Fotó: SOTHEBY’S/ARTDIGITAL STUDIO

Először mutatják be a nyilvánosság előtt Vincent van Gogh egyik festményét, miután több mint egy évszázadon át egy francia család magángyűjteményében volt.
A korai párizsi utcaképet ábrázoló művet március 25-én a francia fővárosban bocsátják árverésre, ezt megelőzően mutatja be a Sotheby's aukciósház Amszterdamban, Hongkongban és Párizsban.

 

A mű, amelynek értékét 5-8 millió euróra becsülik, egy férfit és egy nőt ábrázol, akik kart karba öltve sétálnak el egy rozoga kerítés előtt, a háttérben egy szélmalom látható.

A festmény része Van Gogh a párizsi negyedről, a Montmartre-ról készült sorozatának.
Az alkotást 1887-ben készítette, amikor testvérénél, Theónál lakott a francia fővárosban. A Sotheby's közlése szerint a festmény látható volt korábban már katalógusokban, a nyilvánosság előtt azonban még sohasem mutatták be. Jelenlegi tulajdonosa névtelenséget kért.

Az aukciósház szerint Van Gogh montmartre-i periódusából nagyon kevés alkotás van magántulajdonban.
„Egy ilyen kaliberű és ennyire ikonikus jelenetet ábrázoló festmény felbukkanása a piacon kétségtelenül nagyon jelentős esemény” – írta közleményében az intézmény.

Van Gogh 1886-ban érkezett Párizsba és 1888-ban hagyta el a várost azzal az indoklással, hogy már túl sok volt számára a hektikus nyüzsgés. Dél-Franciaországba költözött, ahol aztán egy roham során levágta saját fülének egy részét. Hallucinációk, epilepsziás rohamok kínozták, mígnem 1890. július 27-én Párizs közelében szíven lőtte magát és két nappal később meghalt.

(MTI)

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog