Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Torokszorító szolidaritási gesztus: szombat este Kolozsváron, a Szent Mihály-templomban egy ingyenes Mága Zoltán-koncert előtt percekig állva tapsolta a közönség Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármestert, akit egy nappal korábban egy furcsa korrupciós perben két év nyolc hónapos letöltendő szabadságvesztésre ítéltek első fokon.

Horváth Anna balladája

A zárt ajtók mögött kihirdetett ítélet után (a vádlott és a sajtó későbbi időpontról tudott, ám a kolozsvári bíróságon utolsó éjjel korábbra módosították az ítélethirdetést) a politikus azt nyilatkozta: „Az elmúlt 526 napban saját bőrömön tapasztaltam, hogy Románia szekusállam. (…) Hogy embertelen-e, ami ma történt, hogy aki ítéletet hirdetett, az nem vállalta nyilvánosan az ítéletet, azt döntse el mindenki. Ez a döntés, sajnos, minden kétséget kizárva megmutatja, ha a szekusállam helyi potentátjai két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy Kolozsvár magyar alpolgármesterét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánítják és el fogják távolítani, az őt támogatókat pedig megleckéztetik, akkor ennek mindent alá tudnak rendelni. Akik mégis próbálják a mai döntést a jogállam szabályai mentén értelmezni, azoknak üzenem, ne fáradjanak! Romániában nem leépülőben van a jogállam, hanem nincs. Megszűnt létezni!”


A bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség, a DNA kezdeményezte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által lehallgatott telefonbeszélgetés alapján. Az elhúzódó tárgyalások során a befolyással való üzérkedéssel vádjának pontjai a sajtótudósítások szerint sorra dőltek meg, ugyanis a vád tanúi rendre a magyar politikus mellett vallottak, senki sem tett terhelő vallomást.

Bár az ítéletet még nem kézbesítették ki, a sajtóban megjelent vélekedések szerint valószínűleg azért ítélték el a politikust és vele együtt egy magyar üzletembert (Fodor Zsolt 1 év 6 hónap felfüggesztett büntetést kapott), mert bizonyítottnak találták, hogy az üzletember hatvan fesztiválbelépőt adott a kolozsvári RMDSZ-ben önkénteskedő fiataloknak.

Egyébként a pártok és politikusok támogatása nem tilos Romániában, amennyiben betartják a szabályokat. Február végén a Ziarul de Cluj nevű román nyelvű napilapban a következő címmel jelent meg egy írás az ügyről: „Hogyan tette tönkre a SRI bizonyítékok nélkül Horváth Anna politikus karrierjét.” A volt kolozsvári alpolgármester megfellebbezi az elsőfokú ítéletet.

Lukács Csaba

 

MNO.hu