Legénytoll az állon

Német Dániel
Demokrata

Arany János elbeszélését nem lehet Trónok harcát idéző fantasyként megfilmesíteni, de klasszikus hőskölteményként sem tekinthetünk rá, hiszen sokkal inkább egy „anyás” tizenéves fiú felnövéstörténete. Jankovics Marcell tizenkét részes Toldi-adaptációja hamarosan debütál a közszolgálati tévén.

 

Jankovics Marcell (a képen) az elmúlt hatvan évben több száz animációs produkciót készített, így amikor 2017-ben az Arany János-emlékév alkalmából az MTVA pályázatot hirdetett a Toldi rajzfilmsorozat elkészítésére, még Mikulás Ferencnek, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió alapító-ügyvezetőjének az unszolására sem akart kötélnek állni. Fáradtnak érezte magát egy ilyen volumenű projekthez, és úgy gondolta, egyébként is inkább egy fiatal alkotónak kellene mozgóképre álmodnia a magyar irodalom e megkerülhetetlen művét. De mivel egyetlen elfogadható pályamű sem érkezett, végül elvállalta a feladatot.

Hajában az erő

A legfontosabb az egyedi nézőpont megtalálása volt, vagyis hogy az ő feldolgozása mindenképpen különbözzék a korábbi Toldi-feldolgozásoktól és -illusztrációktól.

– Nem olvastam irodalomtörténészi elemzéseket, mivel egy rajzfilmes adaptációhoz nem tudok mit kezdeni szövegcentrikus meglátásaikkal. Helyette inkább Arany János szövegét tanulmányoztam, hogy megtaláljam az elbeszélő költemény azon aspektusait, amelyek igazán érdekelnek, azon fontos elemeit, amelyek felett a legtöbben szemet hunynak – mesél a munka kezdeteiről Jankovics Marcell. – Az egyik ilyen, hogy Toldit többnyire robusztus, Arnold Schwarzeneggerhez hasonló testfelépítésű, harmincas éveit taposó, ereje teljében lévő férfiként ábrázolják, elég csupán Sebők Imre rajzaira gondolni. Ezzel szemben Arany úgy jellemzi a főhőst, hogy „még legénytoll sem pehelyzik állán”. Az sem véletlen, hogy nincs a műben egyetlen nő sem, csak a mama, aki iránt Toldi szinte freudi szerelmet táplál, azaz még abban a korban van, amikor a kisfiúk az édesanyjukat szeretnék feleségül venni. Ha innen nézzük, ez nem klasszikus hősmítosz, hanem egy kamasz fejlődéstörténete.

Jankovics Marcell már 2010-ben is meglepetést okozott, amikor egy Toldi-kiadás illusztrációiban aranyhajúnak ábrázolta a főhőst. Nem véletlenül. Ha figyelmesen olvassuk Arany János sorait, egyértelművé válik, hogy a népmesei Erős Jánoshoz vagy a finn Kullervóhoz hasonlóan naphéroszról van szó, akinek emberfeletti az ereje, és tisztán látja az igazságot. A szerző az egyik énekben Sámsonhoz hasonlítja a karaktert, Jankovics Marcell adaptációjában pedig a mitológia kidomborításaként Toldi szintén a hajában őrzi az erejét, fürtjei pedig fellángolnak, ha elönti a düh.

Az eredeti szöveget itt olvashatja

Fotó:VERMES TIBOR/DEMOKRATA

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog