábláját a diplomáciai képviselet bejáratánál. közleményében a bukaresti tárca közölte, aggasztja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) „provokatív akciója”, és elítéli a hasonló incidenseket. A román külügyminisztérium szerint a hasonló cselekedetek célja a nemzeti jelképek becsmérlése. „A külügyminisztérium úgy tekinti, hogy az egyes személyek vagy szervezetek által végrehajtott hasonló akciók, a revizionista cselekedetek teljességgel elfogadhatatlanok, ellentmondanak a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó Bécsi Egyezmény szellemének és előírásainak” – szerepel a kommünikében.

 

Németh Zsolt az autonómiatörekvésekről, a román kormányfő kijelentéséről

2018. január 16. – Krónika

A magyar kormány egyetért az erdélyi magyarok vezetőivel, akik egyöntetűen megfogalmazták, hogy Románia miniszterelnökének le kell mondania brutális kijelentése nyomán – szögezte le a Krónikának adott interjúban Németh Zsolt. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a nyilatkozat hátrányosan befolyásolja a kétoldalú kapcsolatokat, holott minden érdek abba az irányba mutat, hogy a két országnak együtt kell működnie. A politikus elmondta, az anyaországnak alkotmányos kötelessége támogatni a külhoni magyarokat, a közösségek autonómiatörekvését.

 

Kiverte a biztosítékot a románoknál a HVIM „székely zászló hadművelete”

– Krónika

Provokációként tálalják román politikusok és a bukaresti média, hogy a HVIM tagjai Mihai Tudose kormányfő kijelentésére válaszul székely zászlóval letakarták Románia budapesti nagykövetségének tábláját a diplomáciai képviselet bejáratánál. A román sajtó Marius Pașcannak, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátorának Facebook-bejegyzése alapján értesült a történtekről. A volt Maros megyei prefektus közösségi oldalán agresszív és provokatív cselekményként állítja be, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai székely zászlóval letakarták „Románia címerét” a budapesti nagykövetségnél. Marius Pașcan felszólította a román hatóságokat, hogy „ne hunyászkodjanak meg gyáván”, hanem kérjenek magyarázatot a történtekre, többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől.

Erdély

 

Demeter Szilárd: tulajdonrészt vásárolt az Erdélyi Médiatér Egyesület a Prima Press Kft.-ben

– transindex.ro

A csődvédelmet kért Udvarhelyi Híradó Kft. 240 volt alkalmazottját átvevő Prima Press Kft.-ben tulajdonrészt vásárolt az az Erdélyi Médiatér Egyesület, amely 2017 decemberében mintegy 4,5 millió eurós támogatást kapott a magyar kormánytól. Ezt a magyarországi támogatást kilobbizó Demeter Szilárd állítja az Átlátszó Erdélynek adott interjúban.

 

Kató Béla református püspök: csak az intézményeink révén tudunk megmaradni – interjú

– maszol.ro, transindex.ro, MTI

Több mint 300 beruházásra kapott 90 millió eurós támogatást a magyar kormánytól az Erdélyi Református Egyházkerület, és a pénzt elsősorban oktatási intézményeinek korszerűsítésére fordítja – mondta el a Maszolnak adott interjúban az egyházkerület püspöke. Kató Béla szerint az összeg csak első látásra tűnik szokatlanul nagynak, valójában az elmúlt száz évben felhalmozott hiányokat hivatott pótolni. „Intézményépítés nélkül nincs jövő. Elméleteket lehet gyártani, de konkrétumok kellenek” – vallja a püspök.

 

Az oktatásügyi miniszter szerint nem biztos, hogy tanévkezdésig létrehozható az új katolikus iskola

– MTI, maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Liviu Pop román oktatásügyi miniszter szerint nem biztos, hogy tanévkezdésig létrehozható az új katolikus iskola Marosvásárhelyen. A miniszter egy hétfői marosvásárhelyi sajtótájékoztatón beszélt erről, miután Dorin Florea polgármesterrel, és Péter Ferenccel, a Maros megyei önkormányzat elnökével is tárgyalt. Kijelentéseit a Székelyhon.ro és a Maszol.ro portál idézte. Liviu Pop megjegyezte: az intézmény létrehozásáról szóló törvény februárban kerül a román szenátus elé. Ezt azonban az elfogadása után meg lehet támadni az alkotmánybíróságon, és ennek következtében megtörténhet, hogy a szeptemberi tanévkezdésig nem sikerül rendezni a marosvásárhelyi iskola ügyét.

 

Magyarul tudó külső szakembereket, munkásokat keres a rendőrség

– maszol.ro

Erdély

Országos szinten összesen 770 helyet hirdetett meg a rendőrség a napokban, ez megyénként akár több tucat állást is jelent. Több állásra magyarul tudó szakemberek jelentkezését várják. Az elmúlt év végén az országos rendőrség valószínűleg felmérte, mely szakterületeken van humánerőforrás-hiány, ezzel magyarázható a meghirdetett állások nagy száma - mondta megkeresésünkre Ádám Gábor, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának vezetője.

 

Strasbourgban bizonyítanák be, hogy jogsértés érte a gyergyószentmiklósiakat

– szekelyhon.ro

Mivel intézményvezetőként nem fordulhatnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, magánszemélyként pereli be a román államot tíz gyergyószentmiklósi személy: Nagy Zoltán jelenlegi és Mezei János korábbi polgármester, több jelenlegi és korábbi önkormányzati képviselő, valamint a Székely Nemzeti Tanács helyi szervezetének tagjai. A Strasbourgba benyújtott panasz lényege, hogy Románia igazságszolgáltatása a helyi közösség számára diszkriminatív ítéletet hozott, amikor a székely zászló és a város zászlaja levételére kötelezte a városházát. A panaszosok szerint az ítélet azt jelenti, hogy a gyergyószentmiklósiak nem használhatják szabadon szimbólumaikat, és ezzel jogfosztottságot szenvednek.

 

Zakariás Zoltán: mielőbbi lépések kell kövessék a magyar pártok autonómiaügyben megfogalmazott állásfoglalását

– szekelyhon.ro

Mielőbb közvitát kezdeményezne az autonómia kérdéséről Zakariás Zoltán, aki az EMNP-t képviselte azokon a tárgyalásokon, amelyek eredményeként múlt héten megállapodást kötött a három romániai magyar párt az önrendelkezésért való közös küzdelem érdekében. A politikus az egyezség megkötésének körülményeiről, valamint a továbbiakban szükséges lépésekről is beszélt a szekelyhon.ro-nak.

 

Kínos teremvita után közös nyilatkozatban tisztázza magát a nagyváradi román és magyar színház

– maszol.ro, transindex.ro

Közös nyilatkozatban tisztázza magát a váradi Regina Maria és a Szigligeti Színház, miután a sajtóban nagy visszhangot váltott ki a román társulatnak a január 24-ére, a kis egyesülés évfordulójára előkészített műsorának helyszínváltoztatása. „A két színház vezetősége határozottan visszautasít minden olyan feltételezést és rosszindulatú értelmezést, amely nemzeti, politikai vitát akar generálni egy pusztán szakmai problémából. A Regina Maria Színház és a Szigligeti Színház hosszú évek óta dolgozik együtt művészi barátságban, kölcsönös megértésben, gördülékenyen: egymás szakmai szempontjait, bemutatóit, fesztiváljait és nemzeti ünnepeit tiszteletben tartjuk és figyelembe vesszük” – olvasható a hétfőn kiadott közleményben.

 

Nyílt levelet írt a román demokratáknak a Székely Nemzeti Tanács elnöke

– hirado.hu

Erdély

A közvélemény az elmúlt napokban a román miniszterelnök olyan kijelentését ismerhette meg, amely nem hoz dicsőséget Romániának. Mi több, a Mihai Tudose által megfogalmazott fenyegetés a székelyek címére, súlyos megsértése a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáinak – áll Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnökének levelében.

 

Tudose akasztós nyilatkozata miatt tüntetnek Sepsiszentgyörgyön

– maszol.ro

Gazda Zoltán, a szervezet elnöke arról tájékoztatta a maszol.ro-t, hogy szerdán délután 5 órától Sepsiszentgyörgy központjában a kőszínpadnál tüntetést szerveznek a lemondását hétfő este bejelentő Mihai Tudose miniszterelnök székely népet és székely zászlót gyalázó múlt heti kijelentése ellen. A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke arra kéri a résztvevőket, hogy vigyenek magukkal székely zászlót. A tüntetést a kormányfő lemondása előtt hirdette meg a Sepsiszéki Székely Tanács.

