Umberto Eco keményen támadja a közösségi hálózatokat: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Aligha tudja a magyar olvasó, mit takar a PMC vagy a CSVK rövidítés. Nos, az első az angol Private Military Company, a második az orosz Csasztnaja Vojennaja Kompanyija rövidítése. A jelentése mindkettőnek pontosan ugyanaz, katonai magánvállalat. Napjainkban sok ezer „maszek katona”, magyarán szólva zsoldos áll az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és más hatalmak szolgálatában.

 

Zsoldosok már az ókorban is voltak. III. Dareiosz perzsa és Nagy Sándor makedón király seregét egyaránt erősítették gyakran ugyanazoknak a görög városállamoknak a polgárai. A középkori Európa háborúiban kiemelt szerep jutott a félelmetes landsknechteknek, akik Faludy György versében így mutatkoznak be: „Mink volnánk hát a foltozott / irhájú hírhedt zsoldosok, / kiknek egészen egyremegy, / hogy völgybe, avagy hegyre megy, / parasztra, úrra, papra megy, / bitóra vagy csak babra megy.” A sorozott hadseregek megjelenésével, a „kereslet” megszűntével a 19. században jóformán teljesen eltűntek, hogy azután a kövekező évszázad második felében ismét megjelenjenek.

A hatvanas években, a Kongó függetlenné válását követő zavaros időkben a világsajtó nem keveset írt arról, hogy az értékes ásványairól nevezetes Katanga tartomány tényleges megtartása érdekében hogyan harcoltak a későbbi Zairéban, a volt gyarmatosítók pénzén hajdani Wehrmacht-katonák és más európai zsoldosok. A Kongó-Müller néven elhíresült szerencselovag, eredeti nevén Siegfried Müller és emberei azonban akkoriban mégiscsak kuriózumszámba mentek.

A genfi konvenció 1977-ben aláírt kiegészítő jegyzőkönyve szerint az tekinthető zsoldosnak, aki főként anyagi érdekből vesz részt hadi cselekményekben, és nem tagja a konfliktusban részt vevő felek fegyveres erői személyi állományának. Ilyen értelemben tehát a francia idegenlégió katonái vagy a brit hadseregben önkéntesként szolgáló nepáli gurkhák nem tekinthetők zsoldosnak. Az említett jegyzőkönyv nem tiltja ugyan kifejezetten a zsoldosság intézményét, de kimondja, hogy az ilyen harcosokra hadifogság esetén nem terjednek ki a hadifoglyokat megillető jogok, mi több, a fegyveres konfliktusban való részvételükért büntetőjogilag felelősségre is vonhatók.


Az Egyesült Államok nem írta alá a fenti dokumentumot, mindamellett hosszabb ideig, már csak az „illendőség” kedvéért is úgy tett, mint aki csak külföldi diplomáciai képviseleteit és anyagi javait megvédendő veszi igénybe efféle őrző-védő magánvállalatok szolgálatait. Ilyen cég például a Blackwater néven hírhedtté vált, ma Academi néven futó amerikai vállalkozás, amely 2007-ben több ezer emberrel vett részt az Egyesült Államok iraki háborújában. A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy a „szerződéses biztonsági őrök” kegyetlenkedtek a polgári lakossággal. A magánkatonák részvételére a Pentagonnak a többi között azért volt szüksége, hogy kisebb emberveszteséget mutathasson fel a hadseregben. A zsoldosok alkalmazását a washingtoni kormányzat azért is részesíti előnyben, mert így többet költhet hadi célokra, mint azt a kongresszus által jóváhagyott katonai költségvetés lehetővé tenné.

Az elmúlt két évtizedben kezdte el magánkatonai bázisainak kiépítését Kína, mindenekelőtt az Indiai-óceánon át Európába vezető úgynevezett tengeri selyemút mentén, tehát Pakisztánban, Bangladesben, Mianmárban, Thaiföldön. A meghirdetett cél itt is a kínai állampolgárok és javak védelme. Ennek kapcsán hivatkoznak a többi között a Szudánban 2012-ben elrabolt harminc kínai állampolgár esetére vagy arra, hogy a laoszi Vientiane-ban 2014-ben több mint százan sérültek meg a kínaiak elleni zavargásokban. A stratégiailag oly fontos vörös-tenger-parti kis országban, Dzsibutiban – a kereskedelmi flottájuk ellátása és a szomáliai kalózokkal szembeni operációk támogatása céljából – a kínaiak katonai bázist, föld alatti létesítményeket is magában foglaló infrastruktúrát építettek ki, ahol ezernél is több fegyveres magánalkalmazott teljesít szolgálatot.

A CSVK-k alkalmazásában manapság alighanem az oroszok viszik el a pálmát. Hivatalosan nem a hadsereghez tartozó orosz zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában, Szíriában, de állítólag hosszabb-rövidebb időre bevetettek ilyeneket az egyik regionális hadúr csapatai oldalán Líbiában, továbbá a polgárháborús Dél-Szudánban is. Az utóbbiban aranylelőhelyek, valamint a háborús bűnösként nemzetközileg körözött Omar el-Basír elnök rendszerének védelmében. Basír egyébként nemrégiben Moszkvában tárgyalt Szu–35 mintájú vadászgépek vásárlásáról, illetve arról, hogy orosz katonai támaszpont létesüljön a Vörös-tenger partján.

Az RSZB-Grupp nevű orosz katonai magánvállalat (Moszkva, ulica Krzsizsanovszkogo 14.) saját honlappal van jelen a világhálón. E szerint vezetőjük egy név nélkül említett, „a tádzsik–afgán határvidéken a gyakorlatban nagy harci és parancsnoki tapasztalatra szert tevő” tartalékos határőrtiszt. A weblap szerint a 250 alkalmazottat foglalkoztató cég elsősorban a terroristák fenyegette körzetekben nyújt az érdekelteknek tanácsadást, és emberei nem vesznek részt fegyveres konfliktusokban zsoldosként.

Nem bejegyzett, de annál ismertebb és tevékenyebb orosz CSVK a Dmitrij Utkin tartalékos alezredes vezette úgynevezett Wagner csoport, amely állítólag a GRU-val, a katonai hírszerzéssel áll kapcsolatban. Ennek tagjai harcolnak az ukrán hadsereg ellen az orosz szakadárok oldalán Kelet-Ukrajnában. Nyilvánvalóan rájuk utalt Vlagyimir Putyin elnök, amikor december 14-i sajtóértekezletén erről a térségről szólva a következőket mondta: „Mi sohasem mondtuk, hogy ott nincsenek olyan emberek, akik a katonai szférában foglalkoznak bizonyos kérdések megoldásával, de ez nem jelenti azt, hogy ott reguláris orosz erők vannak jelen.” Utkinnak a lapokban megjelent egy olyan fényképe, amelyen egy Kreml-beli fogadáson látható Putyin oldalán.

A Wagner-féle magánvállalat harcosainak zsoldja Szíriában a hazai átlagfizetés tíz-tizenkétszeresét teszi ki. Ezért a pénzért viszont a bőrüket kell vásárra vinniük. Hogy hány oroszországi zsoldos veszítette életét a Donyec-medencében és Luhanszk körzetében, tehát az Ukrajna területén folytatott harcokban, arról nincsenek hiteles adatok. Viszont megbízhatónak látszó közlés szerint csupán a Wagner csoport eddig huszonnyolc zsoldosát veszítette el Szíriában, Bassár el-Aszad elnök csapatai oldalán harcolva. Többen közülük az Iszlám Állam fogságába estek, és kivégezték őket. Sajtójelentések szerint a Szíriában harcoló oroszországi zsoldosok között feltűnően sok a csecsen és más észak-kaukázusi muszlim, igaz, ugyanakkor az IS ellenük küzdő csapatait is számos csecsen erősíti.

Az orosz büntető törvénykönyv formailag büntetni rendeli a zsoldosokat. Az állami dumában azonban kormánypárti hátszéllel éppen a közelmúltban nyújtottak be egy olyan törvényjavaslatot, amely legalizálná ezt a tevékenységet.

Kulcsár István

 

168ora.hu