Bartók in Motion


SzínpadON: Szent Efrém Férfikar - Bartók 140

A Hagyományok Háza online sorozata, a SzínpadOn különleges koncertet tűz műsorára március 25-én. Az est programjában Bartók Béla férfikarai szerepelnek a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs tolmácsolásában.

 

 Időutazásra invitál a Hagyományok HázaBartók in Motion című hetvenperces koncertszínházi előadása, amiben a Szent Efrém Férfikar nyolc énekese mellett Szokolay Dongó Balázs népi fúvós hangszereken működik közre. Bartók Béla férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népzenék mesévé teljesednek ki. A történet egy férfiember életének állomásait, lelki stációit: az eszmélést, találkozást a szerelemmel, a küzdelmet, a visszatekintést és a halált vetíti elénk. Az életszakaszok között Bartók gyűjtései késztetnek elmélyedésre.

2008 óta dolgozunk Bartók Béla férfikarain, s mivel a művek technikailag rendkívül nehezek, elsajátításuk, előadásuk nagy hozzáértést igényel – világít rá a koncert részleteire Bubnó Tamás, az együttes vezetője. – Talán nem lehet véletlen, hogy a világ nagy koncerttermeiben e művek ritkán hallhatók. Mi is mostanra éreztük késznek magunkat a bemutatásukra. 2015-ben már Bartók & Folk címmel lemezt készítettünk, s most ennek a hangfelvételnek az anyagát fejlesztettük tovább. Kifejezett célunk, hogy ezzel az előadással a nagyközönség számára is érthetővé tegyük a zeneköltő remekműveit.”

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével mély nyomott hagyott a XX. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban valóban kevéssé váltak ismertté férfikarai: Bartók mindössze hat ilyen opust komponált 1903-1935 között.

A programot Bubnó Tamás, Liszt-díjas, érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar, amelyben a mozgás elsősorban a szólamok és zenei anyagok tartalmi magyarázatául szolgál.

Az előadást az együttes eredetileg 2020. szeptember 26-án New Yorkban Bartók Béla életének utolsó állomásán, halálának 75. évfordulóján tervezte bemutatni. A járványhelyzet miatt meghiúsult produkciót 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján a Hagyományok Háza online közvetíti.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/szinpadon-szent-efrem-ferfikar-bartok-140

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/folkhatter-szent-efrem-ferfikar-bartok-140

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog