Loading

Thomas de Maiziere német belügyminiszter legfrissebb nyilatkozata szerint Németország megunta a kötelező betelepítési kvóták elleni tiltakozást, úgyhogy inkább más módon – az uniós idegenrendészeti szabályok átírásával – akarja lehetővé tenni a migránsok tömegeinek az Európai Unióba való letelepítését.

 

Az európai uniós menekültügyi rendszer reformjának előmozdítása érdekében Németország hajlandó felfüggeszteni a vitát a menekültek tagállamok közötti elosztásáról"
– mondta a német belügyminiszter csütörtökön Szófiában a Die Welt című német lap tudósítása szerint.


Thomas de Maiziere az EU-s belügyminiszterek informális tanácskozásának szünetében tett nyilatkozatában azt mondta, hogy észszerű megoldás lenne, ha egyelőre lezárnák a menekültek kvótákon alapuló elosztásáról folytatott vitát, és más, új bevándorlási eljárások kidolgozására összpontosítanának.

A kvótarendszer helyett például a menekültügyi eljárás szabályairól és a menedékkérők befogadásának feltételeiről kellene megállapodni"
– mondta a német politikus.


Fotó: 2015 Getty Images
Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa nem foglalt állást egyértelműen abban a kérdésben, hogy a berlini vezetés hajlandó lenne-e akár egy újabb nagy menekülthullám esetén is eltekinteni a menekültek kvóták szerinti elosztásáról. Mint mondta, erről a kérdésről majd a reformról zajló tárgyalások végén kell dönteni.

A Die Welt felidézte, hogy a tervezett kvótarendszer körüli vita miatt 2016 óta nem halad előre az EU-s menekültügyi rendszer reformjának ügye.

A vita fő kérdése az, hogy a közösségnek miként kellene támogatni azokat a tagjait, amelyekre egy menekültválság esetén különösen nagy terhek nehezednének.

Eddig az Európai Bizottság és több tagállam, köztük Németország azt szorgalmazta, hogy – főként az erős menekülthullámok idején – legyen kötelező a nyomás alá kerülő tagállamokba érkező menekültek szétosztása, illetve a tagok között elosztott menekültek befogadása.

 

Vincze Viktor Attila

 

888.hu