Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” Kövér László: soha ne feledjük az elcsatolt településeket!

– MTI, Magyar Idők, ATV, karpatalja.ma, Origo.hu

A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 94. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Kövér László (Fidesz), az Országgyűlés elnöke az ünnepségen arra kért minden magyarországi települést, hogy soha ne feledjék a határon kívül maradt magyar településeket. A Nógrád megyei Somoskőújfalu Somoskővel együtt négy évig Csehszlovákia része volt a trianoni döntés után. Az Országgyűlés december 12-én a fideszes Balla Mihály és Becsó Zsolt képviselők kezdeményezésére a Hazatért falu (Pagi ad Patriam reversi) címet adományozta a két településnek. Kövér László a határozat egy-egy díszpéldányát adta át vasárnap Tóth Lászlónak (független), Somoskőújfalu és Fekete Zsoltnak (MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület), a Somoskőt is magában foglaló Salgótarján polgármesterének.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 2018. 02. 19.Elhunyt Kallós Zoltán kétszeres Kossuth-díjas erdélyi néprajzkutató, a nemzet művésze

– MTI, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Magyar Idők, Erdély Ma, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló

Életének 92. évében, szerdán délután elhunyt Kallós Zoltán, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakja, a nemzet művésze, akinek munkásságát egyebek mellett Kossuth-nagydíjjal, Corvin-lánccal és Europa Nostra-díjjal is elismerték. A hírt a Kallós Zoltán Alapítvány illetékese erősítette meg az MTI-nek. A közlés szerint a neves néprajzkutatót rövid szenvedés után válaszúti otthonában érte a halál. Kallós Zoltánt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) saját halottjának tekinti.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 2018. 02. 15.Kallós Zoltán halála - Áder: nemzetünk szeretettel és megbecsüléssel őrzi meg emlékét

– MTI, Magyar Idők, Origo.hu, hirado.hu

Nemzetünk szeretettel és megbecsüléssel őrzi meg Kallós Zoltán emlékét – írta Áder János államfő részvétnyilvánító levelében az erdélyi néprajzkutatóra emlékezve csütörtökön. A Kallós Zoltán Alapítványnak küldött levél a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható. „Egy nemzet lelkiségét leginkább a népzene, a néptánc és a néprajz mutatja meg. Régi századok örökségét – az élet rendje szerint – sajátjaként éli meg és formálja minden szerencsés nemzedék” – írta az államfő, rámutatva: ehhez nyújtott pótolhatatlan segítséget a Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas népzenegyűjtő és iskolaalapító.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 2018. 02. 16.A határon túli magyarok számára kulcsfontosságú a Minority SafePack

– Híradó.hu, M1 Híradó, Magyar Hírlap, Magyar Idők, Magyar Nemzet, hirek.sk, Felvidék Ma

A kisebbségek jogainak védelméről szóló európai aláírásgyűjtés támogatására buzdított mindenkit Orbán Viktor miniszterelnök. Ha sikeres lesz a kezdeményezés, akkor az Európai Uniónak érdemben kell majd foglalkoznia az őshonos kisebbségek helyzetével, így a határon túl élő magyarok jogaival is. Legalább egy millió aláírás kell a sikerhez. Április negyedikéig lehet gyűjteni. A legnagyobb közösségi oldalon közzétett videó üzenetében Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn arra kérte az embereket, hogy aláírásukkal támogassák a kisebbség-védelmi ügyben életre hívott európai polgári kezdeményezést. „Ez egy fontos dolog, arra kérem önöket, hogy álljunk ki közösen a határon túli magyarok jogai mellett, és írjuk alá a kisebbségvédelmi kezdeményezést, amellyel megvédhetjük a határon túli magyarok jogait!” – fogalmazott a miniszterelnök.

Bővebben: Nemzeti sajtófigyelő 2017.02. 14,