 

Elítéli a Szabad Emberek Pártja a kormányfő nyilatkozatát

2018. január 16. – Krónika

Közleményben ítélte el a Szabad Emberek Pártja (POL) Mihai Tudose múlt heti kijelentését, amelyben akasztással fenyegetőzött a székelyföldi autonómiatörekvések és a nemzeti szimbólumok használata kapcsán. A Marosvásárhelyen létrehozott politikai alakulat közleményében útszélinek nevezte „az inkompetens” Tudose botrányt keltő nyilatkozatát, és megjegyzi: „a túlzott központosítás nyomán mára olyan személyek kerültek az ország élére, akik nem képesek a közméltósági tisztségüknek megfelelő színvonalon kifejezni magukat”. A POL arról biztosítja a közvéleményt, hogy a továbbiakban is támogatja és szorgalmazza a decentralizációt, valamint a helyi autonómia érvényesülését az ország minden városa, megyéje és történelmi tartománya számára.

 

Továbbra sem lehet tudni, mikor kapják meg a magyar kiadványokat az ötödik osztályos diákok

2018. január 16. – Krónika, szekelyhon.roTovábbra sem érkeznek jó hírek a magyar tannyelvű iskolába járó ötödikes diákoknak szánt tankönyvekről, így elképzelhető, hogy a gyermekeknek a február 12-én megkezdődő második félévben is kiadványok nélkül kell tanulniuk a legtöbb tantárgyból. Sipos István, a Hargita megyei tanfelügyelőség tankönyvekért felelős megbízott munkatársa a Krónikának elmondta: hivatalosan eddig semmilyen információt nem kaptak a témában, azt sem tudják, hogy egyáltalán folyamatban van-e a román nyelven már az ősz folyamán kiadott könyvek magyarra fordítása, így valószínűsítik, hogy a 2017/2018-as tanév második félévében sem lesznek ötödikes magyar tannyelvű kiadványok.


– hirek.sk

A székelyekkel való testvériség jegyében Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere hétfőn ismét kitűzte a községi hivatalra a székely zászlót. Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt hasonló okokból kifolyólag ugyanezt már megtette, s bár akkor tettét rendőrségi kivizsgálások sora követte, de most ugyanolyan bátran, felelősségteljesen kiáll a romániai magyarok mellett, mint 2013-ban.

 

Magyar kultúra napja: Dunaszerdahelyen idén is ünnepi műsorral készülnek

– hirek.sk

A Pázmaneum Polgári Társulás a Kortárs Magyar Galériával, a dunaszerdahelyi városi művelődési központtal és Dunaszerdahely város önkormányzatával együtt január 21-én öt órától nyolcadszor tart ünnepi műsort a magyar kultúra napja alkalmából. A példaértékű rendezvény támogatója a Magyar Kormány, egyik médiapartnere pedig portálunk. A részletekről Karaffa Attila, a Pázmaneum PT ügyvezető elnöke, városi képviselő, Dunaszerdahely város kulturális és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke tájékoztatott.

 

A kitelepítések és deportálások áldozataira emlékeztek Nánán

– Felvidék Ma

A hetven évvel ezelőtti kitelepítések, deportálások emlékére tartottak megemlékezést a Csemadok nánai alapszervezete szervezésében. 1946 novemberének végén indultak a vagonok Párkány környékéről, s januárban már felvidéki magyarok ezrei szenvedték el ártatlan politikai áldozatokként idegen földön lelki és fizikai gyötrelmeiket.

 

Elnökválasztási körkép: Kik szállhatnak ringbe 2019-ben?

– Körkép

Legkésőbb ősszel fény derül a köztársaságielnök-jelöltek nevére. A színfalak mögött már most is folynak az egyeztetések a politikai pártok között az egyes jelöltek személyéről. Valószínű, hogy a kormánypártok saját jelölteket állítanak. Ellenben az ellenzéknek úgy néz ki, hogy közös jelöltje lesz, favoritjuk pedig a tisztséget jelenleg is betöltő Andrej Kiska lehet. Tekintve, hogy Kiska híres a kormányellenes hozzáállásáról, ez a variáns még be is jöhet. Michal Horský politológus viszont egy igencsak árulkodó jelre hívja fel a figyelmet: az államfőválasztás 2019 tavaszán lesz, Kiska pedig csak szeptemberre ígért választ azzal kapcsolatban, hogy indul-e. Horský arra figyelmeztet, hogy az előző választás alkalmával Kiska már két (!) évvel korábban nyíltan jelezte indulási szándékát. A politológus szerint az, hogy Kiska csak szeptemberben akarja bejelenteni, hogy indul-e újra az államfőválasztáson, az azt vetíti előre, hogy valószínűleg kimarad az elnöki székért való küzdelemből.


