Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 


Fotó: 168ora.hu

A telefonunkkal a kezünkben kezdődik és azzal is ér véget minden hétköznapunk, ennek ellenére a magyarok mindössze 29 százaléka tartja magát telefonfüggőnek – egyebek mellett ez derül ki a Huawei megbízásából készített kutatásból.

 

A Huawei megbízásából az Ipsos tizenkét európai országban több mint hatezer felhasználó – köztük ötszázegy magyar okostelefon-tulajdonos – bevonásával végzett kutatást 2018 januárjában. Arra keresték a választ, hogy egy átlagos hétköznap mennyit, milyen tevékenységek közben és milyen céllal használjuk a telefonunkat, és mindez hogyan hat a szociális kapcsolatainkra.

A kutatás egyik érdekes, a magyarokat érintő megállapítása, hogy elsődlegesen már nem hanghívásra használjuk a készülékünket. Fotózásra a válaszadók 83 százaléka használta a telefonját a megkérdezést megelőző héten, szöveges üzenetek küldésére 77, közösségi oldalakhoz való csatlakozásra 76, míg hanghívásra csupán 62 százalékuk. Ez utóbbi egyébként lényegesen kevesebb, mint az európai átlag (73 százalék), viszont játékra is kevesebbet használjuk a telefonunkat: míg nálunk a válaszadók 55, addig a többi országban a válaszadók 58 százaléka játszik a készülékén egy átlagos héten.

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy a felhasználók átlagosan milyen időközönként nézik meg, van-e nem fogadott hívásuk, jött-e üzenetük vagy kaptak-e új értesítést a közösségimédia-oldalaiktól. Kiderült, hogy a magyar résztvevők többsége egy órát sem bír ki mobiljának ellenőrzése nélkül, a válaszadók 38 százaléka pedig egy óra leforgása alatt többször is, akár tízpercenként vagy még gyakrabban előveszi a telefonját ebből a célból.

A magyar okostelefon-felhasználók európai társaiknál többet tartják maguknál a készülékeiket: tízből három megkérdezett több mint húsz órán keresztül képtelen megválni az okoskütyüjétől, annak ellenére hogy csaknem kétharmaduk maximum napi 3–8 órát használja aktívan a készülékét.


A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a lakás melyik pontján mennyit használjuk készülékeinket. A magyar megkérdezettek 34 százaléka nem válik meg a telefonjától akkor sem, amikor az illemhelyre látogat, további 18 százalékuknál nem állandó, csak gyakori társ a vécén az okostelefon. A kutatás eredményei alapján a mindennapjaink reggeli és esti rituáléiba is beépült az okostelefonok használata – a válaszadók 81 százaléka alvás közben is kartávolságon belül tartja a készülékét. A magyarok 45 százalékának ébredést követően első dolga, hogy a telefonja után nyúljon, lefekvés előtt pedig még rosszabb a helyzet: 58 százalékuk nyomkodja kütyüjét vagy szörföl rendszeresen a neten elalvás előtt.

A kutatásban részt vevőktől azt is megkérdezték, hogyan „éreznek” az okostelefonjaik iránt. A megkérdezettek alapvetően pozitív érzéseket társítottak a készülékükhöz: a magyarok 88 százaléka imádja a telefonját, s több mint háromnegyedük érzi inkább szabadságnak, mint kötöttségnek azt, hogy van okostelefonja. A válaszadók 93 százaléka szerint a készüléke segítséget jelent számára a mindennapokban, és 55 százalékuk szerint a telefon inkább összeköti, mintsem eltávolítja az embereket egymástól. Az is kiderült, hogy a magyarok háromnegyede nem tudna lemondani az okostelefon használatáról, ennek ellenére a válaszadók kevesebb mint harmada (29 százalék) tartja magát telefonfüggőnek, ami jelentősen elmarad a régiós átlagtól (42 százalék).

Sokan egyre tudatosabban állnak hozzá az okostelefon-használathoz: a kutatás szerint a magyarok 42 százaléka úgy érzi, hogy túl sok időt tölt a készülékével, 49 százalékuk pedig e felismerésnél is tovább jutott: ők megpróbálnak időkorlátot is szabni a mobilozásnak.

 Koi Tamás

 

168ora.hu