Bencsik Gábor: Látók, látszók, láttatók


Szinyei Merse Pál: Majális
(Négy évvel ezelőtti vezércikkem a Magyar Krónikában. Azt hiszem aktuális még.)
Egyetlen és megismételhetetlen életünk elfutó jelenében szépségek és tisztátalanságok kavarognak. Zavarosnak mutatkozik, szennyet is bőven sodor magával történelmünk szélesre áradt folyója. Értékek süllyednek bukdácsolva, talmi vágyak úsznak a felszínen.
A talmi vágyak között az egyik legnagyobb a látszani akarás. Ezt veti fel jó ideje már mindenütt a zavaros víz. Látszódni, híresnek lenni, magunkat mutogatni – ez a vágy dobog milliónyi lélekben, ez ad irányt milliónyi életnek. És nem tudják a látszani vágyók, hogy éppen ez teszi őket vakká a világban.
Magukat mutogatók pózolnak magukat mutogatók előtt – ennél aztán semmi sem hiábavalóbb.
Az életnek az egyik legnagyobb ajándéka a látás. Nem magunkat megmutatni a világnak, hanem a világot megmutatni tudni saját magunknak – ez az isteni ajándék. Hiszen a világ felmérhetetlenül gazdag szépségekben, minden perc veszteség, amit nem annak meglátásával töltünk.
Közülünk néhánynak még ennél is többet juttat a teremtő: a láttatás képességét. De nem az önmaga láttatásáét – az ugyan kit érdekel? –, hanem a világét. Ha a Háború és békét olvasom, akkor Tolsztojjal látom a világot, a Teremtés oratóriumot hallva Haydnnal hallom, a Majálist nézve Szinyei-Merse Pállal nézem – az enyémnél százszor finomabb érzékszerveik segítségével százszor többet, mint ha magam látnám. Még amikor alanyi költő versét olvasom, az sem azért vonzó, mert megtudom belőle, mit érzett a költő, hanem mert a saját érzéseimre ismerés örömével ajándékoz meg. Láttatja velem a saját érzéseimet.
 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog