Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Olyan vidéken élünk ahol minden adott, hogy boldogan harmonikusan éljünk. A természeti források és az emberi tehetség is adott, hogy minden egyes település vidékünk egy-egy gyöngyszeme lehessen. Természeti szépségeink, épített örökségeink csábíthatják ide a turistákat. Bőséges természeti és szellemi forrás áll rendelkezésünkre, hogy boldogan élhessünk itt, és vonzóvá tegyük térségünket. 
Sajnos ezeket nem használják/juk ki, nem élünk a lehetőségekkel! Várjuk, hogy hátha valamilyen csoda folytán valakik, vagy esetleg megválasztott elöljáróink majd csak tesznek valamit értünk. 
El kell szomorítsam a kedves olvasót csodák nincsenek és nem várhatjuk el, hogy mindent a hivatalok oldjanak meg! 
Rajtunk múlik, hogy unokáink is lássák az örökségeinket és itt boldogan éljünk/éljenek.
A MI, akik itt élünk felelősségünk, hogy miként tesszük vonzóvá az itt élés lehetőségét, és mit hagyunk utódainkra!

Ezekből a meggondolásokból kiindulva ki múlt év októberében döntött egy maroknyi ember, hogy együtt gondolkodik,  jelenünkről múltról, az emberek közönyéről egymással és a közügyekkel szemben. A kezdeti sete-suta beszélgetések kapcsán alakult ki a az elképzelés, hogy a legmegfelelőbb elképzelésüknek egy mozgalmat indítanak  „Tegyünk Kézdiszékért!” felszólítással. A Ficz Antal által tartott előadás után, mely egyben első nyitott rendezvényük volt, kristályosodott ki elképzeléseinket csak is a környezetünkben élő polgárokkal megbeszélve és velük együtt kivitelezni. Nyitott rendszerben gondolkodnak, amely úgy működne, hogy ne legyen külön döntés hozatali szerve a mozgalomnak, hanem konszenzussal szülessenek meg a döntések, egy kisebb csoport lesz, amelyik próbálja összefogni azokat, akik "tenni szeretnének értünk és magunkért" Ezért hirdették meg, hogy minél többen csatlakozzanak ötleteikkel, esetleg vegyenek részt közös elképzeléseik kivitelezésében. Tisztába vannak a kivitelezés nehézségeivel, de érdemes megpróbálni - mondják.
 
Azt se feledjük, hogy minden olyan ötlet, melyi kivitelezhető és előre mozdítja közösségünk életét „aranyat ér. Nem kritizálni szeretnének, nem akarnak szembemenni senkivel, politika mentes mozgalmat óhajtunk létrehozni". vallja a mozgalmat kitaláló kis asztaltársaság.
Tóth