Vajdaság

10 új gyermekágyat kapott a zentai Hófehérke Óvoda Százszorszép épülete

- Pannon RTV

Vajdaság

Az ágyakat a Vajdasági Magyar Szövetség Zentai Ifjúsági Fóruma és az Intellektus Ifjúsági Civil Szervezet adományozta az intézménynek. Az új gyermekágyakra nagy szüksége volt az intézménynek. Az eddigiek nehezen mozgathatók és korszerűtlenek voltak. Gyertyás Mónika, alelnök, VMSZ Ifjúsági Fórum, Zenta: „Ezért döntöttünk úgy, hogy 10 darab, új fekvőhely megvásárlásával támogatjuk az intézményt. Ezek az ágyak 54 ezer dinárba kerültek. Ezek az új ágyak könnyűek, mobilisek, és könnyen tisztán tarthatóak, és minden szempontból megfelelnek a gyermekeknek.”

 

Több vajdasági iskolát is felújítottak a téli szünetben

- Pannon RTV

Vajdaság minden oktatási intézményében rendesen megkezdődött a tanítás a második félévben – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár. A titkár kiemelte azt is, hogy a tartomány támogatásának köszönve több iskolában megújult épületekben folytatódhat az oktatás a második félévben. Valahol még zajlanak ugyan a munkálatok, de mindenhol sikerült megszervezni a zökkenőmentes oktatást. Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „A meghosszabbított téli szünet is véget ért, és a diákjaink a tanintézményeinkben az iskolapadokban ülnek. Az összes épületünkben az egész tartomány területén rendben beindult az oktatás, és én azt hiszem, hogy sok helyen azzal is büszkélkedhetünk, hogy azok a munkálatok, amelyeket a tartomány támogatott, és amelyeket a köztársaság is támogatott, elvégződtek a téli szünet folyamán.”

Kárpátalja

 

Indul az elektronikus tehetséggondozó program a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a Szilencium Tálentum közös szervezésében

– karpatalja.ma

A Szilencium elektronikus tehetséggondozó program egy internetes online fejlesztés és verseny, amely százezer feladattal kész felkészíteni a diákokat például az emelt szintű érettségi vizsgára, de az általános és középiskolásokat is korszerű módszerekkel zárkóztatja fel. A versenyre a matematika, magyar nyelv és irodalom, valamint angol nyelv iránt érdeklődő fiatalok jelentkeztek a következő korcsoportokban: 5–6. osztály, 7–9.osztály, 10–11. osztály.

 

Szól a Fülemüle – IV. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató

– karpatalja.ma

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2018 tavaszán immáron negyedik alkalommal hirdet Kárpátalján népzene- és néptáncvetélkedőt Szól a fülemüle néven a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosság, illetve a Bethlen Gábor Alap támogatásával, valamint a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége szakmai és anyagi támogatásával.

Őrvidék

 

Sikeres jubileumi magyar bál Grácban

2018. január 14. – volksgruppen.orf.at

Közel hatszáz vendég bálozott szombat este a 130. gráci magyar bálon. A helyi magyarság legnagyobb rendezvényét megtisztelte Pécs alpolgármestere, és a Szent Korona hiteles mását is kiállították.

 

Ökumenikus imahét Linzben

2018. január 14. – volksgruppen.orf.at

Ökumenikus magyar istentiszteletet tartottak vasárnap délelőtt Linzben a Szent Antal plébániatemlplomban. Az idei ökumenikus imahéthez kapcsolódva együtt imádkoztak a felső-ausztriai katolikusok, reformátusok és unitáriusok a magyarság egységéért és a szabadságért.

 

Magyar nyelvi fejlesztés Parndorfban

2018. január 6. – volksgruppen.orf.at

Az AMAPED égisze alatt játékos magyar nyelvi oktatás indult Parndorfban/Pándorfalván, Észak-Burgenlandban. A gyerekek 2017-ben Vígné Horváth Zsuzsanna oktatóval minden kedden 15:30-17:30 találkoztak, hogy játékosan tanulhassák a magyar nyelvet. 2018-ban is folytatódik az oktatás.

 

Nem indul kéttannyelvű osztály Bécsben

– volksgruppen.orf.at

A határidőig nem érkezett elég jelentkezés, így nem indul el szeptembertől a magyar-német kétnyelvű iskolai osztály Bécsben. Bár érdeklődő sok volt, végül csak nyolc család jelezte, hogy beíratná a gyermekét a währingi Bunte Schuléban meghirdetett csoportba.