Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” Megállapította a levélben szavazás eredményét az NVB

– MTI, Híradó.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, 888.hu, Mandiner, PestiSrácok, hvg.hu

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén. E szerint a legtöbb érvényes levélszavazatot a Fidesz-KDNP kapta, 216 561-et, az LMP 2082-t, a Jobbik 2055-öt, az MSZP-Párbeszéd 1247-et, a Momentum pedig 1004-et. Az április 8-i országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatták le szavazatukat az országos pártlistákra, ha előtte felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékére. Az Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint 378 449 választópolgár szerepelt a levélben szavazók névjegyzékén. Az NVI-hez 267 233 szavazási irat érkezett vissza, ebből érvényes 225 471 volt, ami a beérkezett szavazási iratok 84 százaléka. A szavazási iratokban 446 érvénytelen szavazólap volt, így az érvényes levélszavazatok száma 225 025.

 

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 2018. 04. 19.2Nem kerülhet vissza a székely és városzászló a csíkszeredai városházára

– maszol.ro

Végleg eltávolították a csíkszeredai polgármesteri hivatal épületének homlokzatáról a városzászlót és a székely zászlót annak ellenére, hogy tavaly nyáron még bizakodóan nyilatkoztak a városatyák arról, hogy milyen támadható jogi hézagokat találtak a végleges táblabírósági ítéletben, pontosabban a zászlók eltávolítására vonatkozó végrehajtási eljárásban, amelyet egyébként sikerült is érvénytelenítetni. A Dan Tanasă nevéhez kötődő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által követelt zászlóeltávolítást most mégis végre kellett hajtani, sőt a Városháza felirat sem maradhat a helyén.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 2018. 04. 18. „Veszélyes az RMDSZ monopóliuma”

– Krónika

 Az Európa Tanács jelentése szerint veszélyt jelenthet a pluralizmusra, ha egyazon szervezet képviseli a közösséget a kisebbségi tanácsban és kezeli az adott kisebbség számára kiutalt közpénzeket – hívta fel a figyelmet tegnapi írásában az Átlátszó Erdély. Az oknyomozó portál rámutat: bár a testület nem nevesít, egyértelmű, hogy a bizottság többek között az RMDSZ-re gondolt. A nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának negyedik szakértői jelentése februárban jelent meg, és ez egy sor olyan, romániai magyar közösséget érintő jogsértést is bemutat, mely erdélyi magyar civilek által benyújtott árnyékjelentések révén kerülhetett bele a dokumentumba. Az Átlátszó Erdély arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európa Tanács jelentéstevői kifogásolták azt, hogy egyrészt Bukarestnek a választási törvény előírásai révén kontrollja van afölött, hogy ki képviseli a kisebbségi tanácsban az egyes kisebbségeket; másrészt a kisebbségi tanácsban jelen levő szervezetek kezelik a kisebbségi közösségeknek kiutalt, éves kormánytámogatást.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 2018. 04. 19.Befejezték a levélszavazatok számolását

– MTI, Magyar Idők, Hír TV

Befejezte a múlt vasárnapi országgyűlési választásra leadott levélszavazatok összeszámolását a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombaton, az érvényes szavazatok túlnyomó többségét a Fidesz-KDNP pártszövetség kapta. A határon túli magyarok - hivatalosan a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező állampolgárok - csak az országos pártlistákra szavazhattak. A névjegyzékébe több mint 378 ezren vetették fel magukat. Érvényesen több mint 224 ezren szavaztak levélben. Az NVI adatai szerint a 96,24 százalékuk a Fidesz-KDNP pártszövetségre szavazott. 

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 2018. 04. 16.