„KITESSZÜK A SZŰRÉT…” (Kárpát-medencei népművészeti pályázat)

 


Fotó: Bihari Napló

A Bihari Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok Házával együttműködve meghirdeti a IX. Országos szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő és szűcshímzés pályázatát. A pályamunkákat a szervezők február végéig várják. A részletekbe Gyönyörűné Erdei Judit, az Egyesület alelnöke avatja be az érdeklődőket. 

A pályázatunk célja szűrdíszítmények és szűcshímzések (kisbunda, ködmön, mellyes) megújulása a viseleteken és viselet-kiegészítőkön. Várunk hagyományos és modern tárgyakat, gyapjú- és nemezviseleteket, valamint használati tárgyakat, amelyek a mai lakáskultúrában szűr-, szűcsmunkákkal vannak díszítve, vagy nemezeléssel elkészítve. Az érdeklődők az alábbi kategóriákban pályázhatnak: viseletek és kiegészítőik, otthon és környezete, lakáskultúra és használati tárgyak.

Nagy örömmel fogadjuk, ha különböző mesterségek alkotói együtt készítenek munkákat, ha tárgyegyüttesekkel pályáznak. Példaként említhetem egy viseletkészítő és szűrrátétes, egy bőrműves és nemezkészítő, vagy egy szövő és hímző közös alkotását. Úgy tekintjük, hogy csak a fantázia szabhat határt a mestereknek, várjuk az újításokat, hogyan jelenjenek meg a hagyományos kultúra míves tárgyainak díszítményei a mai kor emberének mindennapjaiban.

A bihari hagyományok továbbéltetésére 2003 óta szervez két évente pályázatot az Egyesületünk. Az első fantázianeve a „Gubától a szűrig” volt. Az évek folyamán a kezdeményezés egyre népszerűbb lett, az előző pályázat alkalmával például kiemelkedő érdeklődést tapasztaltunk: negyvenkilenc alkotó- és alkotóközösség jelentkezett felhívásunkra, a beadott tárgyak száma meghaladta a kettőszázat. Korszerű és színvonalas alkotások érkeztek. Örvendetes, hogy a határon túlról, például Partiumból és Erdélyből is érkeztek ’mesterművek’.

Reménykedünk, hogy az emberekben ez a nehéz időszak fokozza az alkotási vágyat, így legalább annyi pályamunka beérkezésére számítunk, mint a már említett legutóbbi alkalommal.”

 Jelentkezési határidő: 2021. február 28., 23:59

 További információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/5728

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog