A ruhád megmondja, hova tartozol! – A viselet mint kulturális szimbólum

Oltai Kata  azt vizsgálta, hogy az egyes csoportok identitása miképpen válik láthatóvá vagy épp láthatatlanná az öltözékeiken keresztül. Szó esett arról is, hogy a domináns kultúra divatja miként nyomja el a szubkultúrák öltözködési normáit, és hogy ezekkel szemben hogyan lépnek fel az egyes csoportok. A divatban éppúgy megfigyelhetők kisajátítások, asszimilációk és ellenállási formák, mint más társadalmi folyamatokban.

 

Bizonyos ruhadarabok fontos politikai üzenetekhez kötődnek

1851 tavaszán három vezető nőjogi aktivista, Elizabeth Cady Stanton, Cady unokatestvére, Elizabeth Smith Miller és Amelia Jenks Bloomer egyszerre kezdett el újfajta női ruhákat viselni: térdig érő ruhát, és alá buggyos, „törökös” nadrágot. Ezzel akarták kifejezni egyenjogúságukat. Az amerikai sajtó ezt a viseletet összekapcsolta Amelia Bloomerrel, így hamarosan mind a ruhát, mind viselőit a Bloomers néven azonosították.

A Bloomer-ruha
Forrás: wikipedia

2017 márciusában Donald Trump „Grab ’em by the pussy. You can do anything” kijelentése óriási vihart kavart. A nők a szeméremtestre utaló rózsaszín sapkát húztak, hogy vulgáris, férfisoviniszta mondata ellen fellépjenek. Ez az esemény Pussyhat projektként vonult be a történelembe. A kritikusok úgy vélték, hogy a rózsaszín sapka nem reprezentálja megfelelően a női nemet, a transznemű és a színes bőrű nőkről megfeledkezik. A szervezők azonban állítják: a rózsaszín nem a nők anatómiájáról, hanem magáról a nőiségről szól.

Fotó: Ted Eytan 

A társadalmi környezetben a ruhátlanságot is viseletként értelmezzük. Egy ukrán radikális aktivista csoport tagjai például félmeztelenül hajtanak végre különböző akciókat, amelyek sokszor fizikai erőszakot váltanak ki. 

A teljes cikk itt olvasható: kultura.hu

Nyitókép: Janko Ferlic/Pexels

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog