Határok nélkül 2018. május 28

Határok nélkül (audió)

2018. május 28. – Kossuth Rádió

 

Júniusban kerül a szerb parlament elé a kisebbségi önkormányzatok hatásköreiről szóló törvény módosításának tervezete

Júniusban kerül a szerb parlament elé a kisebbségi önkormányzatok hatásköreiről szóló törvény módosításának tervezete. Ennek kidolgozásában a nemzeti kisebbségek képviselői is részt vettek. A tervezetről a héten tárgyaltak Szabadkán az államigazgatási miniszterrel, hamarosan pedig a kormányfővel egyeztetnek a dokumentumról. A magyarság szempontjából egy kivétellel elfogadhatóak a változások - mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, szabadkai munkatársunknak.

 

25. alkalommal adták át Révkomáromban a felvidéki magyarság egyik legnagyobb elismerését

25. alkalommal adták át Révkomáromban a felvidéki magyarság egyik legnagyobb elismerését, a Pro Probitate-Helytállásért díjat. Idén Nagy János szobrászművész kapta az elismerést, aki a díj egyik megálmodója és fizikai megvalósítója volt.

 

22. alkalommal rendezték meg a Marosvásárhelyi Napokat

22. alkalommal rendezték meg a Marosvásárhelyi Napokat. Az egy hétig tartó kulturális rendezvény egyik ünnepélyes momentuma volt a külföldi testvértelepülések küldöttségeinek köszöntése. Tudósítónk összeállításban elsőként Tolvaj Márta Zalaegerszeg város alpolgármesterét halljuk.

 

Hungary Fest Ungváron

A magyar kultúra értékeit bemutató kétnapos fesztivált szervezett Hungary Fest elnevezéssel Magyarország Ungvári Főkonzulátusa a megyeközpontban, Ungváron, az Ung folyó partján. Iváncsik Attila mikrofonja előtt Buhajla József ungvári főkonzult, a hagyományőrző fesztivál főszervezőjét halljuk.

 

Ballagási Ünnepség Gyimesfelsőlokon

Gyimesfelsőlokon 24 évvel ezelőtt, a semmiből teremtett középiskolát Berszán Lajos, aki akkor a falu plébánosa volt. Az Árpádházi Szent Erzsébet nevét viselő iskola, - a Sziklára épült Ház - adományokból épült fel és mára már a 20. évfolyamnak is "kicsengettek".

 

Emléktáblát avattak gróf Széchenyi Istvánnak a Nagy Kazán-szorosban

Szombaton emléktáblát avattak gróf Széchenyi Istvánnak a Nagy Kazán-szorosban, azon a helyen, ahol a Magyar Mérnök- és Építészegylet 1885-ben állított egyet a Duna szabályozásának kezdeményezőjének, a volt közlekedési miniszternek. A Vaskapu vízerőmű megépítésével olyannyira megemelkedett a folyó szintje, hogy a tábla a víz alá került. Az emléktáblára az eredeti szöveget írták, a magyar mellett azonban még román és angol nyelven is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog