Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Elöljáróban a honatya azokról a törvényjavaslatokról és módostásokról beszélt, amelyeket az elmúlt esztendőben javasolt a szenátusban. Ilyen például az a törvénytervezet, amely már 15 éve módosításra vár és az építőipari nyersanyagok árának szabályozásáról szól, amelynek értelmében ezután nem a pénzügyminisztérium illetékes igazgatósága határozza meg, hanem a piaci szabad verseny alakítja az építőanyag árát.


A szenátor interpellációban kért tájékoztatást az oktatási minisztertől, hogy törvényes-e a Nagy Mózes Sportklub összevonása a sepsiszentgyörgyi sportiskolával, amennyiben az erről szóló döntés azt követően született, hogy a kézdivásárhelyi tanács jóváhagyta a 2017–2018-as iskolahálózatot, amelyben a sportklub a Nagy Mózes Elméleti Líceumhoz tartozik.
Fontos eredményként beszélt a szenátor a hajtási engedélyek megszerzése érdekében tett lépésekről, amelynek eredményeként az első alkalommal végzett sofőr vizsga helyszíne nem változik, vagyis mindenki ott vizsgázhat, amelyik városban tanult, a második vizsga helyszíne pedig a megyeszékhely. Ez a módosítás sok személyt érint havonta, ugyanakkor ösztönző hatása is van, hiszen mindenkinek érdeke úgy elsajátítani a forgalmi szabályokat és a vezetési technikát, hogy ne kelljen a megyeszékhelyre utaznia egy újabb vizsgára.
Másik fontos törvény módosítás a Magyar Ifjúsági Értekezlet megkeresése nyomán született meg annak érdekében, hogy megteremtődjön a lehetőség arra, hogy minden romániai település pénzügyi forrásainak függvényében támogathassa a közhasznú ifjúsági szervezeteket. Tekintettel arra, hogy ezidáig csak a megyeszékhelyi önkormányzatok tudtak támogatást nyújtani az ifjúsági tevékenységekre, fontos volt megteremteni a lehetőséget a kisebb önkormányzatok számára is, hiszen ezek a szervezetek súlyos pénzforrás-hiánnyal küzdöttek.
A szenátor volt az egyik kezdeményezője annak az RMDSZ által benyújtott javaslatnak, amely szerint az adóhivatal regionális központjai helyett ismét a megyei adóügyi hivatalokban intézhetik adóügyeiket 2017 április elsejétől a kis- és középvállalkozók. A több mint 10 ezer vállalkozást érintő módosításra szükség volt, hiszen számos vállalkozó kényszerült abba a helyzetbe, hogy több száz kilométert utazzon azért, hogy adóügyeit a regionalizált központban rendezhesse.

A beszámolóban a szenátor beszélt az RMDSZ parlamenti munkásságáról is, ahol egyebek mellett kitért az erdélyi magyar politikai érdekvédelmi szervezetek közös állásfoglalására az autonómia-elképzelések összehangolásáról, a Legfelsőbb Bírói Tanács működését szabályozó törvény módosításáról, az oktatási szaktárca tankönyvírásra vonatkozó módszertanának módosításáról, valamint a 2018-as költségvetés legfontosabb tételeiről.
Az újságírok által felvetett kérdésekben a legfontosabb aktuálpolitikai kérdés a Tudose miniszterelnök múltheti kijelentése volt, amellyel minden erdélyi magyart megsértett. A szenátor a téma kapcsán elmondta:” annak ellenére, hogy az előző parlamenti ciklusban jól tudtunk együtt működni a gazdasági szakbizottságban, normális emberi kapcsolatban adtuk meg egymásnak a tiszteletet, a kijelentés után a miniszterelnöknek távoznia kell. És amint az látszik le is mondott az este, jóllehet nem a magyarság ellen tett kijelentéseiből fakadó lelkiismeretfurdalástól, hanem az SZDP-ben zajló folyamatos hatalmi harcnak köszönhetően. A gond az, hogy ettől a kijelentéstől egyetlen román párt sem határolódott el, de ami ennél is elgondolkodtatóbb, hogy az Európai Únió sem reagálta le a kijelentést. A jelenlegi kormányválság súlyosan befolyásolhatja mind a gazdasági-, mind a társadalmi-szociális életet főleg annak tükrében, hogy Iohannis államelnök azt ígérte a Tudose kormány beiktatásakor, hogy kudarc esetén, nem fog egy újabb SZDP színeiben politizáló személyt nevesíteni a kormányfői tisztségre. Már láthatjuk az ellenzéki pártok nyilatkozatait, ők mind előrehozott választásokat követelnek. Véleményem szerint az államfő kezében van a döntés, ami nem egyszerű, hiszen a kormánypárt az elmúlt időszakban már két kormányválságot generált, nem csoda, hogy egyre hiteltelenebbnek látszik, amennyiben Iohannis nem nevesíti az SZDP jelöltjét a válság mélyülni fog. Láthattuk, hogy a Ciolos féle technokrata kormány sem hozta a hozzá fűzött és várt eredményeket. A következő napok fordulatokban gazdag politikai mozgásokat fognak hozni. “nyilatkozta Fejér László Ödön szenátor.

D.S